Ako som ti pisal, ze sa na to pozriem u seba v biose... Takze tu je par poznatkov
1.) Tak hej, to "AMD CnQ" (a aj polozku "Global C-state control") mam na auto a nie na enabled ako ty v tej fotke. Proste tak ako to bolo nastavene default. Skusil som CnQ dat na enabled a uz sa nepodtaktovaval... Tak skus to aj u seba zmenit na auto ci to nepomoze. Tolko k frekvenciam...
2.) A teraz k napatiam... A tu to bude trochu komplikovanejsie
Hned na zaciatok musim povedat, fakt som bol v tom, ze amd pri reznoch, ked sa pretaktuju, uz nevie potom podla zatazenia menit napatie. Teda aspon tak si to pamatam z nejakych stasich recenzii, tak isto sa to chovalo na tej MSI doske s poslednym biosom co som tam mal (tusim z novembra alebo tak nejak), proste auto alebo moznost napevno nastavit pozadovane napatie...
ALE (!!!) ked uz som sa do toho vcera pustil, tak som skontroloval, ci je nejaky novy bios a hen, je (z konca januara), tak som flashol. Trochu ma ten flash vylakal, lebo to pracovalo fakt dlho (nejakych 15 min) a uz som zacinal pomaly stresovat, ale nakoniec to preslo ok, pc sa restartol... A tu prisli same prekvapenia (nastastie hlavne pozitivne).
Prezaciatok som ostal nasraty, kedze nastavenia sa dali na default, co by sa sice dalo prezit, ale aj vsetky profily, co som mal ulozene sa zmazali. A kedze niektore nastavenia si uz ani nepamatam ako som mal, tak som si to radsej presiel cele odznova. A hen, pri nastaveni napatia pre CPU (ale aj pre NB) sa to trochu pomenilo... Teraz je tam:
-auto
-override (napevno nastavene napatie)
-offset - a pri tomto nastaveni sa uz aj napatie meni podla zataze cpu, teda v klude sa podvoltuje !!!
...a co som skusal, funguje to ako +/- hodnota od "auto napatia". Ale pozor, od auto napatia prislusneho k danej nastavenej OC frekvencii a nie ako +/- od napatia prisluchajuceho k default frekvencii (co by bolo podla mna ovela lepsie, ale tak co uz...). A kedze auto mi tam dava pri frekvencii 4,05GHz napatie trochu cez 1,4V (co je zbytocne vela), tak som musel dat -0.0325V, z coho potom pri zatazi vychadzaju napatia (este vzhladom na load line c.) okolo 1,36-1,37V.
Z toho ale vychadza jeden potencionalny problem, kedze ten minusovy offset sa aplikuje na cele spektrum napati. A teda teraz ked sa podvoltuje, tak sa podvoltuje az moc. Z povodneho minimalneho napatia v klude 0,4V je teraz 0,3625V a tu sa bojim, ze by to v klude mohlo sposobit nestabilitu...
No nic, koniec vykladu, potestujem to a som zvedavy ako to pojde, zatial po skoro hodinke v Prime95 to vyzera ok, teda chovanie presne ako ked som mal napevno nastavene napatie a potom uvidim co to bude robit v klude.