Potreboval by som poradit ohladne upgrade grafickej karty. Podporil som na kickstarteri VR headset Pimax 8K a je vysoko pravdepodobne, ze moja graficka karta R9 290X 4GB nebude mat dostatocny vykon. Na plynule hranie by mala stacit GTX 1070, resp. ina karta s takymto vykonom. Dostatok vykonu je to overeny u viacerych testerov tohto noveho headsetu. Headset bude pre backerov zasielany cca. koncom Q1 2018. Mam preto dve otazky:
1. Je lepsie vymenit hned teraz moju grafiku za GTX 1070, resp. inu s podobnym vykonom (kupovat budem v bazare) a predat R 290X za lepsie peniaze, alebo pockat do 2018? Aktualne by som 290X mozno predal za 170-200 a kupil GTX1070 alebo nieco ine za 370-400.
2. Bude moj procesor mat dostatony vykon pre novu grafiku? Ak bude malou brzdou, tak nevadi. Podstatne je aby vyrazne nelimitoval vykon karty. Pimax VR poziadavky splna... Ide o Intel i5-3570K, pretaktovany na 4,2 GHz.
Pre info, Pimax VR budem pouzival len na zavodne a letecke simulatory (iRacing, Assetto Corsa, DCS...) , ziadne ine hry a somariny. Na to nie je cas...
Upgrade graf.karty pre VR Pimax 8K
Upgrade graf.karty pre VR Pimax 8K
Naposledy upravil/-a Ryko v Pi 03. Nov, 2017, 09:13, upravené celkom 1 krát.
STAVIAM NOVY PC PRE VR K VALVE INDEX NA PLATFORME AMD. Stare CPU: Intel i5 3570K, Socket 1155 LGA, chladic: Scythe Infinity, MB: ASRock Z77 Xtreme4, RAM: Kingston 16GB KIT DDR3 2400MHz HyperX, GK: Gigabyte nVidia GTX 1070 8GB OC , HDD: SSD Samsung 850 Evo 500GB + SSD Crucial MX100 256GB + 1TB Seagate + 1TB WD, zvuk: X-Fi Xtreme Music, zdroj: CORSAIR HX 850W, klavesnica: Zboard, mys: Logitech MX518, LCD: 3x24" Iiyama Prolite B2475HDS, Case: Tt Armor
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Re: Upgrade graf.karty pre VR Pimax 8K
pockaj, dovtedy sa ukludni tazobna horucka, ceny mozno pojdu dole, vykon novych modelov ak nejake budu urcite pojde hore, nemas co prerobit.
Medzi nami dievcatami, 1070 je hrubo nedostatocna pre hranie v 4K rozliseni a 8K je daleko viacej nez dvojnasobok.
Povedane inak, karta je akotak dobra na 4K si ANI NEPIPNE na 8K.
http://www.eurogamer.net/articles/digit ... resolution
https://www.youtube.com/watch?v=LnjdWcnPWtE
https://www.youtube.com/watch?v=211Vdi4oC9o
a milion dalsich. Takze, bud zlavis na kvalite kde ti potom je 8K cele nahouby, alebo pridas na grafikach a musis mat veeelmi uvedomely titul (hru, VR) aby ich dokazala vyuzit co je v tomto momente nezname kukni ci hentie simulatory boli testovane v 8K...
a hlavne sa aj SILNO bojim opytat - co si prepana slubujes od náočného okuláru s akože 8K rozlisenim ?
Kde sa tam tie bodiky poschovavaju na tej uhlopriecke dvakrat troch palcov, alebo kolko budes mat na ociach ?
Co chcem povedat, ked ti spravia 6" mobil s rozlisenim 4K 3840x2160 alebo 8K 7680x4320, neuvidis ziadny rozdiel. Pretoze tie bodiky uz budu tak krpatucke ze proste neuvidis. 4K rozlisenie cize 3840x2160 je tak sialene prtavy na 24" uhlopriecke ze ludia vracaju tie monitory lebo nemaju realne vyuzitie a vyznam.
Medzi nami dievcatami, 1070 je hrubo nedostatocna pre hranie v 4K rozliseni a 8K je daleko viacej nez dvojnasobok.
Povedane inak, karta je akotak dobra na 4K si ANI NEPIPNE na 8K.
http://www.eurogamer.net/articles/digit ... resolution
https://www.youtube.com/watch?v=LnjdWcnPWtE
https://www.youtube.com/watch?v=211Vdi4oC9o
a milion dalsich. Takze, bud zlavis na kvalite kde ti potom je 8K cele nahouby, alebo pridas na grafikach a musis mat veeelmi uvedomely titul (hru, VR) aby ich dokazala vyuzit co je v tomto momente nezname kukni ci hentie simulatory boli testovane v 8K...
a hlavne sa aj SILNO bojim opytat - co si prepana slubujes od náočného okuláru s akože 8K rozlisenim ?
Kde sa tam tie bodiky poschovavaju na tej uhlopriecke dvakrat troch palcov, alebo kolko budes mat na ociach ?
