PC s viacerymi sietovkami ako switch
- Metalpalo
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: So 11. Aug, 2007, 08:00
PC s viacerymi sietovkami ako switch
Zdravim,
V byte mam routrik (4 porty) s DHCP ktory prideleju ipcky v 192.168.1.* sieti. Z neho mam potiahnute kable do telky, tlaciarne, laptop. Posledny kabel ide do druhej izby kde mam jeden pracovny PC. Obcas v tejto izbe skusam nejaku masinu od kamarata a tak potrebujem pripojit k sieti a vtedy vytiahnem switch. kabel z kompu zapnem do switch do ktoreho zapojim moj PC a ten testovaci.
Napadlo ma ci by nebolo mozne pouzit druhu sietovu kartu v mojom PC aby ked do nej pripojim ten testovaci komp tak sa mu prideli IP adresa z rozsahu vyssie a vsetky masiny ho budu vidiet.
Neslo by to spravit jednoduxo cen nejaky ten soft bridge. Pouzivam linux mint. Ono by to vlastne vypadalo cele ako switch, ked zapne moj komp je mozne pripojit masinu(y) na druhu(tretiu, stvrtu..) sietovu kartu a secko bude v jednej podsieti. DHCP by som xcel mat len na tom routri.
Vie mi niekto povedat jednoduche kroky ak to vobec ide. s tym bridge nemam zatial ziadne skusenosti, mozem pogooglit len potrebujem nejako nakopnut.
vdaka
V byte mam routrik (4 porty) s DHCP ktory prideleju ipcky v 192.168.1.* sieti. Z neho mam potiahnute kable do telky, tlaciarne, laptop. Posledny kabel ide do druhej izby kde mam jeden pracovny PC. Obcas v tejto izbe skusam nejaku masinu od kamarata a tak potrebujem pripojit k sieti a vtedy vytiahnem switch. kabel z kompu zapnem do switch do ktoreho zapojim moj PC a ten testovaci.
Napadlo ma ci by nebolo mozne pouzit druhu sietovu kartu v mojom PC aby ked do nej pripojim ten testovaci komp tak sa mu prideli IP adresa z rozsahu vyssie a vsetky masiny ho budu vidiet.
Neslo by to spravit jednoduxo cen nejaky ten soft bridge. Pouzivam linux mint. Ono by to vlastne vypadalo cele ako switch, ked zapne moj komp je mozne pripojit masinu(y) na druhu(tretiu, stvrtu..) sietovu kartu a secko bude v jednej podsieti. DHCP by som xcel mat len na tom routri.
Vie mi niekto povedat jednoduche kroky ak to vobec ide. s tym bridge nemam zatial ziadne skusenosti, mozem pogooglit len potrebujem nejako nakopnut.
vdaka
CPU: i7 2600k, MB: ASRock Z68 Extreme3 Gen3, CPU fan: Gelid Tranquilio rev2
RAM: Kingston 2x4GB DDR3 1333MHz CL9, GPU: zatial ziadna
HDD: Crucial M4 128MB + WD 750GB, DVD: LG GH22NS
PSU: Corsair CX500, Case: Corsair 300R Carbide Series
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 05. Jan, 2008, 14:00
Re: PC s viacerymi sietovkami ako switch
Teoreticky to je možné spraviť, prakticky ťa finančne a menej nervov víde si kúpiť aj z bazáru nejaký mali 4-8portový switch.
Spoiler: ukázať
- zodiaq
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 17. Aug, 2009, 09:14
Za predpokladu ze ten routrik ma wifi nebolo by jednoduchsie kupit lacny wifi dongle?
AsRock DeskMini H470 - Pentium G6400 4Ghz, Noctua NH-l9i, Ballistix 2x8GB 2666Mhz, WD Blue SN520 256GB, 2xToshiba L200 2TB, Intel AX200
Sony PS5 Slim/ 2TB Samsung 990 Pro , Samsung QE55QN90B, Redmi 10C
Sony PS5 Slim/ 2TB Samsung 990 Pro , Samsung QE55QN90B, Redmi 10C
- Metalpalo
- Nový používateľ
switch mam ako som pisal, router ma wifi ale u mna plati kabel je kabel.
chcel som poradit ako to spravit nie hladat bocne riesenia. clovek by sa aj nieco priucil urcite.
nenajde sa nikto kto tomu trochu rozumie? aspon zakladne nakopnutie.
chcel som poradit ako to spravit nie hladat bocne riesenia. clovek by sa aj nieco priucil urcite.
nenajde sa nikto kto tomu trochu rozumie? aspon zakladne nakopnutie.
