Domace NAS
- kovinator
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 20. Jún, 2013, 23:25
Domace NAS
Caute potrebujem pomoc s postavenim NASka
Rozpocet nie je nejako fixnuty -> nieco co bude v pohode frcat 24/7.
Na kapacite este tiez nie som uplne rozhodnuty -> co ja viem povedzme 4TB(s moznostou rozsirit).
Bednicka by mala byt umiestnena v skrinke pod telkou ak sa da-> zajtra to pomeram(ale toto neberte ako obmedzujucu prioritu).
Dalej cakam nejaku formu redundancie -> raid 1 mozno?
Na NASko by som chcel vediet urcite pristupovat z NTB, telefonu a rad by som aby mi rovno vedelo prehrat aj veci v telke, filmy aj netflix -> to by mi vlastne stacilo len potiahnut HDMI?
Router by mal byt orientovany v jeho blizkosti, takze kabel pojde priamo.
Tiez by som bol rad aby to zvladlo torrenty a mozno aj pristup z vonku -> na toto potrebujem verejnu ip?
Zaujima aj hardwarova aj softwarova stranka-> idealne aby som nemusel robit vsetko cez konzolu, lebo z toho by som osedivel.
Dik za vsetko info
Rozpocet nie je nejako fixnuty -> nieco co bude v pohode frcat 24/7.
Na kapacite este tiez nie som uplne rozhodnuty -> co ja viem povedzme 4TB(s moznostou rozsirit).
Bednicka by mala byt umiestnena v skrinke pod telkou ak sa da-> zajtra to pomeram(ale toto neberte ako obmedzujucu prioritu).
Dalej cakam nejaku formu redundancie -> raid 1 mozno?
Na NASko by som chcel vediet urcite pristupovat z NTB, telefonu a rad by som aby mi rovno vedelo prehrat aj veci v telke, filmy aj netflix -> to by mi vlastne stacilo len potiahnut HDMI?
Router by mal byt orientovany v jeho blizkosti, takze kabel pojde priamo.
Tiez by som bol rad aby to zvladlo torrenty a mozno aj pristup z vonku -> na toto potrebujem verejnu ip?
Zaujima aj hardwarova aj softwarova stranka-> idealne aby som nemusel robit vsetko cez konzolu, lebo z toho by som osedivel.
Dik za vsetko info
Spoiler: ukázať
Re: Domace NAS
Preco nekupis hotove riesenie Qnap/Synology alebo nieco podobne?
Odporucam zriadit krabicku na filmy a prehravanie zvlast od NAS-ka (hlavne ak pojdes do skladania vlastneho).
Na pristup zvonku verejna ip potesi ale da sa to riesit aj dyndns sluzbami.
Hotove riesenia to maju vacsinou uz poriesene cez web rozhranie. Pripadne freenas.
A pozor nato, ze raid1 nie je zaloha takze sa odporuca dolezite udaje (domace fotky/videa, subory od diplomovky) zalohovat na zvlast disk.
Odporucam zriadit krabicku na filmy a prehravanie zvlast od NAS-ka (hlavne ak pojdes do skladania vlastneho).
Na pristup zvonku verejna ip potesi ale da sa to riesit aj dyndns sluzbami.
Hotove riesenia to maju vacsinou uz poriesene cez web rozhranie. Pripadne freenas.
A pozor nato, ze raid1 nie je zaloha takze sa odporuca dolezite udaje (domace fotky/videa, subory od diplomovky) zalohovat na zvlast disk.
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
ak ches mat normalny user friendly softver bez toho ze by si musel zlozito pridavat funkcie cez virtualky alebo docker tak najlepsie synology/qnap alebo hodit xpenology na poskladany stroj, ale tam je spolahlivost taka neista.
pri skladanom rieseni rozmery aby sa to zmestilo pod telku bude tiez trosku problem, hotove nas zozenies radovo v 1/3 velkosti toho co by si poskladal
pri skladanom rieseni rozmery aby sa to zmestilo pod telku bude tiez trosku problem, hotove nas zozenies radovo v 1/3 velkosti toho co by si poskladal
- kovinator
- Používateľ
Chapem, ze skladane bude asi vacsie. Doteraz vacsina ludi co chcela nasko tu na fore dostala radu nech si ho postavia sami, takze ste ma aj trochu prekvapili. Nejaky tip na rozumne hotove riesenie? Dvojdiskove by som nechcel, urcite radsej stvordiskove do buducna.
