Ahojte,
Hladam naj pomer cena vykon NAS riesenia do domacnosti.
Zatial mi to vychadza na:
https://www.alza.cz/synology-diskstatio ... 271413.htm
+ 2x https://www.alza.cz/western-digital-red ... 342212.htm
Vyvedie ma niekto z omylu?
NAS do domacnosti
-
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Št 11. Sep, 2008, 00:19
- 643
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 15. Nov, 2007, 08:00
Re: NAS do domacnosti
ak to splna vsetko co potrebujes, nic tym nepokazis...
qnap ts-231 je ako konkurent, ja osobne mam ts-251 koly HDMI a virtualizacii (intel cpu 2.4ghz a mam tam ram 8gb)..., ale to su moje preferencie
qnap ts-231 je ako konkurent, ja osobne mam ts-251 koly HDMI a virtualizacii (intel cpu 2.4ghz a mam tam ram 8gb)..., ale to su moje preferencie
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Podla toho, ci to chces mat predpripravene alebo nie si mozes vybrat jedno z tych NAS, alebo pouzit nieco ako :
https://www.alza.sk/hp-proliant-microse ... 50.htm?o=1 (obcas ma na to Alza akciu ked cena klesne na 215 euro, ale to asi nema zmysel riesit)
Je to kompletne PC, s iLO4 (aj ked iba pre boot a zapinanie/vypinanie), dvoma sietovkami... Akurat potrebujes vyriesit OS pre NAS - a tam uz mas na vyber :
- XPenology - Synology NAS beziaci na PC, potrebujes si vyrobit iba bootovaci USB klucik (ale na G8 Microserveri som to neskusal, neviem ci to najde vsetok HW)
- FreeNAS
- OpenMediaVault - tento si zoberie ale jeden cely disk, takze v tom pripade by si asi musel zapojit bootovaci disk na SATA konektor pre DVD mechaniku, disk niekam dat, dat rozdelovacku z molex na molex+sata na kabel do kabla pod poziciou pre DVD mechaniku a pridat USB klucik na bootovanie (lebo bohuzial z DVD SATA portu to nedokaze botoovat)
- Rockstor - tiez potrebuje disk na OS
- akykolvek iny OS, ak si to budes riesit sam, kludne aj Windows.
Volba je teda na tebe, ci chces predpripravene riesenie, alebo radsej univerzalne relativne lacne PC.
https://www.alza.sk/hp-proliant-microse ... 50.htm?o=1 (obcas ma na to Alza akciu ked cena klesne na 215 euro, ale to asi nema zmysel riesit)
Je to kompletne PC, s iLO4 (aj ked iba pre boot a zapinanie/vypinanie), dvoma sietovkami... Akurat potrebujes vyriesit OS pre NAS - a tam uz mas na vyber :
- XPenology - Synology NAS beziaci na PC, potrebujes si vyrobit iba bootovaci USB klucik (ale na G8 Microserveri som to neskusal, neviem ci to najde vsetok HW)
- FreeNAS
- OpenMediaVault - tento si zoberie ale jeden cely disk, takze v tom pripade by si asi musel zapojit bootovaci disk na SATA konektor pre DVD mechaniku, disk niekam dat, dat rozdelovacku z molex na molex+sata na kabel do kabla pod poziciou pre DVD mechaniku a pridat USB klucik na bootovanie (lebo bohuzial z DVD SATA portu to nedokaze botoovat)
- Rockstor - tiez potrebuje disk na OS
- akykolvek iny OS, ak si to budes riesit sam, kludne aj Windows.
Volba je teda na tebe, ci chces predpripravene riesenie, alebo radsej univerzalne relativne lacne PC.
- 643
- Používateľ
microserver je fine, skoda, ze edsystem ho nema castejsie v akcii naposledy bol za 120 bez DPH
- MaxMan
- Redaktor
- Dátum registrácie: Po 18. Okt, 2004, 14:00
faugusztin: OpenMediaVault by mal už vedieť bežať aj z USB, čiže nezožere celý disk. A aj v prípade použitia disku sa dá nastaviť tak, že zobere len partíciu a zvyšok vieš využiť na dáta. To len pre upresnenie
Inak k výberu NASka: záleží čo od neho človek očakáva. Ak len uložiť dáta, prípadne nejaké DLNA, tak hotové riešenie na 2, 4 disky. Tu je ale problém s výkonom pri rebuilde poľa. Ak sa chce človek aj "pohrať" tak skladačku PC/HP microserver a šmariť tam nejaký OS z vyššie spomínaných. Osobne používam OMV - máš tam moduly pomaly na všetko. A čo nie je ako modul, vieš doinštalovať priamo cez balíček (Debian)
Inak k výberu NASka: záleží čo od neho človek očakáva. Ak len uložiť dáta, prípadne nejaké DLNA, tak hotové riešenie na 2, 4 disky. Tu je ale problém s výkonom pri rebuilde poľa. Ak sa chce človek aj "pohrať" tak skladačku PC/HP microserver a šmariť tam nejaký OS z vyššie spomínaných. Osobne používam OMV - máš tam moduly pomaly na všetko. A čo nie je ako modul, vieš doinštalovať priamo cez balíček (Debian)
Ani srnky netušia čo som mal/mám...
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
@643, to bol Gen7 microserver (zalozene na AMD). Co som linkoval ja, je Gen 8 Microserver - je tam G1610T, ECC pamat, 2x LAN, k tomu este IPMI port pre vzdialenu spravu (iLO4).
@MaxMan: no, pouzivat USB flash disk sa stale neodporuca. Ale nejake USB SSD alebo HDD to samozrejme zvladne lavou zadnou.
@MaxMan: no, pouzivat USB flash disk sa stale neodporuca. Ale nejake USB SSD alebo HDD to samozrejme zvladne lavou zadnou.
- 643
- Používateľ
ja hovorim o Gen8 a za 10e som dokupil zaruku na 3roky ...
mozno ti najdem aj blocik proste bestbuy
PS: ano mali na aj na N54L (gen7), dokonca tam to bolo za 99e +DPH a za euro Windows 2008 foundation
mozno ti najdem aj blocik proste bestbuy
PS: ano mali na aj na N54L (gen7), dokonca tam to bolo za 99e +DPH a za euro Windows 2008 foundation
- MaxMan
- Redaktor
- Dátum registrácie: Po 18. Okt, 2004, 14:00
faugusztin: áno, neodporúča sa to, nakoľko je to len vo fáze testov. Brat to však bez problémov používa na USB kľúčiku. Samozrejme ideálne by bolo riešenie napr. na malom SSD (ideálne M2 slot)
Ani srnky netušia čo som mal/mám...
Ja mam ten HP este s AMD. K tomu bol WHS za 1E v akcii.
Original mal len sice 250GB disk, ale dolozil som tam 2+3+3TB => na dost dlhu dobu je to ok.
Vzhladom na to, ze je to len zalohy mi to nadmieru staci.
Original mal len sice 250GB disk, ale dolozil som tam 2+3+3TB => na dost dlhu dobu je to ok.
Vzhladom na to, ze je to len zalohy mi to nadmieru staci.
i3570K, Asus Maximus V Formula, 4x8GB DDR3 1600MHz Crucial Ballistix Tactical, Nvidia GTX980, Samsung 850Pro 256GB + 7TB HDD, watercooled, Seasonic 1kW Platinum, LCD Philips 240PW
D3 battletag: LubikKiller#2504
D3 battletag: LubikKiller#2504