Pascal ked idem na FRIcku?
- petko182
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 31. Dec, 2005, 20:00
Pascal ked idem na FRIcku?
Nechcem nikoho nastvat,ked sa opytam cim zacat, ale je tu toho strasne vela popisane a stale neviem co je lepsie pre mna ako zaciatocnika...Ide o to ze idem na Vs do ZA na FRI a bolo by super keby ze mam uz dake tie zaklady z programovania... Poradte teda s cim zacat...ak tam niekto studoval urcite bude vediet poradit. Dakujem
Naposledy upravil/-a petko182 v Ut 19. Sep, 2006, 17:25, upravené celkom 1 krát.
MB:ASUS P5Q PRO__ CPU:Intel E 5200__VGA:Ati 4870 X2__RAM:2*2 GB A-Data Vitesta extr. edition__HDD:WD 640 GB__PSUnermax Pro 82 625W__CASE:Antec 300__Mouse:Roccat Kone__Keyboard:Logitech wave
- kremso
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Št 22. Júl, 2004, 14:00
Vyborne, dovolim si napisat sem svoj postreh z posledneho roka. Clovek sa zrazu rozhodne ze zacne programovat (z akehokolvek dovodu). Nasleduje:
1. V akom jazyku budem programovat? A nasledne napise na 5 roznych for ze aky jazyk je ten najlahsi a najlepsi a najmodernejsi. Ked chces programovat najprv si rozmysli co chces programovat. (Ono vediet z kazdeho rozku trosku je fajn, ale daleko sa s tym nedostanes. Omoho lepsie je vediet z kazdeho rozku trosku jednemu rozku sa aj naozaj venovat.) Nechcel by si predsa umyvat auto telefonom, ze?
2. V akom prostredi budem programovat? A nasledne napise na 5 roznych for ze ake IDE je najkrajsie, najrychlejsie a (?)... A potom prechadza po strankach vyrobcov a prezera obrazky.
3. A z akej knizky sa to naucim? A znova na forum a do knihkupectva a na google.
A vysledok? Aj tak kazdy skonci pri C++ (preco ?) a polovica skonci s C++ pri prvom pointeri. A sam si aj na to preco odpoviem - pretoze v C++ sa robia hry, ako je vseobecne zname a C++ je najrychlesi jazyk na svete (a o to predsa ide, vsak Hello world a graficka kalkulacka su narocne aplikacie). (a btw. hry sa pisu v Ccku)
Dufam ze som nevyznel arogantne (a nikho neurazil), len som vyjadril svoj nazor na dnesneho zacinajuceho programatora, kto mi neveri, nech si pozrie toto forum, nech si pozrie napr. zive.sk a kopec inych cz/sk for.
Dufam ze sa raz dockam toho, ze si mladi programatori uvedomia, ze programovanie nie je o jazyku, ale o programovani samotnom. Ale to sa asi nestane skor, pokym jedinym jazykom nebude Qbasic, jedinym IDE modra obrazovka a jedinou knihou strojom pisany manual.
Ale aby som nebol uplne OT, na kazdej skole (co sa tyka informatiky) budes robit v C (nie v C++).
1. V akom jazyku budem programovat? A nasledne napise na 5 roznych for ze aky jazyk je ten najlahsi a najlepsi a najmodernejsi. Ked chces programovat najprv si rozmysli co chces programovat. (Ono vediet z kazdeho rozku trosku je fajn, ale daleko sa s tym nedostanes. Omoho lepsie je vediet z kazdeho rozku trosku jednemu rozku sa aj naozaj venovat.) Nechcel by si predsa umyvat auto telefonom, ze?
2. V akom prostredi budem programovat? A nasledne napise na 5 roznych for ze ake IDE je najkrajsie, najrychlejsie a (?)... A potom prechadza po strankach vyrobcov a prezera obrazky.
3. A z akej knizky sa to naucim? A znova na forum a do knihkupectva a na google.
A vysledok? Aj tak kazdy skonci pri C++ (preco ?) a polovica skonci s C++ pri prvom pointeri. A sam si aj na to preco odpoviem - pretoze v C++ sa robia hry, ako je vseobecne zname a C++ je najrychlesi jazyk na svete (a o to predsa ide, vsak Hello world a graficka kalkulacka su narocne aplikacie). (a btw. hry sa pisu v Ccku)
Dufam ze som nevyznel arogantne (a nikho neurazil), len som vyjadril svoj nazor na dnesneho zacinajuceho programatora, kto mi neveri, nech si pozrie toto forum, nech si pozrie napr. zive.sk a kopec inych cz/sk for.
