M2 SSD
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Re: M2 SSD
presne alebo z CPUcka - hlavne su umiestnene nevhodne na zakladnych doskach, "tam kde to vyrobca dokazal najjednoduchsie najlacnejsie" lebo ono nie je ziadna sranda elektricky tahat PCI-Express zbernicu kolem dokola. Najcastejsie z tohoto dovodu sa M.2 sloty umiestnuju medzi PCI-e sloty (medzi dve pečúce grafiky, ideal !!), nad najvyssi PCI-e slot pod CPU socketom kde akemukolvek prievanu zavadzaju pamate a chladic CPUcka...
ako Dex hovori... leto a je prieser na svete. Fukat, fukat, fukat ako sa len da. A s identifikovanymi hlupakmi sa nebavit, samozrejme.
Inak U.2 je buducnost v serveroch, nic ine najblizsich 7 rokov nebudes pocut.
Si dovolim citovat Staticovu otazku v inej teme "4k monitor ma aj ine rozlisenie nez len 4k ? trebars mam 780tku grafiku pojde mi 4k monitor ?"
ale to nie je otazka pre hlupakov, iba pre tych najvacsich búchačov.
ako Dex hovori... leto a je prieser na svete. Fukat, fukat, fukat ako sa len da. A s identifikovanymi hlupakmi sa nebavit, samozrejme.
Inak U.2 je buducnost v serveroch, nic ine najblizsich 7 rokov nebudes pocut.
Si dovolim citovat Staticovu otazku v inej teme "4k monitor ma aj ine rozlisenie nez len 4k ? trebars mam 780tku grafiku pojde mi 4k monitor ?"
ale to nie je otazka pre hlupakov, iba pre tych najvacsich búchačov.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Alebo na menších doskách hocikedy aj zo spodnej strany plošáku kde sa to dusí medzi doskou a plechom skrine https://www.evetech.co.za/repository/Pr ... -00002.jpg
Spoiler: ukázať
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
ak si to nečítal celé opýtaj sa Odara kde má M.2icefire napísal:Kde sa dava Dex? Malicky priestor v notebookoch, ci?
fakt chcem vedieť kto tam dá NVMe ssd alebo čokoľvek
mňo predbehol
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Este tak pre info (aj ked pre mna je to pase) - maju take problemy s teplotami aj M.2 modely, ktore bezia len cez SATA zbernicu? Ci je to jedno?
- Leon
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
problém s teplotami ,... chudáka ste tu normálne ošalili jak nikdy. ... všetky SSD pečú už v idle, odar, kúp platňový radšej.
.
Mam Crucial M550 M.2 hned pri grafickej karte a maximalna zaznamenana teplota podla ich softveru bola 72 stupnov.Odar napísal:Este tak pre info (aj ked pre mna je to pase) - maju take problemy s teplotami aj M.2 modely, ktore bezia len cez SATA zbernicu? Ci je to jedno?
- Odar
- Pokročilý používateľ
Problem s teplotami by som neriesil vo velkej kysni typu midi tower Fractal Design, kde mozem instalovat v pripade potreby ventilator a na nizkych otazkach robit ofuk tam, kde je to potrebne. Ale ver mi, ze ked mas male "obyvackove" HTPC, ktore je prioritne urcene na prehravanie hudby a filmov, idealne v pasivnom rezime (mam to nastavene na semi-pasiv), tak rozmyslas, ci tam bachnes dalsi komponent, ktory bude piect povezme v priemere na 60 'C, alebo tam das iny, aj ked rozmerovo vacsi komponent (myslim tym 2,5" SSD), ktory bude povezme o 20 'C chladnejsi. Momentalne tam mam starucky Intel 320 Series a v lete no problem. Hudbu prehravam s prstom v nose bez tocenia ventilatora na CPU. To by som rad zachoval - aj ked cistejsie vo vnutri by bolo pouzit M.2 SSD, nakolko by som sa zbavil 2 kablov, ale ak to ma piect, ako hovado, tak mi to narobi vacsie problemy, ako tie 2 kable. To je vsetko.
