Zdravím chalani,
hľadám nejaký fan hub ako je použitý v fractal define r6, nakoľko mi vyhovuje ako funguje. Jeden pwm in a reguluje všetky aj 3 pin out. Máte niekto odskúšané niečo podobné ? Nerád by som kúpil sprostosť, kde by mi nešli 3 piny regulovať
Fan hub
- Leon
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
Re: Fan hub
Aj keď tam je PWM in fan, tak ich všetky (ak reguluješ naraz aj 3piny) reguluješ iba podľa napätia nie?
S externým napájaním toto
https://tichepc.sk/XSPC-8-Way-PWM-Split ... =001018005
S externým napájaním toto
https://tichepc.sk/XSPC-8-Way-PWM-Split ... =001018005
.
Nejak tak by to malo fungovat. Mas to odskusane ? Lebo nasiel som to ale bojim sa, ze tie 3 piny nepojdu rehulovat ..
- sanjuro
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 29. Dec, 2009, 18:45
nieco take budem aj ja coskoro potrebovat a tiez by ma zaujimalo ako ta regulacia funguje ci to nejako meni napatie podla pwm signalu?
MB: MSI B450 Tomahawk Max CPU: AMD 5800x Cooler: Alphacool Eisbaer 360 RAM: 2x8GB G.Skill 3600Mhz CL16 TridentZ Neo SSD: Intel Optane 900p 280GB SSD: Samsung 860 EVO 1TB GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS PSU: Corsair RM1000x Audio: Topping DX3 Pro v2 Case: Lian Li PC-O11 Dynamic White Monitor: LG CX48 Mouse: Logitech G Pro Keyboard: Corsair K65 Speed Pad: Logitech G640 Headphones: AKG K712 Pro
- Leon
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00
nic take určite neexistuje
Ak chceš regulovať všetky fany tak budeš musieť podľa napätia. Ak by si reguloval iba podľa PWM tak pôjdu logicky len tie PWM fany, keďže 3 PINu chýba PWM káblik.
Ak chceš regulovať všetky fany tak budeš musieť podľa napätia. Ak by si reguloval iba podľa PWM tak pôjdu logicky len tie PWM fany, keďže 3 PINu chýba PWM káblik.
.
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Toto dokáže regulovať len cez PWM, teda 3-pin vetráky tam bežia na plné otáčky. Z dosky sa tam posúva len PWM signál na štvrtom pine. Keby aj mala doska na pripojenom 4-pine možnosť DC regulácie, hub to nevie využiť, lebo je napájaný externe pevnými 12V zo SATA, nie z dosky cez fan konektor. Ten by tých teoretických 8 fanov ani neutiahol.
Spoiler: ukázať
mino ak by som to nemal doma, tak by som ti aj veril je napájaný zo sata, ale očividne to využiť vie https://drive.google.com/open?id=1zl4_D ... BIk1QOVG6Z
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Ja som písal k tomu XSPC čo linkoval Leon, ten Fractalovský má dedikované 3-piny, takže tam je to jasné.
Aj keď teraz keď čítam popis k XSPC, mi nie je celkom jasné jak to funguje s 3-pinmi. Muselo by to mať vstavaný napäťový kontrolér, ktorý by prepočítal PWM signál z dosky na volty alebo korigoval napätie zo SATA podľa DC regulácie z dosky. Ale ak si to zrátam s celkovým udávaným výkonom 95W a na to nasadíš reguláciu povedzme od 5V... tam by vzniklo toľko odpadového tepla, že sa to v najlepšom prípade roztopí /to neplatí pre PWM reguláciu kde sa reguluje 12V impulzom bez stratového tepla/. Pre porovnanie Aquaero 5LT má maximum 60W na 4 konektoroch, pričom od 30W sa odporúča použiť hliníkový pasív na regulátoroch. A že to teda pečie dosť aj s dvomi fanmi na kanál viem zas ja z vlastnej skúsenosti. Treba si to fakt overiť, lebo ja som v tom, že tieto huby sú primárne len PWM. A keby to aj fungovalo s DC reguláciou, tak pri väčšej záťaži to môže byť IMO celkom hazard.
Aj keď teraz keď čítam popis k XSPC, mi nie je celkom jasné jak to funguje s 3-pinmi. Muselo by to mať vstavaný napäťový kontrolér, ktorý by prepočítal PWM signál z dosky na volty alebo korigoval napätie zo SATA podľa DC regulácie z dosky. Ale ak si to zrátam s celkovým udávaným výkonom 95W a na to nasadíš reguláciu povedzme od 5V... tam by vzniklo toľko odpadového tepla, že sa to v najlepšom prípade roztopí /to neplatí pre PWM reguláciu kde sa reguluje 12V impulzom bez stratového tepla/. Pre porovnanie Aquaero 5LT má maximum 60W na 4 konektoroch, pričom od 30W sa odporúča použiť hliníkový pasív na regulátoroch. A že to teda pečie dosť aj s dvomi fanmi na kanál viem zas ja z vlastnej skúsenosti. Treba si to fakt overiť, lebo ja som v tom, že tieto huby sú primárne len PWM. A keby to aj fungovalo s DC reguláciou, tak pri väčšej záťaži to môže byť IMO celkom hazard.
Spoiler: ukázať
- kllr007
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
napojte tie fany napevno na 5V a nerieste.
MB: ASUS TUF B550M-PLUS; CPU: AMD Ryzen 5800X3D; RAM: 32GB DDR4 3200Mhz; GPU: Nvidia RTX 3080Ti 12GB; SSD: WD SN750 1TB + SN570 1TB; PSU: Corsair RM650x; CASE: LianLi Lancool 2 Mesh; LCD: LG OLED 42C2; MOUSE: Logitech G305; KEYBOARD: Logitech MX Keys; Repro: Panasonic PMX-90; OS: Windows 10
Neviem no. Zatiaľ mám napojené len 5x 3 pin, ale nebadal som ani na dotyk po celom dni na najnižšom nastavení, čo by malo emitovať najviac tepla známky zahrievania. Nemôže ten hub púšťať celých 12v ale len v intervaloch ? Čiže by to fungovalo podobne ako pwm a nie na základe odporov? Niesom žiadny elektrotechnik, možno trepem sprostosti. Prvotná idea bola použiť hub ako ten sxpc v zostavách nižšej triedy, kde možnosti regulovania ventilátorov doskou sú obmedzené. Cca 3-5 ventilátorov.
Žijeme 21 storočí. Nemám záujem ani o potenciometre. Ak by som chcel mať ventilátory non stop na najnižších otáčkach, tak kúpim silent verziu
Žijeme 21 storočí. Nemám záujem ani o potenciometre. Ak by som chcel mať ventilátory non stop na najnižších otáčkach, tak kúpim silent verziu