- Reinok
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: Št 20. Mar, 2008, 14:00
A co riesis, sak ked das na kabel z routru LAN nejaky tupy switch tak vsetko co je za nim stale obsluhuje router a vidis ho v svieti jak vsetko ostatne....tym ze das pc do kompu a z kompu zas kabel je zbytocna vec. Soho switch tupy za 5€ a mas vybavene. Co chces do coho nakopnut, nerobis ziadnu siet len potrebujes viac portov pre LAN z routru. Thats all...ziadnu podsiet by si si nevytvoril. Stape ti router robi dhcp, aj bude. V sieti moze byt jeden dhcp server, t.j. takistonaj jeden rozsah IP. Pokial nemas manazovatelny switch VLANy a ale to uz je firemne riesenie.
Moto: Yamaha FZ8 Fazer
- Metalpalo
- Nový používateľ
ten tupy switch tam nechcem mat je to take tazke pochopit? doteraz som to tak mal a hladam ine riesenie. zbytocne sa mi povaluje a vacsinou je na nom len jeden (moj) komp. kablu mam a druhu sietovku tiez.
-
- Používateľ
Jedine skús zozdielať sieť(net) z tej sieťovky kde máš pripojený net na tú druhú, mne sa to podarilo len z Ethernetu na Wifi na tom istom PC. Ethernet to ethernet som neskúšal a ani som to nepotreboval. Všetko som robil vo Windowse ako to je v linuxe to neviem.
Tak ti poviem za tie nervy a hľadanie iného riešenia ako zakúpenie malého Switchu a používať ho len keď robíš kamarádovi PC je asi najlahšia vec.
Tak ti poviem za tie nervy a hľadanie iného riešenia ako zakúpenie malého Switchu a používať ho len keď robíš kamarádovi PC je asi najlahšia vec.
neviem ako na linuxe, ale na win 7 som to tak chvilu mal (potom som kupil switch). Stacilo tie 2 sietovky prepojit ako bridge a vsetko ostatne obsluzil router. Oznacil som obe sietovky, dal pravym create bridge (v linuxe to asi nebude ovela zlozitejsie)
- Metalpalo
- Nový používateľ
no ten bridge sa da v linuxe spravit lahko, pridat obe sietovky pod virtualny bridge len neviem ci je to vsetko a dhcp bude fungovat atd
-
- Používateľ
skús to predsa, aspoň budeme aj my vedieť či to ide len tak ľahko
Vytvor bridge, nahod si nan interf. u teba zrejme eth0 eth1 a nastav si na bridge dhcp.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
neveim ci je to problem linuxu alebo co. ale vo wine som bezne takto volakedy fungoval:)
pc mal 2 sietovky (sietove pripojenia som videl 2 siete/sietovky) dal som premostit pripojenie a spravilo to easy bridge... tym padom to cez moj komp len prechadzalo,nikdy ziadnyp roblem nebol riesenie na 5sekund...
alebo mi nieco unika preco ti to nejde?
pc mal 2 sietovky (sietove pripojenia som videl 2 siete/sietovky) dal som premostit pripojenie a spravilo to easy bridge... tym padom to cez moj komp len prechadzalo,nikdy ziadnyp roblem nebol riesenie na 5sekund...
alebo mi nieco unika preco ti to nejde?
- Metalpalo
- Nový používateľ
no ja som sa zatial len informoval ci by to vobec nejak slo a spomenul som ze existuje ten sofwarovy bridge v linuxe.
ako pisali ludia zevraj by to malo stacit. budem to skusat tento tyzden nahodit. dav vediet ako sa to sprava.
ako pisali ludia zevraj by to malo stacit. budem to skusat tento tyzden nahodit. dav vediet ako sa to sprava.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
linux nepoznam sry... ale vo windowse som na takomto bridgi behal uplne s kludom (ziadne 3rd party soft,proste klik vo wine )
- Metalpalo
- Nový používateľ
mladenci, tak som to skusil manualne nastavit cez konfigurak a funguje je to, sice vsetky parametre toho bridge este nerozumiem ale co som cital ma to urychil nastup.
skusas som to cez gui ale tam mi to neslo, asi sa mi to bylo s tym /etc/network/interface vtedy
tu je moja zakladna konfiguracia, eth0 je sietovka kde je pripojeny internet z routra vo vedlajsej izbe, eth1 je druha sietovka kde napajam testovaciu masinu. opingujem vsetko, DHCP sa prenasa transparentne
skusas som to cez gui ale tam mi to neslo, asi sa mi to bylo s tym /etc/network/interface vtedy
tu je moja zakladna konfiguracia, eth0 je sietovka kde je pripojeny internet z routra vo vedlajsej izbe, eth1 je druha sietovka kde napajam testovaciu masinu. opingujem vsetko, DHCP sa prenasa transparentne
Kód: Vybrať všetko
auto lo
iface lo inet loopback
auto eth0
iface eth0 inet manual
auto eth1
iface eth1 inet manual
auto br0
iface br0 inet dhcp
bridge_ports eth0 eth1
bridge_stp off # disable Spanning Tree Protocol
bridge_waitport 0 # no delay before a port becomes available