Tichá mini-ITX zostava
- eSsay
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 01. Okt, 2014, 20:04
Tichá mini-ITX zostava
Pre bežnú prácu, multimédiá, filmy, .... hry zatiaľ žiadne, ak by náhodou v budúcnosti, tak by som dokúpil nejakú bazárovú kartu napr. GTX1060. Monitor je Full HD s display portom.
Skrinka: Fractal Design Define Nano S,
Doska: ASUS ROG STRIX B360-I GAMING,
CPU: Intel i5-8400,
Chladič: Bequiet! Dark Rock 4,
RAM: HyperX FURY 1x8GB DDR4 2666MHz CL16,
SSD: Crucial MX500 500GB,
Zdroj: Seasonic Prime ULTRA 550 Gold
Q1: Oplatí sa priplatiť za i5-8400 alebo postačí i3-8300 aj do budúcna ??
Q2: Postačí 8GB, alebo ísť do 2x8GB ?? Ale keď tak vidím Chrome, koľko žerie ramky krista boha
Q3: Chladič bude asi overkill laugh: no vyjde ma za skvelých 52€. Noctua U12/U14 vychádzajú drahšie. To isté aj do skrinky. Proste chcem tam dať kvalitné tiché fany, ktoré nebudú rapkať a vydržia aspoň 100 rokov
Q4: Zdroj Seasonic Prime ultra má 135mm fan, mal by byť tichší než Focus Plus s 120mm fanom. Či ??
Odobrite, poprípade upravte dačo, díííki
Skrinka: Fractal Design Define Nano S,
Doska: ASUS ROG STRIX B360-I GAMING,
CPU: Intel i5-8400,
Chladič: Bequiet! Dark Rock 4,
RAM: HyperX FURY 1x8GB DDR4 2666MHz CL16,
SSD: Crucial MX500 500GB,
Zdroj: Seasonic Prime ULTRA 550 Gold
Q1: Oplatí sa priplatiť za i5-8400 alebo postačí i3-8300 aj do budúcna ??
Q2: Postačí 8GB, alebo ísť do 2x8GB ?? Ale keď tak vidím Chrome, koľko žerie ramky krista boha
Q3: Chladič bude asi overkill laugh: no vyjde ma za skvelých 52€. Noctua U12/U14 vychádzajú drahšie. To isté aj do skrinky. Proste chcem tam dať kvalitné tiché fany, ktoré nebudú rapkať a vydržia aspoň 100 rokov
Q4: Zdroj Seasonic Prime ultra má 135mm fan, mal by byť tichší než Focus Plus s 120mm fanom. Či ??
Odobrite, poprípade upravte dačo, díííki
MB: MSI Z490 Gaming Plus CPU: i7-10700KF @5.1GHz 1.3V CPU cooler: Bequiet! Dark Rock 4 + TG Kryonaut RAM: G.Skill Trident Z Orange 16GB (2x8GB) @3200Mhz CL15 1.35V GPU: Asus RTX 3080 TUF O10G Gaming SSD: Samsung 970 EVO Plus NVMe 2000GB PSU: Bequiet! Straight Power 11 Platinum 1000W CASE: Fractal Design Define 7 Compact Black + Bequiet Silent Wings 3 (2x140mm + 1x120mm) MONITOR: LG 32GQ850-B (2560x1440p/260Hz (OC), 1ms, G-Sync, nano IPS) KEYBOARD: Sony VGP-UKB3 MOUSE & PAD: Razer Basilisk v2, SteelSeries QcK+ AUDIO: M-Audio Air Hub + Mackie MR524, Schiit Fulla E + Sennheiser HD 660S + AntLion ModMic
Re: Tichá mini-ITX zostava
1, Neoplati, na internet staci 4/4.
2, Postaci, ak ti chrome zerie viac ram ako 8GB pri beznej praci asi to mas rozbite.
4, Focus Plus ma byt tichsi. A bez karty pojde pasivne (do 30% fanless).
Inac by som vzal M.2 disk nech nemusis tahat ziaden kabel.
2, Postaci, ak ti chrome zerie viac ram ako 8GB pri beznej praci asi to mas rozbite.
4, Focus Plus ma byt tichsi. A bez karty pojde pasivne (do 30% fanless).
Inac by som vzal M.2 disk nech nemusis tahat ziaden kabel.
.
- eSsay
- Pokročilý používateľ
1. oki, beriem i3, možno stačí aj 8100, tá vychádza pomer cena/výkon ešte lepšie než 8300.
2. rozbité nie je nič, pretože sa toto PC ešte bude skladať a Chrome zožerie v pohode 6 - 8GB, keď pootváraš kopec tabov.
3. hm, niekde tu mino_85 spomínal, že Prime ultra sú najtichšie, ...či sa mi marí ??.... oke, Focus plus.
