Pomoc pri výbere matičnej dosky
Pomoc pri výbere matičnej dosky
Zdravím. Chcel by som poradiť pri výbere matičnej dosky. Pre procesor i5 6600k, grafiku gtx 970 (po čase gtx 1070), RAM dual Crucial 2400MHz 16GB (2x8GB), zdroj Fusion 550W, dva disky- 640 GB HDD a 240 GB SSD. Cena do 150 E. Vďaka za tipy.
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Re: Pomoc pri výbere matičnej dosky
Ahoj a vitaj na fóre.
Ak ide o dosku, tak napríklad
https://www.alza.sk/asrock-z170-gaming- ... 233836.htm .
Moja rada okrem toho je porozmýšľať ten hnoj zdroj, ktorý máš vyhodiť do koša tak rýchlo, ako to len ide, ide o zdroj odpadovej kvality, ktorý by nemal byť v žiadnom počítači.
Ak ide o dosku, tak napríklad
https://www.alza.sk/asrock-z170-gaming- ... 233836.htm .
Moja rada okrem toho je porozmýšľať ten hnoj zdroj, ktorý máš vyhodiť do koša tak rýchlo, ako to len ide, ide o zdroj odpadovej kvality, ktorý by nemal byť v žiadnom počítači.
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: ♡ LG 48" C11 OLED ♡ Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
Vďaka za radu. Aký zdroj by si mi teda odporučil? Ten zdroj mám zo starej zostavy, premýšľal som nad výmenou, ale najskôr som riešil matičnú dosku.
Čau Shen
Z lacnejších: https://www.alza.sk/evga-500b-d4078560. ... d=18849164 - už starší model ale bral som ho osobne a spokojnosť, tichý, teraz ako jediný komponent zo starého synovcovho pc pôjde do nového.
Z drahších: https://www.alza.sk/evga-supernova-550- ... 25.htm?o=1 - tiež som bral jeho staršiu revíziu (G2) a tiež pohodka.
Z lacnejších: https://www.alza.sk/evga-500b-d4078560. ... d=18849164 - už starší model ale bral som ho osobne a spokojnosť, tichý, teraz ako jediný komponent zo starého synovcovho pc pôjde do nového.
Z drahších: https://www.alza.sk/evga-supernova-550- ... 25.htm?o=1 - tiež som bral jeho staršiu revíziu (G2) a tiež pohodka.
PC: Ryzen7 7800X3D, ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI, G.SKILL 32GB DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5,ASUS TUF RTX 4070, Kingston KC3000 2TB, Corsair RM850x, Jonsbo D41,Noctua NH-U12A Chromax Black, 7xNF-A12x25 black
Audio: GSP 500+GSX 1000 Notebook: Lenovo P50,Phone:GalaxyS21,
Diablo III battletag: Sorrow#2622, Star Citizen Handle: Erazer1
Vytvorte si účet v Star Citizen pomocou tohto ref. linku a získajte 5,000 in game kreditov zdarma
>>> STAR-K3QT-JHMS<<<
Audio: GSP 500+GSX 1000 Notebook: Lenovo P50,Phone:GalaxyS21,
Diablo III battletag: Sorrow#2622, Star Citizen Handle: Erazer1
Vytvorte si účet v Star Citizen pomocou tohto ref. linku a získajte 5,000 in game kreditov zdarma
>>> STAR-K3QT-JHMS<<<
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
Záleží od tvojho rozpočtu, predpokladám, že doň mnoho nechceš investovať, no osobne odporúčam ako minimumwampire23 napísal:Vďaka za radu. Aký zdroj by si mi teda odporučil? Ten zdroj mám zo starej zostavy, premýšľal som nad výmenou, ale najskôr som riešil matičnú dosku.
https://www.amazon.de/Corsair-CP-902011 ... 01CQ4AO3A/ aktuálne tých 63€ (pošta zdarma, plná 5 ročná záruka a v prípade reklamácií (čo som donedávna nevedel) preplácanie poštovného) je neskutočná cenovka - sú to sakra kvalitné zdroje - skvelá platforma, výber komponentov a samotný výkon.
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: ♡ LG 48" C11 OLED ♡ Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
Ktorý výrobca je najlepší pri zdrojoch? Aké parametre sú pri zdrojoch najdôležitejšie?
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
Takým všeobecným ukazovateľom je účinnosť pri zdroji, norma sa volá 80+ a jej stupne sú Silver, Gold, Platinum, Titanium - čím vyššie, tým vyššia minimálna účinnosť pri určitých zaťaženiach, to prispieva vo všeobecnosti k menším výkonovým stratám premeneným, ktoré sa menia na teploty.
