PC na kanc.pracu a hry do ~1000€
PC na kanc.pracu a hry do ~1000€
Čaute,
kamoš ide skladať svoj prvý PC, doteraz fičal na notebookoch, a po mojej rade sa dal na to, že nekúpi nič hotové, ale niečo poskladá s mojou pomocou.
PC má byť určený na kancelársku prácu a na hry(FPSka - CSGO, Valorant; AAA hry). Ide o čisto PC bez periférií a Windows-u. Podmienka je rozpočet do ~1000eur a Wi-Fi.
Prvý nástrel:
Ryzen 5 3600
ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI)
Patriot Viper4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16
Kingston SSD A2000 500GB
WD Blue 2 TB
GAINWARD GeForce RTX 2060 6G Ghost OC
Corsair CV650
Fractal Design Focus G Black
1013€
Pri skrinke a zdroji som úplne stratený. Čítal som rôzne recenzie na ten stock cooler, niekde píšu, že super, niekde, že otras. Tak neviem či neušetriť napr. na case a nezobrať radšej ešte nejaký cooler za 20-30€. Doska je len mATX, ale hádam tam všetko vojde.
kamoš ide skladať svoj prvý PC, doteraz fičal na notebookoch, a po mojej rade sa dal na to, že nekúpi nič hotové, ale niečo poskladá s mojou pomocou.
PC má byť určený na kancelársku prácu a na hry(FPSka - CSGO, Valorant; AAA hry). Ide o čisto PC bez periférií a Windows-u. Podmienka je rozpočet do ~1000eur a Wi-Fi.
Prvý nástrel:
Ryzen 5 3600
ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI)
Patriot Viper4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16
Kingston SSD A2000 500GB
WD Blue 2 TB
GAINWARD GeForce RTX 2060 6G Ghost OC
Corsair CV650
Fractal Design Focus G Black
1013€
Pri skrinke a zdroji som úplne stratený. Čítal som rôzne recenzie na ten stock cooler, niekde píšu, že super, niekde, že otras. Tak neviem či neušetriť napr. na case a nezobrať radšej ešte nejaký cooler za 20-30€. Doska je len mATX, ale hádam tam všetko vojde.
Spoiler: ukázať
Re: PC na kanc.pracu a hry do ~1000€
MD RYZEN 3 3300X -135
Seasonic Focus Plus Gold 550W -89
ASUS PRIME B550-PLUS - 130
Asus TUF 3 Radeon RX 5700 XT O8G Gaming - 380
G.Skill Trident Z RGB 3200Mhz, 2x8GB, DDR4 -150
Samsung 860 EVO 1TB -150
Seasonic Focus Plus Gold 550W -89
ASUS PRIME B550-PLUS - 130
Asus TUF 3 Radeon RX 5700 XT O8G Gaming - 380
G.Skill Trident Z RGB 3200Mhz, 2x8GB, DDR4 -150
Samsung 860 EVO 1TB -150
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 27. Jan, 2014, 21:38
Za tie G skill mám 32GB a tú TUF od ASUS-a vážne nikto v PC nechce mať.
Blbý čas na nákup, CPU aj GPU sú na konci cyklu.
Ale ak chce teraz, minimálne ja osobne som za 1TB SSD namiesto SSD+HDD kombo, pokiaľ to HDD vyslovene nepotrebuje na odkladanie multimédií (hudba a filmy).
Ale ak chce teraz, minimálne ja osobne som za 1TB SSD namiesto SSD+HDD kombo, pokiaľ to HDD vyslovene nepotrebuje na odkladanie multimédií (hudba a filmy).
Nie som zástanca waitgame, jedine, že by už boli nové modely na ceste do shopov, ale aj tak ešte nebudú odladené. Keď som pozrel cenu 1TB toho SSD, tak to dáva zmysel vyhodiť HDD a nechať iba to 1TB SSD.
Pri CPU to nevadí, ten by mal byť v poho aj do budúcna, ale súčasné GPU podľa mňa rýchlo zostarnú. AMD nemá raytracing a RTX2060 má ten raytracing skôr ako formalitu, výkon v raytracingu má dosť biedny, celkovo Touring má ten raytracing implementovaný skôr experimentálne a od novej generácie od oboch výrobcov sa čaká výrazne lepšie riešenie. Nové konzoly prinesú výrazný skok v grafike v AAA hrách, stačí si pozrieť už predstavené demá.
