Gigabyte jsem si vybral protoze je to Gigabyte, k MSI celkovì nemam dùvìru posledn 2 roky. Gigabyte ma snizenou spotøebu a je vyroben bez komponentù obsahujici olovo a cadmium - "zelena" karta
Chladic je na nìm taky dobry, ale na pamìti uplnì nedoleha, coz jsem vyøesil tak, ze jsem ho stejnì sundal odstranil z nìj ten podivny teplovodivy gel pro gpu (doporucuji vsem!!!) a misto nad gpu obrousil jemnym smirkovym papirem a nanesl svou teplovodivou pastu.
Pùvodnì jsem se mezi pamìti a chladic snazil dat mìdìne plisky - pamìtovy chip / teplovodiva pasta / plisek / pasta / chladic - ale nakonec jsem to vyøesil bez tìch pliskù, prostì jsem doprostøed pamìtoveho chipu te pasty dal vice - nechal jsem tam abych tak øekl takovou hrudku (5mm na vysku) uprostøed, abych mìl jistotu ze pøi pøilozeni pasivu to bude spojeno - je to dokonce lepsi nez s tìmi plisky.
Døiv se mi chladic pøi jakekoliv manipulaci mirnì kyval a teD se takøka nehne - samozøejmì se snazim s nim nekyvat kvùli pastì na pamìtech, ale to ze teD jakoby lepe drzi je i diky pouzite teplovodive pastì kterou pouzivam - Arctic Cooling MX1
Po tomto se teploty snizili v klidu asi o 5-6 stupnù a v zatìzi o 13 stupnù. Po nìkolika hodinove zatìzi teplota nejde pøes 64 stupnù (mam tam teD stale zapnuty nizkootackovy a takøka neslysitelny 8cm ventilator primecooler - tak jak si to asi vidìl na fotce)
to jsou stabilizatory ktere se po pøetaktovani a v zatìzi zacnou hodnì zahøivat - hlavnì ty co jsou jakoby samostatnì - a pak se mi karta zdala byt nestabilni, od te doby co je chladim je vsechno v poøadku.
Rozdil ve vykonu mezi 650MHz a 700+MHz je takøka nulovy, takze ja jsem zùstal na 650MHz s 1,3v (pùvodnì 1,08) - nazval bych to idealnim stavem mezi oc a zvysenym napìtim, pamìti mam na 1,95v a jedou na 960MHz.
Drtivou vìtsinu casu pøi hrani atd., kartu ale provozuji na 625MHz/900-920MHz, coz se mi zda jako idealni - karta se mnohem menì zahøiva atd.
Jinde jsem popisoval jak pøi vysokem pøetaktovani mas horsi vysledky nez pøi nizsich frekvencich - to je jednak dano architekturou gpu a take moznostmi pamìti.
Napøiklad
700/960 aquamark 63500 bodù
650/960 aquamark 67000 bodù
Proc?
Jadro pøestava stihat (hlavnì geometricka jednotka) a dochazi k ms prodlevam a propadùm fps - nazyval jsem to laggy - jsou lide kteøi tvrdi ze nic takoveho nepozorovali, ale ja to vidìl na ruznych znackach tehle karty a na rùznych pocitacich a hlavnì to neni jen problem AGP karet ale i PCIE (napø. u gainwardu 7600GS PCIE se to da odstranit).
Prostì nema smysl hnat za uplnì nejvyssi frekvenci, kdyz ve skutecnosti pak vykon vlastnì mùzes ztracet.