Kúpa NAS

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
DarkLord
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: So 08. Okt, 2016, 21:37

Kúpa NAS

Príspevok od používateľa DarkLord »

Rozhodol som sa že by som si kúpil NAS do domu hlavne kvôli tomu lebo streamujem si veci z dvoch nt cez HDMI a je to neskutočná otrava. Druhá vec je že by som potreboval zálohovať pár dokumentov a mať ku nim prístup z kadiaľ budem potrebovať. Osobne nemám skúsenosti s nas alebo predstavu čo všetko dokážu (mám prečítaných len pár článkov). Prvá otázka znie môžem mať prístup k nas mimo domova aj keď nemám verejnú IP ? Ak áno môžem pr z nas pozerať film mimo mojej LAN siete pr v robote ? Dá sa nas nastaviť na sťahovanie vecí pr torentov alebo iných súborov bez toho aby musel bežať stolný PC? Rád by som mal možnosť zobudenia nas cez lan čítal som o tom v jednom článku. Po prípade ak sa dá nas nastaviť kedy sa má hybernovať a kedy nie.

Ospravedlňujem sa že som poradenstvo spojil s kúpou ale prišlo mi zbytočné zakladať dva topicy na danú tému. Tak ku samotnej kúpe neviem si vybrať medzi týmito modelmi pravdaže chcem minúť čo možno najmenej peňazí ale nie na úkor kvality preto neviem koľko mám doňho investovať.

https://www.alza.sk/synology-diskstatio ... d=18850505

Môj limit je tých 278€ viac by som za to dať určite nechcel.

Našiel som ešte tieto dva

Ak zoberiem do úvahy teda tie modely play a len ds216 aký je medzi nimi rozdiel okrem ceny ? čo zatiaľ viem o nich

Model DS216play

Rýchlosť čítania 107 MB/s
Rýchlosť zápisu 91 MB/s
Frekvencia procesoru 1,5 GHz
Procesor Dual Core
Maximálna kapacita 16 TB

Model DS216

Rýchlosť čítania 111 MB/s
Rýchlosť zápisu 111 MB/s
Frekvencia procesoru 1,3 GHz
Procesor Dual Core
Maximálna kapacita 16 TB

Po prvé nechápem prečo ds216 je drahšia. Popise bolo písané hardwarove šifrovanie čo si pod tým mám ako predstaviť ? Osobne používam na šifrovanie TrueCrypt . Inak mám otázku je nejaká aplikácia ktorá by po zadaní kódu pr cez mobil vymazala všetky data na hdd ako ochrana ? Vymazanie diskov.

Moja doplňujúca otázka je či router Asus RT-n12 mi bude stačiť alebo budem musieť kúpiť nový? A či mám tv napojiť pomocou kábla alebo postačí wifi.
Naposledy upravil/-a DarkLord v Ne 09. Okt, 2016, 10:57, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00

Re: Kúpa NAS

Príspevok od používateľa Leon »

čítaj pravidlá,.. gigastore je tu zakázané linkovať
.
DarkLord
Nový používateľ
Nový používateľ

Tak to sa ospravedlňujem za neznalosť . Prosím ťa mohol by si ma poučiť o aké pravidlo presne ide lebo ho neviem nájsť a hlavne prečo gigastore je to zlí obchod ? PS opravil som to na alzu a doplnil ešte niečo
lepermessiah
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41

Príspevok od používateľa lepermessiah »

Spoiler: ukázať
[NAS]: Synology DS920+ / 12GB RAM / 4x IronWolf ST6000VN001 R.6 / 2x GigaByte GSM2NE3512GNTD + 2.5G ethernet
[Laptop]: Lenovo Legion 5 Pro / 82JQ00C3CK | 5800H + 2x Samsung 970 EVO Plus 2TB + 64GB RAM
[Home]
[LCD]: Dell U4025QW
[Peripherals]: Topping DX3 Pro | Wavemaster Mx-3 | Superlux HD-662F | Logitech G815 + Kensington Slimblade Pro
[Work]
[LCD]: Dell U4320Q
[Peripherals]: Sabaj D2 | AKG K72 | Logitech G413 Silver + Kensington Slimblade
DarkLord
Nový používateľ
Nový používateľ

Ďakujem a ohľadom NAS mi neviete poradiť ?
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa faugusztin »

Ako velmi by ti vadilo instalovat svoj vlastny system pre NAS sluzby ? Myslim tym instalaciu OS ako Windows, Linux (OpenMediaVault napriklad) ci FreeBSD (FreeNAS, NAS4Fre).

