aftermarket chladič gtx 970
aftermarket chladič gtx 970
Zdar,
Čim ďalej, tým viac, ma vytáča moja grafika (gigabyte 970 g1) s hlukom,a to jednak preto, že hrám hlavne v noci. A teda rozmýšľam nad nejakým aftermarket riešením.
Moja predstava bola, že zoberiem niečo ako Prolimatech mk-13 / Raijintek Morpheus v kombinácii s nejakými noctua ventilátormi... ale čuduj sa svete, nikde už nie je k predaji. Ďalšia možnosť Accelero Xtreme IV. Je niečo lepšie dostupné ? nejaké tipy ? Cenovo samozrejme čo najlacnejšie ale do tých 100e obetujem.
Dik.
Čim ďalej, tým viac, ma vytáča moja grafika (gigabyte 970 g1) s hlukom,a to jednak preto, že hrám hlavne v noci. A teda rozmýšľam nad nejakým aftermarket riešením.
Moja predstava bola, že zoberiem niečo ako Prolimatech mk-13 / Raijintek Morpheus v kombinácii s nejakými noctua ventilátormi... ale čuduj sa svete, nikde už nie je k predaji. Ďalšia možnosť Accelero Xtreme IV. Je niečo lepšie dostupné ? nejaké tipy ? Cenovo samozrejme čo najlacnejšie ale do tých 100e obetujem.
Dik.
Re: aftermarket chladič gtx 970
Ja mám dobré skúsenosti s Accelerom, či už Xtreme alebo Twin Turbo. Akurát čo som si všimol tak s najnovšími GK nespolupracujú dobre ventilátory s origo reguláciou, musím regulovať ručne cez MSI Afterburner s krivkou začínajúcou na 25%, menej sa točiť nechceli, ani vypnúť v idle. A keď som to nechal na BIOS GK tak sa neustále vypínali a rozbiehali...
Spoiler: ukázať
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Hej s reguláciou iných fanov cez kartu než stock z chladiča je problém už niekoľko generácií a neplatí to len pre Accelero, bohužiaľ. Jednoduchšia cesta je buď ten Afterburner /ak to rozchodí/ alebo zapojiť to do matičnej dosky, rozbehať speedfan a regulovať podľa teploty grafiky /znovu ak doska úspešne rozchodí speedfan/.
Pri výbere chladiča dve veci...
1. Kompatibilita pasívu s plošákom. Práve u GTX970 môže byť problém s chladičmi ktorým vychádzajú heatpipes zo základne smerom k záslepke karty /čiže práve spomínané M-13 alebo Morpheus/. Keďže 970 majú dosť netradične napájaciu kaskádu nie od čipu smerom ku konektorom http://i.imgur.com/hVB22aQ.jpg , ale smerom k záslepke, takže treba počítať s nejakými pasívmi na napájaní, ktoré by kolidovali práve s heatpipes smerujúcimi od základne /resp. možno už aj kondenzátory atď./ Viď bočný pohľad na chladiče.
https://www.overclock3d.net/gfx/article ... 08617l.JPG
https://www.overclockers.co.uk/media/im ... 00x800.jpg
S Accelerom by nemal byť problém čo sa týka tohto, keďže sú to konštrukčne ináč riešené chladiče a pasív nejde tak nízko na strane k záslepke.
2. Nepodceniť chladenie napájania. Aftermarket chladiče síce pekne schladia jadro, ale práve napájacia kaskáda trpí viac. Treba tam nahodiť solídne dimenzované pasívy tiež a na tie bohužiaľ výrobcovia celkom kašľú. V prípade aktuálnych verzií Accelera úplne /určite sa nenechaj oklamať marketingom, že tá rebrovaná backplate na zadnej strane plošáku rieši chladenie napájacích obvodov, ani náhodou/. Čiže myslieť ešte na dokúpenie nejakej sady hlinkových pasívov na napájanie, čím väčšia plocha, tým lepšie. Ja osobne som riešil custom výrobu pod MK-26 , ale to je extrém. Mali by byť ešte k dostaniu sady k starším chladičom od Arctic , napr.
http://datacomp.sk/ac-vga-cooler-vr-hea ... 89215.html
http://datacomp.sk/ac-vga-cooler-vr-hea ... 89217.html
a tam sa dá povyberať čosi schopné a prilepiť teplovodivou páskou /nie tým lepidlom od AC, to potom neodlepíš/.
