ventilator do skrinky
ventilator do skrinky
Zdravím.
chcel by som vymeniť svoj zadný ventilátor v skrini. Momentálne tam mám nejaký orginal fractal ktorý je fakt tichúčky ale aj na plné otáčky vyfukuje veľmi slabo teplý vzduch. Kupoval by som z alzy. Na fóre som si našiel odporúčania na Silent Wings 3 ale tie nie sú na alze. Čiže ostáva zrejme https://www.alza.sk/noctua-nf-s12a-pwm-d407767.htm
Cenový strop nemám ale zase napr 35e už by mi prišlo veľmi veľa.
Momentálne mám na vstupe 2x https://www.alza.sk/noctua-nf-p14s-redu ... 146215.htm
PS: a ešte jedna otázka. Mám zapojený aj jeden ventilátor (orginál Fractal) hore na skrini a vyfukuje mi vzduch hore. Mám si ho nechať alebo radšej ho odpojiť? Nedeformuje mi správne prúdenie vzduchu v skrini?
Ďakujem pekne za rady a odporúčania
chcel by som vymeniť svoj zadný ventilátor v skrini. Momentálne tam mám nejaký orginal fractal ktorý je fakt tichúčky ale aj na plné otáčky vyfukuje veľmi slabo teplý vzduch. Kupoval by som z alzy. Na fóre som si našiel odporúčania na Silent Wings 3 ale tie nie sú na alze. Čiže ostáva zrejme https://www.alza.sk/noctua-nf-s12a-pwm-d407767.htm
Cenový strop nemám ale zase napr 35e už by mi prišlo veľmi veľa.
Momentálne mám na vstupe 2x https://www.alza.sk/noctua-nf-p14s-redu ... 146215.htm
PS: a ešte jedna otázka. Mám zapojený aj jeden ventilátor (orginál Fractal) hore na skrini a vyfukuje mi vzduch hore. Mám si ho nechať alebo radšej ho odpojiť? Nedeformuje mi správne prúdenie vzduchu v skrini?
Ďakujem pekne za rady a odporúčania
Spoiler: ukázať
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Re: ventilator do skrinky
Pokojne ber S12Ačko ale musíš ho regulovať, tak mysli na to.
A kde hore máš ten ventilátor, je to tá pozícia bližšie k zadku (a zadnému ventilátoru)? Ak jo, tak ho tam nechaj. Mne to osobne pomohlo pri NH-D14, pekne to pomáhalo odstráneniu teplého vzduchu z toho miesta.
A kde hore máš ten ventilátor, je to tá pozícia bližšie k zadku (a zadnému ventilátoru)? Ak jo, tak ho tam nechaj. Mne to osobne pomohlo pri NH-D14, pekne to pomáhalo odstráneniu teplého vzduchu z toho miesta.
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: ♡ LG 48" C11 OLED ♡ Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Dosť veľký vplyv na výduch vzduchu má aj typ perforácie. Pozerám že Fractal 2500 má relatívne dosť hustú mriežku http://www.fractal-design.com/media/ad1 ... 3077ed0f7c , takže toto možno obmedzuje prietok viac než samotný fan.
S12A je výborný fan na airflow, čiže nič proti, ale zázraky by som od toho nečakal. Ak ti ide o efektivitu viac než o estetiku, tak by som radšej tú zadnú mriežku vystrihol a nechal holý otvor. Ak sa ti aj potom bude zdať slabý prietok, tak výmena fanu.
S12A je výborný fan na airflow, čiže nič proti, ale zázraky by som od toho nečakal. Ak ti ide o efektivitu viac než o estetiku, tak by som radšej tú zadnú mriežku vystrihol a nechal holý otvor. Ak sa ti aj potom bude zdať slabý prietok, tak výmena fanu.
Tak skusim tu mriežku vyhodiť ale zrejme objednám aj ten fan keďže potrebujem z alzy aj niečo iné.
Dik za rady
Dik za rady
- kllr007
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
Ináč aj Arctic F12 PWM je skvelý fan. Stojí pár eur, viem si predstaviť 2 do predu, 2 do zadu, všetky na 400-500rpm a nebudeš o nich ani počuť.
Každopádne ako už bolo spomenuté tam bude niečo iné, tam ti toho moc nezmení. Hore čo ti vyfukuje ide teplý ?
Každopádne ako už bolo spomenuté tam bude niečo iné, tam ti toho moc nezmení. Hore čo ti vyfukuje ide teplý ?
Naposledy upravil/-a kllr007 v Po 26. Feb, 2018, 11:32, upravené celkom 1 krát.
