Ahojte, viete sa niekto vyjadrit ako funguju particie na SSD? Vsade na nete sa pise ze particie na SSD sa neodporucaju, ale mne sa zda ze wear-leveling by sa mal robit na urovni firmwaru, takze data by sa mohli kludne ukladat na rozne casti disku. Alebo teda inak, su particie na SSD fyzicke, teda konretny blok na disku vzdy patri tej istej particii alebo logicke, teda na danom bloku mozu byt raz data jednej a raz druhej particie, podla toho ako si to radic SSD optimalizuje.
konkretne mi ide o to, ze na svojom pracovnom notebooku som prehodil opticku mechaniku za SSD. povodne som tam chcel instalovat linux, nakolko vo win som obmedzeny a spomaleny, takze vecer po hoteloch ani video z youtube si poriadne nesputsim. zistil som vsak, ze SSD mozem pouzit ako ReadyBoost, co kupodivu vyrazne urychluje pracu vo windowse a uz necakam 5 minut kym prepnem outlook do novej zlozky (a tom som iba nastavil readyboost, ziadne data som na SSD zatial nepresunul).
chcel by som teda to SSD rozdelit na linux particiu a NTFS particiu kde by som mal readyboost + nejake data. ta NTFS particia bude ale dost plna, co ak disk robi wear-leveling v ramci particie tak moze disk vyzrazne spomalit a benefit vlastne odstranit.
pre tych co uz idu pisat mudre napady typu ze SSD mam dat namiesto primarneho HDD: HDD je sifrovany checkpointom, takze si ho nepreseniem na SSD. a IT mi to nevymeni, lebo tetam na helpdesku nevysvetlim co je to SSD, aj keby hej tak firemna politika je ze ked to staci 1000 dalsim zamestnancom tak aj ja si musim vystacit s HDD. (podobna bola reakcia ked sa ziadal ciastocny homeoffice pre kolegynu v 6 mesiaci tehotenstva ktora denne dochadza 150 km - keby nejaky robotnik otehotnel tiez ho dame na homeoffice?)
particie na SSD?
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
particie na SSD?
Spoiler: ukázať
Re: particie na SSD?
Čo som toho načítal (a neboli to fóra, ale rôzne datasheety, články, krátke inštruktáže, hlavne k diskom Crucial/Micron a Sandisk, keďže o tie som sa zajímal....). Zastávam z toho taký názor, že je to logické, teda na danom bloku môžu byť raz dáta jednej a raz druhej partície, podľa toho ako si to radič SSD optimalizuje.
Napr. Micron/Crucial odporúča používať dodatočný OP v rámci možností 10% až 20%. Nastaviť sa dá cez GUI prostredie Storage Executive, ale lepšie je dokonca pomocou príkazového riadku v režime administátora (SSD sa potom všade správa ako disk s viditeľnou presnou veľkosťou, napr. v BIOSe a tak...), viac sa o tom dočítaš v príslušnom návode a časti (okolo strán 30 je tam OP) https://www.micron.com/~/media/document ... .pdf?la=en
Odporúča tam kroky to robiť v AHCI režime (i keď samotný Micron potom nevylučuje to používať v IDE). Predovšetkým to robiť tak, že predtým podstúpiť príkaz Secure Erase, resp. Sanitize, pretože podľa nich to bude mať práve vtedy jedine vhodný efekt.
Sandisk napr. razí trend absolútnej automatizácie (nič nedovolí robiť užívateľovi), takže asi už kompletne spolieha na logiku radiča. Napr. aj z Dashboardu vyradili možnosť dať manuálne TRIM. Asi vedia prečo. Ale tak, tam majú hŕbu diskov s rôznym dodatočným OP. Tuším jeden ich Optimus disk má až 50% (aj keď taký mal aj Crucial, M500DC bola tuším taká... fyzicky mala 512GB čipov a správalo sa to ako 384GB disk)
BTW: Tiež, s mojím prvým SSD, Crucialom M500 240GB som bol poriadne "predposratý". Dedinské legendy sa šírili netom ako nemoc. Disk sa teraz používa v jednom PC tak, že je v IDE Intel móde, má nastavený dodatočný OP (dosť výrazný, pretože užívateľ/ka rada zapĺňala disky na maximum, takže je viditeľných 200GB), má dve partície (systémovú a dátovú) a za dva roky používania a rôznych testov (akože nie PC Mark denno denne) má zapísaných cez 3TB a 4000 hodín.
