Herny PC +/- 1000e
Re: Herny PC +/- 1000e
No tak ak ťa to ešte zaujíma, tak výsledky z OC:
5,0GHz+4,9GHz@1,35V. Napätie som tam dal rovno ako odporúčané "maximum", ale nedával to chladič ani cez fullspeed, stabilitu neviem, vypol som to behom minúty, teploty oblizovali behom chvílky 100°C.
4,8GHz@1,30V = teploty max 95°.
4,7GHz@1,29V = teploty max 92°.
4,6GHz@1,29V= teploty pod 90°, tu som to aj nechal pre pokoj na duši. Moc som s tým napätím nelaboroval, možno by sa to dalo ešte stiahnuť. Krivka na cpu fane je ale dosť agresívne nastavená. Ano, počuť fúkanie ale nič extrémne.
Čo sa týka ramiek, tak som len naťukal časovanie z 3000MHz verzie, čiže 15-17-17-35, frekvenciu si ale "zarovnalo" na 2900MHz (pri 3000Mhz to padalo, napätie som ale nezvyšoval, 1.35V by to fakt asi potrebovalo, čiže pri defaulte 1.20V) + zapol som "enhancement Performance". Pri AIDE na stability sa to tvárilo stabilne, tak hádam to vydrží.
Skrinka inak nedomyslená, káble sa tam narvú len-tak-tak, chýba tam plech, do ktorého by dal uchytiť druhý distančný stlpik pri RAMkách, treba si teda dosku pridržať pri zatláčaní RAM v bedni. To isté pri konektoroch. Ventilátori sú na Molex konektor, čiže som premakával prepoj z Nocta molex redukcíí aby to išlo pekne do dosky.
5,0GHz+4,9GHz@1,35V. Napätie som tam dal rovno ako odporúčané "maximum", ale nedával to chladič ani cez fullspeed, stabilitu neviem, vypol som to behom minúty, teploty oblizovali behom chvílky 100°C.
4,8GHz@1,30V = teploty max 95°.
4,7GHz@1,29V = teploty max 92°.
4,6GHz@1,29V= teploty pod 90°, tu som to aj nechal pre pokoj na duši. Moc som s tým napätím nelaboroval, možno by sa to dalo ešte stiahnuť. Krivka na cpu fane je ale dosť agresívne nastavená. Ano, počuť fúkanie ale nič extrémne.
Čo sa týka ramiek, tak som len naťukal časovanie z 3000MHz verzie, čiže 15-17-17-35, frekvenciu si ale "zarovnalo" na 2900MHz (pri 3000Mhz to padalo, napätie som ale nezvyšoval, 1.35V by to fakt asi potrebovalo, čiže pri defaulte 1.20V) + zapol som "enhancement Performance". Pri AIDE na stability sa to tvárilo stabilne, tak hádam to vydrží.
Skrinka inak nedomyslená, káble sa tam narvú len-tak-tak, chýba tam plech, do ktorého by dal uchytiť druhý distančný stlpik pri RAMkách, treba si teda dosku pridržať pri zatláčaní RAM v bedni. To isté pri konektoroch. Ventilátori sú na Molex konektor, čiže som premakával prepoj z Nocta molex redukcíí aby to išlo pekne do dosky.
- elementar
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: Ut 16. Mar, 2010, 22:34
tie teploty su moc. mas spravne nasadeny chladic? lebo tranquillo to nema problem ochladit na 1,3 na 70C a to je chladic s podobnou kapacitou
Spoiler: ukázať
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
bez delidu na 70 stupnov ? No neviem, to neda ani Noctua... plus obrovsku rolu zohrava skrina a prievan v nej, usporiadanie kablov ktore ako vidis autor pise ze sa narvu len tak tak (co to presne znamena nie som si isty) atd.
20 stupnov na procesore ti spravi len usporiadanie skrine a ventilatory na zaciatku/konci. Bez najmensieho problemu.
20 stupnov na procesore ti spravi len usporiadanie skrine a ventilatory na zaciatku/konci. Bez najmensieho problemu.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 27. Jan, 2014, 21:38
20? to je nereálne, až sci-fi.
-
- Pokročilý používateľ
ak myslis 20 stupnov dole delidom CPU, tak samozrejme ;
ak myslis 20 stupnov dole spravnym usporiadanim bedne a prievanom v nej, tak samozrejme tiez
cable management, nasavacie / vyfukovacie ventilatory hraju uzasnu ulohu. Ked sa ti hromadi v skrini teplo od grafickej karty, 20 stupnov som malo povedal.
ak myslis 20 stupnov dole spravnym usporiadanim bedne a prievanom v nej, tak samozrejme tiez
cable management, nasavacie / vyfukovacie ventilatory hraju uzasnu ulohu. Ked sa ti hromadi v skrini teplo od grafickej karty, 20 stupnov som malo povedal.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Hej no, keď tam dáš priemyselný ventilátor, ktorý dokáže vyplniť bednu niekoľko desiatok krát za minútu vzduchom, tak určite to môže spraviť 20°.. ale inak sa mi nechce veriť.. jedine, že by tam mal taký strašný bordel, že by to kompletne blokovalo tok vzduchu dnu ..
nie je ten chladic slaby na OC pre tak vykonne CPU ?
