nebude.
na nejakom rozumnom zariadeni (teda nie tablet, nie telefon) daj pingat IPcku mikrotiku v jednom okne (ping 192.168.1.1 -t) , v druhom ping
http://www.six.sk -t (nepomylit pismenka E a I, tentokrat tam cudne nie je E), v tretom ping 8.8.8.8 -t
tieto veci nam povedia : ci ti funguje radio doma, ci mas pripojenie na internet slovensky, ci mas pripojenie na zahranicny internet. Tieto tri okna budu bezat az dokial ich nezastavis cez CTRL-C teda tzv. "break". Musis pri tom bohuzial sediet. Ked sa ti stane tento vypadok, nieco z tychto troch okien vypadne. A potrebujeme vidiet co. Podla toho budeme pokracovat dalej.
Inak vcelku zaujimavy info by bol aj:
- ci mas nieco pripojene na kabli a ci to robi aj na kabli alebo len cez radio
- nechat hentie tri okna bezat kludne aj cely den, zastavit cez CTRL-C a potom hodit posledne riadky so statistikou vypadkov
- vyhodit sem aj /interface wireless print advanced a pochlapit sa ako chces mat nastavene veci, mozno najdeme nejaku blbost
- ak mas naladu, vyhod sem /log print
- zapni logovanie wireless eventov: /system logging add topics=wireless,debug action=memory a ked dojde na vypadok, znovu sem /log print
- inak mozes otvorit ticket aj s mikrotikom - mas tam podporu, posles im kompresovany celkovy systemovy debug log ako vyziadaju
- verziu mikrotiku uvidim v logoch, inak updatovat na poslednu
- vyhod please aj /ip firewall filter print nastavenia. Castokrat sa stane ze ludia nastavia nieco na co mydlova krabicka nema silu - ja osobne zeleznicny vagon nepotlacim. Nahodit filtrovanie L7 peer-to-peer a potom sa cudovat ze obcas zdochne CPU je uplne bezne.
to co pises teda ze internet sa zabrzdi na sekundu az pat v ziadnom pripade nie je normalne a priznam pravdu este nikdy som take nestretol na tejto platforme. Tipol by som ze cirkus bude v konkretnej implementacii a/alebo zariadeni, mozno mas nieco chytene na tej krabicke a ani za to nemozes.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.