MB: ASUS TUF B550M-PLUS; CPU: AMD Ryzen 5800X3D; RAM: 32GB DDR4 3200Mhz; GPU: Nvidia RTX 3080Ti 12GB; SSD: WD SN750 1TB + SN570 1TB; PSU: Corsair RM650x; CASE: LianLi Lancool 2 Mesh; LCD: LG OLED 42C2; MOUSE: Logitech G305; KEYBOARD: Logitech MX Keys; Repro: Panasonic PMX-90; OS: Windows 10
Aj hore aj v zadu vyfukuje teplý vzduch pri záťaži. Do zadu 2 ventlátory nedám lebo nemám kde jedine ak jeden vzadu a jeden hore (hore vzadu)
- kllr007
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
Je to 5€ fan. Ano su určite lepšie ale stoja 5x toľko. Áno na plné otáčky je hlučný ale to asi kazdy, každopádne preto píšem o 500RPM. Skrinku mám vedľa seba na stole, od 700 už o nich viem, ale v idle keď idú na 400 (mám 2 na radiatore a jeden na intake) tak o nich neviem ani s otvorenou bocnicou. Schválne som skúsil ich zastaviť a spustiť a rozdiel žiaden, do 400-500 nepocitelne. A to tam mám aj bequiet tak viem porovnať.
Za tú cenu ako lacné a tiché riešenie ideál (len tá nutnosť regulácie).
Keď je ten vzduch teplý tak to nerieš, vyfukovat vyfukuje, tam zabrzdí kúsok aj tá perforacia a systém akým mas airflow riešený (či negative / positive pressure). Nikdy som outake nemal na plno, vždy šli na nízke RPM a rozdiel nebol, tam totiž o neurobí 20C na CPU a pod srandy.
MB: ASUS TUF B550M-PLUS; CPU: AMD Ryzen 5800X3D; RAM: 32GB DDR4 3200Mhz; GPU: Nvidia RTX 3080Ti 12GB; SSD: WD SN750 1TB + SN570 1TB; PSU: Corsair RM650x; CASE: LianLi Lancool 2 Mesh; LCD: LG OLED 42C2; MOUSE: Logitech G305; KEYBOARD: Logitech MX Keys; Repro: Panasonic PMX-90; OS: Windows 10
Osobne odporucam noctua, tichy a zlepsil mi airflow v case
- Filipsss
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Ne 08. Apr, 2012, 14:22
len z cisto akademickeho hladiska: Aky je rozdiel medzi Noctua F-12 a S-12 ?
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
F12 sa hlavne oplatia rovno v balíčku za dvacku (F12). A inak F12 je celkom pecka, dokonca s FDB ložištekami. Človek dá dvacinu a upgradne skrinku seba aj susedovi pri takom počte.
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: ♡ LG 48" C11 OLED ♡ Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
Keď sa tu už spomínajú AC fany, oplatia sa aj F14? A aký je rozdiel medzi jednotlivými verziami (PWM, Silent, TC...), ak by som ich zreguloval na rovnaké otáčky mali by mať identický hluk aj prietok? Zvažujem kúpu 2x intake F12 vpredu a 2x outtake F14 hore, tie najlacnejšie verzie, ale ak sú napr. Silent tichšie s podobným prietokom aj po zregulovaní na rovnaké otáčky tak vezmem tie.
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
SIlent znamenajú len to, že v základe na max. majú zregulované otáčky, ako ULN u Noctuy.
PWM je proste verzia s PWM, t.j. 4pin konektor a teoreticky väčší rozsah pre reguláciu otáčok.
TC je potom ako taká samostatná jednotka, TC verzia má aj teplotné čidlo a podľa svojej krivky reguluje teplotu.
F14 by mala byť v pohode, aj keď ako stále platí, že čo väčší ventilátor, tým je väčšia náročnosť pre jeho konštrukciu, aby bolo všetko al dente.
A nakoniec, hore nedávaj dve, daj len jeden bližšie k zadku skrinky. Ten viac vpredu, v podstate nad CPU chladičom je bez benefitu.
PWM je proste verzia s PWM, t.j. 4pin konektor a teoreticky väčší rozsah pre reguláciu otáčok.
TC je potom ako taká samostatná jednotka, TC verzia má aj teplotné čidlo a podľa svojej krivky reguluje teplotu.
F14 by mala byť v pohode, aj keď ako stále platí, že čo väčší ventilátor, tým je väčšia náročnosť pre jeho konštrukciu, aby bolo všetko al dente.
A nakoniec, hore nedávaj dve, daj len jeden bližšie k zadku skrinky. Ten viac vpredu, v podstate nad CPU chladičom je bez benefitu.