rozhodol som sa vyskúšať ten nový OS od Microsoftu, narazil som na problém s ktorým si neviem rady.
Situácia: 3x HDD, tri rôzne OS: Linux(Mint), Win7, Win10
OS ktorý denne používam je Linux. Na samostatnom HDD mám Win7 (čisto na hry), pričom ten sa mi zobrazuje v GRUB ako "Windows (loader)", bez problému bootujem z GRUB ktorý systém chcem.
Problém nastal po inštalácii Win10. Nainštaloval som ho na samostatný HDD, pričom som ostatné disky odpojil aby mi neprepísalo GRUB.
Inštalácia prebehla v poriadku, keď som ale chcel nabootovať znova linux, zabudol som vytiahnuť inštalačné USB s Windowsom, čo spôsobilo že aj napriek tomu, že som v UEFI nastavil ako 1st boot zariadenie disk s linuxom, natiahol sa po reštarte Win z inštalačného USB čo mi prepísalo GRUB. Musel som Linux preinštalovať lebo aj napriek "update-grub" mi nebootoval a nefungoval korektne.
Teraz mám linux funkčný,nastavený, nainštalovaný všetok software, a aj win7 bootuje ako predtým. Ale teraz nebootuje win 10
Snažil som sa, aby každý systém mal zavádzač na svojom disku, ale po reinstalle linuxu mi zrejme zmazalo zavádzač Win10.
Pod win7 (ktorý bootuje a funguje OK) som pomocou EasyBCD pridal do bootloaderu Win10, keď spustím v GRUB Win loader, ponúkne mi na výber obidva Windowsy, desiatka ale hlási
Kód: Vybrať všetko
Spustenie Windows sa nezdarilo. Príčinou môže byť nedávna zmena hardwaru alebo softwaru.Postup pri odstránení problému:
1. Vložte inštalačný disk...
Existuje nejaká iná možnosť ?
Vďaka.