Dufam ze sa raz dockam toho, ze si mladi programatori uvedomia, ze programovanie nie je o jazyku, ale o programovani samotnom. Ale to sa asi nestane skor, pokym jedinym jazykom nebude Qbasic, jedinym IDE modra obrazovka a jedinou knihou strojom pisany manual.
Ale aby som nebol uplne OT, na kazdej skole (co sa tyka informatiky) budes robit v C (nie v C++).
Leopold Kronecker: Boh vytvoril cele cisla, vsetko ostatne je vytvorom cloveka
Treba zvazit predpoklady ... ides sa ucit programova,t aby si preliezol par rocnikov na ZuFri, alebo sa ides ucit programovat, aby si to potom niekedy v zivote mohol pouzit ?
Ak to prve, tak vezmi PASCAL, a zacni s procedurkami, funkciami ... pointerami, a pripadne objekty. Viac sa na FRIcke v spackale neprebera... a je to v podstate napln celeho 1. rocnika ...
V kazdom pripade si zapis predmety "praktikum z programovania 1" a 2 ... to je najma pre tych, co v zivote programovanie nevideli ...
Co sa tyka cecka, tiez ho tam maju, tusim az nejak 2-3 rocnik, co uz je pomerne neskoro, vzhladom na fakt, ze medzicasom uz musis zacat robit bakalarku ... takze samostudium neuskodi ...
C/C++/C# je vpohode, bezproblemov zozenies zamestnanie, a da sa v tom spravit cokolvek len uznas za vhodne ...
Pripadne zvaz moznost JAVAy, ale ... mno ...
Kedze budes iba 1vak, tak v kazdom pripade pascal, na tom sa to tam uci
PS: uprav si nazov Threadu na nieco ine ako je HELP ... nieco ako ... V com sa ucit programovat, ked idem na FRI - ZUZa
Ak to prve, tak vezmi PASCAL, a zacni s procedurkami, funkciami ... pointerami, a pripadne objekty. Viac sa na FRIcke v spackale neprebera... a je to v podstate napln celeho 1. rocnika ...
V kazdom pripade si zapis predmety "praktikum z programovania 1" a 2 ... to je najma pre tych, co v zivote programovanie nevideli ...
Co sa tyka cecka, tiez ho tam maju, tusim az nejak 2-3 rocnik, co uz je pomerne neskoro, vzhladom na fakt, ze medzicasom uz musis zacat robit bakalarku ... takze samostudium neuskodi ...
C/C++/C# je vpohode, bezproblemov zozenies zamestnanie, a da sa v tom spravit cokolvek len uznas za vhodne ...
Pripadne zvaz moznost JAVAy, ale ... mno ...
Kedze budes iba 1vak, tak v kazdom pripade pascal, na tom sa to tam uci
PS: uprav si nazov Threadu na nieco ine ako je HELP ... nieco ako ... V com sa ucit programovat, ked idem na FRI - ZUZa
heh, u Faktora som si spravil ocko )) ked som mu povedal, ze idem prednasat na Infovek a konferenciu Sanet avsak programovat sa mi nechcelo a odisiel som po 5 mesiacoch z FRIdixon napísal:Na zaciatok si urcite pozri ten Pascal.
- mas to najlahsie
- potrebujes to hned v prvom rocniku
Potom uz postupne prejdes na objektove programovanie. Teraz to tam zase riedi p Faktor, takze by som sa urcite vrhol do prudkeho samostudia, ak si este neprogramoval.
- dixon
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: So 28. Jan, 2006, 02:00
Mna programovanie celkom bavi, takze vsetky prog. predmety zvladam v poho. Nenavidel som ekonomicke predmety, ale uz ziaden taky nebudem mat, takze v poho. Uz som tam stvrtakandynko napísal:heh, u Faktora som si spravil ocko )) ked som mu povedal, ze idem prednasat na Infovek a konferenciu Sanet avsak programovat sa mi nechcelo a odisiel som po 5 mesiacoch z FRIdixon napísal:Na zaciatok si urcite pozri ten Pascal.
- mas to najlahsie
Potom uz postupne prejdes na objektove programovanie. Teraz to tam zase riedi p Faktor, takze by som sa urcite vrhol do prudkeho samostudia, ak si este neprogramoval.