No ten jeden SATA kábel je dačo strašné Ti poviem
Ešte dakto dačo? Či môžem kliknúť??
2. rozbité nie je nič, pretože sa toto PC ešte bude skladať a Chrome zožerie v pohode 6 - 8GB, keď pootváraš kopec tabov.
3. hm, niekde tu mino_85 spomínal, že Prime ultra sú najtichšie, ...či sa mi marí ??.... oke, Focus plus.
No ten jeden SATA kábel je dačo strašné Ti poviem
Ešte dakto dačo? Či môžem kliknúť??
MB: MSI Z490 Gaming Plus CPU: i7-10700KF @5.1GHz 1.3V CPU cooler: Bequiet! Dark Rock 4 + TG Kryonaut RAM: G.Skill Trident Z Orange 16GB (2x8GB) @3200Mhz CL15 1.35V GPU: Asus RTX 3080 TUF O10G Gaming SSD: Samsung 970 EVO Plus NVMe 2000GB PSU: Bequiet! Straight Power 11 Platinum 1000W CASE: Fractal Design Define 7 Compact Black + Bequiet Silent Wings 3 (2x140mm + 1x120mm) MONITOR: LG 32GQ850-B (2560x1440p/260Hz (OC), 1ms, G-Sync, nano IPS) KEYBOARD: Sony VGP-UKB3 MOUSE & PAD: Razer Basilisk v2, SteelSeries QcK+ AUDIO: M-Audio Air Hub + Mackie MR524, Schiit Fulla E + Sennheiser HD 660S + AntLion ModMic
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2015, 00:29
Človeče, i5 8400 za tú cenu a na to využitie, ked mám za to Ryzen 2400G s lepšou GPU, za ušetrené máš dalších 8GB RAM (na Alze máš 3000MHz Gskill za super cenu).
Do i3 by som už asi nešiel ked sa niekedy bude možno riešiť gaming
Doska stojí +- to isté, tam neutečieš.
Chladič ked máš za dobrú cenu tak ber, inak ako si napísal trošku overkill
SSD by som volil iba M.2 aby som mohol vyhodiť aj nepotrebnu vetvu pre napájanie SSD a tak isto sa zbavíš dátového kábla, nevraviac že pri cenách NVMe je to vždy lepšie ako SSD SATA.
Zdroj je tiež zbytočný overkill, spotreba bez GPU v záťaži bude kolko? Bude vôbec 100W?
Ved vtedy by ten PSU nemal ani ideálnu účinnosť.
PS: vygrcať tolké prachy za zdroj pri takom využití ti lúto nie je a na druhú stranu ti je lúto si priplatiť za SSD NVMe
A ešte k tomu káblu zo zdroja, podla špecifikácie má najkratší napájací SATA kábal k zdroju 45cm, to tam pchať ked netreba. No neviem, ako chceš...
Stačí že tam budeš upratovať napájacie káble pre MB (61cm) + CPU (65cm)
SSD by som volil iba M.2 aby som mohol vyhodiť aj nepotrebnu vetvu pre napájanie SSD a tak isto sa zbavíš dátového kábla, nevraviac že pri cenách NVMe je to vždy lepšie ako SSD SATA.
Zdroj je tiež zbytočný overkill, spotreba bez GPU v záťaži bude kolko? Bude vôbec 100W?
PS: vygrcať tolké prachy za zdroj pri takom využití ti lúto nie je a na druhú stranu ti je lúto si priplatiť za SSD NVMe
A ešte k tomu káblu zo zdroja, podla špecifikácie má najkratší napájací SATA kábal k zdroju 45cm, to tam pchať ked netreba. No neviem, ako chceš...
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Prime Ultra sú veľmi tiché, ale Titanovky, neviem ako sú presne na tom Goldy, nehrabal som sa v tom. Počítam, že lepšie ako Focus, hlavne pri záťaži nad 50%. Ale celkovo Prime séria je dosť široký pojem, sú tam veci od Gold až po Titanum a neviem či aj v črevách nie sú väčšie rozdiely... treba to omrknúť.
Každopádne pri tej zostave je to bezpredmetné. Hento dá aj Focus nepočuteľne, aj keby sa tomu hodila nejaká 1060 neskôr, čiže za mňa kľudne aj ten Focus.
Inak ten Ryzen neni zlý nápad, hlavne výkon iGPU.
Každopádne pri tej zostave je to bezpredmetné. Hento dá aj Focus nepočuteľne, aj keby sa tomu hodila nejaká 1060 neskôr, čiže za mňa kľudne aj ten Focus.
Inak ten Ryzen neni zlý nápad, hlavne výkon iGPU.
