Router VPN 4G/LTE

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
Memnon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 11. Sep, 2006, 02:00

Router VPN 4G/LTE

Príspevok od používateľa Memnon »

takze zhanam zaujimavu vec
nejaky neprofi router(rozpocet nepusti)
potreboval by som aby podporoval plne IPsec a zaroven mal modem na LTE pripadne staci aby podporoval dongle nejaky na LTEcko
cenovo do 300eur
nepotrebujem aby mal akekolvek extra funkcie okrem toho, bude to jednoucelove zariadenie
MB:ASUS Maximus XI Hero / CPU:i9 9900k@5.1(4.8cache)@1.234V / CPUcooler:AC Liquid Freezer II 240 + CM Maker Gel / RAM:4x8GB Patriot Viper 4133Mhz@4oooCL18 / GPU:Gigabyte RTX 4070ti Eagle@0.925V/2670/24600 / SSD:Samsung 970 Evo Plus 2TB / HeadSet:Steelseries Arctis 7 / mouse:Steelseries Rival 650 / keyboard:Fnatic Streak RGB / PSU:Seasonic Focus Plus 850 gold / case:Fractal Design Define R6 Black + Noctua NF-A14 PWM / monitor:Acer Predator XB323UGP
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: Router VPN 4G/LTE

Príspevok od používateľa mp3turbo »

co blbnes, 300eur je megarozpocet. Mikrotiky si uz pozeral ? Nepises nic o poziadavkach na wifi pripadne cokolvek ine (pocet portov ethernetu, nutnost gigabitu atd) ale z mydlovych krabiciek su mikrotiky jedny z tych lepsich a SPECIALNE ked dojde na IPSec a realny vykon ktory dokazu udrzat so sifrovanim.

Co sa tyka funkcionality a flexibility, dovolim si tvrdit ze tazko najdes akykolvek pristroj ktory bude poskytovat to co dokaze Mikrotik platforma. Hardware nadimenzujes podla svojich vykonovych poziadaviek - zacinas od 30eur za mydlovu krabicku a skoncit mozes na velaprocesorovom Xeon serveri ktory pretlaci takmer sto gigabitov za sekundu.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Memnon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

wifi nepotrebujem vobec, mozno iba ako bonus ak by mala
pocet portov staci klasika mydlovej krabicky wan + 4xLAN kludne fasteth gigove by boli zbytocne, zase len ako bonus
primarne pouzite len cez gsm siete(3g/4g) s jednym zariadenim na LAN ale pripadne by mohli pribudnut dalsie(max 3 zariadenia na LAN strane)
urcite nepotrebujem aby to routovalo nejake kvanta dat, bottleneck bude isto siet operatora

idealne mydlova krabicka, nepojde to do racku
hned som sa pozrel na cosi
http://www.mikrotik.cz/RouterBoardy/RB9 ... html?cur=1
mam to brat tak, ze mikrotik vie IPsec by default od nejakej verzie RouterOS? myslim ten Level

edit: najprv asi googlit, pozeram ze typ licencie znaci len kolko toho mam spristupnene a v akych poctoch
VPN site to site by nemal byt problem ak som dobre pochopil
cize napr masinka aku som spmenul hore, k nejak dake rozsirenie 4G modemom cez usb alebo minipci slot(neviem aky presne modul od nich by to mal byt) krabicka a napajal by som to cez poe alebo adapterom to sa mi zatial javi ako taky moj nastrel... dobre hovorim?
MB:ASUS Maximus XI Hero / CPU:i9 9900k@5.1(4.8cache)@1.234V / CPUcooler:AC Liquid Freezer II 240 + CM Maker Gel / RAM:4x8GB Patriot Viper 4133Mhz@4oooCL18 / GPU:Gigabyte RTX 4070ti Eagle@0.925V/2670/24600 / SSD:Samsung 970 Evo Plus 2TB / HeadSet:Steelseries Arctis 7 / mouse:Steelseries Rival 650 / keyboard:Fnatic Streak RGB / PSU:Seasonic Focus Plus 850 gold / case:Fractal Design Define R6 Black + Noctua NF-A14 PWM / monitor:Acer Predator XB323UGP
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

IPSec je vo vsetkych leveloch licencii, lisia sa len :

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:License
[tabulka "License Levels" ]

odlisnosti teda su len v pocte jednotlivych VPN sieti alebo teda tunelov ktore software umozni robit (pppoe, pptp, l2tp), v pocte aktivnych uzivatelov na hotspote (200 alebo 500 alebo unlimited, ty nebudes robit hotspot vobec) a v pocte aktivnych user manager sessions (znovu nepodstatne pre tvoje pouzitie).

