Čo som našiel tak Polarix má dobrú podporu v opensource ovládačoch, ktoré sú každou verziou lepšie a už teraz sú v stave, že by nemali strácať skoro nič na výkone.
Takže mi to vychádza na RX 570 alebo RX 580. Cenovo 200€ a menej (960 tak nejako stála pred troma rokmi a viac nechcem dávať na grafiku).
Otázka je, ktorý Polaris. 4GB alebo 8GB sa odporúča 8GB kvôli veľkým textúram, ale ak nebudem hrať na ultra detailoch tak stále je treba 8GB aj v horizonte 3-5 rokov? Nikdy som vyťaženie grafiky a jej pamäte nesledoval tak ani neviem nakoľko tá pamäť bola využitá. Nehrám sa veľa, väčšinou staršie veci, ale teraz sa teším na Outer Worlds čo bude asi v lete (a ešte ani požiadavky nie sú zverejnené). Takže verím, že sa vždy nejaká nová hra nájde.
Cenovo do limitu sa zmestia:
- asus strix/sapphire nitro RX 570 4GB
- XFX RX 570 XXX, 8GB
- Sapphire nitro/pulse RX 580 s len 4GB
- XFX RX 580 XXX, 8GB
Vylúčil som z výberu MSI Armor (vraj nie moc dobré chladenie, Gaming sa už nedá zohnať..), Gigabyte (kvôli recenzii Buildzoida kde rozoberá v recenziách napájanie kariet a gb riadne zvozil - chválil asus, sapphire a xfx) a asi aj ASrock, ktoré nemajú backplate a vraj sa potom dosť prehrievajú.
Ideálne keby sa nikdy nezapli vetráky, na Gigabyte GTX960 sa mi ani v Metro 2033 Redux nezapnú, iba ak v lete keď je vonku 35°C a v dome len dačo pod 30

Nitro alebo Strix RX 580 s 8GB sa mi zdajú už dosť..
Procesor mám xeon E3-1231 (čo by mať byť i7-4770 bez grafiky) takže už má svoj vek. Má k nemu zmysel si priplatiť za rýchlejšiu 580ku? Zdtoj mám evga 650W SuperNova G2 (80+ Gold) čo by nemal mať problém utiahnuť aj Vegu..
Ďakujem za cenné rady, rád si nechám poradiť lebo už som dosť mimo hw, kedysi som všetko sledoval, každú novinku, ale teraz nejako na to nie je čas (práca, rodina).