Spoiler: ukázať
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Toto som daval pre seba dohromady nedavno. Som spokojny. Ak chces, inspiruj sa. PC cisto na net, stream a Hearthstone. Link na tichepc nefunguje, tak takto. Cosi som bral vtedy z Alzy a cosi od Gaba.
Povodna tema je tu viewtopic.php?p=1433855#p1433855Crucial Ballistix Sport LT 16GB 2400MHz CL16
Jonsbo C2 - Black
Noctua NH-L12S
Seasonic Focus 80 Plus Gold, modular - 450W
WD Blue 3D NAND SSD 500GB M.2
GIGABYTE AB350N-Gaming WIFI
AMD Ryzen 5 2400G
- eSsay
- Pokročilý používateľ
Lenže tá doska podporuje max. 2666MHz, tak načo mi bude 3000MHz ??Ivko napísal: ↑Po 17. Dec, 2018, 22:13 Človeče, i5 8400 za tú cenu a na to využitie, ked mám za to Ryzen 2400G s lepšou GPU, za ušetrené máš dalších 8GB RAM (na Alze máš 3000MHz Gskill za super cenu).
Ak sa bude riešiť gejming, tak logicky nebudem hrať na tom šmejde 2400G, ktorý je na FullHD total bullšit, ale radšej dokúpim dedikovanú kartu.
Dobre, možno Prime Ultra je overkill, tak zoberiem Focus plus 450. Ale dať za zdroj 90€ mi nepríde veľa. Ideálna cena. Či mám zobrať nejaký 100W Eurocase ?
A povedz mi, akú má pridanú hodnotu to NVMe pri bežnom reálnom využití (okrem toho, že je drahšie) ?? Že sa mi PC zapne o 4 sekundy skôr ?? Ja neplánujem kopírovať v rámci toho istého SSD 10GB súbory na ploche, lebo jedine v tom je rýchlejší.
Kazde otvorenie programu je rychlejsie. Ked prechadzam na laptop kde je sata disk tak hned to citim aka je to brzda a nejde to tak ako som zvyknuty.
To kopirovanie pri tych lacnych NVMe diskoch je otazne kedze rychlost ti dropne..
To kopirovanie pri tych lacnych NVMe diskoch je otazne kedze rychlost ti dropne..
.
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Cely problem je, ze dnes podla mna nema zmysel stavat PC na "beznu pracu" na iGPU od Intelu a na druhu stranu gaming masinu na Rezni s GPU. Takze ten use case si musis v prvom rade vyriesit ty sam. Pchat tam Intel s tym, ze nakoniec tam nedas dedikovanu GPU je presne taky isty nezmysel, ako tam pchat 2400G a nasledne tam davat dedikovany vykonnu GPU . . .
-
- Používateľ
Nemusíš nutne kupovať NVMe, ale do PC kde nebude platnový HDD na zálohu dát, kde nebude možno ani GPU dávať SSD SATA a ťahať k nemu káble...eSsay napísal: A povedz mi, akú má pridanú hodnotu to NVMe pri bežnom reálnom využití (okrem toho, že je drahšie) ?? Že sa mi PC zapne o 4 sekundy skôr ?? Ja neplánujem kopírovať v rámci toho istého SSD 10GB súbory na ploche, lebo jedine v tom je rýchlejší.
Bez ohladu aký PC sa dnes stavia sa už automaticky používa M.2 lebo takmer zhodná cena voči SSD SATA, lebo netreba ťahať káble. NVME sa kupuje preto, lebo ten príplatok už nie je 80% ako tomu bolo kedysi, respektíve že za cenu NVMe si mal dvojnásobnú kapacitu klasického M.2
Tam nie je čo riešiť, zrovna tie Crucial MX500 500GB sú na Alze za rovnakú cenu
Ja mám M.2 ešte na starej Z97 doske a ty riešiš či má vyznám dať M.2 SSD do dosky mladšej o tri generácie
K tomuto by som asi povedal tolko že i5 8400 nie je žiaden trhač pre gaming a výhoda Intelu voči AMD sa trochu zmazáva aj pri dedikovanej GPU. Ludia dookola omielajú ako je Intel na hry najlepší, len sa nejak zabúda že nie každý Intel CPU je rovnako výkonný, nie každý kupuje "K" CPU ktorý točí na maximumOdar napísal:Cely problem je, ze dnes podla mna nema zmysel stavat PC na "beznu pracu" na iGPU od Intelu a na druhu stranu gaming masinu na Rezni s GPU. Takze ten use case si musis v prvom rade vyriesit ty sam. Pchat tam Intel s tym, ze nakoniec tam nedas dedikovanu GPU je presne taky isty nezmysel, ako tam pchat 2400G a nasledne tam davat dedikovany vykonnu GPU . . .
