Včera mi došiel i7 8700K + ASRock Z370 Taichi, tak pridám aj ja zopár postrehov
Z počiatku som bol odhodlaný že vezmem i5 8600K, ale po dlhšej nedostupnosti (nik mi nevedel povedať ani len približný termín naskladnenia) som nakoniec objednal z Datacompu spomínanú i7.
Ako som sa dočítal aj na inom fóre, min. dosky ASUS a aj ASRock dosahujú lepšie OC RAM osadených dalej od CPU (nwm či podobný problém je aj u iných výrobcov).. v slote 0 a 2 nie sú moje ramky schopné ani nabootovať v základnom XMP profile(max. na tom časovaní a voltáži dajú 3000MHz), po osadí do slotu 1-3 všetko OK (3200MHz CL16).
Takže po prvotnom laborovaní s ramkami, prišiel rad na CPU... a tu nastal ďalší problém...
Doska automaticky zvyšovala spolu s CPU ratiom aj jeho cache, takže všetko od 4,8GHz už bolo nestabilných aj pri 1,35V... trvalo mi to cca 4hod. laborovania s rôznymi nastaveniami, kým som prišiel na ten problém s cache... cache nastavená manuálne na 4,3GHz a problém vyriešený...
Po dnešnom update BIOSU na MB, problém s cache vyriešený.. doska ho už automaticky pretaktuje na max. 4,3GHz.
A tu sú momentálne výsledky OC na "magických" 5GHz (chladenie vid. podpis, radiátor je montovaný vonku mimo skrine):
CPU: 5GHz all core
RAM: 3200MHz CL16 (G.Skill Trident Z 3200MHz CL16)
FIXED CPU VCORE BIOS:
1,27V REAL:
1,264V (tá MB je fakt luxus čo sa týka napájania CPU.. VCORE drží v reále ako prikovaná

)
Teplota CPU: cca 70C, občas v 1sec. intervaloch vyskočila na max.88C, teplota okolia 25C, teplota vody 34C
Screen po 1hod. v OCCT
Podľa všetkého to zatiaľ vyzerá, že som mal šťastie na krásny kúsok kremíka, som zvedaví čo z neho max. vyžmýkam...
Každopádne na nejaké vyššie hrátky bude potreba už DELID... Na dlhodobú prevádzku to zrejme nechám takto, všetko ďalej už nebude moc efektívne so zvyšujúcim sa napätím... Som zvedaví ešte ako vysoko sa s ním dostanem pri 1,2V.
Neskôr doplním daľšie testy a výsledky.. skúsim sa pohrať aj s RAMkami, či z ních dostanem aj niečo viac. Tak zatiaľ