UPDATE : 15.6.2018 - kompletnú tabuľku meraní nájdete v prvom príspevku na úvodnej strane témy.
Pridané nasledujúce modely:
Noctua NF-A12x25 ULN 120mm
Noctua NF-A12x25 FLX 120mm
Noctua NF-A12x25 PWM 120mm
Report... najprv k samotnej regulácii:
FLX a PWM verzia sa pri regulácii cez napätie chovali úplne identicky čo sa týka rozbehu aj otáčok, takže celkovo nevidím veľmi zmysel v FLX verzii, hlavne ak nie je lacnejšia od PWM. Každopádne rozbeh bol trochu zaujímavý... obidva fany sa rozbiehali o desatinu voltu nižšie než mám cifry v tabuľke /teda 4,5, resp. 4,6V/ a točili sa bez problémov, problém bol, že otáčky oscilovali u oboch niekde medzi 450-550 rpm, teda motor sa vtedy ešte evidentne trápil. To je jasne vidieť na tom, že po pridaní napätia o desatinu už otáčky vyskočili o cca 300 rpm a prestali sa hýbať. Preto som ako oficiálne rozbehové cifry zapísal hodnoty nad 800 rpm, hoci reálne tie fany vedia bežať okolo 500 a nezastavujú sa, ale je to taký "nezdravý" chod.
Podobne pri vypínaní z rozbehu, tiež som zapísal podobné cifry, hoci fany ešte točili aj cca 400 rpm na hodnotách okolo 4,3-4,4V a nevypli sa , ale tiež to skákalo a začalo sa ozývať hlasné cvakanie z motorov, u FLX verzie rýchle, u PWM pomalé. Zapísal som teda znovu najnižšiu hodnotu ktorú dokázali točiť bez pazvukov a na stabilnej cifre otáčok.
Aby bolo jasné, toto celé nie je kritika, je to prirodzené chovanie motora na hrane svojich možností, len som to chcel vypichnúť kvôli tomu, že tá jedna desatina spravila rozdiel cca 300 rpm a to by mohlo v tabuľkách spraviť celkom iný dojem z regulovateľnosti tých 2000 rpm verzií cez napätie. Mal som trochu dilemu ktoré čísla zapísať, ale radšej som šiel na istotu.
ULN verzia nemala žiadne podobné prejavy, rozbehla sa presne na 5V bez oscilovania otáčok. Zaujímavý je totálne lineárny priebeh otáčok 5V - 500rpm, 12V - 1200 rpm a všetko medzi tým sedí tiež na chlp.
PWM verzia jednoznačne zabodovala najviac, rozbeh od cca 200 rpm úplne bez pazvukov je luxus. Ak niekto vyslovene nie je obmedzený len na DC reguláciu, tak inú než PWM verziu ani nemá zmysel zvažovať.
Teraz to zaujímavejšie...
Akustika je ŠPICA!!! Na F12 môžeme rovno zabudnúť pri tomto. A12 má presne taký prejav jak som si predstavoval, do cca 1100 rpm v podstate nepočuteľné, ani do 1500 rpm nijako neruší v bežnom hluku prostredia /akože fakt!!/, až okolo 1600-1700 začína byť počuť ostrejší hluk o vyššej frekvencii. Povedal by som, že tam kde ma začína F12 rušiť od cca 750-800 rpm, tak A12 sa k tomu dostáva niekde okolo 1200 a vyššie. Je to fakt veľmi podobné tomu jak fúkali svojho času Scythe GT, na pocit ten prietok je slabší vzhľadom na otáčky, ale doháňali to super akustikou aj vysoko nad 1000 rpm a o to vlastne pri tomto dizajne ide... vyrobiť fan, ktorý bude aj nad 1000 tichý podobne jak "klasická konštrukcia" pri omnoho nižších otáčkach a vyťažiť z toho, že vysokými otáčkami sa ľahko vyrába statický tlak. Celé je to o tom jak sa pracuje so vzduchom. Dizajn F12 je celý o tom, jak na drzáka pretlačiť kolmo vzduch cez prekážku - veľké lopaty a k tomu lamely čo proste nepustia vzduch bokom a všetko tlačia dopredu. Z pohľadu čistého výkonu je to super, ale trpelo to na akustiku. Tento rotor pracuje so vzduchom celkom ináč, naberá ho "bokom" a stáča do špirály, čosi jak keď v reklame naberajú lyžicou dlhý pás zmrzliny /viete čo myslím/

. Čiže rotor naberá vzduch tými zahnutými lopatkami zboku a presúva ho nie len dozadu, ale aj smerom do stredu rotora kde sa to všetko zhustí a tvorí sa tlak. Je to síce na úkor absolútneho prietoku, ale naopak to kompenzuje straty tlaku z "priameho nárazu" na prekážku. Inými slovami taký dizajn "kumuluje energiu" ešte predtým než vzduch pretlačí cez prekážku a tým pádom je celý proces oveľa efektívnejší než povedzme u F12. Samo sú to všetko moje dedukcie, nemám nástroje na to aby som to objektívne zmeral, ale dovolím si neskromne tvrdiť, že za tie roky s vrtuľami už viem čosi odhadnúť. Počkáme si na Ľubove testy a keby som sa sekol, tak sa sem prídem hanbiť.
Každopádne Noctua si tento GT dizajn adoptovala a vypiplala, čo vôbec nie je hanba, lebo on má svoje jednoznačné výhody. Vzali to celé do parády a doladili detaily na maximum... kvalita spracovania klasicky špičková, vycentrovanie vrtule bez vyosenia je pri tých limitoch medzi lopatkami a rámom absolútna nutnosť. No a namiesto guličkových ložísk u Scythe postavili podobne mohutné jadro okolo motora na svojich vychytaných ložiskách. Keď k tomu prirátame absolútne bezpazvukový chod motora a PWM regulácie, tak je to pre netopierov raj. Som fakt veľmi zvedavý aké čísla to vypľuje v real-life porovnávacích testoch.
Zatiaľ toľko, určite sa k tomu ešte vrátim, chcem spraviť nejaké porovnávačky akustiky voči prekážkam pred/za vrtuľou... filtre, mriežka, pasív chladiča a pod., že čo to povie. Ak som to nedal do smetia, tak niekde ešte vyhrabem aj Scythe GT, tuším mám odloženú jednu 1450 rpm verziu niekde, budem musieť pohľadať. Chcel by som ich dať k sebe a porovnať akustiku na rovnakých otáčkach.