Ak ti to nevadi, tak stoji za uvazenie :
https://www.alza.sk/hp-proliant-microse ... 50.htm?o=1

Stoji menej nez ostatne moznosti, mas 4 pozicie na disky a je to Ivy Bridge Celeron + 4GB RAM + zdroj + skrinka.
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03

Príspevok od používateľa molnart »

urcite to HP. s troskou snahy na nom rozbehnej aj xpenlogy, co je vlastne firmware so synology NASov. aj ked najjednoduchsie je asi na to hodit nejaky windows, to streamovanie vyriesit napr. plexom, torrenty cez Transmission a tak.
Spoiler: ukázať
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Notebook: HP EliteBook 840 G6 Core i5 8265U, 16 GB RAM, 512 GB SSD
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Phone: Samsung Galaxy A52s
Tablet: iPad Pro 11 (2018)
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

skoda ze uz tam nedavaju aspon tie Windous licencie... to bolo zaujimave, inak za 199,-eur spravim vlastnu masinu s lepsimi parametrami ako toto čudo. Ani nebude zrat viac, bude viac rozsiritelna, raid0/1 "radic" hadam nikoho nezaujima, ILO budem musiet sikovne prekabatit cez IPMI (neviem aka licencia je pre ILO v tejto cenovke - advanced s remote media a console ? alebo len nejaky zakladny bazmeg zapni vypni resetni ?)

Neobstoji ani argument odladene znackove, je to najlacnejsia hrca ktora sa da poskladat a HP to nerobi, vsetky komponenty outsourcuje cize je to rovnaky Taipei, Tchaiwan alebo Čínsko ako hocico ostatne. To mimochodom plati o velkych drahych serveroch takisto, nie je tam dohromady nic HP - dosky, ram, zdroje, disky, dokonca ani chassis samotne nie je HP ale masovy vyrobca. To uz odbacam :

>> môžem mať prístup k nas mimo domova aj keď nemám verejnú IP ?

samozrejme, toto nie je o konkretnom NASe ale o nejakom sikovnom "presmerovani" cez DDNS sluzby. Vyzaduje si to trosku roboty atd, ale da sa realizovat v principe s kazdym NASom alebo AKOUKOLVEK inou sluzbou (Battlefield server, Windows Terminal Services, Linux SSHd, cokolvek).

>> Ak áno môžem pr z nas pozerať film mimo mojej LAN siete pr v robote ?

ak pr znamena priklad napriklad, tak opatrne poviem ano. Zavisi aku robotu mas a ako je tam spravena siet pretoze sa moze stat ze na tej strane ti sikovny/zurivy korporatny standard taketo nieco znemozni. Zase to nie je o konkretnom NASe.

>> Dá sa nas nastaviť na sťahovanie vecí pr torentov alebo iných súborov bez toho aby musel bežať stolný PC?

tu uz zavisi od konkretneho NASu respektive jeho operacneho systemu co tam bezi : odpoved je ano, ale nedokazu to vsetky.

>> Rád by som mal možnosť zobudenia nas cez lan čítal som o tom v jednom článku.

wake-on-lan ma uz davno pradavno vsetko na trhu.

>> Po prípade ak sa dá nas nastaviť kedy sa má hybernovať a kedy nie.

viacmenej vsetky riesenia to vedia.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
DarkLord
Nový používateľ
Nový používateľ

Popravde si na to netrúfam celé to nastavovať atď.. je mi jasné že to cenovo je lepšie ale fakt chcem kúpiť niečo jednoduché bez problémov.