Ak som ťa stále ešte neodradil, tak to môžeš skúsiť. Obnáša to ale naozaj slušnú mieru špekulovania na tým ako na reguláciu otáčok a na ostatné detaily chladenia. Nie sú to produkty na štýl plug´n´play.
Bohužiaľ trh so vzduchovými aftermarket chladičmi na grafiky umiera, už dlhú dobu nevyšlo nič nové a to čo je sa pomaly vyskladňuje.
Pri výbere chladiča dve veci...
1. Kompatibilita pasívu s plošákom. Práve u GTX970 môže byť problém s chladičmi ktorým vychádzajú heatpipes zo základne smerom k záslepke karty /čiže práve spomínané M-13 alebo Morpheus/. Keďže 970 majú dosť netradične napájaciu kaskádu nie od čipu smerom ku konektorom http://i.imgur.com/hVB22aQ.jpg , ale smerom k záslepke, takže treba počítať s nejakými pasívmi na napájaní, ktoré by kolidovali práve s heatpipes smerujúcimi od základne /resp. možno už aj kondenzátory atď./ Viď bočný pohľad na chladiče.
https://www.overclock3d.net/gfx/article ... 08617l.JPG
https://www.overclockers.co.uk/media/im ... 00x800.jpg
S Accelerom by nemal byť problém čo sa týka tohto, keďže sú to konštrukčne ináč riešené chladiče a pasív nejde tak nízko na strane k záslepke.
2. Nepodceniť chladenie napájania. Aftermarket chladiče síce pekne schladia jadro, ale práve napájacia kaskáda trpí viac. Treba tam nahodiť solídne dimenzované pasívy tiež a na tie bohužiaľ výrobcovia celkom kašľú. V prípade aktuálnych verzií Accelera úplne /určite sa nenechaj oklamať marketingom, že tá rebrovaná backplate na zadnej strane plošáku rieši chladenie napájacích obvodov, ani náhodou/. Čiže myslieť ešte na dokúpenie nejakej sady hlinkových pasívov na napájanie, čím väčšia plocha, tým lepšie. Ja osobne som riešil custom výrobu pod MK-26 , ale to je extrém. Mali by byť ešte k dostaniu sady k starším chladičom od Arctic , napr.
http://datacomp.sk/ac-vga-cooler-vr-hea ... 89215.html
http://datacomp.sk/ac-vga-cooler-vr-hea ... 89217.html
a tam sa dá povyberať čosi schopné a prilepiť teplovodivou páskou /nie tým lepidlom od AC, to potom neodlepíš/.
Ak som ťa stále ešte neodradil, tak to môžeš skúsiť. Obnáša to ale naozaj slušnú mieru špekulovania na tým ako na reguláciu otáčok a na ostatné detaily chladenia. Nie sú to produkty na štýl plug´n´play.
Bohužiaľ trh so vzduchovými aftermarket chladičmi na grafiky umiera, už dlhú dobu nevyšlo nič nové a to čo je sa pomaly vyskladňuje.