Co chcem povedat, ked ti spravia 6" mobil s rozlisenim 4K 3840x2160 alebo 8K 7680x4320, neuvidis ziadny rozdiel. Pretoze tie bodiky uz budu tak krpatucke ze proste neuvidis. 4K rozlisenie cize 3840x2160 je tak sialene prtavy na 24" uhlopriecke ze ludia vracaju tie monitory lebo nemaju realne vyuzitie a vyznam.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Pre doplnenie, Pimax 8K nie je skutocne 8K. Len sa tak vola, ide o marketing... Obraz renderovany v 2.5K je upscalovany na dva 4K displeje v headsete... Takze preto bez probemov staci GTX 1070. Radeon R 290X ale uz stacit asi nebude...
STAVIAM NOVY PC PRE VR K VALVE INDEX NA PLATFORME AMD. Stare CPU: Intel i5 3570K, Socket 1155 LGA, chladic: Scythe Infinity, MB: ASRock Z77 Xtreme4, RAM: Kingston 16GB KIT DDR3 2400MHz HyperX, GK: Gigabyte nVidia GTX 1070 8GB OC , HDD: SSD Samsung 850 Evo 500GB + SSD Crucial MX100 256GB + 1TB Seagate + 1TB WD, zvuk: X-Fi Xtreme Music, zdroj: CORSAIR HX 850W, klavesnica: Zboard, mys: Logitech MX518, LCD: 3x24" Iiyama Prolite B2475HDS, Case: Tt Armor
-
- Pokročilý používateľ
jaj taaaaaak, 8K, 16K, 24K, 4000K, cim viac pruzkov, tym viac Adiddas.
Okej, osobne stale ale trosicku pochybujem o jednej 1070tke tahajucej DVA 4K displeje / upscalovane rozlisenia... a mam silnu nevolu voci nazyvaniu cohokolvek 8K ked je to mozno-sotva-snad-asi 2.5K. Ale to zo mna mozno rozprava technologicka zavist.
Okej, osobne stale ale trosicku pochybujem o jednej 1070tke tahajucej DVA 4K displeje / upscalovane rozlisenia... a mam silnu nevolu voci nazyvaniu cohokolvek 8K ked je to mozno-sotva-snad-asi 2.5K. Ale to zo mna mozno rozprava technologicka zavist.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Má to 8K pixelov? Má.
Že to reálne renderuje 2x2,5K, aj to rôznymi fintami aby to nebolo 2x náročnejšie (nVidia VR Works ak je v hre podpora), to je už druhá vec
Inak ja by som na tvojom mieste asi počkal rovno na Voltu, Pascal tu za chvíľu bude 2 roky a ceny rovnaké ak nie vyššie ako pri uvedení... pohne sa to až s Voltou, keďže AMD s Vegou trhom absolútne nezahýbalo... v podstate ako keby ani nebola.
Že to reálne renderuje 2x2,5K, aj to rôznymi fintami aby to nebolo 2x náročnejšie (nVidia VR Works ak je v hre podpora), to je už druhá vec
Inak ja by som na tvojom mieste asi počkal rovno na Voltu, Pascal tu za chvíľu bude 2 roky a ceny rovnaké ak nie vyššie ako pri uvedení... pohne sa to až s Voltou, keďže AMD s Vegou trhom absolútne nezahýbalo... v podstate ako keby ani nebola.
Spoiler: ukázať
- PROMETHEUS
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ne 23. Jan, 2005, 20:00
2x 4k rozlisenie != 8k rozlisenie
8k rozlisenie je 4x viac pixelov nez 4k
Naposledy upravil/-a PROMETHEUS v Pi 03. Nov, 2017, 14:35, upravené celkom 1 krát.
MB: MSI X570 Tomahawk CPU: Ryzen 5900X RAM: BL2K8G36C16U4BL 4x8GB 3733MHz 16-18-18-35 GPU: Gigabyte RTX 3080 Gaming OC Waterforce Monitor: LG Ultragear 27GL83A-B SSD: WD Black SN850 1TB, SN750 500GB, 4x1TB Samsung EVO CASE: Lian Li O11 Dynamic XL PSU: EVGA 850W G2 Klavesnica, mys: Logitech G915 TKL + Logitech G903 Chladenie: CPU block: EK Quantum Velocity D-RGB Rads: EK SE360mm + EK XE360mm Fans: 9x Noctua NF-A12x25 PWM Pump: EK QUANTUM KINETIC TBE 200 D5 PWM D-RGB
-
- Pokročilý používateľ
>> Má to 8K pixelov? Má.
dovolim si vyjadrit JEMNU pochybnost ze nejaka totalne neznama polovodicova / displejova firmicka spravi na okuláre na oci skutocnych 8K pixelov. To tu mame inych velikanov s totalne inymi paletami penazi na Research&Development plus totalne inymi paletami penazi za finalny produkt ktori to nedokazali - ale ved si pockajme a uvidime. Mat par centimetrov pred ocami 8K rozlisenie je cisty technologicky nezmysel, neuvidis rozdiel medzi 4K a 8K z dvoch metrov ale ved dobre.
