MSI MPG X570 GAMING PRO CARBON WIFI
- paranoid.asian
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 26. Feb, 2009, 16:37
helo,
sry neviem ci spravna tema, ale need troubleshoot.
mam tento hw ktory mi +- mesiac fungoval uplne bezproblemov
3900x
Patriot Viper Steel Series 16GB KIT DDR4 3600 MHz CL17
vcera som menil chladic na cpu, z toho amd stock na chromax noctuu nh d15. s cpu som nehybal, bol cely cas v sockete.
po spusteni ostava boot stat na ledke CPU ktora svieti neustale na cerveneho (EZ debug) aka "not detected or failed cpu".
pritom cpu sa zahrieva.
a neda sa to ani vypnut dlhym stlacenim power buttonu, musim cez psu vypnut.
flashnut bios nejde a reset cmos nepomhlo.
rovnaky vysledok, ked vyberem gpu, i vsetky ramky.
wtf?
ked som nasledne cpu vybral zo socketu vsimol som si, ze pasta sa dostala na vonkajsi rad pinov (4-6 a z iba jednej strany), tak som zubnou kefkou jemne ocistil piny a vsetko naokolo kde sa dostala pasta (neohol sa ani jeden). i samotny socket som pozrel, ale nevsimol som si nic. je mozne, ze sa dostala pasta az pod ten plast na ktory sa poklada cpu?
moze sa stat, ze ked ta pasta pretecie odpali cpu?
je v ba nejaky pc obchod, kde by som mohol jednotlive kompomenty (aspon teda cpu) vyskusat?
sry neviem ci spravna tema, ale need troubleshoot.
mam tento hw ktory mi +- mesiac fungoval uplne bezproblemov
3900x
Patriot Viper Steel Series 16GB KIT DDR4 3600 MHz CL17
vcera som menil chladic na cpu, z toho amd stock na chromax noctuu nh d15. s cpu som nehybal, bol cely cas v sockete.
po spusteni ostava boot stat na ledke CPU ktora svieti neustale na cerveneho (EZ debug) aka "not detected or failed cpu".
pritom cpu sa zahrieva.
a neda sa to ani vypnut dlhym stlacenim power buttonu, musim cez psu vypnut.
flashnut bios nejde a reset cmos nepomhlo.
rovnaky vysledok, ked vyberem gpu, i vsetky ramky.
wtf?
ked som nasledne cpu vybral zo socketu vsimol som si, ze pasta sa dostala na vonkajsi rad pinov (4-6 a z iba jednej strany), tak som zubnou kefkou jemne ocistil piny a vsetko naokolo kde sa dostala pasta (neohol sa ani jeden). i samotny socket som pozrel, ale nevsimol som si nic. je mozne, ze sa dostala pasta az pod ten plast na ktory sa poklada cpu?
moze sa stat, ze ked ta pasta pretecie odpali cpu?
je v ba nejaky pc obchod, kde by som mohol jednotlive kompomenty (aspon teda cpu) vyskusat?
Spoiler: ukázať
Re: MSI MPG X570 GAMING PRO CARBON WIFI
Pasta je nevodiva takze tou by to nemalo byt. Bios by sa mal dat updatnut aj bez CPU. Tu je aj navod ako sa to ma robit https://youtu.be/iTkXunUAriE ak by ti ten bios update neprebehol tak moze byt v prdeli doska.
- paranoid.asian
- Používateľ
oka, testnem to bez toho cpu, som prave myslel, ze cpu tam musi byt.
zatial dak.
zatial dak.
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
este ma napada, ze ked mal od pasty zababrane piny cpu, tak ci sa nedostala do socketu a nebrani vedeniu signalov. A z tych pididierok socketu ju dostat bude vacsi problem. Inac snad ani nieje mozne pastou zababrat piny u cpu vlozeneho v sockete....
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
tak mrtvé cpu sa často nevidí
naposledy amd k2 - 350
to by bol riadny pech
ja rovno pri takýchto problémoch posielam preč dosku ,zatiaľ 100% úspešnosť
ale ak máš pastu v sockete uchh to by ani nemuseli zobrať
okrem socketu(mb) resp piny/plôšky(cpu) nič iné ani nepozerajú ani pri AMD ani pri inteloch snád
naposledy amd k2 - 350
to by bol riadny pech
ja rovno pri takýchto problémoch posielam preč dosku ,zatiaľ 100% úspešnosť
ale ak máš pastu v sockete uchh to by ani nemuseli zobrať
okrem socketu(mb) resp piny/plôšky(cpu) nič iné ani nepozerajú ani pri AMD ani pri inteloch snád
- shiro
- Pokročilý používateľ
Tiez som za 20r+ mojej IT kariery zazil iba jeden vadny CPU - nejake Pentium 4. Prejavoval sa tak, ze trosku "kazil" grafiku vo windowse. Inac fungoval.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Naposledy som zažil vadný CPU keď som kúpil minulý rok rozbalený Ryzen R5 3600 v Alze.
Dva týždne moja hlava nemohla pochopiť ako je to možné. Hlavne ako je možné že najsamlepšia Alza predá tovar "rozbalený" s plnou zárukou ktorý vlastne nikto nekontroloval.