- Eddward
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 07. Dec, 2007, 08:00
obycajne sata 3 ssd je istota pokial je tam obava ze by sa to malo prehrievat... ked uz OP chcel investovat do m.2 tak pripadne si priplatit za MLC sata a hotovo... v 99% pripadoch to urobi rovnaku sluzbu ako m.2 nvme
Core i7 8700K @ 4.8 Ghz + Noctua NH-D15 | 16GB DDR4 3200Mhz CL15 Corsair | MSI Z370 GAMING PRO CARBON | MSI RTX 2080 GAMING X TRIO | Crucial MX500 2TB SSD
Samsung 970 EVO 500GB NVMe | Seasonic Prime Ti Ultra 750W | W10 x64 Pro v1809 | Fractal Define R4 Black + 3x NF-A14 | DELL U2515H 1440p
Samsung 970 EVO 500GB NVMe | Seasonic Prime Ti Ultra 750W | W10 x64 Pro v1809 | Fractal Define R4 Black + 3x NF-A14 | DELL U2515H 1440p
- Leon
- Pokročilý používateľ
By si si mal hlavne pozrieť testy, aké teploty majú tie disky v IDLE, a nie tieto bullshity čo ti tu popísali. 70 stupňov tie disky majú pri heavy stress teste a pod OBROVSKÝM loadom,... recenzisti sa nedokázali dostať nad 70-72 stupňov, nech sa snažili jak chceli. A nie, že ti tu niekto napíše, že tam budeš mať 60-70 . To máš v obývačke 40 stupňov v lete hej ? gz potom ... šak si sám dokážeš odsledovať koľko máš stupňov na PC keď v podstate nič nerobíš. A ani ho nebudeš mať medzi 2 pečúcimi grafikami. Prehrávanie filmu zaťažuje disk až z 1-2 percent. To je fakt heavy load. Toto všetko čo ti tu popísali, že sa prehriava a podobne je fakt, ale to by si musel dať kopírovať obrovské množstvo dát na disk/z disku. (350-550GB naraz). A koľkokrát takéto niečo robíš ? Možno keď ho kúpiš a dovidenia. Veď ty ten disk budeš mať v kľude od kedy ho tam vložíš.
Ale ako píše Edd, tebe je fakt nanič takéto drahé ssd tam vkladať, jedine žeby si chcel vyhodiť prachy. hocijaké iné sata ti prehraje úplne rovnako.
Ale ako píše Edd, tebe je fakt nanič takéto drahé ssd tam vkladať, jedine žeby si chcel vyhodiť prachy. hocijaké iné sata ti prehraje úplne rovnako.
.
- Leon
- Pokročilý používateľ
Akože keď si fakt presvedčený, že mu pri prehrávaní filmov bude v htpc piecť 70 stupňov, tak to gj Dex
.
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Však nikto tu nevraví, že treba panikáriť alebo nekupovať. Ale že pri tvorbe M.2 formátu sa zanedbali prevádzkové vlastnosti je fakt a že rozdiel desiatok °C oproti 2,5" je faktor v životnosti buniek je tiež fakt. Či je to pre bežného usera problém ktorý pocíti počas používania je iná vec, ale ak niekomu fúka grafika do disku 50°C vzduch, tak to proste nie je dobré.
Mrkol som, Samsung má u 960 PRO a iných diskov prevádzkový rozsah teploty 0-70°C, a ešte k tomu poznámku "Proper airflow recommended". Proste ak je možnosť, nevidím dôvod prečo to nechladiť lepšie. Problém vidím v tom, že formát a technické riešenie na doskách sú nastavéné len na low usage, čo mne z princípu vadí.
Mrkol som, Samsung má u 960 PRO a iných diskov prevádzkový rozsah teploty 0-70°C, a ešte k tomu poznámku "Proper airflow recommended". Proste ak je možnosť, nevidím dôvod prečo to nechladiť lepšie. Problém vidím v tom, že formát a technické riešenie na doskách sú nastavéné len na low usage, čo mne z princípu vadí.
V pasívne chladenom HTPC by som sa nečudoval. Nejde o záťaž disku, ale o teplotu prostredia. Ak máš v skrini 40-50°C, tak na disku to tých 70°C dá aj pri minimálnej záťaži. Vybavujem si svojho času Ľubo testoval pasívne HTPC zostavy a mal tam 2,5" SSD, tiež sa to pekne zahrialo ak bolo blbé umiestnenie /napr. pod stropom/. Ja som na vianoce skladal tiež mašinku do malej bedne s tou doskou s M.2 na zadnej strane /čo som linkol foto vyššie/ a aj keď je tam aktívny airflow v bedni, radšej som šiel do 2,5" klasiky, než dávať M.2 pod dosku. Hlavne lebo viem, že ten disk tam bude na 5+ rokov.Leon napísal:Akože keď si fakt presvedčený, že mu pri prehrávaní filmov bude v htpc piecť 70 stupňov, tak to gj Dex
- Odar
- Pokročilý používateľ
Leon ja som tam mal kedysi v staršej konfigurácií pasívne chladenú grafickú kartu. Len kvôli DXVA. Hriala pri prehrávaní filmu na 63 'C. Viem, ako to zdvihlo teplotu v kysni. Naozaj tu nemlátim slamu len tak. Je to veľký rozdiel oproti tomu, keď využívam GPU v CPU.