Chapem, ze raid1 nie je stopercentny. NAS nebude u mna, takze ak tam budem mat pristup cez net, tak viem ulozit najdolezitejsie veci na moje dalsie 2 domace disky.
Ale napriklad fotky si omylom nikto neprepisuje nie? Pre tie by mal stacit aj raid1 ci?
Chapem, ze raid1 nie je stopercentny. NAS nebude u mna, takze ak tam budem mat pristup cez net, tak viem ulozit najdolezitejsie veci na moje dalsie 2 domace disky.
Ale napriklad fotky si omylom nikto neprepisuje nie? Pre tie by mal stacit aj raid1 ci?
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Zakladna moznost je HP Microserver. Urcite dokazes najst niekoho kto predava Gen7 (N40L, N56L, ma to dualcore AMD), pripadne Gen8 (dodavalo sa vacsinou s G1610T, da sa to ale upgradnut aj na CPU ako Xeon E3-1260L v1 ci E3-1265L v2, co su 4 jadra s hyperthreadingom; oproti Gen7 ma serverovy BIOS, tj vzdialenu spravu, no aj pomalsie bootovanie - pre niekoho vyhoda, pre niekoho nie). To su kompletne systemy s hotswap ramcekmi, relativne OK vykonom, x86 CPU. Na to si nahodis nieco ako FreeNAS ci OpenMediaVault. Nove stali okolo 200-250 euro.
Gen 10 sa znova vratil na AMD procesory (Opterony) stoji okolo 270 euro, ma lepsiu grafiku, displayport vystupy; no na druhej strane nema serverovy BIOS a vzdialenu spravu. CPU sa tiez neda upgradovat, rovnako ako pri Gen7.
Ak potrebujes viac nez 4 disky, tak si v prvom rade musis vybrat vhodnu case - pravdepodobne bude zatial najlepsou volbou Fractal Design Define R5 (8 pozicii na disky). U Define R6 je teoreticky asi mozne dat dovnutra az 11 diskov, no s case dostavas iba 6 ramcekov na disky a zatial som nevidel moznost dokupit viac. Zvysok je uz potom o tom ci pozadujes veci ako ECC (v tom pripade musis brat serverove ci workstation dosky a Xeon CPU), aky pocet SATA konektorov na doske alebo ci pouzijes nejaky radic, ze co bude riesit RAID (karta alebo softwarovy RAID) atd.
V kazdom pripade system ostane rovnaky OpenMediaVault (Debian) alebo FreeNAS (FreeBSD).
Gen 10 sa znova vratil na AMD procesory (Opterony) stoji okolo 270 euro, ma lepsiu grafiku, displayport vystupy; no na druhej strane nema serverovy BIOS a vzdialenu spravu. CPU sa tiez neda upgradovat, rovnako ako pri Gen7.
Ak potrebujes viac nez 4 disky, tak si v prvom rade musis vybrat vhodnu case - pravdepodobne bude zatial najlepsou volbou Fractal Design Define R5 (8 pozicii na disky). U Define R6 je teoreticky asi mozne dat dovnutra az 11 diskov, no s case dostavas iba 6 ramcekov na disky a zatial som nevidel moznost dokupit viac. Zvysok je uz potom o tom ci pozadujes veci ako ECC (v tom pripade musis brat serverove ci workstation dosky a Xeon CPU), aky pocet SATA konektorov na doske alebo ci pouzijes nejaky radic, ze co bude riesit RAID (karta alebo softwarovy RAID) atd.
V kazdom pripade system ostane rovnaky OpenMediaVault (Debian) alebo FreeNAS (FreeBSD).
- scream
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 04. Okt, 2005, 20:00
Ja mam skusenost so synology. Velmi premakane rozhranie, nenasiel som tam vec, co by mi chybala. Je uz len na tebe kolko diskove riesenie si zoberies a ake rychle ale myslim, ze bohate staci aj uplny zaklad. OS je vsade to iste.
Akurat neviem ako s tym prehravanim. Mozno je na to appka ale ja som pouzival len media server. Bezproblemov z toho dostala papat filmy smart TV na samsungu a receiver si pekne natiahol kniznicu hudby
Akurat neviem ako s tym prehravanim. Mozno je na to appka ale ja som pouzival len media server. Bezproblemov z toho dostala papat filmy smart TV na samsungu a receiver si pekne natiahol kniznicu hudby
Ryzen5 7600, 32GB DDR5 6000 Corsair, MSI PRO B650-P WIFI, Fortis 5, XFX RX 6700 10g, 2x2TB samsung 980 pro, 2TB SATA, EVGA SuperNOVA 550 GT @ 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1
XBOX series X
XBOX series X
pokiaľ maš smart telku s podporov plexu tak som akurat minule niečo take riešil.
