Ahojte.
V poslednej dobe mám problém, že sa mi obrazovka z ničoho nič rozruší (spraví sa čudný pás, ktorý hneď zmizne, je to ťažké popísať). Robí to väčšinou v záťaži GK. Najprv som kontroloval káble monitora, kde nebol žiadny problém, tak som začal dávať vinu GK.
Avšak raz sa mi stalo, že som omylom drgol do PC bedne a obraz sa rovnako rozrušil, ako keby bol zlý nejaký kontakt alebo súčiastka. Dnes som si konečne našiel čas, tak som vybral PC bedňu zo stolu, dal dole bočnicu a začal diagnostikovať problém. Najskôr popozeral všetky komponenty, či sú dobre pozasúvané v slotoch a skontroloval pripojenia. Potom som počúval jednotlivé komponenty v IDLE. Nič som nespozoroval. Tak som zapol OCCT a zapol supply test. PC začalo makať a zrazu som počul nepravidelné cvakanie, ktoré ide zo zdroja.
Pridávam aj video: https://www.youtube.com/watch?v=TMmmGA8 ... e=youtu.be
Má niekto skúsenosti s podobným problémom? Môže tie problémy s obrazom robiť zdroj? Je možné, že je tento zdroj slabý pre moju zostavu? (zostava v podpise)
Toto je SS senzorov z OCCT Power Supply testu: https://www.imageupload.co.uk/images/2016/12/27/psu.jpg
Neviem, či je to správne, ale ak áno, tak sa mi tam tie hodnoty moc nezdajú... na +5V je len 3.38V? to isté na +12V alen 8.87V? Bude teda chyba v zdroji?
Seasonic S12II-520 - cvakanie, chybný zdroj?
Re: Seasonic S12II-520 - cvakanie, chybný zdroj?
Chyba v zdroji bude urcite. Uz len to cvakanie nie je v poriadku. Moj Seasonić S12II 620 mi s rovnakym problemom vymenili vramci zaruky. Akurat mi to cvakalo aj bez zataze.
Spoiler: ukázať
- diemkej
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ne 02. Jan, 2011, 14:25
Dnes mám problém zapnúť PC. Ukáže sa mi animácia načítania Win 10 a potom to hodí do čiernej obrazovky... Do BIOSu sa dostať viem...
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Nie je v zdroji veľa prachu? Ak sa nazbiera veľa prachu na kope, tak môže byť za určitých okolností aj vodivý a spôsobovať skraty medzi obvodni/súčiastkami v zdroji. Nebolo by zlé ho poriadne vyfúkať, vidím z podpisu, že je to už starší HW. Za ten čas sa toho mohlo slušne nazbierať. To pukanie môže byť práve aj skrat, ale ťažko to definovať z videa.
Spoiler: ukázať
- diemkej
- Používateľ
Tak sa mi PC nejak podarilo zapnúť...
Zdroj som vybral a rozobral. Veľa prachu v ňom nebolo, ale vyčistil som ho a zložil s5. Žiadnu inú chybu som opticky nezistil. Rovno som aj premeral vetvy ako som ho mal vybratý a všetky napätia sedeli.
Môže byť, že bez záťaže funguje korektne a akonáhle ho zaťažím, tak vtedy sa prejavý jeho poškodenie? Príde mi ale zvláštne, že keď pustím v OCCT záťažový test, tak PC nedropne. Len ten zdroj cvaká...
Ináč tu sú BSOD errory, ktoré mi hádzalo, keď mi nechcelo spustiť Windows:
WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR
SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION
KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED
SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED
Zdroj som vybral a rozobral. Veľa prachu v ňom nebolo, ale vyčistil som ho a zložil s5. Žiadnu inú chybu som opticky nezistil. Rovno som aj premeral vetvy ako som ho mal vybratý a všetky napätia sedeli.
Môže byť, že bez záťaže funguje korektne a akonáhle ho zaťažím, tak vtedy sa prejavý jeho poškodenie? Príde mi ale zvláštne, že keď pustím v OCCT záťažový test, tak PC nedropne. Len ten zdroj cvaká...
Ináč tu sú BSOD errory, ktoré mi hádzalo, keď mi nechcelo spustiť Windows:
WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR
SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION
KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED
SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED
- diemkej
- Používateľ
Dal som nový zdroj... OCCT stále ukazuje rovnaké napätia. Je možné, že to ukazuje zle? Lebo ako fakt netuším, kde je problém potom. Keď som zaťažil nový zdroj, tak už nič necvakalo...
Zajtra idem skúsiť starý zdroj ku strýkovi na jeho PC, tak sa uvidí, či je OK alebo nie.
Zajtra idem skúsiť starý zdroj ku strýkovi na jeho PC, tak sa uvidí, či je OK alebo nie.
- diemkej
- Používateľ
Tak som zdroj otestoval u strýka na zostave:
CPU: i5 6600k
GPU: Radeon HD6850
RAM: 8GB
HDD: 2x 3,5"
SSD: 1x
Žiadna chyba ani cvakanie sa neprejavilo. Dokonca aj hodnoty na vetvách sedia. To len u mňa je v tom nejaká "ryža" aj s novým zdrojom. Asi bola moja zostava na ten zdroj overkill...
RAM: 8GB
SSD: 1x
Žiadna chyba ani cvakanie sa neprejavilo. Dokonca aj hodnoty na vetvách sedia. To len u mňa je v tom nejaká "ryža" aj s novým zdrojom. Asi bola moja zostava na ten zdroj overkill...
- diemkej
- Používateľ
Tak som zdroj otestoval u strýka na zostave:
RAM: 2x2GB
SSD: 1x 2,5"
RAM: 2x2GB
SSD: 1x 2,5"