Ahojte,
momentalne mam v mojom Yoga X1 gen2 pomerne male 256GB SSD (bol som zvyknuty na 10x taku kapacitu) a teda poobhliadam sa po nejakom 1TB SSD do M.2 a zistil som, ze v sucasnosti je problem najst take, co nehreje. Uz som mal vybraty Samsung 970 Evo Plus ale tam su teploty sialene vysoke a pri inych znackach sa obavam zivotnosti (aj ked 1TB).
Crucial P1 je QLC, je to az taky problem co sa spolahlivosti tyka? Ak to bude mat citanie aspon 1000 a zapis aspon 700 tak si polepsim oproti sucasnemu SSD, no teploty ma tiez relativne vysoke a zatial vsetko ostatne co som nasiel, bolo na tom este o nejaky stupen horsie
Mate nejake rady/tipy? V tom notebooku si nemozem dovolit prilis horuce SSD, lebo nema ako odvadzat to teplo a ak by aj odvadzalo, tak mne rovno na .... kolena
NVMe do ultrabooku
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
NVMe do ultrabooku
Spoiler: ukázať
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Re: NVMe do ultrabooku
Všetky NVMe SSD pečú, ak chceš niečo čo tak nehreje, tak sa obzeraj po SATA M.2, nie NVMe https://www.alza.sk/m-2-sata-ssd/18871369.htm , ak book vezme SATA disky, toto si treba overiť. A tiež či vezme hocaký a do akej kapacity /môže sa to líšiť medzi NVMe a SATA/. Tiež sú M2 disky s rôznym typom konektorov (m, b, m+b), viď obrázok, čiže treba pozrieť do booku čo si to pýta predtým než kúpiš.
Každopádne buď zvolíš niečo čo nehreje alebo zvolíš rýchlosť, obe naraz bohužiaľ nehrozí, u NVMe sú teploty sú daň za rýchlosť, zatiaľ to žiadny výrobca obísť nevie.
Neviem aké je použitie, ale predpokladám, že tam nekopíruješ tony veľkých súborov, takže rozdiel medzi NVMe a SATA je pri bežnom použití skôr v teoretickej rovine. Ak ti viac chýba kapacita než rýchlosť, tak by som sa o svižnosť nebál ani so SATA diskom. Tak či tak aby si naplno využil rýchlosť NVMe disku pri zápise, potrebuješ aj na druhej strane NVMe zdroj, resp. u booku je to zvyčajne kopírovanie z externého zdroja, takže si obmedzený prenosovou rýchlosťou rozhrania USB, LAN a pod.. Proste nehnal by som sa u tohto za číslami v špecifikácii, to je tak na dobrý pocit v benchmarkoch, reálne použitie je o inom.
Každopádne buď zvolíš niečo čo nehreje alebo zvolíš rýchlosť, obe naraz bohužiaľ nehrozí, u NVMe sú teploty sú daň za rýchlosť, zatiaľ to žiadny výrobca obísť nevie.
Neviem aké je použitie, ale predpokladám, že tam nekopíruješ tony veľkých súborov, takže rozdiel medzi NVMe a SATA je pri bežnom použití skôr v teoretickej rovine. Ak ti viac chýba kapacita než rýchlosť, tak by som sa o svižnosť nebál ani so SATA diskom. Tak či tak aby si naplno využil rýchlosť NVMe disku pri zápise, potrebuješ aj na druhej strane NVMe zdroj, resp. u booku je to zvyčajne kopírovanie z externého zdroja, takže si obmedzený prenosovou rýchlosťou rozhrania USB, LAN a pod.. Proste nehnal by som sa u tohto za číslami v špecifikácii, to je tak na dobrý pocit v benchmarkoch, reálne použitie je o inom.
Naposledy upravil/-a mino_85 v Ne 22. Sep, 2019, 11:34, upravené celkom 1 krát.
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Nemusi to byt az taky problem, tie SSD sa hreju len pri zapise, pri citani minimalne, ci vobec. Pokial neplanujes zapisovat casto naraz niekolko GB max. rychlostou, myslim ze sa nemusis zahrievania bat.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
ja mám v klude 60st
a to už tam je chladič, predtým rovno 70
tam to proste neni kde chladiť moc, až sa čudujem ako veľmi ten chladič pomohol
a to ten KC1000 neni ani jeden z najhorúcejších
v reckách to už proste prestali riešiť
ale v nb to môže byť reálny problém, len tak mimochodom HDD hned vedľa má tak 45st
a to už tam je chladič, predtým rovno 70
tam to proste neni kde chladiť moc, až sa čudujem ako veľmi ten chladič pomohol
a to ten KC1000 neni ani jeden z najhorúcejších
v reckách to už proste prestali riešiť
ale v nb to môže byť reálny problém, len tak mimochodom HDD hned vedľa má tak 45st
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold
Tak dnes som testoval znova, mám tam Samsung PM951, ukazuje predpokladám len teplotu pamäte, lebo pri teste kopírovania to šlo len na 52 stupňov.. rýchlosti 2200/1200, asi mi niečo iné predtým vyťažovalo disk
Každopádne, podľa testov je PM951 viac horúci ako 950Pro, tak neviem či to reálne Lenovo nejako chladí alebo to nie je až taký problém s tými teplotami
Asi nebude problém ak tam dám 960/970 Evo alebo nejaké lepšie WD/AData
Každopádne, podľa testov je PM951 viac horúci ako 950Pro, tak neviem či to reálne Lenovo nejako chladí alebo to nie je až taký problém s tými teplotami
Asi nebude problém ak tam dám 960/970 Evo alebo nejaké lepšie WD/AData
- Kyselinka
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33
Ja mam toshiba 256GB + samsung 970 evo 1TB a teploty som zatial nevidel vyssie ako 57°C. Samozrejme som si na ssd kupil tieto heatsinky, kupodivu funguju dobre: https://www.aliexpress.com/item/32945025573.html
P.S: bez nich som nemal problem zohriat disky aj k 80°C
P.S: bez nich som nemal problem zohriat disky aj k 80°C
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold
Ja viem, v PC mám disk s pasívom ale zdôraznil som, že to chcem do ultrabooku / Yoga X1
Ked ti nevojde ten pasiv tak to das bez. Aj tak vela moznosti nemas.
Ked chces nieco lacnejsie: https://www.alza.sk/adata-xpg-sx8200-pr ... 97.htm?o=3
Ked chces nieco lacnejsie: https://www.alza.sk/adata-xpg-sx8200-pr ... 97.htm?o=3
.