Office mašina

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
stanomx
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 19. Okt, 2006, 02:00

Office mašina

Príspevok od používateľa stanomx »

Nazdar, potrebujem obnoviť office mašinu momentalne 3gb ram e2160 (word, outlook, adobe reader a to je asi tak všetko.. ehm winXP), už je kupena Win10 - inak funguje nanej office 2003? Už dostala nový zdroj a 1TB WD RED. Chcelo by to nejakú dosku s cpu, ram, bečku a ssd. Do 200€. Rozmýšľam skôr o bazári. A čo som tak rozmýšľal buď nejaké i3, alebo aj AMD napr. FX-6300 (už to má aj grafiku použiteľnú). SSD stačí 128gb bazárové za 20-30€. Dosku by som možno aj novú, no a CPU sa nekazí tak isto RAM, bedňa čiže skôr bazar?
Do akého soketu ísť? Za pár rokov by sa to mohlo vymeniť za 4/x jadro i5/i7 za pár eur.
Doska by mohla vydržať viac ... PC ide 24/6 väčšinou a raz do týždňa má pauzu. (teraz tam je tuším 6rokov gigabyte p35-ds3 ale odchádza radič disku)
____
Vlastne aby to vydržalo tych 6-8 rokov (teda ak sa za tú chvíľu nestane niečo prevratné) a bolo možné kúpiť náhradné diely... tj. dosku
Naposledy upravil/-a stanomx v Pi 23. Dec, 2016, 21:07, upravené celkom 1 krát.
castelL
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 27. Jan, 2014, 21:38

Re: Office mašina

Príspevok od používateľa castelL »

https://www.agem.sk/pc-komponenty/proce ... x-39568331
https://www.agem.sk/pc-komponenty/zakla ... s-45675974
https://www.agem.sk/pc-komponenty/skrin ... k-14379156
https://www.agem.sk/pc-komponenty/ram/d ... e-14376196

169,52 € + 3-4 € kuriér. SSD cez bazár, prípadne za + 20 € ku rozpočtu sa vopcháte.
https://www.alza.sk/adata-ultimate-su80 ... 435991.htm

Píšeš kancelárske určenie - u nás vo firme som skladal počítače s Celeron G1840 + 4/8GB RAM a SSD a ide to perfektné. Internet, MS Office, PDF. V bazári niečo novšieho dátumu a za rozumnú cenu budeš hľadať ťažko. Stačí si pozrieť ceny pamätí, skôr sa oplatí kúpiť niečo nové. Procesor pamäť RAM a skrinku by stačilo kúpiť aj z bazáru, pri procesoroch a pamätiach je kazivosť nižšia. Základnú dosku a SSD by som ale zakúpil nové.
stanomx
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Jasne, ja chapem ze aj G1610 by bolo uplne super, ale podla toho ako som to dal pod ciaru aby bolo možné ten stroj udržať nažive čo najdlhšie. Od bazáru čakám iba či motyka vystrelí. Tie SSD si niesom celkom istý... všade píšu o minimálnej trvanlivosti nejakých 100TB až 300TB. Bežne tie "vybehané disky" majú pod 20TB... resp. ja mam na svojom hlavnom SSD 840Evo z roku 2013 (oktober) ktorý je denne zapnutý, (downloads, desktop je na druhom HDD) zapísané 6TB... to ho ešte môžem mať 100 rokov, teda ak životnosť nespočíva iba v zapísaných TB
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

zivotnost nespociva a nikdy nespocivala len v zapisanych terabajtoch, to je jasne.
8 rokov ti moralne nevydrzi nic a ani by si nemal ocakavat - preco ? Ved tieto veci stoja 250eur bez dph, akych osem rokov sa preboha bavime.

SSD 275GB (MX300) 67
16GB RAM (1x 16GB) 70
CPU Pentium G4500 70
doštička Socket1151 70
kisňička so zdrojom 35
grafika built-in 0
klavír, myšacinka 15
drobnosti 10
spolu : 337 vratane dph
281 bez dph, ale vsimni si ze je tam preboha 16GB RAM [!!], 275GB SSD a ukrutne lepsi procesor nez je G1610.

Tato kalkulacia bola spravena mesiac dozadu ked cena pamati este nebola taka trafena ako dnes, vo velkych obchodoch maju 16GB vacsinou za priblizne 95eur, avsak heureka ti bez problemu najde 2x8GB za 79,-eur vratane dph.

V kazdom pripade proste tu masinu nechces drzat 8 rokov, to je cisty nezmysel. Na prestojoch a neproduktivite premrhas tolko penazi ze si za to budes moct v priebehu casu kupit iny lepsi stroj podla dobovej ponuky.

