Nové multimediálne HTPC

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
sakul
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ut 17. Aug, 2010, 15:07

Re: Nové multimediálne HTPC

Príspevok od používateľa sakul »

zoom napísal:Kebyze sa v Kodi daju normalne spravovat filmy a serialy, prejdem nanho aj ja. Ale tie jeho scrapery, to je vrchol uzivatelskej neprivetivosti a nefunkcnosti.
Čo je to normálne?
Možností je podľa mňa dosť... http://kodi.wiki/view/Library_managers
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10

Príspevok od používateľa Odar »

Aj Kodi podporuje externy prehravac, ale to pre mne nie je cesta. Ale aj tak dik za info.
- PC
Spoiler: ukázať
Corsair SF600 600W 80 PLUS Platinum
Cooler Master MasterBox NR200 Black
Crucial Ballistix 2 x 16GB DDR4 3600 CL16
Kingston KC3000 2TB NVMe + Thermalright HR-09 2280 PRO Black, Samsung 970 EVO Plus 2TB NVMe
Gigabyte B550 I AORUS PRO AX
Ryzen 9 5900X
ASUS TUF GeForce RTX 3080 GAMING O12G (0.862V @ 1890 MHz)
Noctua NH-U12A
2 x Noiseblocker NB-eLoop B12-PS
2 x Noctua NF-A12x15 PWM Chromax Black
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Streacom ST-NANO150 HTPC PSU 150 Watt
Streacom ST-F7CS EVO
Asus ROG STRIX B760-I GAMING WIFI
i5-13500 (power limit 45 W)
Kingston FURY Beast DDR5 2x16 GB 5200 MHz CL40
Silicon Power P34A60 2 TB NVMe + Samsung 850 EVO 500 GB SATA + Crucial MX500 2 TB SATA + WD Blue 3D NAND 500 GB M.2 SATA
Noctua NH-L9x65
Noctua NF-A8 PWM
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

zoom napísal:Pokial dekodujes video ako ja (nepouzivas akceleraciu GPU), tak potrebujes rychly procesor. Pokial aj budes pouzivat akceleraciu GPU a chces mat kvalitny obraz (tj. dobre nastaveny madVR renderer), tak potrebujes dobru grafiku. Jedna vec je dekodovanie videa, druha vec je transformacia obrazu. A nie nepredstavuj si nejake Instagram efekty. Jedna sa o normalne resizing videa (napr. 720 na 1080) za pouzitia dobrych algoritmov, upscaling farebnej zlozky (lebo ta ma polovicne rozlisenie oproti jasovej zlozke v kazdom smere), atd. Na toto vsetko treba dobru grafiku.
je to samozrejme predovsetkym o prioritach....ak mas zodpovedajucu TV a oci, kde rozdiel rozoznas, samozrejme sa ti to hodi.
zoom napísal:Co sa tyka RAM, tak to dufam si robis srandu. Casy 2GB RAM su nastastie uz davno prec. RAMka, hoci uz drahsia, je stale lacna a 8GB stoji par desiatok eur. Na 2GB RAM nepojde normalne ani samotny Windows. Dalej -- integrovana grafika si ukusne z RAMky tiez. A ked chces robit vera paralelnych operacii (tj. madVR a video), tak tych 2GB RAM len natvrdo nastavis v BIOSe pre integrovanu grafiku. Zvysok bude pre Windows a HTPC software. Proste kupovat dnes menej ako 8GB RAM je hlupost. Ci uz je to PC na kancelariu, internetovanie, HTPC a toboz na hranie.
Poznas openelec? z 2GB RAM mam 1400MB volnych :-) Aj keby tam bol windows, integr. grafika si vezme napr 512MB a Win7 systemu + mediaportalu (alebo kodi, o MPC-HC ani nevravim) tych 1400-1500MB bohate staci. Fungoval som takto s win7 kedysi, volna RAM po starte systemu bola vzdy aspon 1GB. HTPC je predovsetkym jednoucelovka, vzdy ju tak beriem. Preto mi pride kopa RAM zbytocna. Uz ked tam chce dakto robit aj ine veci, budiz. Opat je to o prioritach.

No podla definicie, HTPC sa vzdy primarne optimalizuje na nizke naklady na postavenie, maly hluk a nizke straty tepla = z principu mensi vykon. Pokial samozrejme nechces utratit kopu $$ za special pasiv skrinky ci vodnika...ale to neguje prave tu nizku cenu HTPC. Vzhladom na to, co HTPC je a co ma robit, je nezmysel davat do toho 400-500e.

