144hz vs freesync
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Re: 144hz vs freesync
Práve preto sú teraz najlepšou a najspoľahlivejšou voľbou VAčka. Len tých veľa nie je (takých zaujímavých kúskov).
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: ♡ LG 48" C11 OLED ♡ Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
- paranoid.asian
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 26. Feb, 2009, 16:37
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
To už bolo všeobecné - bohužiaľ VA sa veľmi nedostávajú herného segmentu, je tam aktuálne len jeden predražený ohnutý 27" 1080p Acer...dokonca bez F/G-Syncu...
Celkovo, tá situácia je dosť na prd, je to také nemastné neslané, aj keď to nie je žiadna novinka...
Celkovo, tá situácia je dosť na prd, je to také nemastné neslané, aj keď to nie je žiadna novinka...
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: ♡ LG 48" C11 OLED ♡ Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
Myslíš tento?
https://www.alza.sk/27-acer-xz271bmijpp ... d=18842948
Freesync má, neviem prečo ho Alza neuvádza. Vyzerá to byť zaujímavý kúsok, tu je jediná recenzia čo som naň našiel (užívateľská, ale zdá sa že sa trochu vyzná, treba preložiť napr. cez google translate): https://tweakers.net/productreview/1390 ... zwart.html
Freesync má, neviem prečo ho Alza neuvádza. Vyzerá to byť zaujímavý kúsok, tu je jediná recenzia čo som naň našiel (užívateľská, ale zdá sa že sa trochu vyzná, treba preložiť napr. cez google translate): https://tweakers.net/productreview/1390 ... zwart.html
Spoiler: ukázať
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Asi lebo sú to z princípu najpomalšie panely. Samo záleží ako výrobca vyladí elektroniku a čo z toho vytrieska, ale VA je najpomalšia matrica po TN aj IPS. Asi preto sa v gaming modeloch objavuje sporadicky.loleqboleq napísal:bohužiaľ VA sa veľmi nedostávajú herného segmentu
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
ale je to len 1080p, 1440p verzia by bola zaujímavejšia.wingo napísal:Myslíš tento?
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
A na to si ako prišiel? Z ktorého prsta si si túto múdrosť vycucal? Ghosting nezáleží od druhu panelu...
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
tiez pozeram,ze co tym pan myslel tak su lepsie a horsie panely ale rozhodne vseobecne ako aj specificke /odozva/ vlastnosti maju podla druhu
Nuz skus natukat do googlu "va panel ghosting" a hned uvidis, ze VA panely su zname ghostingomloleqboleq napísal:A na to si ako prišiel? Z ktorého prsta si si túto múdrosť vycucal? Ghosting nezáleží od druhu panelu...
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
Známe ghostingom sú len preto, lebo sú vo všeobecnosti najpomalšie (rozumej vo všeobecnosti sú monitory s VA panelmi spolu s elektronikou vo výsledku pomalé), no to nie je pravidlom, to je len a len rýchlosťou panelu (+elektroniky), rovnako pomalý môže byť TN i IPS panel - všetky budú nakoniec spôsobovať ghosting - samozrejme bavíme sa o "Response rate".
Takže všetky panely môžu/sú známe ghostingom, lebo je XYZ monitorov používajúce každý z technológie panelov, ktoré majú pomalú dobu odozvy a tým pádom okrem iného spôsobia aj ľudovo povedané "duchov".
Takže všetky panely môžu/sú známe ghostingom, lebo je XYZ monitorov používajúce každý z technológie panelov, ktoré majú pomalú dobu odozvy a tým pádom okrem iného spôsobia aj ľudovo povedané "duchov".
- mino_85
- Pokročilý používateľ
Chlopi kľud.
VA panely boli roky chronicky známe ghostingom, lebo boli všetky do jedného pomalé. Ale za posledný rok-dva sa celý trh s montormi brutálne rýchlo mení a experimentuje sa prakticky s každou matricou, čiže už sa nedá paušalizovať. 3-4 roky dozadu keby sme niekomu povedali o144 Hz 100+ Hz IPS monitore, tak by si ťukal na čelo. Dnes treba fakt sledovať každú chvíľu čo nové sa objavuje, lebo je toho kopec, od nasadenia nonTN matríc do gaming modelov až po tony rôznych rozlíšení, formátov, uhlorpiečok ppi... ťažko sa v tom zorientovať. Ja tiež už vyše roka vyberám a ešte som si nevybral.