Hardware co si vybral je fakt male delo : mas tam tri gigabity, moznost vlozit dalsie rozsirovacie karty vratane DVOCH optickych modulov (SFP). Dovolim si tvrdit ze mam hoooodne slusny rozhlad o trhu a takuto vec neponukne absolutne nic na trhu za tu cenu. Nezabudnime stale na funkcionalitu v softe, kde mas napriklad rozlicne dynamicke routovacie protokoly, snad vsetky typy VPN sieti ktore existuju, extremne diagnosticke moznosti, extremne moznosti autorizacie/autentikacie/riadenia sietovej prevadzky a blablablablabla co doma 99% uzivatelov nikdy nepouzije. Keby si chcel kupit Juniper alebo Cisco alebo cokolvek "znackove" s takymito parametrami tak by si bol hodne blizko piatim cifram len kvoli SW licenciam alebo verziam.

Podla mna to co si vybral je absolutny overkill na to co potrebujes, avsak zjavne dukaty nechybaju na tvojej strane a to je vyborne. Veselo by som do toho isiel vzhladom na tvoj popis. Keby nahodou bolo treba prehodnotit rozhodnutie, skusil by som opatrne doporucit

http://www.mikrotik.cz/S-krytem-a-do-ra ... ac-L4.html
je tam ale treba pripojit externy modem do USBcka ktory ma tiez svoju cenu takze ten rozdiel nie je az taky velky ako sa na prvy pohlad zda. S Mikrotikom bude fungovat prakticky akykolvek USB modem, aj ked nie je napisany v zozname podporovanych zariadeni - tieto USB 3G/4G veci su rovnake ako starucke modemy cez telefonne linky, ovladaju sa standartnymi AT prikazmi (akokeby z prikazoveho riadku).

Doporucujem nevyberat najnovsiu najsamprvsupernejsiu technologiu {LTE, 5G...) alebo zariadenie z dovodu kompatibility. Ci mas maximalnu rychlost 68372 Mbit/s alebo len 43Mbit/s je uplne jedno vo vzduchu, pretoze to tolko nebude chodit nikdy. Pritomnost gigabit portov nie je dolezita takisto, stovka na vsetko staci.

Kludne sa pytaj co treba, ked budeme vediet, poradime.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Memnon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

to lte je nezbytnost, to uz mam preverene ako sa to realne sprava pod 3g a 4g
kedze mam teraz dovolenku a toto je ciste pracovna zalezitost, tak sa budem pytat az budem mat masinky v rukach
cakal som ze to tu budem riesit dlhsie a nie ze sa po par dnoch zalubim do miktoriku
az budem pokracovat v dalsom rieseni, tak tu teda este budem otravovat
zatial pekne dakujem :)
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

nech sa paci. Neviem preco je LTE nutnost - ak mas naladu skus zlahka rozpisat aku mas aplikaciu, jej spravanie, data pattern atd. V tomto momente nemame v rukach nic na com by bolo mozne zalozit akukolvek (i ked teoreticku) analyzu.

A uplne super by bolo keby si aj popisal co si uz skusal. Je totiz velky rozdiel v spravani LTE tu a tam, s takym a hentakym zariadenim, cize nejaka vec na ktoru si narazil absolutne vobec nemusi byt sposobena nepritomnostou LTE samotneho. Pri LTE specialne ta upozornujem ze Mikrotiky podporuju len Direct IP mechanizmus (DIP) - ta druha moznost, QMI, nie je podporovana.

Zoznam podporovanych LTE modemov :

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Supported ... and_modems

Ako funguje ta SIM priamo na doske bohuzial neviem. Viem ze niektore low-end modely mali SIM slot ale chybal im hardware ktory by to ovladal cize to bolo nepouzitelne, toto by sa zrejme pri tom drahom ktory si si vybral nemalo stat. Bohuzial nemam priamu skusenost, neviem zarucit - je to v kazdom pripade otazka ktoru sa budes pytat predajcu pred zakupenim.
killswitch
VIP
VIP
Dátum registrácie: Pi 21. Jan, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa killswitch »

jasne, ze sa to neda porovnavat s mikrotikom, ale cenovo by to mohla byt zaujimava alternativa. 25 eur plus 4gG dongle.
https://www.asus.com/Networking/RTN14U/specifications/

Návrat na "Nákupná poradňa"