Dik za info ohl. madvr a porovnavaciek. Len mi pride kus haluzne, ze ked uz riesis strasnu kvalitu tak vobec uvazujes o tom a robis daco ako resample z mensieho rozlisenia na vacsie. Ked uz chcem byt strasne kvalitny a takto sa s tym vyhram, tak nejaky resampel tam proste nema miesto.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Lenze nie kazdemu postacuje funkcionalita OpenElec. Ja mam HTPC trebars (okrem ineho) aj ako download masinu a ked tam spustim len jDownloader . . .
- PC
Kingston KC3000 2TB NVMe + Thermalright HR-09 2280 PRO Black, Samsung 970 EVO Plus 2TB NVMe
Ryzen 9 5900X
Noctua NH-U12A
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Streacom ST-F7CS EVO
Silicon Power P34A60 2 TB NVMe + Samsung 850 EVO 500 GB SATA + Crucial MX500 2 TB SATA + WD Blue 3D NAND 500 GB M.2 SATA
Noctua NH-L9x65
Noctua NF-A8 PWM
sakul
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ut 17. Aug, 2010, 15:07

Príspevok od používateľa sakul »

Odar napísal:Lenze nie kazdemu postacuje funkcionalita OpenElec. Ja mam HTPC trebars (okrem ineho) aj ako download masinu a ked tam spustim len jDownloader . . .
Čo ti bráni spustiť jDownloader pod OpenElec? Dokonca maju jDownloader ako Addon :-)
To prečo beži jDownloader na HTPC a nie na NASe je druha vec, ale ide to.

Na http://www.OpenElec.tv ma inak zaujali dva odstavce:
Unlike other Kodi solutions, OpenELEC is not based on Ubuntu. In fact, it's not based on any Linux distribution; OpenELEC has been built from scratch specifically to act as a media center. That means it doesn't include drivers for things that just won't be used like 3G cards and graphics tablets, for example.
In addition, OpenELEC is designed to be managed as an appliance: it can automatically update itself and can be managed entirely from within the graphical interface. Even though it runs on Linux, you will never need to see a management console, command terminal or have Linux knowledge to use it.
Sa nejak nevedia rozhodnúť či sú Linux alebo nie....
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

K tomu Kodi a spravovaniu databazy: Proste to tak je, Kodi je v tomto dlhodobo patlanina. Ja by som celkom rad opustil Mediaportal, lebo to je taka typicka open-source zlatanina. Kopec autorov tam nieco patla jedno cez druhe. Uplne vidno, ake to ma cele taky linuxovy nadych (tj. totalna amatercina, bez nejakeho UX a art direction). Navyse to je cele spomalene, lebo je to prave taky dopatlany moloch. Z toho dovodu chcem uz dlho prejst na Kodi, ktore je rychlejsie a graficky krajsie.

Mediaportal vsak ma uplne fantasticke pluginy a to Moving Pictures na spravu filmov, co je plugin od ludi, ktori musia robit taketo projekty v realnom zivote. Uplne to vidno, ten krasny Windows classic vzhlad, rychle ovladanie mysou, lahke hladanie nenajdenych filmov v iMDB (prostym zadanim klucovych slov), atd. Druhy plugin je ImdbPlus, co je ultimatny scraper pre iMDB databazu. Velmi velmi dobre katalogizuje filmy a hlavne dava automaticky dokopy rozne filmove diely. Cize, ked existuju dva (vymyslene) filmy "Terminator" a "Judgement Day", tak nebudu takto pomenovane, ako na debila, ale v databaze budu vedla seba ako "Terminator I" a "Terminator II: Judgement Day". Funguje to uplne skvelo, este ani raz som nemusel do tohto automatickeho procesu zasiahnut. A v neposlednom rade tu je este plugin MP-TVSeries, ktory je urceny na katalogizovanie serialov. Je uz o dost menej uzivatelsky privetivy, ale stale sa da normalne ovladat a pomerne lahko sa daju priradit aj nezname serialy.

Naproti tomu, Kodi pouziva jeho pridrbane scrapery, ktore treba nainstalovat, a potom uplne neintuitivne priradit foldru. Cize niekde v nejakom zozname si pridam folder s filmami a tomu foldru pridam vopred nainstalovany scraper. Vsetko sa deje cez to televizorove menu urcene pre HTPC ovladac. Lenze co ak mi niektore filmy zle najde, alebo nenajde v iMDB vobec? Ako lahko potom konkretny jeden film oscanovat s mojimi key words? Na nete je kopec navodov, ako si upravit scraper, co je vlastne len sada regular expressions v XML. A teda serinkat sa s regexp je uplne zlo, co sa tyka uzivatelskeho prostredia. Scrapovanie serialov? To iste (o nicom). A ani nezacinam s katalogizovanim anime. Naposledy mi to rozpoznalo anime filmy aj serialy pomocou modifikovaneho AniDB scrapera, ale po oscanovani sa nic nepridalo do databazy. Vobec netusim, preco. Zeby preto, lebo mam read-only pristup na vyzdielane filmy/serialy? Neviem, ale to nema co sposobovat problem.