Takze rada, procesor musis updatnut a hlavne grafiku. Na seriozne drajvovanie 8K potrebujes dve, ale rovno Titany pre istotu.
Som zlahka zvedavy ako si tie okulare pripojis, zrejme do toho budu viest dva hrube kable...
Ach pardon, wirelesskou presunieme 8K datovy tok, isteze (48 Gigabit per second). Akoze toto bude dost vazny bulšit podla mna...
dovolim si vyjadrit JEMNU pochybnost ze nejaka totalne neznama polovodicova / displejova firmicka spravi na okuláre na oci skutocnych 8K pixelov. To tu mame inych velikanov s totalne inymi paletami penazi na Research&Development plus totalne inymi paletami penazi za finalny produkt ktori to nedokazali - ale ved si pockajme a uvidime. Mat par centimetrov pred ocami 8K rozlisenie je cisty technologicky nezmysel, neuvidis rozdiel medzi 4K a 8K z dvoch metrov ale ved dobre.
Takze rada, procesor musis updatnut a hlavne grafiku. Na seriozne drajvovanie 8K potrebujes dve, ale rovno Titany pre istotu.
Som zlahka zvedavy ako si tie okulare pripojis, zrejme do toho budu viest dva hrube kable...
Ach pardon, wirelesskou presunieme 8K datovy tok, isteze (48 Gigabit per second). Akoze toto bude dost vazny bulšit podla mna...
Hej, moja chyba. Je to iba 2x viac ako 4k, nie 4x. 2 4k displeje, no ako to len marketing nazve ked Pimax 4k (rovnake 4k ako FullHD 3D pasivne TV = polovicny pocet pixelov na oko) uz vydali... asi to mali nazvat Pimax 6k, co by bol ale tiez nezmyselPROMETHEUS napísal: ↑Pi 03. Nov, 2017, 13:232x 4k rozlisenie != 8k rozlisenie
8k rozlisenie je 4x viac pixelov nez 4k
Turbo - este raz, 8k rozlisenie to renderovat nikdy nebude a 2 8k displeje to nikdy mat ani nemalo. Cital si vobec co som pisal? Hej, pomylil som sa a ma to dokopy "iba" polovicny pocet pixelov ako 8K, ale zvysok plati. A lepsie displeje ako velikani HTC a Oculus maju uz davno v podobe Pimax 4K, na internete dost vychvalovany a kebyze nemam problemy s ocami (teda... jednym okom) uz ho mam doma. Samozrejme hrubou silou da aj tych 2x 2,5k dost zabrat, ale su rozne finty ako tuto zataz znizit, a cuduj sa svete nVidia do toho v poslednej dobe naliala kopec penazi (VR WORKS)... veci ako hw urychlenie renderingu 2 obrazov ktore su iba posunute v priestore ktore priniesol Pascal, ci Foveated rendering...
Ale ako vravim, na jeho mieste by som aj tak pockal na Voltu, ak to bude ako doteraz 2060 by mohla byt vykonovo na urovni 1070 za nizsiu cenu ako teraz bazarovky 1070, plus nizsia spotreba, plus nove technologie ktore zase mozu s VR este viac pomoct. A ak sa na nas hviezdy usmeju 2070 bude za okolo tych 400e takze v ramci rozpoctu a vyrazne vykonnejsia ako 1070... A na 99% najblizsie 1-2roky nic lepsie za tu cenu nebude, predpokladam rovnaky scenar ako pri Pascale.
A ten CPU sa tiez uz ziada upgradnut, a zase buduci rok bude asi idealny cas na dlhodoby upgrade ked pridu nove Intely a AMD (dobre si pamatam ze ma prist Zen+ a mainstreamove 8-jadro od Intelu, ci to az v 2019?).
Spoiler: ukázať
-
- Pokročilý používateľ
presne tak. Treba pockat aj s tou grafikou (pretoze nebudem dnes kupovat nieco co ZREJME pouzijem uprostred buduceho roku) a samozrejme aj tie procesory.
Na Zen+ si pockame s velikou radostou - keby dokazali chlapci vybrat dalsich 5 az 10% vykonu optimalizaciou IPC, cache, internej architektury, interconnectov a podobne, plus keby dokazali vyladit vyrobny proces tak ze namiesto 3.9 az 4.0GHz pojdu naklepať nedajboze niekde okolo 4.4 az 4.5GHz, to by bola mnamotka. A to sa velmi velmi lahko moze prihodit.
Dockaj. Nikam sa neponahlaj. Prerobit nemozes.
Na Zen+ si pockame s velikou radostou - keby dokazali chlapci vybrat dalsich 5 az 10% vykonu optimalizaciou IPC, cache, internej architektury, interconnectov a podobne, plus keby dokazali vyladit vyrobny proces tak ze namiesto 3.9 az 4.0GHz pojdu naklepať nedajboze niekde okolo 4.4 az 4.5GHz, to by bola mnamotka. A to sa velmi velmi lahko moze prihodit.
Dockaj. Nikam sa neponahlaj. Prerobit nemozes.
Vdaka za rady. Zatial teda cakam a uvidime co prinesie jar/leto 2018...