Zdravim.
Mam book lenovo, nieco 2-3rocne, Intel Pentium procak, 500GB HDD.
Je tam windows xp na particii C, windows 7 na Dcku, a data na Ecku.
Vyber OS je cez dual boot, ktory vytvorila instalacia windowsu7 (ktora bola spustena z windows xp).
Otazka: ak urobim klon tohto disku na SSD disk pojde to vobec? Na HDD nieje obsadenych viac ako 160GB, planujem kupit 240GB SSD, problem je vsak to, ci to naklonuje pomernou castou??
A otazka 2: pojde vobec po klone boot menu z SSDcka (tak ako teraz ide z HDDcka), na ktore windows XP vlastne nema ovladace, alebo je to jedno /Sata disk ako sata disk?/.
Je mozne naklonovat to a potom cez nejaky boot manager uplne zrusit windows xp a nechat len nech je tam windows 7 a 2 particie /system a data/?
PS: je tam uctovnictvo atd, reinstall je nemozny.
Nahrada HDD za SSD v booku - klon, XP?
- kllr007
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
Re: Nahrada HDD za SSD v booku - klon, XP?
Macrium Reflect.
MB: ASUS TUF B550M-PLUS; CPU: AMD Ryzen 5800X3D; RAM: 32GB DDR4 3200Mhz; GPU: Nvidia RTX 3080Ti 12GB; SSD: WD SN750 1TB + SN570 1TB; PSU: Corsair RM650x; CASE: LianLi Lancool 2 Mesh; LCD: LG OLED 42C2; MOUSE: Logitech G305; KEYBOARD: Logitech MX Keys; Repro: Panasonic PMX-90; OS: Windows 10
- paranoid.asian
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 26. Feb, 2009, 16:37
co by som spravil ja.
vo win7 by som zrusil dual boot, a nechal teda len ten w7
cez disk managera pod w7 by som odpalil particiu s xp (ak tam z nej uz nic nepotrebujes a vies ze nebudes nikdy potrebovat) a spojil s napr tou E. mozes to spravit aj cez gparted ci hiren`s bootcd.
premigroval particiu win7 cez applikaciu, ktoru ponukaju jednotlivy vyrobcovia. Samsung Magician ci Crucial.
ak uctovnictvo taha nejake data aj z E napr, tak potom po premigrovani a bootu z ssd, by som nastavil tu particiu znova na E (asi uz nebude totiz)
malo by to fungovat imho.
cez disk managera pod w7 by som odpalil particiu s xp (ak tam z nej uz nic nepotrebujes a vies ze nebudes nikdy potrebovat) a spojil s napr tou E. mozes to spravit aj cez gparted ci hiren`s bootcd.
premigroval particiu win7 cez applikaciu, ktoru ponukaju jednotlivy vyrobcovia. Samsung Magician ci Crucial.
ak uctovnictvo taha nejake data aj z E napr, tak potom po premigrovani a bootu z ssd, by som nastavil tu particiu znova na E (asi uz nebude totiz)
malo by to fungovat imho.
Spoiler: ukázať
- felipe25
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
ale to cez OS nastroje nezrusim nie? potrebujem na to aj tak nastroje tretej strany - rozumej, aby po tom zruseni dual bootu vobec natootoval win7
edit: no, urobil som totla zalohu celeho hdd, tak sa s tym pohram a keby daco, dame restore
ale to cez OS nastroje nezrusim nie? potrebujem na to aj tak nastroje tretej strany - rozumej, aby po tom zruseni dual bootu vobec natootoval win7
edit: no, urobil som totla zalohu celeho hdd, tak sa s tym pohram a keby daco, dame restore
- kllr007
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
Vo win7 daj msconfig a tam zrušiť boot vyber. Diskové oddiely v správca diskov.
MB: ASUS TUF B550M-PLUS; CPU: AMD Ryzen 5800X3D; RAM: 32GB DDR4 3200Mhz; GPU: Nvidia RTX 3080Ti 12GB; SSD: WD SN750 1TB + SN570 1TB; PSU: Corsair RM650x; CASE: LianLi Lancool 2 Mesh; LCD: LG OLED 42C2; MOUSE: Logitech G305; KEYBOARD: Logitech MX Keys; Repro: Panasonic PMX-90; OS: Windows 10
- felipe25
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
kllr007:
ok, ale to urobim, tam sa da nastavit, aby bola boot particia na Dcku? (ano, po zruseni to bude Ccko, ale v case rusenia musi byt boot na Dcku...) pretoze, momentalne je myslim na Ccku /tam, kde je XPcko/..
a teda ak zrusim bootmenu z Ccka, nezrusi sa ak samotny boot? (mozem zmensit disk C na 5GB kvoli boot menu ale je to nezmysel asi.
nikdy som to nerobil, tak pre istotu
ok, ale to urobim, tam sa da nastavit, aby bola boot particia na Dcku? (ano, po zruseni to bude Ccko, ale v case rusenia musi byt boot na Dcku...) pretoze, momentalne je myslim na Ccku /tam, kde je XPcko/..
a teda ak zrusim bootmenu z Ccka, nezrusi sa ak samotny boot? (mozem zmensit disk C na 5GB kvoli boot menu ale je to nezmysel asi.
nikdy som to nerobil, tak pre istotu
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Vzhladom na to, ze particie vytvorilo Windows XP, tak by som spravil uplne novu instalaciu, pretoze Windows XP nema particie zarovnane na hranice 4k sektorov, takze budes nehorazne spomalovat SSD a znizovat jeho zivotnost, pretoze zapis kazdeho sektoru ti prepise 2 bunky namiesto jednej.