A nie, nemam stare informacie a teraz to uz vobec nie je super, cool a jednoduche. Taka mania prejst na Kodi ma kazdych par mesiacov chyti, ale kazdy jeden raz som stroskotal prave na tom katalogizovani suborov. Jednoducho je to robene na to televizorove ovladanie, kde defaultny scraper urobi svoje caro a ked nieco co i len trosku vybocuje, tak nastava peklo. Naposledy som skusal Kodi 16. Mozno vo verzii 38 sa trosku pochlapia a urobia nieco pouzitelne.
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

sakul --> Nebrani mi nic. Je to jeden z prikladov. Fakt nemam chut rozpisovat tu, preco mam radsej vykonovu "rezervu" (ak sa to da tak nazvat). Kazdy si to musi zvazit sam podla vlastnych potrieb. Radsej dam do HTPC 8 GB RAM a nemusim sa skrabat za usami.

zoom --> Scrapery v Kodi nie su dokonale, ale zijem s nimi roky (od cias XBMC) a podla mna su v pohode, ak mas spravne pomenovane subory. Ked cosi zle najde, natiahnes to rucne (stlacis na filme / seriali klavesu "I", das refresh, napises rucne, co hladas a vyberies zo zoznamu.). Rucne hladanie pouzivam vynimocne.
- PC
Ryzen 9 5900X
Noctua NH-U12A
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Streacom ST-F7CS EVO
Noctua NH-L9x65
Noctua NF-A8 PWM
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33

Príspevok od používateľa Kyselinka »

madVR pouzivam uz nejaky ten rok a veru na obstojnej TV ten rozdiel je vidiet.
Kodi napr. pouzivam hlavne na Sosac (online filmy) a tam ma serie to, ze nevie nejak spolupracovat s IFC (pouzivam na stred) a pri zapnuti filmu to zatrhava :E ...ked dam IFC na minimum, tak je to uz OK, ale tym prichadzam o ten "telenovelacky" efekt, ktory mne chyba :(
MPC-HC + madVR funguju sto percentne aj s IFC. Inak dik zoom za navod, docela zaujimave ctenicko, musim poskusat :good:

K tym scraperom...pouzivam hlavne csfd a ked je popis filmu, resp. folder (v ktorom je samotny film) so spravnym nazvom filmu, tak ho naskenuje bez problemov. Z 300 filmov mi zle naskenoval asi 4. Tie som potom upravil rucne, ako pise odar.
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Je mozne definovat "obstojnu TV"? :D Fakt ma to zaujima - nic ine v tom nehladajte :)

Skoda, ze nie je nejaky Add-on priamo do Kodi. Aj ked otazne je, ci nestaci pouzit soft. dekodovanie obrazu priamo v Kodi. Mozno by bolo porovnatelne.
- PC
Ryzen 9 5900X
Noctua NH-U12A
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Streacom ST-F7CS EVO
Noctua NH-L9x65
Noctua NF-A8 PWM
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33

Príspevok od používateľa Kyselinka »

To je taka, ze ked si na nej pustis nejaky obrazovo kvalitny film a povies si, ze ano ten obraz sa mi paci :D
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa zoom »

Lenze to katalogizovanie filmovnie je len o rozpoznani nazvov. Pouzivam normalne scenove nazvy, kde je nazov, rok, atd. cize velmi lahke na katalogizovanie. Ale ide tam prave o tie veci naokolo. Ako jednoducho najst nieco podla klucovych slov? Okej, Odar vysvetlil. Ale ako jednoducho pouzit moj vlastny cover k danemu filmu (najdem JPG na nete)? A co to davanie filmovych serii dokopy? Dva filmy mozem rucne premenovat. Co ked mam kompletnu zbierku Jamesov Bondov (hadam 23 filmov)? Budem to cele robit rucne? A co ked sa scraper niekedy rozhodne mi to prepisat svojim hladanim, alebo ja zadam prikaz, aby sa vsetkym filmom refreshli udaje z IMDB? Vtedy o toto pridem? Cele je to take... nijake.

