Zdravím,
chcel by som sa spýtať, ako často čistíte prachové filtre na tichých skrinkách, najviac ma zaujíma frekvencia čistenia filtra pod zdrojom. Uvažujem totiž nad kúpou novej skrinky, a rozhodujem sa medzi lacnejšou Nanoxia Deep Silence 3 a drahším Fractal Design Define R5. Ten Fractal má oproti Nanoxii naviac akurát tak možnosť vyberať PSU filter spredu case, čo mi príde veľmi pohodlné. Nakoľko mám ešte starú skriňu so zdrojom hore, nemám ani predstavu, ako často treba filtre čistiť a či ten príplatok cca 25€ za Fractal stojí za to. Vďaka.
Ako často čistítte prachové filtre
-
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Št 09. Mar, 2017, 14:43
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Re: Ako často čistítte prachové filtre
univerzalnu radu nedostanes. ja cistim ked v kompe nieco menim, co vychadza zhruba tak raz za rok. ale komp mi bezi tak 2 hodiny denne, z toho vacsia zataz z roztocenymi vetrakmi max 3-4 hodiny za tyzden, a doma pravidelne upratujem, takze nejaky velmi zasrany nebyva. z tym vytahovanim zpredu nejsom si az tak isty. ja mam fractal arc mini, filter zozadu a ono je to fest problem dobre zasunut bez toho ze by skrinka bola otocena na bok. dovod je ze tie lyziny do ktorych to zapada nejsu suvisle ale dva samostatne pary a tym ze ten filter je trosku zohnuty do tych vzdialenych lyzin to nezapada bez toho ze by som to pridrzal. ale mozno na novsich skrinach je to lepsie
Spoiler: ukázať
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
V R5 je ten filter už lepšie vymyslený, má to tuhý hrubší rám, takže dobre drží tvar, určite je to praktickejšie. Či by som len kvôli tomu prilácal za skriňu neviem, ale R5 je celkovo dobrý výber.
Čistenie záleží koľko hodín denne to beží a hlavne o aký zdroj sa jedná. Ak by tam bol nejaký naddimenzovaný s polopasívnym chladením, tak je možné, že sa tam ventilátor rozbehne len sporadicky a fakt bude stačiť raz do roka aj pri dennom používaní.
Ja osobne čistím raz za 3-4 mesiace, ale skôr je to kvôli fanu na podlahe, keďže pod zdrojom sa nazbiera minimum prachu /polopasív/. V princípe častejšie než raz za pár mesiacov by to nemalo byť za žiadnych okolností, jedine keby to bolo vo veľmi prašnom prostredí.
Čistenie záleží koľko hodín denne to beží a hlavne o aký zdroj sa jedná. Ak by tam bol nejaký naddimenzovaný s polopasívnym chladením, tak je možné, že sa tam ventilátor rozbehne len sporadicky a fakt bude stačiť raz do roka aj pri dennom používaní.
Ja osobne čistím raz za 3-4 mesiace, ale skôr je to kvôli fanu na podlahe, keďže pod zdrojom sa nazbiera minimum prachu /polopasív/. V princípe častejšie než raz za pár mesiacov by to nemalo byť za žiadnych okolností, jedine keby to bolo vo veľmi prašnom prostredí.
Spoiler: ukázať
-
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Št 09. Mar, 2017, 14:43
OK, vďaka za postrehy. Nakoniec som sa rozhodol pre tú lacnejšiu Nanoxiu. Fractal je určite lepší (lepší prístup k filtru a viac miesta za základnou doskou), ale priplácať ďalších 25€ sa mi fakt nechcelo. Čo sa týka zdroja, ten mám ešte starý Corsair VX450, ale vo väčšine prípadov keď PC používam, mám taký pocit, že sa ventilátor sotva točí, tak si nemyslím, že bude nasávať do filtra extrémne veľa prachu. Ako som písal, teraz ho mám hore nad CPU a ventilátor v zdroji je snáď najtichší a najpomalšie sa točiaci, takže keď ho dám dole, nie je predpoklad, že by mal začať točiť rýchlejšie.