Avšak to nie je zárukou kvality - aktuálne na trhu nie je univerzálny reťazec, všetko súvisí s konkrétnymi modelmi rôznych výrobcov, aktuálne (cca podľa ceny) sa bavíme o:
- Evga 430W (presný názov) - je to úplne minimum pre ľudí, čo odmietajú dávať viac ako 20 eur, no nechajú sa presvedčiť aspoň na toto
- potom sú tu napríklad Evga 500B, Enermax MaxPro ale tie mne už prestali chutiť, ako vidíš aj vyššie, ja ľúbim už len jeden 80+Bronze zdroj a to je vyššie spomínaný Corsair Vengeance, ktorý stojí za každý cent, kvalita, prevedenie, výkon stoja za to
- v týchto cenách boli kedysi aj rôzne zdroje od výrobcu Seasonic, ktoré sú tiež veľmi kvalitné s kvalitnými komponentami, no ničia ich bohužiaľ nevhodne nakonfigurované profily pre chladenie, čo bohužiaľ spôsobí, že dané ventilátory môžu byť extrémne hlučné, síce sa pomaly obmieňajú za trošku lepšie zvládnuté kúsky ale stále to nie je ono...plus aj ceny nie sú práve najlepšie, čo ma mrzí, kedysi to boli proste overené voľby za overené ceny
- ak sa preklopíme na úroveň, kde mnoho ľudí už nie je ochotných investovať (85+€), tak sa stretneme so zdrojmi vyrábanými spoločnosťou SuperFlower (rada Leadex, ktorýkoľvek je vynikajúci) alebo ich preznačenie pod značkou EVGA a modely (G2,G3,P2,T2), prípadne iné rady od EVGY (všetko preznačené ale kvality) - rada B2 a GQ - to všetko sú zdroje od tých 85 až do vysokých trojciferných čísel
- rovnako zdroje rad RMx/RMi/HXi od Corsair, tie sú tiež zárukou kvality .
Je trošku ťažké sa z toho vysomáriť, preto odporúčam, ak ide o takéto veci (aj vo všeobecnosti) sa takto poradiť, sme maniaci, čo sa v týchto veciach hrabú, čo je niekedy nutné pre hlbšie porozumenie (chaos).
Avšak to nie je zárukou kvality - aktuálne na trhu nie je univerzálny reťazec, všetko súvisí s konkrétnymi modelmi rôznych výrobcov, aktuálne (cca podľa ceny) sa bavíme o:
- Evga 430W (presný názov) - je to úplne minimum pre ľudí, čo odmietajú dávať viac ako 20 eur, no nechajú sa presvedčiť aspoň na toto
- potom sú tu napríklad Evga 500B, Enermax MaxPro ale tie mne už prestali chutiť, ako vidíš aj vyššie, ja ľúbim už len jeden 80+Bronze zdroj a to je vyššie spomínaný Corsair Vengeance, ktorý stojí za každý cent, kvalita, prevedenie, výkon stoja za to
- v týchto cenách boli kedysi aj rôzne zdroje od výrobcu Seasonic, ktoré sú tiež veľmi kvalitné s kvalitnými komponentami, no ničia ich bohužiaľ nevhodne nakonfigurované profily pre chladenie, čo bohužiaľ spôsobí, že dané ventilátory môžu byť extrémne hlučné, síce sa pomaly obmieňajú za trošku lepšie zvládnuté kúsky ale stále to nie je ono...plus aj ceny nie sú práve najlepšie, čo ma mrzí, kedysi to boli proste overené voľby za overené ceny
- ak sa preklopíme na úroveň, kde mnoho ľudí už nie je ochotných investovať (85+€), tak sa stretneme so zdrojmi vyrábanými spoločnosťou SuperFlower (rada Leadex, ktorýkoľvek je vynikajúci) alebo ich preznačenie pod značkou EVGA a modely (G2,G3,P2,T2), prípadne iné rady od EVGY (všetko preznačené ale kvality) - rada B2 a GQ - to všetko sú zdroje od tých 85 až do vysokých trojciferných čísel
- rovnako zdroje rad RMx/RMi/HXi od Corsair, tie sú tiež zárukou kvality .
Je trošku ťažké sa z toho vysomáriť, preto odporúčam, ak ide o takéto veci (aj vo všeobecnosti) sa takto poradiť, sme maniaci, čo sa v týchto veciach hrabú, čo je niekedy nutné pre hlbšie porozumenie (chaos).
Vďaka za vyčerpávajúce info. Keby som chcel zdroj z tej poslednej kategórie,o ktorej si písal (85+E), ktorý by si mi odporučil? K mojim komponentom a gtx 1070?
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
Nespomínaš, akú máš skrinku, nejeden z tých zdrojov je dlhší a modulárna kabeláž a štýl jej zapájania pridá k celkovej dĺžke.
Mám starý case ešte z prechádzajúcej zostavy, Cooler Master Elite 330.
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
Tak tam ak nechceš (čo by som veľmi odporučil) upgrade, tak nové Evga G3 modely
https://www.alza.sk/search.htm?exps=evga%20g3
tieto sú krásne krátke.
https://www.alza.sk/search.htm?exps=evga%20g3
tieto sú krásne krátke.
Vďaka za info. Sú ešte nejaké iné kvalitné zdroje okrem tých G3, ktoré by sedeli do mojej skrinky? Momentálne sa case upgradovať nechystám, ale keby som šiel v budúcnosti, aký case je podľa teba dostatočný?
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
SilentiumPC Regnum RG1, Phanteks P400S napríklad.
A v podstate všetky do 16cm dĺžky aj s modulárnou kabelážou by mali byť v pohode ale takto kompaktné sú len tieto.
A v podstate všetky do 16cm dĺžky aj s modulárnou kabelážou by mali byť v pohode ale takto kompaktné sú len tieto.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 27. Jan, 2014, 21:38
Zlatý stred je tiež od SilentiumPC: Gladius M35 - https://pc-skrinky.heureka.sk/silentium ... -m35-pure/