Napr. Micron/Crucial odporúča používať dodatočný OP v rámci možností 10% až 20%. Nastaviť sa dá cez GUI prostredie Storage Executive, ale lepšie je dokonca pomocou príkazového riadku v režime administátora (SSD sa potom všade správa ako disk s viditeľnou presnou veľkosťou, napr. v BIOSe a tak...), viac sa o tom dočítaš v príslušnom návode a časti (okolo strán 30 je tam OP) https://www.micron.com/~/media/document ... .pdf?la=en
Odporúča tam kroky to robiť v AHCI režime (i keď samotný Micron potom nevylučuje to používať v IDE). Predovšetkým to robiť tak, že predtým podstúpiť príkaz Secure Erase, resp. Sanitize, pretože podľa nich to bude mať práve vtedy jedine vhodný efekt.
Sandisk napr. razí trend absolútnej automatizácie (nič nedovolí robiť užívateľovi), takže asi už kompletne spolieha na logiku radiča. Napr. aj z Dashboardu vyradili možnosť dať manuálne TRIM. Asi vedia prečo. Ale tak, tam majú hŕbu diskov s rôznym dodatočným OP. Tuším jeden ich Optimus disk má až 50% (aj keď taký mal aj Crucial, M500DC bola tuším taká... fyzicky mala 512GB čipov a správalo sa to ako 384GB disk)
BTW: Tiež, s mojím prvým SSD, Crucialom M500 240GB som bol poriadne "predposratý". Dedinské legendy sa šírili netom ako nemoc. Disk sa teraz používa v jednom PC tak, že je v IDE Intel móde, má nastavený dodatočný OP (dosť výrazný, pretože užívateľ/ka rada zapĺňala disky na maximum, takže je viditeľných 200GB), má dve partície (systémovú a dátovú) a za dva roky používania a rôznych testov (akože nie PC Mark denno denne) má zapísaných cez 3TB a 4000 hodín.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
SSD firmware vobec nerozumie ani particiam ani filesystemu ani nicomu inemu - takze tvoja druha cast vety je spravna : "su particie na SSD fyzicke, teda konretny blok na disku vzdy patri tej istej particii alebo logicke, teda na danom bloku mozu byt raz data jednej a raz druhej particie, podla toho ako si to radic SSD optimalizuje."
Z tohoto dovodu sa pre zvysenie zivotnosti SSD doporucovalo v minulosti spravit particiu mensiu ako je fyzicka kapacita SSD cize napriklad 220GB particiu na 240GB disku. Prave tym ze nebudes pouzivat 20GB buniek z toho SSDcka, prave preto si firmware moze pomahat s levelingom krizomkrazom cez VSETKY bunky - ty budes zatazovat menej buniek v dosledku mensej kapacity, radic ma moznost rozprestriet tento mensi pocet dat na rovnaky pocet buniek = vacsia zivotnost. To iste jak s autom, ked budes chodit 220 na voze ktory vie ist 220, statisticky musi vydrzat menej ako ked na tom voze budes chodit 120.
>> Tuším jeden ich Optimus disk má až 50% (aj keď taký mal aj Crucial, M500DC bola tuším taká... fyzicky mala 512GB čipov a správalo sa to ako 384GB disk)
toto nie je 50% overprovisioning nech ratam ako ratam uplne bezne mas enterprise disky od Toshiby atd s fyzickou kapacitou 1024GB a pouzitelnou 800GB. Uplne normalne, ale to tiez nie je 50%.