Sorry za OT
- petko182
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 31. Dec, 2005, 20:00
Ako citam tak asi nebudem chodit v ZA po krcmach,ale na izbe budem makat v pascali Nastastie byvali spluziak a uaroven terajsi na VS vie dobre v pascali robit...Preto som sa pytal,pretoze ten PASCAL sa mi zdal dost zastarali... ale aj tak sa tomu nevyhnemdixon napísal:Mna programovanie celkom bavi, takze vsetky prog. predmety zvladam v poho. Nenavidel som ekonomicke predmety, ale uz ziaden taky nebudem mat, takze v poho. Uz som tam stvrtakandynko napísal:heh, u Faktora som si spravil ocko )) ked som mu povedal, ze idem prednasat na Infovek a konferenciu Sanet avsak programovat sa mi nechcelo a odisiel som po 5 mesiacoch z FRIdixon napísal:Na zaciatok si urcite pozri ten Pascal.
- mas to najlahsie
Sorry za OT
MB:ASUS P5Q PRO__ CPU:Intel E 5200__VGA:Ati 4870 X2__RAM:2*2 GB A-Data Vitesta extr. edition__HDD:WD 640 GB__PSUnermax Pro 82 625W__CASE:Antec 300__Mouse:Roccat Kone__Keyboard:Logitech wave
V prvom rade si daj otazku, na skole kam chodis, alebo budes chodit, co sa uci...
A to sa uc...
Ked nic, tak ja by som ti odporucil cecko, zda sa mi to lepsie a zrozumitelnejsie ako Pascal a mas aj vecsie vyuzitie...
A ako pisal Kresmo, nejde o to v com programovat, ale pochopit vseobecne programovanie - co je to premenna, funkcia, pointer, buffer overflow, atd.
A zapis zmaknes rychlo, hlavna vec je tomu fest chapat a hlavne robit vela aj ked malych a na zaciatku dost zbytocnych programov...
A este dalsia velmi potrebna vec - najst niekoho kto ti bude radit, ked budes v koncoch...
A to sa uc...
Ked nic, tak ja by som ti odporucil cecko, zda sa mi to lepsie a zrozumitelnejsie ako Pascal a mas aj vecsie vyuzitie...
A ako pisal Kresmo, nejde o to v com programovat, ale pochopit vseobecne programovanie - co je to premenna, funkcia, pointer, buffer overflow, atd.
A zapis zmaknes rychlo, hlavna vec je tomu fest chapat a hlavne robit vela aj ked malych a na zaciatku dost zbytocnych programov...
A este dalsia velmi potrebna vec - najst niekoho kto ti bude radit, ked budes v koncoch...
CPU : Celeron 1200MHz&1440MHz - 12*120MHz, DVD : Sony DRU 800A,
HDD : Maxtor 40GB 7200ot. 2MB cache, MB : Abit ST6 RAID, RAM : 256 MB SDRAM PC133 PQI + 128 MB SDRAM PC133 Apacer, VGA : Inno3D GeForce 2MX 400 64MB 175MHz/155MHz@205MHz/165MHz, Zdroj : 250W, Zvuk : Sound Blaster 5.1 Live!
HDD : Maxtor 40GB 7200ot. 2MB cache, MB : Abit ST6 RAID, RAM : 256 MB SDRAM PC133 PQI + 128 MB SDRAM PC133 Apacer, VGA : Inno3D GeForce 2MX 400 64MB 175MHz/155MHz@205MHz/165MHz, Zdroj : 250W, Zvuk : Sound Blaster 5.1 Live!
- Bikermotyl
- VIP
- Dátum registrácie: Ne 22. Máj, 2005, 20:00
Re: HELP
Zacni tym, ze das threadu vystizny nazov. Pretoze :petko182 napísal:Nechcem nikoho nastvat,ked sa opytam cim zacat...
1.) - su tu pravidla a v nich napisane
2.) - ak bude mat v buducnosti niekto podobny problem, ako by ho mal hladat? Da vyhladavat slovo HELP???10- thread musi mat vystizny nazov ktory nieco hovori o otazke/teme. Thready s nazvom ako "Pomozte mi!!!", "Otazka"...budu bez upozornenia zmazane. Takisto nepouzivajte sposoby na zvyraznenie threadu ako velke pismena apod. napr. "PROSIM POMOC", "AKO NA TOTO" ...