Ale okej. Som zase nabudeny skusit Kodi. Ked sa vratim do Ciganova, tak budem v depresii a mozem skusat a mozno si niekde vytvorim topic s problemami.

K tej dobre TV: Posledne dobre TV boli plazmy, ktore sa uz nevyrabaju. Teraz tu mame hnusne LCD TV, co sa neda povazovat za dobry obraz a s utrpenim cakame, kym sa trosku pochlapi OLED, co bude uplne super, len co poriesia nedostatky (trpi to LCD neduhmi).

Ano, som plazma-lover a LCD-hater. Ale z objektivnych dovodov. Mam rad dobry obraz. Co to znamena? Profi kalibratori (ISF, THX) sa zhoduju, ze najdolezitejsi je dobry kontrast, tj. dobra cierna farba. Nie vyblednute, vygrcane LCD. Dobry kontrast robi obraz uveritelny, plasticky a farby take, ake maju byt. Clovek najviac vnima jasovu zlozku. Potom nasleduju dobre nakalibrovane farby a niekde na konci je rozlisenie. Toto je samozrejme taka zjednodusena schema. Ja by som tam este niekde strcil aj motion resolution, co je vlastne rozlisenie, ktore je TV schopna vykreslit pri pohybe (tj. jednotlive subpixely musia rychlo zhasinat a rozsvecovat sa). No a ked to zhrniem do mojej jednoduchej tabulky, tak by to mohlo vyzerat nejako takto:
~ Kontrast (dobra cierna farba): OLED, plazma
~ Motion resolution: plazma
~ Presnost farieb: OLED, plazma, LCD
~ Presnost farieb (near black): plazma
~ Rozlisenie: OLED, plazma, LCD
~ Homogenita: OLED, plazma

Asi tak. Ked mas plazmovu TV, beries vsetky trofeje a pozeras na na super plasticky obraz, ako okno do druheho sveta. S LCD... not so much. OLED je buducnost a uz sa tesim, ked upgradnem Pioneera, ale este trpi neduhmi LCD televizorov (hlavne biedny motion resolution a near black color performance). Uz sa sice do OLED zacal montovat aj Panasonic (ktory pohltil cast inzinierov z byvalej TV divizie Pioneeru), takze to ma nejaku buducnost.
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

mediaportal som pouzival kedysi davnejsie.
hlavne ma na nom stval jeho superldhyyyyyy start....kokso, co sa ma co poondeny prehravac a zobrazovac videi startovat 10 sekund? Ked som videl, ze to bolo tvorene stovkami krpatych suborikov, tak som si pomyslel ze chudak hdd. Bolo to podobne ako ked si spustite napr. lotus notes, ci nejake IDE javy...no milion krpatych kravin sa nacitava a potom jasne ze to trva.

Kodi, naproti tomu, bezalo do 2-3s a hned po spusteni vsetko plynule. Mediaportal sa este po spusteni nejaku dobu cukal, ako loadoval dalsie veci.
Netusim ci uz toto vyriesili, nejak prerobili, zrychlili a zmensili pocet suborov a ci to bezi normalne.

Katalogizacia mi pride rovnaka pri oboch, nemal som problemy s najdenim filmov/serialov. Ked je pochybnost, naklepem nazov rucne a najde to.

navyse openelec pobezi aj na mixeri, kedze je to minimalisticky linux, cely system+kodi ma do 300MB.
Instalacia je do 5 minut aj s bootom a restartom....porovnajte si to s nahadzovanim len windowsu samotneho.

Ano, openelec je linux distro bez GUI, cize ak dakto chce riesit nejake podruzne veci, nemusi mu to stacit, alebo moze byt riesenie zbytocne zlozite, oproti windows + kodi ci windows+mediaportal.
No ako som vravel...HTPC je z podstaty svojej definicie prehravacia jednoucelovka :-)
Ked to chce niekto vyuzit ako NAS, torent tahac, co cokolvek ine, uz si to musi prisposobovat.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Zgrupovanie filmov sa dá zapnúť (napríklad Matrix, LOTR) a funguje. Snáď by zvládol aj Bondov. Custom Art neriešim - čo pozriem, mažem. Ale aj to sa nejako dá. Kto by sa s tým, ale sral, keď plagát dotiahne väčšinou z netu.
- PC
Ryzen 9 5900X
Noctua NH-U12A
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Streacom ST-F7CS EVO
Noctua NH-L9x65
Noctua NF-A8 PWM

Návrat na "Nákupná poradňa"