Normalne by to bol celkom no-brainer, ale zistil som jednu nepeknu vec. Orange (a aj UPC) uz novym pripojkam prideluju iba IPv6 adresu a prepojenie s IPv4 internetom je riesenie cez DS-Lite, co je pre mna zle. Za prechod naspat na plnohodnotnu verejnu IPv4 adresu si uctuju jednorazovy poplatok 99,- EUR, co im uz len z principu odmietam zaplatit.
Dalsi problem, o ktorom som sa docital, je nemoznost pouzitia vlastneho routra pre pripojenie sa priamo k ich sieti... resp. takto, lebo to znie zle: Orange doda opticky konvertor (konvertuje optiku na metalicky RJ45 port). Doteraz som ho mal prepnuty do L2 bridge modu, takze sa choval len ako konvertor a nie ako router. Za nim som uz mal moj Mikrotik, ktory ma pridelenu verejnu IPv4 adresu a dalej som si s tym robil, co som chcel.
Teraz vsak, pri pouziti DS-Lite by toto nemalo byt mozne, nakolko moj router v Orange sieti sa nebude vediet autentifikovat s ich AFTR zariadenim. Musel by som sa teda zmierit s dvojitym NAT-om (konvertor/router od Orange a moj Mikrotik).
Ine veci, ktore som sa mozno docital a lezia mi v hlave:
- Mikrotik mozno nepodporuje poriadne DHCPv6 (ci Router Delegation), ale cital som aj, ze to uz vo firmware v6 ma byt, potom zase ze az vo v7
- Ked v Orange vysvetlim, ze pouzivam sluzby (NAS atd) a potrebujem normalnu verejnu IPv4, mozu odpustit ten poplatok za prechod, ale cital som aj, ze to vobec nie je mozne
- V podstate cele konfigurovanie DS-Lite v mojej rezii je take flimsy
Moje otazky su: Ma s tymto niekto skusenosti? Z IPv6 som vymlety. Skusal niekto v Orange vydrankat naspat IPv4? Skusal niekto konfigurovat Mikrotik s tym DS-Lite nezmyslom? Alebo akekolvek ine postrehy k tomuto.