Naposledy upravil/-a Ivko v Po 17. Dec, 2018, 23:16, upravené celkom 1 krát.
- eSsay
- Pokročilý používateľ
Presne ako píšeš, preto by som radšej zobral niečo kvalitnejšie, ak by som fakt riešil NVMe .... napr. taký Samsung 960 EVO 500GB. Lenže stojí 200€
Z toho mi príde väčší nezmysel tá druhá možnosť (2400G + dedikovaná GPU) pretože tú grafiku tam časom asi dám.Odar napísal: ↑Po 17. Dec, 2018, 22:51 Cely problem je, ze dnes podla mna nema zmysel stavat PC na "beznu pracu" na iGPU od Intelu a na druhu stranu gaming masinu na Rezni s GPU. Takze ten use case si musis v prvom rade vyriesit ty sam. Pchat tam Intel s tym, ze nakoniec tam nedas dedikovanu GPU je presne taky isty nezmysel, ako tam pchat 2400G a nasledne tam davat dedikovany vykonnu GPU . . .
Vieš, keby tá VEGA11 mala výkon aspoň +- GTX1060, tak bez rozmýšľania si "pečiem ten Rezeň v rúre" lenže nemá. Možno tak na 720p dá 60+ fps, ale nie na na FullHD. V pláne zatiaľ hry nie sú, keďže PC bude u rodičov. Ale behom ďalšieho roku by som tam možno pichol dajakú tú GTX1060 z bazáru, preto som sa aj pýtal, či postačí i3.
Ty s tými káblami.... to nie je elektráreň preboha Veď raz zapojím a minimálne 3 roky sa na ten disk nešahne. Keď kúpim ten m.2, budeš spokojnejšie spať ?Ivko napísal: ↑Po 17. Dec, 2018, 23:03 Nemusíš nutne kupovať NVMe, ale do PC kde nebude platnový HDD na zálohu dát, kde nebude možno ani GPU dávať SSD SATA a ťahať k nemu káble...
Bez ohladu aký PC sa dnes stavia sa už automaticky používa M.2 lebo takmer zhodná cena voči SSD SATA, lebo netreba ťahať káble. NVME sa kupuje preto, lebo ten príplatok už nie je 80% ako tomu bolo kedysi, respektíve že za cenu NVMe si mal dvojnásobnú kapacitu klasického M.2
Tam nie je čo riešiť, zrovna tie Crucial MX500 500GB sú na Alze za rovnakú cenu
Ja mám M.2 ešte na starej Z97 doske a ty riešiš či má vyznám dať M.2 SSD do dosky mladšej o tri generácie
-
- Používateľ
A čo je doba kamenná že bývaš v jaskyni a miesto dverí máš len velkú vysekanú dieru?
Doba sa posunula a pre niečo ten M.2 slot výrobcovia na dosky dávajú, asi aj preto lebo doteraz bývala plná PCIe slotov ktoré v dnešnej dobe nikto nevyužíval až na jeden pre GPU a výnimočne niekto osadil lepšiu zvukovku
Kupuješ zdroj a nie lacný čo má modulárnu kabeláž, a to si chel Platinum za ktorý by si priplatil dalších 30-40€ a bolo by ti lúto dať za obyčajný M.2 5€ naviac voči SATA verzii
Doba sa posunula a pre niečo ten M.2 slot výrobcovia na dosky dávajú, asi aj preto lebo doteraz bývala plná PCIe slotov ktoré v dnešnej dobe nikto nevyužíval až na jeden pre GPU a výnimočne niekto osadil lepšiu zvukovku
Kupuješ zdroj a nie lacný čo má modulárnu kabeláž, a to si chel Platinum za ktorý by si priplatil dalších 30-40€ a bolo by ti lúto dať za obyčajný M.2 5€ naviac voči SATA verzii
- eSsay
- Pokročilý používateľ
S tými viacerými PCIe slotmi máš pravdu, tiež využívam len jeden.Ivko napísal: ↑Po 17. Dec, 2018, 23:21 A čo je doba kamenná že bývaš v jaskyni a miesto dverí máš len velkú vysekanú dieru?
Ale k tomu SSD.... pozri, kebyže mám nejakú totálne ici-pi ci-mini ITX skrinku, kde vojde ledva SFX zdroj, tak nepoviem, volím m.2, ale Define Nano S má kopec miesta aj pre 2 SSDčka + 1 3.5" disk, takže je to šum-a-fuk
O platinovom zdroji nebola reč, neviem odkiaľ si to vytiahol
Ale ako tak pozerám do tej skrinky, asi budem vyberať zdroj podľa dĺžky
Jaj pravda no, na 970 som zabudol. Ale aj tak! MX500 mám stále za polovicu 970-ky