Ja som regulaciu na 280x tiez musel riesit zaujimavo. Ale pomohol my scythe regulator s teplot. cidlom. Cidlo som dal na pasiv vrm, odsledoval teploty. Nastavil som target 75st. kedy sa pustili vetraky na 100% pre pripad. A manualne som uz len pri hrani vytiahol otacky fanov na cca. 900 a ono to do tych 75 aj drzalo. Ak nahodou prekrocilo prifuklo na chvilku a bolo. A s tymi aftermarket mas cistu pravdu, radsej svoju zbierku nepredavam, nikdy nevies kedy sa sikne lepsi chladic. Lebo zatial na vsetkych kartach co som menil, stalo to za to. Hlavne to ticho. Ono skor ako nove by som si pockal na nejaky bazar. Ta sa sem tam nieco objavi, naposledy tam bol alpenfohn peter 2.
dik za info teda, musím si to premysleť, čakal som teda práve to plug and play, ale opäť raz zisťujem, že to nebude tak simple ako som si predstavoval . Ono ako sa dívam na to accelero, tak ani to nebude také easy riešenie, vzhľadom na tie rozmery a možnú kolidáciu s cpu coolerom.
A teraz otázka, čo v prípade,že by som len dal dole ten kovový rám s ventilátormi, a nahodil tam namiesto toho nejaké kultivovanejšie ventilátory ? Dá sa očakávať nejaké zlepšenie chladenia / tichosti ?
A teraz otázka, čo v prípade,že by som len dal dole ten kovový rám s ventilátormi, a nahodil tam namiesto toho nejaké kultivovanejšie ventilátory ? Dá sa očakávať nejaké zlepšenie chladenia / tichosti ?
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Myslíš priamo na G1 pasív... teploty sú hlavne o pasíve, čiže aby si z pôvodného chladiča vytrieskal lepšie čísla, musel by si do neho viac fúkať, fyzika nepustí. Čo sa týka ticha, asi by sa tomu dalo pomôcť, klasické 25 mm hrubé fany zvyknú mať lepší pomer výkon/hluk než tie nízkoprofiláky na chladičoch, čiže akustika by sa mohla o čosi zlepšiť pri rovnakom prietoku. Záleží čo tam nahodíš, skús si premerať pasív čo by najlepšie pokrylo plochu, či 2x120 mm, prípadne 2x alebo až 3x92 mm. 120-ky by boli z hľadiska hluku naj, ale odhadujem, že by dosť neefektívne prekryli pasív /veľká časť vrtule bude fúkať mimo/.
Ale extrémna zmena hluku to nebude, na to treba naozaj výkonnejší pasív, aby si výrazne ubral na otáčkach. Ale za pokus to stojí, ak máš hocaké fany poruke čo tam vieš na skúšku nahodiť, tak skús.
Ale extrémna zmena hluku to nebude, na to treba naozaj výkonnejší pasív, aby si výrazne ubral na otáčkach. Ale za pokus to stojí, ak máš hocaké fany poruke čo tam vieš na skúšku nahodiť, tak skús.
Môžem potvrdiť že je to hlavne o pasíve, nechtiac som si odpálil ventilátory na Accelere a než mi prišiel nový diel priamo z Arcticu (btw 4€+pošta, dosť ma to prekvapilo, dobrá cena až na to medzinárodné poštovné) som pár dní provizórne používal ten plastový vrch s ventilátormi z pôvodného chladiča a môžem povedať že teploty aj hluk výrazne klesli aj s takýmto provizóriom.
Ventilátory síce nejaké mám (akasa, noctua, a corsair čo bol k bedni) ale nemám dva rovnaké, tak to bude asi zbytočné sa s tým vôbec zaoberať.
No tak po nejakom tom prieskume, mi zostali dve voľby, buď to zoberem to accelero a vystružlikám custom pasív na tú kaskádu... alebo, kartu predám, doložím 150e na novú gtx 1060(asi gainward/msi) s tým, že ju podtaktujem výkonovo na +/- hodnotu 970 (čo mi bohate stačí), takže chladenie by malo byť ešte lepšie ako out-of-box + nová záruka.
No tak po nejakom tom prieskume, mi zostali dve voľby, buď to zoberem to accelero a vystružlikám custom pasív na tú kaskádu... alebo, kartu predám, doložím 150e na novú gtx 1060(asi gainward/msi) s tým, že ju podtaktujem výkonovo na +/- hodnotu 970 (čo mi bohate stačí), takže chladenie by malo byť ešte lepšie ako out-of-box + nová záruka.
