networking HW a SW
- jano55
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Pi 02. Feb, 2007, 08:00
networking HW a SW
Ahojte,
chcel by som sa opytat network adminov co pracuju v mensich az strednych firmach na slovensku s akym hardwarom a softwerom sa povecsinou stretavate a pracujete. Myslim ze to bude nieco ine ako v korporatnej sfere kde su vecsinou cisco switche a routre .
Diky vopred za infosky .
chcel by som sa opytat network adminov co pracuju v mensich az strednych firmach na slovensku s akym hardwarom a softwerom sa povecsinou stretavate a pracujete. Myslim ze to bude nieco ine ako v korporatnej sfere kde su vecsinou cisco switche a routre .
Diky vopred za infosky .
- Chris
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Re: networking HW a SW
skus definovat podmienky/poziadavky/aktualnu situaciu co potebujes a podla toho sa da navrhnut riesenie.
Kazdy vyrobca ma niekolko tried a kazda ma svoje vyhody a nevyhody.
Napr. HP switche, maju dozivotnu zaruku, ale zase nemaju tolko feature ako Cisco catalyst, alebo nexus a pod...
Kazdy vyrobca ma niekolko tried a kazda ma svoje vyhody a nevyhody.
Napr. HP switche, maju dozivotnu zaruku, ale zase nemaju tolko feature ako Cisco catalyst, alebo nexus a pod...
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
- jano55
- Nový používateľ
V praci pouzivame Cisco a mame zopar Brocadov. FW vendorov mame viac. Ale to je korporatne prostredie.
Ja by som si chcel zakupit nieco na doma na hranie/studovanie , ale aby to zaroven malo aj nejaky prinos pre moznu buducu karieru, tj. nieco co sa realne pouziva.
Napriklad neviem nakolko je rozsireny taky Mikrotik unas . Tiez by ma zuajimalo ci sa pouziva pfSense .
Ja by som si chcel zakupit nieco na doma na hranie/studovanie , ale aby to zaroven malo aj nejaky prinos pre moznu buducu karieru, tj. nieco co sa realne pouziva.
Napriklad neviem nakolko je rozsireny taky Mikrotik unas . Tiez by ma zuajimalo ci sa pouziva pfSense .
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
ak chces nieco nahranie, tak cisco. Tam sa da vyhrat s nastavenim asi najviac. Osobne mam rad HP switche, stoja menej a na to co potrebujem na nom robit za managment mi postacuju.
Mikrotik je fajn, kopec nastaveni a moznosti. Ja nemam cas sa to vsetko ucit a ani sa mi nechce. Radsej uprednostnujem ubiquity, kde managment nastaveni mi sedi
Mikrotik je fajn, kopec nastaveni a moznosti. Ja nemam cas sa to vsetko ucit a ani sa mi nechce. Radsej uprednostnujem ubiquity, kde managment nastaveni mi sedi
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Aj tak, ak to nepoužívaš každý deň, tak to pozabúdaš. Pre prehľad je dobré čosi si ošahať, ale zas venovať domácemu štúdiu povedzme rok len kvôli hraniu sa po večeroch, je podľa mňa hlúposť.
- Chris
- Pokročilý používateľ
ake fw pouzivate? znacka model?jano55 napísal:V praci pouzivame Cisco a mame zopar Brocadov. FW vendorov mame viac. Ale to je korporatne prostredie.
- jano55
- Nový používateľ
Ja FW nespravujem preto prave by som si ich rad nieco vyskusal doma .
V praci mame Junipery NS-ISG-2000 , Fortinety, napr. FG-1500D aj ine, tiez nejake Checkpointy .
Myslel som nieco ako spravit si domaci router s pfSense alebo Mikrotikom.
Momentalne mam mali domaci rutrik Miktorik a je celkom sikovny . Skoda ze nedava IPTV cez multicast .
V praci mame Junipery NS-ISG-2000 , Fortinety, napr. FG-1500D aj ine, tiez nejake Checkpointy .
Myslel som nieco ako spravit si domaci router s pfSense alebo Mikrotikom.
Momentalne mam mali domaci rutrik Miktorik a je celkom sikovny . Skoda ze nedava IPTV cez multicast .
Multicast nevedia ani drahe procurve, ak sa teda uz nieco nezmenilo. Na hranie skus nejake sbs cisco, pripadne edge core alebo aj nieco cez ebay zozenies. Mozno este bdcom, dcn ...
- Chris
- Pokročilý používateľ
njn FW si vymenoval vsetky znacky, ktore to s App control moc nevedia ....
pozri Palo Alto VM ak zozenies test licenciu alebo sophos je free
pozri Palo Alto VM ak zozenies test licenciu alebo sophos je free
Sakra az teraz som si uvedomil, ze sa jedna primarne o FW, prepacte za zbytocny post ...
- jano55
- Nový používateľ
Ahojte,
nejedna sa primarne o FW . Ide mi o HW a SW a vseto s networkom spojene management, monitoring, VPN, security featury, atd.
Hlavne v Slovenskych malych az strednych biznisoch .
napr. byvaly kolega presiel do firmi kde pouzivali Dell switche, lebo boli lacnejsie a mali dobry vendor support = rychlu vymenu za novy kus .
Ale pochybujem ze router bol Dell , ani neviem robia routre .
Aky monitoring tool pouzivate ? CACTI ?
@Chris
to Palo Alto VM rozbehnem napriklad v GNS3 ?
Tiez neviem co je presne App control . Nejaky application specific management na FW ? Skusim google.
.
nejedna sa primarne o FW . Ide mi o HW a SW a vseto s networkom spojene management, monitoring, VPN, security featury, atd.
Hlavne v Slovenskych malych az strednych biznisoch .
napr. byvaly kolega presiel do firmi kde pouzivali Dell switche, lebo boli lacnejsie a mali dobry vendor support = rychlu vymenu za novy kus .
Ale pochybujem ze router bol Dell , ani neviem robia routre .
Aky monitoring tool pouzivate ? CACTI ?
@Chris
to Palo Alto VM rozbehnem napriklad v GNS3 ?
Tiez neviem co je presne App control . Nejaky application specific management na FW ? Skusim google.
.
- Chris
- Pokročilý používateľ
mas v tom poriadny gulas
ten support je riadna blbost, NBD ma uz skoro kazdy vyrobca. ked zalozim claim ticket tak rovnako rychlo mi vyriesia HP, cisco alebo netapp. Jedina vyhoda bola pri dell, ze davali 3 roky v cene included.
HP switche maju ale lifetime zaruku, sice neni su az tak super ako cisco, ale nove aruba/convers su miestami aj lepsie
monitoring pozri observium , monitoring cez snmp
PaloAlto je klasicka VMware VM.
Klasicke FW su zalozene na portoch.
App control scannuju hlavicku kazdeho packetu a porovnavaju s DB a dynamicky otvaraju porty podla app ktoru mas v ACL.
potom SSL decryption a pod...
ten support je riadna blbost, NBD ma uz skoro kazdy vyrobca. ked zalozim claim ticket tak rovnako rychlo mi vyriesia HP, cisco alebo netapp. Jedina vyhoda bola pri dell, ze davali 3 roky v cene included.
HP switche maju ale lifetime zaruku, sice neni su az tak super ako cisco, ale nove aruba/convers su miestami aj lepsie
monitoring pozri observium , monitoring cez snmp
PaloAlto je klasicka VMware VM.
Klasicke FW su zalozene na portoch.
App control scannuju hlavicku kazdeho packetu a porovnavaju s DB a dynamicky otvaraju porty podla app ktoru mas v ACL.
potom SSL decryption a pod...