VA panely boli roky chronicky známe ghostingom, lebo boli všetky do jedného pomalé. Ale za posledný rok-dva sa celý trh s montormi brutálne rýchlo mení a experimentuje sa prakticky s každou matricou, čiže už sa nedá paušalizovať. 3-4 roky dozadu keby sme niekomu povedali o
Svojim sposobom ma loleq pravdu v tom, ze odozva nezalezi od druhu panelu. Ide o to ako je vnutri monitoru odladena elektronika. To, ze 95% panelov s najnizsim lagom su TN nie je kvoli tomu, ze s IPS alebo VA to nie je mozne dosiahnut, ale su to preferencie vyrobcov (nizsie naklady -> nizsia cena -> vyssia konkurencieschopnost vyrobku) a jednoducho nie je dostatok konkurencie. Je pre nich lacnejsie stlacit TN na 5 ms ako IPS na 5 ms, zacali sa tomu venovat skor a teda do vyskumu dali viac penazi. Je to iba o peniazoch o nicom inom.
Z rovnakeho dovodu odkladaju nastup OLED monitorov. Jednoducho je odladena vyroba TN hernych monitorov, je lacnejsia a efektivnejsia (menej chybnych kusov vo vyrobe) a konkurencia netlaci na vyrobu niecoho ineho. Pekny priklad IPS gaming monitorov - 9 z 10 je vadnych lebo z pohladu vyskumu odozvy je to "mlada" technologia, takze zasa do toho treba tlacit peniaze z coho plynu nizsie zisky vyrobcov. Na co by to robili ked mozu spravit 27" TN 144Hz s vyrobnymi nakladmi 200 USD a predaju to za 700?
Moja rada znie pozeraj recenzie a nedavaj si od nikoho radit, lebo aj tak ti nikto neporadi. Kazdy ma ine preferencie a co je horsie dva zdanlivo rovnake monitory, napr 24" 144 Hz TN roznych znaciek su v skutocnosti diametralne odlise. Presne preto treba sledovat recenzie, iba tam zistis aky maju skutocny input lag, odozvu, podanie farieb, RTC overshoot, pozorovacie uhly a milion inych veci. Neda sa povedat, ze tento monitor je najlepsie lebo kazdy ma svoje slabiny, bezohladu na to kolko stoji.
Z rovnakeho dovodu odkladaju nastup OLED monitorov. Jednoducho je odladena vyroba TN hernych monitorov, je lacnejsia a efektivnejsia (menej chybnych kusov vo vyrobe) a konkurencia netlaci na vyrobu niecoho ineho. Pekny priklad IPS gaming monitorov - 9 z 10 je vadnych lebo z pohladu vyskumu odozvy je to "mlada" technologia, takze zasa do toho treba tlacit peniaze z coho plynu nizsie zisky vyrobcov. Na co by to robili ked mozu spravit 27" TN 144Hz s vyrobnymi nakladmi 200 USD a predaju to za 700?
Moja rada znie pozeraj recenzie a nedavaj si od nikoho radit, lebo aj tak ti nikto neporadi. Kazdy ma ine preferencie a co je horsie dva zdanlivo rovnake monitory, napr 24" 144 Hz TN roznych znaciek su v skutocnosti diametralne odlise. Presne preto treba sledovat recenzie, iba tam zistis aky maju skutocny input lag, odozvu, podanie farieb, RTC overshoot, pozorovacie uhly a milion inych veci. Neda sa povedat, ze tento monitor je najlepsie lebo kazdy ma svoje slabiny, bezohladu na to kolko stoji.
- mino_85
- Pokročilý používateľ
Veľká pravda toto. Preto už sa rok škrabem za uchom, že čo, lebo za tie prachy čo zvažujem, tak každý jeden má niečo čo mi fest vadí. Čistá schýza.pala napísal:Neda sa povedat, ze tento monitor je najlepsie lebo kazdy ma svoje slabiny, bezohladu na to kolko stoji.