A keby si tu kartu nedusil na 1500Mhz by sa nestíšila? + prepastovanie, prefukanie od prachu a manualne nastavenie venťakov cez MSI Afterburner (načo to ma fučať pri 60C, ked môže byť ticha na 80C)
AMD Ryzen R9 7950X3D PBO, Noctua NH-D15S [NA-HC4] chromax.black&white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 @6200MHz CL30 White RGB, ASUS TUF RTX 4070Ti GAMING OC 12GB GDDR6X @3/23,5Ghz, NVMe SSD Samsung 990 PRO 1TB + Kingston A2000 1TB, SATA SSD Team Group CX2 1TB + Samsung 860 EVO 250GB, A4tech Bloody V7M HoleLess, Seasonic Focus Plus SSR-750FX Gold, Lian Li Lancool 215 White, 32" Samsung LE32B551 RED, Nintendo Switch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz
Mám ju na ECO = 1202 MHz v booste už nejaký čas, tých 1500 som tuším mal len pri GTAV. Prefúkaná, prepastovaná je. V softe k nej (OCguru) sú ventilátory manuálne nastavené na absolútne minimum čo sa dalo = cca 37% (1500 rpm ). Ešte rozmýšľam, čo by spravilo, ak by som použil nejakú noctua LNA priamo na tie fany na nej.
Fuha, tak to musiš byt riadny netopier, ak to stale nestačí V tom prípade som za ten plán s 1060kou. MSI ma teraz asi fakt najtichšie karty.
AMD Ryzen R9 7950X3D PBO, Noctua NH-D15S [NA-HC4] chromax.black&white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 @6200MHz CL30 White RGB, ASUS TUF RTX 4070Ti GAMING OC 12GB GDDR6X @3/23,5Ghz, NVMe SSD Samsung 990 PRO 1TB + Kingston A2000 1TB, SATA SSD Team Group CX2 1TB + Samsung 860 EVO 250GB, A4tech Bloody V7M HoleLess, Seasonic Focus Plus SSR-750FX Gold, Lian Li Lancool 215 White, 32" Samsung LE32B551 RED, Nintendo Switch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz
Xeigen napísal:Mám ju na ECO = 1202 MHz v booste už nejaký čas, tých 1500 som tuším mal len pri GTAV. Prefúkaná, prepastovaná je. V softe k nej (OCguru) sú ventilátory manuálne nastavené na absolútne minimum čo sa dalo = cca 37% (1500 rpm ). Ešte rozmýšľam, čo by spravilo, ak by som použil nejakú noctua LNA priamo na tie fany na nej.
Tie otáčky na G1 gaming sa dajú ešte znížiť ak preflashuješ BIOS na tej karte, čo je otázka 5 minút vrátane hľadania ako na to na webe
Na mojej som to znižoval a som s tým momentálne úplne spokojný s tým, že tušim max otáčky na karte mam nastavené na 1500-1800, minimum neviem presne koľko sa krútia ale v zavretej bedni, pod stolom je to nepočuteľné na minimálnych otáčkach. V záťaži samozrejme počuť je, ale oproti tomu čo to bolo predtým je to OK.
Takže zváž aj túto možnosť predtým ako investuješ, do výkonovo podobnej karty.
Blbo som to napísal, ten ECO mod som ale používal s mierne upravenou default krivkou, tých 37% (rovná čiara od 40 do 80° ) som len skúšal ale to sa nedá, tam veľmi rýchlo ide karta na 80° a potom chuderka sa podtaktováva. Ak by sa zvládala chladiť na tých 37%, tak to by bola paráda, to ju fakt nepočujem. V biose sa vŕtať veľmi nechcem, ale ak máš nejaký blbovzdorný aktuálny návod, hoď link.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 27. Jan, 2014, 21:38
Skús ju predať za 200Ečka, doložte 80Ečka a máte GTX 1060..