Freenas + rutorrent + plex a máš všetko čo od toho chceš.
Akurát na ten rutorrent potrebuješ aspoň nejaké minimálne znalosti linuxu lebo poriadne ho rozbehnúť je kalamita...
Plex je klasický plugin, to máš nainštalované za 5min.
Je plugin aj na torrent(transmission myslím), ale tam mi chýbali niektoré funkcie ako automatické pridávanie torrentov atď, čiže ak by si to nepotreboval tak vieš ísť tiež touto ľahšou cestou.
Btw ruttorent sa mi bez verejnej ip nepodarilo rozbehať, ale neriešil som to keďže ju mám. Určite by sa to ale dalo tiež spraviť.
Freenas + rutorrent + plex a máš všetko čo od toho chceš.
Akurát na ten rutorrent potrebuješ aspoň nejaké minimálne znalosti linuxu lebo poriadne ho rozbehnúť je kalamita...
Plex je klasický plugin, to máš nainštalované za 5min.
Je plugin aj na torrent(transmission myslím), ale tam mi chýbali niektoré funkcie ako automatické pridávanie torrentov atď, čiže ak by si to nepotreboval tak vieš ísť tiež touto ľahšou cestou.
Btw ruttorent sa mi bez verejnej ip nepodarilo rozbehať, ale neriešil som to keďže ju mám. Určite by sa to ale dalo tiež spraviť.
- Chris
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
ved na transmission vies nastavit folder a ten kontroluje nastaveny interval a ak tam najde novy torrent, tak zacne automaticky stahovat..
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
ano, lenže podzložky tam nefungujú? napr torrent/filmy/... torrent/serial/
Myslím, že toto mi nefungovalo, respektíve to všetko trebalo pracne nastavovať, už to bolo pred časom.
Hovorím, ak by mu vyhovoval transimission tak ma vystarané
Myslím, že toto mi nefungovalo, respektíve to všetko trebalo pracne nastavovať, už to bolo pred časom.
Hovorím, ak by mu vyhovoval transimission tak ma vystarané
prebha uz vazne nech konecne je protipiratsky zakon aj na slovensku ved toto tu uz je dezert
- kovinator
- Používateľ
Torrenty neznamenaju len piratske veci. Ja som uz viackrat zdielal velke subory fotiek s kamosmi p2p.
Diky vsetkym, temu sledujem a diskutujeme o rieseniach. Vyjadrim sa coskoro
Smart telka asi nebude, je to este plazma.
Diky vsetkym, temu sledujem a diskutujeme o rieseniach. Vyjadrim sa coskoro
Smart telka asi nebude, je to este plazma.
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 05. Jan, 2008, 14:00
Ja som si poskladal za cenu 160€ bez HDD malý PC v skrinke Fractal Core 500. Mám to za telkou. Mám tam aktuálne 4x3,5" HDD dokopy nejakých 8TB plus jedno SSD na systém. Ja osobne tam mám teraz WIn 10. Bolo mi ale poradené aj FreeNas OS a podobne systémy určené pre NAS. Výhody je podľa mňa upgradovateľnosť, ľahká opraviteľnosť, rôzne možnosti systémov a v konečnom dôsledku asi aj cena (všetko závisí za koľko veci zoženieš).
Po osobných skúsenostiach so Synology NASkom 1 a 2 hardiskovým riešením silne tieto veci neodporúčam kvôli indexovaniu súborov čo trvá nekonečne dlho v tomto si myslím, že QNAP je na tom lepšie.
Po osobných skúsenostiach so Synology NASkom 1 a 2 hardiskovým riešením silne tieto veci neodporúčam kvôli indexovaniu súborov čo trvá nekonečne dlho v tomto si myslím, že QNAP je na tom lepšie.
- Chris
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
kde si dal 4x3.5", ked na nete pisu ze ma len 3x3,5"
Master of PaloAlto NGFWs, Cisco ASAs
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
indexovanie zavisi od vykonu, je rozdiel ci tam mas nejaky arm cpu alebo nejaky schopnejsi celeron
plex + torrent = 100% kradnute filmy a serialy ale oki na zidelanie kaydy pouziva bud cloud uploaded mega atd
ono staci amazon alebo netflix a spis kludne