Z tohoto dovodu sa pre zvysenie zivotnosti SSD doporucovalo v minulosti spravit particiu mensiu ako je fyzicka kapacita SSD cize napriklad 220GB particiu na 240GB disku. Prave tym ze nebudes pouzivat 20GB buniek z toho SSDcka, prave preto si firmware moze pomahat s levelingom krizomkrazom cez VSETKY bunky - ty budes zatazovat menej buniek v dosledku mensej kapacity, radic ma moznost rozprestriet tento mensi pocet dat na rovnaky pocet buniek = vacsia zivotnost. To iste jak s autom, ked budes chodit 220 na voze ktory vie ist 220, statisticky musi vydrzat menej ako ked na tom voze budes chodit 120.
>> Tuším jeden ich Optimus disk má až 50% (aj keď taký mal aj Crucial, M500DC bola tuším taká... fyzicky mala 512GB čipov a správalo sa to ako 384GB disk)
toto nie je 50% overprovisioning nech ratam ako ratam uplne bezne mas enterprise disky od Toshiby atd s fyzickou kapacitou 1024GB a pouzitelnou 800GB. Uplne normalne, ale to tiez nie je 50%.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Ohľadom Optimusov čerpám z tohto: http://www.sandisk.com/assets/docs/WP00 ... _FINAL.pdf (predposledná, siedma strana)
Takže, ak už nie som kompletne blbý (čo by si mnohí priali), tak z raw kapacity 512GB mať prístupných iba 200GB, to je OP väčší než 50% (teda 60% je vyhradených a 40% je viditeľných, +/- %).WP004 - The Why and How of SSD Over Provisioning 7
For example, an Optimus 400GB SSD has a physical flash capacity of 512GB (and a logical capacity
of ~374GB). The “missing” 138GB is the 28% OP, which results in an endurance spec of 10 DWPD. The
same 512GB raw capacity space can also be configured into an Optimus Ultra 300GB, effectively over
provisioning the drive by an additional 50GB for a total of 71% OP space. This configuration supports
25 DWPD. Finally, by increasing the over provisioning even further to 156%, the Optimus Ultra+
provides a capacity of 200GB and endurance capability of 50 DWPD.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
tak iste, 200GB pouzitelnych z 512GB znie ukrutne lepsie vo vztahu k 50% overprovisioningu ako... to co si zmienil, priamo si napisal 384GB z 512GB.
"The same 512GB raw capacity space can also be configured into an Optimus Ultra 300GB, effectively over provisioning the drive by an additional 50GB for a total of 71% OP space."
doprcic 300GB z 512GB zase nie je 50%... ani 71% OP !!! Ako to v tom blbom Sandisku ratali ?! 300GB z 512GB mi pride tak nejak presne 58.59% pouzitelnej kapacity teda 41.4% overprovisioning, co je sialene daleko od 71% co oni udavaju. Alebo maju v Amerike inu kalkulacku ako mam ja ????
Ano, iste, zmienovany Ultra+ 200GB pouzitelnej kapacity pri 512GB celkovej kapacity jednoznacne je viac ako 50% OP, ale tie cisla hore proste nechyrovali o 71% ani o 50%, nech sa na ne pozeram akokolvek krivo.
Sorry za being offline. Sakra, offtopic.
"The same 512GB raw capacity space can also be configured into an Optimus Ultra 300GB, effectively over provisioning the drive by an additional 50GB for a total of 71% OP space."
doprcic 300GB z 512GB zase nie je 50%... ani 71% OP !!! Ako to v tom blbom Sandisku ratali ?! 300GB z 512GB mi pride tak nejak presne 58.59% pouzitelnej kapacity teda 41.4% overprovisioning, co je sialene daleko od 71% co oni udavaju. Alebo maju v Amerike inu kalkulacku ako mam ja ????
Ano, iste, zmienovany Ultra+ 200GB pouzitelnej kapacity pri 512GB celkovej kapacity jednoznacne je viac ako 50% OP, ale tie cisla hore proste nechyrovali o 71% ani o 50%, nech sa na ne pozeram akokolvek krivo.
Sorry za being offline. Sakra, offtopic.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.