shiro napísal:z elektrickeho hladiska by bolo logicke, aby to spinalo 3.3V, kedze GND je GND a teda je pritomne stale
Vzdy sa spina napatie, nie zem, pokial to nenavrhoval nejaky radoby inzinier.
Ja nie som inžinier, ale v rámci toho môjho hobby som už kopec krát využil spínanie/riadenie GND, namiesto VCC. Spínanť/riadiť/ovládať prišlo mne osobne vždy logickejšie, alebo prirodzenejšie práve VCC, lenže potom som sa zamyslel nad tým, prečo sa dosť často stretávam s tým, že práve rádoby inžinier navrhol spínanie GND a signál VCC bol prítomný stále. Zistil som, že sú prípady, keď spínanie GND je rýchlejšie, lacnejšie a jednoduchšie.
Takže slovné spojenie "vždy sa spína napätie" by som tak odvážne nepoužíval (veď koniec koncov aj preto môj dotaz zahŕňal túto otázku).
shiro napísal:o vstavanych rezistoroch v ledkach som este nepocul
A predsa je ich výskyt všade okolo teba. Všetky LEDky, ktoré kúpiť v obchodoch s elektronikou a sú na 5V, alebo 12V majú zabudovaný rezistor a pritom to na tej LEDke vôbec nevidno. Dokonca niekedy LEDky majú zabudovaný viac ako len rezistor, býva tam aj všelijaký mikroprocesor, čo napríklad v prípade prepólovania, alebo pripojenia na príliš vysoké napätie LEDku ochráni.
shiro napísal:, bolo by to zbytocne zlozite a drahsie a to vyrobcovia skrin nemaju radi. Kazdy chce cim viac zarobit
To určite, s tým súhlasím. Preto nerozumiem, keď som Googlil, prečo som u viacerých výrobcov našiel "prehlásenie", že dodržiavajú štandard z roku bla bla bla od INTELu a INTEL uvádza výstup 5V. Hneď na to som na fóre našiel típka, čo to meral a nameral 3.2V. Potom teda čomu mám veriť, keď INTELácky štandard (5V) by naozaj vyžadoval LEDku so vstavaným rezistorom a to sa naozaj ani mne nezdá, že by každá jedna vyrobená LEDka s káblikom a konektorom do PC skrine mala aj rezistor...
shiro napísal:A ohladne zmerania....aj ked normalne pc doma nemas (comu sa mi nechce verit v dnesnej dobe)
No skrátka nemám, toto by si sakra mohol vziať ako fakt. Píšem z notebooku, vedľa mňa sa nachádza zatiaľ nezapnutý môj výtvor, hneď vedľa zapnuté nenápadné RaspberryPi a tak ďalej. Smartfón sa v mojom vlastníctve taktiež nenachádza, len tak informačne... ...a že by sa mi kvôli takémuto meraniu chcelo rozoberať notebook, to veru nie...
shiro napísal:tak hocikde prides ku kamosovi a za minutu mas hotovo.
To mi je jasné a taktiež mi nič iné nezostáva, ale neveril by si - všade sú prítomné len notebooky. Ani tomu sa ti nechce uveriť, čo? Nečudujem sa, ani mne nie, je to zvláštne... ...jeden jediný kamarát má aspoň väčšinu HW na zapnutie PC, akurát je teraz dlhodobejšie neprítomný, takže toto sú všetko dôvody, prečo som tento dotaz dal na fórum. Či si náhodou niekto popri CaseModingu už takýmto meraním neprešiel...