IP kamera tam, kde nieje "220V" ani wifi?

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00

IP kamera tam, kde nieje "220V" ani wifi?

Príspevok od používateľa felipe25 »

Zdravim.
Potreboval by som monitorovat priestor niekde, kde nieje wifi, ani 220V.

Premyslal som nad riesenim:

zda sa mi, ze som raz videl IP kameru, ktora nemala klasicky DC12V plug na napajanie, ale microusb. Takze: plan: kupit taku kameru, vratane externej solarnej nabijacky - ta by sa cez den nabijala svetlom, a v noci napajala kameru - cez den by sa opat nabijala, atd.
Otazka je, ci by kamera vydrzala celu noc, keby mala dajme tomu 6000mAh, a ci by to cele slo - napajanie samozrejme musi byt cez microUSB.
- otazka: slo by to, kedze nabijacka by vlastne nic nenabijala, ale rovno "napajala"?

2. ako vyriesit to, aby mala kamera pristup na net? takisto asi neprichadza do uvahy wifi router+usb modem, lebo ako by som napajal wifi router? S kartou, kde bude datovy program ratam. cize nejake "ine" riesenie.. Kamera, do ktorej dam SIMkartu asi este nieje, ci?

Ma niekto napad, ako nieco take monitorovat - samozrejme, cenovo co najlacnejsie. (ak by mali vykradnut priestor, a ukradnu aj cele toto, aby to nebola brutalna skoda)
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, Intel Core i5 9600K, Patriot Viper4 Series 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16, ADATA XPG GAMMIX S5 SSD 256 GB SSD, 1x5TB + 1x4TB, GIGABYTE 1060 GTX 3GB, Blue-Ray LG, 27" Samsung QHD, keyboard: Asus TUF Gaming, mouse: HP Pavilion mouse 200, Windows 11 Pro 64bit

NB: DELL + ASUS

iPhone 13 Pro Max
Huawei Mate 40 Pro
LordKJ
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49

Re: IP kamera tam, kde nieje "220V" ani wifi?

Príspevok od používateľa LordKJ »

nejaky android telefon?, len boh zna ako dlho by to vydrzalo natacat z baterky
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
Používateľov profilový obrázok
zedolsi
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 25. Jún, 2014, 13:24

Príspevok od používateľa zedolsi »

nemôžeš použiť autobaterku? ta by ti vydržala dosť dlho, prípadne som chcel ešte použiť batérie čo sa dávajú do záložných zdrojov, inak nad takýmto niečim sa zamýšľam aj ja, potreboval by som to do garáže a pivnice :)
NTB ASUS Vivobook M3504YA AMD Ryzen 7 7730U, RAM 16GB, 1TB PHONE iPhone 13 PRO - 256GB Watch Series 7 (45mm)
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

idete na to uplne spravne chlapci.

>> otazka: slo by to, kedze nabijacka by vlastne nic nenabijala, ale rovno "napajala"?

zavisi od konstrukcie konkretnej kamery/zariadenia. Moze to takto fungovat ale aj nemusi. Uprimne, napada ma velmi malo zariadeni ktore sa nedaju napajatnabijat zaroven, cize aj keby to "islo na vnutornu baterku" tak furt budu chodit v rezime "solarom to nabijam a z nabitej vnutornej baterie prevadzkujem".

>> ako vyriesit to, aby mala kamera pristup na net? takisto asi neprichadza do uvahy wifi router+usb modem, lebo ako by som napajal
>> wifi router? S kartou, kde bude datovy program ratam. cize nejake "ine" riesenie.. Kamera, do ktorej dam SIMkartu asi este nieje, ci?

zacalo to tak tragicky a skonci to tak dobre. Som si myslel ze mas nejaky realny dovod preco tam nemoze byt wifi router/usb modem :)
Tvoje riesenie bude Mikrotik platforma, s 3G/Edge/LTE/whatever kartou pre pripojenie na internet, jednou, preferrably dvomi seriovo zapojenymi AGM/gelovymi bateriami 12V/7Ah ktore stoja dvacku a jednym solarnym panelikom, doporucujem nieco co ma 40W plus. Kameru si vyberies aku chces, pozor na vstupne napatie.

Neviem kolko mas penazi, ale:

solarny panel 20W (podla mna nedostatocny v zimnom obdobi) : 580,-Kc (predava sa na Slovensku, konverziu nezvladam lebo alkohol)
solarny panel 40W (urcite lepsi v zimnom obdobi) : 1160,-Kc (konverziu nezvladam z toho isteho dovodu, rozmer 67x45cm)
solarny regulator ktory pouzijes na nabijanie baterii plus 5V usb vystup : 328,-Kc
baterie : mikrotik spotrebuje okolo 3W, povedzme 4W, takze v zime je o stvrtej poobede tma, rano o osmej este nie je uplne svetlo, cize to mame 16 hodin so solarnym panelom v prdeli = baterky musia tolko vydrzat = 14 hodin x 4W = 56Wh. Tvoje baterie musia mat kapacitu 56Wh plus rezervu aby si ich nevybijal do nuly kvoli zivotnosti cize povedzme 100Wh, takze to pri 12V napati mame 8Ah.

Nekup si DVE baterie mensie ako 12V/8Ah, veselo odporucam 12Ah alebo skor aj 17Ah. Nech to raz postavis a potom zabudnes.
Preco dve ? Zapojis seriovo (plus na plus ; minus na minus) a ked sa jedna z nich pokazi, ta druha to automaticky taha dalej. Cenovka takmer nula, efekt uzasny, predlzena zivotnost kazdej baterie ako bonus.

Kamera a datovy traffic : pozor na to, neviem aky budes mat pausal ale 2GB minies len tak fikne. Ak by kamera posielala stream, tak 2Mbit/s = 256kB/s je prilis nekvalitny obraz, zaroven to vsak znamena 256kB / 1024 = 0.25MB/s x 3600 sekund = 900MB/hodinu krat 24 hodin = 21600MB/den cize to je bez sance na mobilne data.

Staticke obrazky : 256kB kazde styri sekundy = 0.25MB/styri sekundy x 3600 = 225MB/hodinu = 5400MB/den cize 5.4GB DENNE. To je tiez SIALENE vela.

Rovnaky prepocet si spravis "raz za desat sekund 256kB obrazok" a podobne. Bacha, 256kB obrazok nie je ziadna superkvalita a o rozliseni 5000x3000 mozeme tiez len snivat. Ide o to ze ked uz tam mas kameru aby si na nej nieco aj videl ked bude treba.

Riesenie : zabudovany detektor pohybu, posielame len vtedy ked sa nieco hybe. Pozor na pohyb listov, zaclony od otvoreneho okna, macky a podobne.

Vo vypocte nam chyba Mikrotik zariadenie, to mame okolo 40eur. USB modem a kartu neratam, pichnes tam cokolvek co mas v stoliku.

Celkovy rozpocet neatakuje milion ani zdaleka, uplne zadarmo to vsak nebude. Ako tam na to kukam, bavime sa o 100 az 200eur BEZ KAMERY podla toho ako velky panel a baterie vyberies. Na Mikrotikackom fore sa nachadza 744 prispevkov so slovickom SOLAR (forum.mikrotik.com) a su tam ludia ktori bezia vysokohorske prenosove stanice vyhradne na solar roky rokuce. Krasne instalacie !!
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Návrat na "Nákupná poradňa"