Ahojte,
chcem sa opytat ze ci pri update BIOSu cez USB flashback (cize vo vypnutom stave cez USB kluc) sa prepisuje aj mikrokod v CPU. Resp. ci pri nahrani starsej verzie BIOSu (ako bola predtym) sa spravi downgrade aj v CPU mikrokode.
Pouzivam CPU 1700X. S prvymi verziami BIOSu som mal problem s "cold boot bug", ktory tusim od 3502 opravili. BIOS 6401 mi fungoval asi najlepsie (vyzera byt najlepsim BIOSom pre Ryzeny 1xxx a 2xxx), nemal som problem s cold boot bug ani pri frekv. > 2133 MHz pre RAM ani pri cca 3,8 GHz CPU. Stale mi ale nechcel fungovat virtualbox vo windowse (blue screen a pod.), hlavne ked som pouzival hardverovu akceleraciu. Potom som upgradol na este novsi BIOS 7201, kde sa znovu objavil problem s cold boot bug, navyse sa nechcel windows korektne vypinat. Pri navrate na 6401 problem s cold boot bug pretrvaval, pricom predtym s tymto BIOSom nebol.
Virtualbox mi nakoniec funguje, avsak pod inym Windowsom a taktiez linuxom.
Pozn. : Cold boot bug = PC nabehne asi na 2-3 pokus po odpojeni od elektriny a znovu pripojeni, vypina ho a znovu zapina.
Keby niekto namietal ze som prilis casto menil BIOS - flash pamate by mali vydrzat najmenej 1000 prepisov.
Asus crosshair VI hero
Re: Asus crosshair VI hero
ano mikrokod sa prepise vzdy taky aky je obsiahnuty/integrovany v danom biose.
z prepisom pamäte biosu problem nebude, väcsinou su tam cipy na ktorych vyrobca cipu deklaruje okolo 10000 az 100000 prepisov.
z prepisom pamäte biosu problem nebude, väcsinou su tam cipy na ktorych vyrobca cipu deklaruje okolo 10000 az 100000 prepisov.
Spoiler: ukázať
Myslím že problém bude asi v kompatibilite RAM. Doske trvá dlho kým nájde spôsob ako naštartovať. Ak sa jej to podarí potom už beží ako má. Aké máš RAM a v ktorých slotoch? Ja bežím na biose 7601. Niektorý zo starších už neviem presne ktorý mi napr. robil bug na myši. Keď som bol v biose a pohol myšou lietala hore dole ako chcela vôbec sa s ňou nedalo ovládať iba cez klávesnicu. Bios updatujem klasicky cez USB kľúč cez ich utilitku v biose. Aspoň vidím čo sa s doskou deje. Nie vo vypnutom stave.
Corsair Vengeance LPX 3000 MHz 4*8 GB, ale uz mam par mesiacov Ryzen 2700X, kde s "cold boot bug" problem nie je.