Poznamka : kazdu chvilu AMD uvedie na trh svoje uplne nove procesory ktore rozhodne stoja za hriech. Pokial nemusis siloumocou kupit teraz (lebo napriklad uctovnictvo 2016), radim ti pockat. Dostanes za rovnake prachy ukrutne lepsi stroj.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
stanomx
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Ono je mozne pockat to nieje problem, upgrade sa presuva uz rok, tak 2 mesiace nieje problem. Nemyslel som strácať na nejakých upradoch prachy počas žitia toho stroja. Skôr, že ak odíde MB tak, že ju bezproblémov kúpim (hoci aj cez bazár) a ak budu i5ky tejto generacie stať po bazari okolo 50€ tak takýto apgrejd
___
inak zdroj je "nový" ročný seasonic a WD RED tiež... 275 je luxus zbytočný pre toto využitie, ale nevylučujem
Používateľov profilový obrázok
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

neviem preco si myslis ze ti toto dakto vyvesti....nevies co bude o 5r.
Ako mp3turbo pisal...bavit sa o 5r ci viac u lowend pc je nezmysel. Za taku cenu je to "spotrebak co vyhodis a kupis novy" ...obrazne povedane.

Ked uz si chces byt isty vykonom aj za 5r, tak si vyries riadne naddimenzovany vykonny pc pre office - cpu i7-6700, 16GB RAM DDR4, 500GB SSD, grafika integrac, kedze to je pc na office - a nemusis sa ondit s nejakym vestenim co bude o 5r, ci zozenies komponenty a za kolko. Budes mat taku rezervu vykonu, ze upgrade vobec riesit nebudes musiet.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Používateľov profilový obrázok
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Príspevok od používateľa HellAngel »

Ja by som tu haraburdu prefal na diely, navysil rozpocet na 300€ a vysklada to skoro uplne nove. Zdroj mas, dism tiez, skrinku mozes pouzit co mas. Takze kupujes mb, cpu, ram, ssd. Vysla by hadam aj i3, co mas postarane na par rokov na office pc. Neskor hodis ak bude treba i5. Setris na niecom co sa neoplati setrit. Minule som to vysvetloval znamemu. Mal podobnu poziadavku. Kupis komplet bazar a budes trpnut ci to rano zapnes
NB: Asus ROG Strix G16 G614 + G Helper
stanomx
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

stanomx napísal: Vlastne aby to vydržalo tych 6-8 rokov (teda ak sa za tú chvíľu nestane niečo prevratné) a bolo možné kúpiť náhradné diely... tj. dosku
Upgrade nieje podstatný, písal som, že keď odíde mobo aby som ju mohol nahradiť novou/bazarovou. Upgrade by bolo - už som písal bazárovú i5ku, ak sa výkon aktuálnych CPU neprenesie do citovanej časti. Určite nemá zmysel kupovať i7 zostavu za 800€ (to už radšej každé 3 roky vymeniť za aktuálnu generáciu i3) ak sa náhodou úplne nezmení fungovanie PC tzn. prejde sa na niečo úplne iné ako to dnes poznáme (napr. zmena z 2bitoveho systemu). Momentálne je to tak, že na tieto pomery stačí aj e2160 (čo je 10ročné CPU), chýba tam len SSD, lenže už je to starý šrot (a odchádza radič na doske), na ktorý sa neoplatí kupovať software atď...
Proste zoberme si to takto RAM/CPU neodíde na pivo (výnimočne ram.. nieje problém), jediné čo sa môže posrať je tá doska. Disky sú samozrejmosť, zdroj atď.. obyčajný userovia nepotrebujú každý rok novú zostavu, ak používajú vpodstate stále ten istý software. Výkon pre toto využitie zatiaľ natoľko nestúpa aby to nebolo možné používať o 5r, zatiaľ. Je to neuveriteľné ale tak to je. Ja napr. mám aj staršie stroje a vpohode fungujú na to na čo ich potrebujem.(5,6 ročné)
_____
A bedňa nemôže ostať tá istá, lebo ide do koša
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

niektore RAM mas 99 mesacnu/rocnu zaruku. A pritom nestoja majland. CPU sa fakt nepokazi. Ano, 5 rokov to technicky aj moralne moze vydrzat.

Na word, outlook a acrobat reader je hadam by som povedal zbytocne aj SSD. Tam moze prezit aj ten 1TB WD RED ktory uz mas, takze skrtnes 70,-eur z ceny co som hore strelil. To je dost. Vsetky diely ktore som pisal boli ratane nove, so zarukou samozrejme.

Ano, o styri roky rozhodne take suciastky kupis cez bazar, ved este aj dnes mozes kupit veci ktore boli aktualne 5-6 rokov dozadu. Tam problem nevidim. Ked sa odfajci doska, bim bum bac za 30,-eur druhu kompatibilnu, aby si len prehodil procesor nech uz budes mat od Intelu socket1150, 1151 alebo ake to maju zhovadilosti dnes. Keby si dnes chcel kupit dosku na intel 2500, zozenies ? Ano. AMD vyjde s novym socketom pre procesory co teraz nastupia a po dlllllhej dobe by to malo byt nieco seriozne co AMD vypusti, takze urcite za 5 rokov budu dostupne v inzeratoch.