MB: ASUS TUF B650 Wifi Plus, CPU: Ryzen 7700, CPU Cooler: Endorfy Fortis 5, RAM: Kingston 32GB KIT DDR5 6000MHz CL36, PSU: Corsair RM850x (2021), GPU: SAPPHIRE PULSE Radeon RX 6700 10G OC, SSD1: WD Blue SN570 1 TB, SSD2: Crucial P3 1TB, CASE: be quiet! Pure Base 500DX Black
Monitor: HP Omen 32q
Monitor: HP Omen 32q
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 27. Jan, 2014, 21:38
Ideálne by bolo niečo od Scythe, tam by boli tie teploty prijateľnejšie.
- dark_globe
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 29. Sep, 2011, 08:33
20 stupňov rozdiel ti samotne fany v bedni a trocha lepši cable manažment určite nespravia ...
samozrejme pokial sa nebavime o extreme kde je zostava v nepriepustnej "krabici" s tonou prachu vo vnutri a kablami totalne hala bala ...
na tie nove intely bez delidu možeš dať chladič aj za 100e a aj tak ta to proste nepusti k nejakemu vyraznemu OC ...
a zas koli tomu aby som mal o 200-300MHz navyše na jadro mi to za tie teploty a voltaž nestoji .
nova i5 so 6 jadrami cez 4.0GHz na jadro tak či tak "zožerie" každu hru bez najmenšich problemov ...
teploty nad 90 stupnov koli tomu aby som mal 4,8-4.9GHz oproti "normalnemu" lahkemu OC na nejakych 4.5 GHz to je aj tak somarina ...
ja osobne by som ten čip na začiatku netaktoval vobec , nepotrebuje to: duplom nie s grafikou ako je gtx 1060 ...
o nejake dva roky ked sa tam šupne nova vykonnejšia karta a aj naroky hier na vykon CPU zas o niečo stupnu tak jasne ,
ale teraz by som to nechal na stock frekvenciach a voltaži pri prijemnych teplotach a s tichym chladičom ...
samozrejme pokial sa nebavime o extreme kde je zostava v nepriepustnej "krabici" s tonou prachu vo vnutri a kablami totalne hala bala ...
na tie nove intely bez delidu možeš dať chladič aj za 100e a aj tak ta to proste nepusti k nejakemu vyraznemu OC ...
a zas koli tomu aby som mal o 200-300MHz navyše na jadro mi to za tie teploty a voltaž nestoji .
nova i5 so 6 jadrami cez 4.0GHz na jadro tak či tak "zožerie" každu hru bez najmenšich problemov ...
teploty nad 90 stupnov koli tomu aby som mal 4,8-4.9GHz oproti "normalnemu" lahkemu OC na nejakych 4.5 GHz to je aj tak somarina ...
ja osobne by som ten čip na začiatku netaktoval vobec , nepotrebuje to: duplom nie s grafikou ako je gtx 1060 ...
o nejake dva roky ked sa tam šupne nova vykonnejšia karta a aj naroky hier na vykon CPU zas o niečo stupnu tak jasne ,
ale teraz by som to nechal na stock frekvenciach a voltaži pri prijemnych teplotach a s tichym chladičom ...
personal rig:
Spoiler: ukázať
- Káble myslím vzadu za doskou, ledva to tam vôjde aby sa dala zavreť bočnica. Káble sú samozrejme upratané.
- Chladič je nasadený správne si myslím, na stock hodnotách to chladí vo prime95 burne do 60°C, v idle do 35°.
- Vpredu je koš na HDD nitovaný napevno, čiže prefuk predného-spodného ventilátora 0, ten čo je nad ním, fúka ale nie je to nič extra. Outake ide na full, nehučí ani nefučí
- Nastavenie sú inak podľa tohoto https://overclocking.guide/gigabyte-z37 ... ffee-lake/ ... AVX offset som ale nechal na 0, nevidím zmysel potom testovania stability ak si to zníži frekvenciu. Takto by som mohol staviť 5GHz, dať offset na 10 a AVX testy pri prechádzali pri 4GHz.
- Tranquillo v akej skrini ? V akých testoch, respektíve v čom 70° ? v Prime95 ?.