Keby ste si mali vybrať z tých dvoch ktorá by to bola pls. A ako to je stým vymazávaním dá sa to nejako nastaviť prípade stiahnut nejaky addon že by to naformátovalo disky a vičistilo ich ? A ďakujem za odpovede
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

nejde o cenu - tam neusetris majland, proste pri dvesto chechtakoch sa neda. Ide o to aku funkcionalitu [a ine vlastnosti] budes mat za tie prachy.

Vymyslim si : ked kupis ABC, budes tam mat software Windows a hardware na ktory nebudu ovladace pre FreeBSD. Takze mozes byt frajer, ale si viazany na Windows pretoze cojaviem Adaptec 71605 radic [bacha, existuju dve uplne rozlicne binarne nekompatibilne rady] je nemozne pouzit s FreeNAS/NAS4Free riesenim pretoze pre jednu vetvu nie su drivre pre FreeBSD generaciu na ktorej bezia tieto NAS systemy. Kedze ten radic zaroven nema - vymyslim si - Raid6, nemozes tuto vec pouzit ani s operacnym systemom pre ktory mas driver (povedzme Windows) ale nemas tam RAID6 ktory NUTNE vyzadujes z nejakych inych dovodov. Lockdown bada bada boom boom.

Kedze chces okrem NASu aj ine veci a'la downloadovanie torrentov, musis mat taky system ktory mozes nejako na dialku ovladat a v nom spustit Torrent, ano na Windowse to ide. Ale ked kupis nejaky NAS abcdefgh, bude tam uzavrety system blablabla ktory jednoducho nema torrent funkcionalitu a kedze je uzavrety nemas tam moznost tuto vec ani pridat. Budes mat hardware blabla ale bez PCI Express slotu, takze si tam 10Gbit kartu z ebayu za 40 dolarov nestrcis a navzdy si viazany na 1Gbit Realtek sracku ktora je na doske. Jedna jedina. Keby aspon boli dve... isteze, ZATIAL vacsina z nas 10Gbit nepotrebuje alebo nevyuzije a na streamovanie filmov urcite nie, ja som bez neho vybaveny.

Dalej, operacny system moze/nemusi podporovat nejaky cojaviem tiering : nemozes tam prihodit SSD ktore by sa dalo vyuzit ako cache najcastejsie pouzivanych dat z diskov. Niekto to potrebuje, niekto to vyuzije, niekomu je to jedno.

Taketo veci, chapes. Narvat zopar diskov do nejakej bedne uz nikoho nezaujima. Ide o to co je nad tym. Pisal si nieco o streamovani, nepisal si nic o priamom prehravani z tohoto NASu - niektore NASy maju digitalny vystup z grafiky cojaviem hdmi, displayport, niektore ine nemaju a nedoplnis to tam. A ked mas nejaku grafiku, ake su tam kodeky, ako to podporuje titulky a taketo tie veci...

Je proste kvantum rozlicnych kriterii, funkcionality a poziadaviek ktore musia byt splnene PRE TEBA konkretne.

Sifrovanie : TrueCrypt je minulost, skus aspon VeraCrypt ked uz to musi byt Windows platforma. Je po kazdej stranke lepsi, hlavne v sifrovani :) HW sifrovanie je o podpore procesora, aby mal instrukcie ktore sialene zrychluju tie kriticke vypocty. Moderne CPU dokazu real-time sifrovat gigabajty a gigabajty kazdu sekundu. Doma to nepotrebujes, na tie priepustnosti stacis s hocicym.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
DarkLord
Nový používateľ
Nový používateľ

Chápem čo mi chceš povedať. Ale osobne ja mám problém s tým že nie som na toľko zdatný aby som si to celé z manažoval a teraz popri práci už vôbec nie preto hľadám riešenie zapojiť a mať klud.

Návrat na "Nákupná poradňa"