Samozrejme že som mal požičané 3 sady ramiek, náhradnú grafiku, dosky, kúpil som ďalšie CPU.
Namiesto ušetrených 15Eur som najazdil 100km a zažil nespočet prebdených nocí.
Dva týždne moja hlava nemohla pochopiť ako je to možné. Hlavne ako je možné že najsamlepšia Alza predá tovar "rozbalený" s plnou zárukou ktorý vlastne nikto nekontroloval.
Samozrejme že som mal požičané 3 sady ramiek, náhradnú grafiku, dosky, kúpil som ďalšie CPU.
Namiesto ušetrených 15Eur som najazdil 100km a zažil nespočet prebdených nocí.
- shiro
- Pokročilý používateľ
Preto je clovek nie vzdy tak bohaty, aby kupoval lacne veci
Napr. na kontrolu dierok toho socketu bude potrebna silna baterka a lupa. No ak tam bude pasta, fakt neviem, ako ju dostat von. Mozno tam pichat drotik zodpovedajuceho priemeru, ktory ta pasta zaspini a takto z nej vytahat von co pojde. Nasledne skusit, ci uz to CPU vidi.
Ak tam nieje pasta, tak vyskusat cpu v inej doske, inac ho nieje ako testnut.
Napr. na kontrolu dierok toho socketu bude potrebna silna baterka a lupa. No ak tam bude pasta, fakt neviem, ako ju dostat von. Mozno tam pichat drotik zodpovedajuceho priemeru, ktory ta pasta zaspini a takto z nej vytahat von co pojde. Nasledne skusit, ci uz to CPU vidi.
Ak tam nieje pasta, tak vyskusat cpu v inej doske, inac ho nieje ako testnut.
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Kedysi dávno som videl prípravu dosky Asus P8Z68-V Pro na reklamáciu...
Doska kompletne celý socket zatečený od pasty...
Keďže manuálne čistenie socketu kvôli vtedajšej fantastickej intel konštrukcii nebolo možné (piny ohýbala aj vatová tyčinka) celý socket sa vystriekal jedným sprejom noname čističa bŕzd z autoservisu, následne sa doska vyfúkala dlhodobým tlakovým vzduchom...
Doska kompletne celý socket zatečený od pasty...
Keďže manuálne čistenie socketu kvôli vtedajšej fantastickej intel konštrukcii nebolo možné (piny ohýbala aj vatová tyčinka) celý socket sa vystriekal jedným sprejom noname čističa bŕzd z autoservisu, následne sa doska vyfúkala dlhodobým tlakovým vzduchom...
- paranoid.asian
- Používateľ
bifino, islo to flashnut, ale nepomohlo. znova to zaseklo na tej cervenej ledke a ani to neslo power buttonom vypnut. tak som to ani neskusal dalej na monitore a rovno vytiahol. odnesiem to cele do alzy, nech to pozru.
nastastie som este nepredal stary komp
co sa tyka tej patice, ved posudte sami, z tej lavej strany to vyzera na jeden pin, ze to mohol ciastocne chytit, ale nemyslim, ze by to malo byt nejak zasadne aby to prestalo fungovat. nie?
nastastie som este nepredal stary komp
co sa tyka tej patice, ved posudte sami, z tej lavej strany to vyzera na jeden pin, ze to mohol ciastocne chytit, ale nemyslim, ze by to malo byt nejak zasadne aby to prestalo fungovat. nie?
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2015, 00:29
Podla mna doska KO. Stačí si pozrieť niekedy ako sa pokrúti samotná doska pod CPU, doslova vypuklina na zadnú stranu čo spony tlačia cooler o úchyty na MB. Ked to je namontované v skrinke tak to človek nevidí, ale ked sa to demontuje tak hned zbadáš
A ked na to navalíš cooler čo váži cez 1kg...
- paranoid.asian
- Používateľ
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Nemyslím si, že to je prítlakom chladiča, Noctua má toto dobre poriešené, doťahuješ na doraz a tlak je akurát, tam fakticky montážna sada ani nedovolí vyvinúť väčší než bezpečný prítlak. Skôr si myslím, že zvyšky pasty v sockete, ja by som ho vykúpal v liehu a vyfúkal stlačeným vzduchom, aj viacnásobne, CPU tiež do celej výšky pinov nechať vyluhovať v liehu a vyfúkať, všetko nechať pekne vyschnúť a skúsiť zas, či to nabehne.Ivko napísal: ↑Pi 14. Feb, 2020, 21:54 Podla mna doska KO. Stačí si pozrieť niekedy ako sa pokrúti samotná doska pod CPU, doslova vypuklina na zadnú stranu čo spony tlačia cooler o úchyty na MB. Ked to je namontované v skrinke tak to človek nevidí, ale ked sa to demontuje tak hned zbadáš
- paranoid.asian
- Používateľ
Predpokladam, ze Mino zo myslel tak, ze nakvapkat lieh priamo do soketu a chvilu ho tam nechat posobit a potom vyfukat. Popripade sa aj sam vypari. Kazdopadne daj vediet ako si dopadol.