- Chladič by bol teoreticky fajn, len by to chcelo ten delid.
- Inak čo sa týka hlučnosti, tak tam požiadavka nebola žiadna, že to môže hučať koľko ste, na tom nebazírovali. Takže v tomto duchu, je to aj tak nastavené.
- Pri 4,6GHz sú teploty po hodine v Prime95 v priemere 82°.... hore som písal pod 90°, tak aby to nemýlilo to upresnujem.
- Inak ten prevodník HDMI-VGA funguje OK.
- Chladič je nasadený správne si myslím, na stock hodnotách to chladí vo prime95 burne do 60°C, v idle do 35°.
- Vpredu je koš na HDD nitovaný napevno, čiže prefuk predného-spodného ventilátora 0, ten čo je nad ním, fúka ale nie je to nič extra. Outake ide na full, nehučí ani nefučí
- Nastavenie sú inak podľa tohoto https://overclocking.guide/gigabyte-z37 ... ffee-lake/ ... AVX offset som ale nechal na 0, nevidím zmysel potom testovania stability ak si to zníži frekvenciu. Takto by som mohol staviť 5GHz, dať offset na 10 a AVX testy pri prechádzali pri 4GHz.
- Tranquillo v akej skrini ? V akých testoch, respektíve v čom 70° ? v Prime95 ?.
- Chladič by bol teoreticky fajn, len by to chcelo ten delid.
- Inak čo sa týka hlučnosti, tak tam požiadavka nebola žiadna, že to môže hučať koľko ste, na tom nebazírovali. Takže v tomto duchu, je to aj tak nastavené.
- Pri 4,6GHz sú teploty po hodine v Prime95 v priemere 82°.... hore som písal pod 90°, tak aby to nemýlilo to upresnujem.
- Inak ten prevodník HDMI-VGA funguje OK.
Ako ja nechápem skladas PC decku ktoré prd vie a ty mu dáš huciaci ale samozrejme pretaktovana HW? A čo on ma s toho teraz náhodou mu to prdne niekde v hre a bude ti hneď volat čo stým je. Samozrejme hlavne že je všetko nataktovane mne tiež kopu veci prešlo v testoch pustil som hru a modrá obrazovka do 10 minút. Ja keď skladám PC a nikto sa ma na nič nepýta PC nechávam v Stock stave.
To ja sa môžem teba zas opýtať, čo máš z toho že priplácaš za Káčkové procáky, chladiče a necháš ich v stocku ? Si myslíš že som tam natukal čísielka, nastavil vetráky na plné gule a netestoval to v testoch alebo hrách ? Ak by aj bol problém, tak dať to do stoku je otázka dvoch kliknutí. A "hučiace" je široký pojem, mne to príde hučiace, nakoľko moja zostava je hlukom trošku inde. A keby si videl, aký PC mali predtýmto, tak ti garantujem, že "huciace" to pre nich nebude, to si dovolím tvrdiť už teraz.
Ale načo hento na Stock musí dávať tie hry s prstom v nose aj keby nechcel, keby si tam dával 1080/Ti tak dajme tomu ale ku 1060 je už na Stock postacujuce. Podľa mňa zbytočnosť dotaktovat keď bude treba alebo keď sa bude chlapec rozumieť.
Teraz je to čisto len o ciselkach a o teplotách ktoré sú zbytočne vysoké s hentakym chladičom.
Teraz je to čisto len o ciselkach a o teplotách ktoré sú zbytočne vysoké s hentakym chladičom.
-
- Pokročilý používateľ
nech sa paci kto si mysli ze 20 stupnov na procesore NEMOZE sposobit len bedna a jej cirkus :
https://www.cnews.cz/systemove-chladeni ... mi-merani/
10 stupnov rozdiel na CPU s rovnakymi ventilatormi, len rozdiel v bedniach. Nic ine - vsade perfektny kabel-management.
20 stupnov na mosfetoch. Pridaj k tomu trosku cirkus s kablami, skus nepouzit ventilator na vstupe alebo vystupe a letis do vysin.
20 stupnov na procesore urobis v pohode. Som lenivy hladat zahranicne recenzie.
https://www.cnews.cz/systemove-chladeni ... mi-merani/
10 stupnov rozdiel na CPU s rovnakymi ventilatormi, len rozdiel v bedniach. Nic ine - vsade perfektny kabel-management.
20 stupnov na mosfetoch. Pridaj k tomu trosku cirkus s kablami, skus nepouzit ventilator na vstupe alebo vystupe a letis do vysin.
20 stupnov na procesore urobis v pohode. Som lenivy hladat zahranicne recenzie.
Ešte že si sám napisal, že je rozdiel v bedni .. čo je dosť podstatné .. v tej istej bedni nespravis usporiadaním káblov 20° rozdiel