Nabuchany office PC a'la i7-6700, 500GB SSD by som ja dnes nekupoval. Poprve na to nemas rozpocet, podruhe aj keby si mal tak je to proste mrtva nevyuzita technika a teda zla "investicia" lebo akoze 500GB SSD nikomu na Word nie je treba, fakt ze nikomu. Ani na Outlook. To je proste mrhanie peniazmi. Ano, taka masina vydrzi moralne dlhsie ako 250eurovy low-end, ale proste to nevyuzijes a preto mrhas peniazmi. Radsej dnes nieco za 250eur ako pisem ja (pozor, 280 bez dph minus zhruba 60 bez dph ked odratame SSD a to sme teda hlboko pod 250eurami) a potom znovu o tri roky nieco za 250eur, ako dnes vyprdnut 600 eur za nieco co nevyuzijes. Zober si kolko stoji i7-6700, to su stovky eur, 500GB disk k tomu mame dalsich skoro 150 Mit Mérvértštojer podla toho co si vyberies (najlacnejsie su za kolko, tusim 130 s danou). Je totiz rozdiel dnes polozit 600 eur na stol alebo dnes polozit 300 a o tri roky dalsich 300.

Vsetko ostatne uz zrejme bolo povedane. Jo, nebolo : 16GB RAM v zostave odomna v ziadnom pripade nie su treba na office pouzitie. Dal by som 8GB, keby bol nedostatok tak v buducnosti hocikedy rozsiris. Takze to je usetrenych dalsich 35-40eur. Aj dosku mam za 70eur, cize taku normalnu kvalitnu (ja som to staval na dva PCI-express sloty co do office ani trosku netreba, lacnejsie ale stale kvalitne dosky pre ten procesor su niekde okolo 50-55eur co mame dalsich plusminus 20eur dole). Proste, ked tam nedas SSD [lebo netreba] a ked usetris na nejakych drobnostiach "co prilis nevidno", dostanes sa veselo aj na 200eur. Nove, zaruka, tralala.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
stanomx
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

ja som našiel na datacome dosku s 6 fázovým napájaním, väčšinou pozerám hlavne po tomto aj keď jasne to nieje smerodajné pri kvalite, ale mám takú úchylku z dôb C2D
LordKJ
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49

Príspevok od používateľa LordKJ »

ja som teraz skladal nieco na cca take pouzitie
pentium g4400 + nejaka asrock doska + 8gb ram + 120gb ssd + zdroj + case + mys + klavesnica == 270e
aj by som ti povedal ako to suepr vsetko slape, len bohuzial neprisla bedna, prepravne spolocnosti nezvladaju :(

urcite ist do 1151, kupis nejak skylake za 3-4 roky, alebo aj nekupis lebo si to drzi cenu jak svina a radsej kupis celu novu platformu :D

//ked mas wd red, tak vyhodit ssd to mas -45e, pripadne 8->4gb ram a hned sme skoro na 200e.
Naposledy upravil/-a LordKJ v So 24. Dec, 2016, 02:33, upravené celkom 1 krát.
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
stanomx
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Keď si to zoberem z dnešnej situácie, napr. že som si pred pár rokmi kúpil 1155 dosku s G1610 a dnes do nej môžem dať i5 2500 za 80euri a dva roky (čo by ešte myslím tá G1610 prežila na túto robotu) za čojaviem 40€. Tak neni očom AK porovnáme nový i5 6600 a starý 2500 tak sa to až zas tak daleko neposunulo že? Zato z toho celerona to bude úber upgrade. (stále omielam tu g1610 lebo ju mam doma a na net je to uplne ale uplne, že OK)
Ale neviem teraz či nepočkať na to AMD
LordKJ
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49

Príspevok od používateľa LordKJ »

ako oproti sandy bridge sme sa uz relativne dost posunuli, ale myslim, ze na office to nema az taky velky vplyv
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

velmi spravne. Na Word a Outlook neuvidis rozdiel medzi G16xx a i7-6700K pretoze limitom nie je rychlost preklapania stranok ale buchania po klavesnici :)

office zostavy maju urcite vacsiu moralnu vydrz nez gaming / profi zostavy, bez debaty. Netreba to prepalit so zbytocne vykonnym = aj drahym zelezom, proste nemame kazdy z nas Vejron alebo aspon Nissan GT-R, staci nam aj autiak ktory ma maximalnu rychlost 194km/h ktoru ajtak 99.99% casu nemame ako vyuzit.
castelL
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 27. Jan, 2014, 21:38

Príspevok od používateľa castelL »

V prvom príspevku som ti postol, čo ti bude bez zaváhania stačiť, zbytočne viac referovať. Dosku prípadne zameniť za MSI H110M PRO-VH.

Si v tvojom rozpočte a HW výkonovo vyhovuje. Prípadne počkaj na AMD. WD Red nieje najvhodnejší 3,5" disk na systém.

Návrat na "Nákupná poradňa"