Ale je pravda že čakať sa nedá donekonečna, nVidia síce plánuje Ampere v septembri ale to bude high-end, a od AMD zatiaľ vieme len že Big Navi, čiže zase asi high-end, vydá pred konzolami. Bohvie kedy príde niečo okolo 300-400€, hádam do konca roka. Preto nepíšem že má čakať, len že je blbý čas na upgrade.
Ale je pravda že čakať sa nedá donekonečna, nVidia síce plánuje Ampere v septembri ale to bude high-end, a od AMD zatiaľ vieme len že Big Navi, čiže zase asi high-end, vydá pred konzolami. Bohvie kedy príde niečo okolo 300-400€, hádam do konca roka. Preto nepíšem že má čakať, len že je blbý čas na upgrade.
Tak raytracing je viacmenej bezpredmetný, skôr ide o porovnanie 2060 vs 1660Ti, skoro za tú istú cenu. No bohužiaľ, čas je teraz a keďže nejde o upgrade, ale o úplne nový PC, tak sa veľmi čakať nedá, laptop je za zenitom.
- M1ch4l
- VIP
- Dátum registrácie: Št 21. Feb, 2008, 14:00
Keby cakat, tak by musel cakat mozno aj pol roka
Vyber celkom dobre, jedine grafiku by som dal AMD 5700 (XT) - nesiel by som dnes do 6GB gragiky.
Neviem ako je na tom tato MECH co do provoznych vlastnosti, ale cena celkom zaujimava https://www.alza.sk/msi-radeon-rx-5700- ... 656360.htm
Vyber celkom dobre, jedine grafiku by som dal AMD 5700 (XT) - nesiel by som dnes do 6GB gragiky.
Neviem ako je na tom tato MECH co do provoznych vlastnosti, ale cena celkom zaujimava https://www.alza.sk/msi-radeon-rx-5700- ... 656360.htm
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ Topping DX7 Pro
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
za mna
CPU 3600
MB GIGABYTE B550 AORUS ELITE (lepšie VRM, ATX formát a lacnejší ako asus , naj pomer cena-vykon)
ram PATRIOT Viper 4 2x8 GB DDR4 3600 MHz CL17 (samsung chip-kompatibilita s ryzenom, rovnako dobrý pomer cena-vykon)
skrina SILENTIUMPC SIGNUM SG1 kvalitna skrinka za dobrú cenu, ten najlacnejší Fractal Design je čisté blato, má hodnotu tak 30e, ak chceš fractal treba si priplatiť za vyšší model
1TB SSD samozrejme
chladič gelid phantom
zdroj corsair RM650x(2018) kvalitný zdroj, modularny- do 30percent pasívny, gold certifikacia, japonske kondenzatori
GPU GAINWARD GeForce RTX 2060 6G Ghost OC
CPU 3600
MB GIGABYTE B550 AORUS ELITE (lepšie VRM, ATX formát a lacnejší ako asus , naj pomer cena-vykon)
ram PATRIOT Viper 4 2x8 GB DDR4 3600 MHz CL17 (samsung chip-kompatibilita s ryzenom, rovnako dobrý pomer cena-vykon)
skrina SILENTIUMPC SIGNUM SG1 kvalitna skrinka za dobrú cenu, ten najlacnejší Fractal Design je čisté blato, má hodnotu tak 30e, ak chceš fractal treba si priplatiť za vyšší model
1TB SSD samozrejme
chladič gelid phantom
zdroj corsair RM650x(2018) kvalitný zdroj, modularny- do 30percent pasívny, gold certifikacia, japonske kondenzatori
GPU GAINWARD GeForce RTX 2060 6G Ghost OC
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 27. Jan, 2014, 21:38
Niekto sa konečne naučil
Diky všetkým za rady, nakoniec takto:
Ryzen 5 3600
ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI) (tá Gigabyte je v normálnych shopoch nedostupná a nemá Wi-Fi)
PATRIOT Viper 4 Blackout Series 16 GB KIT DDR4 3600 MHz CL17 (Hynix chip, tie so samsung chipom sa už nepredávajú a boli to RGB verzie)
Kingston SSD A2000 1TB
GAINWARD GeForce RTX 2060 6G Ghost OC(tú 5700 MECH som pozeral a podľa recenzií nič moc)
Seasonic Focus 650 Gold Semi-modular(ten Corsair sa tam už nijak raz nevošiel z pohľadu budgetu aj keď viem, že je to veľmi kvalitný zdroj, sám mám RM750i)
SilentiumPC Signum SG1 TG
SilentiumPC Fera 3(ten Gelid je nedostupný a myslím, že dvojveža už bude riadny overkill na CPU, kt. sa ani taktovať nebude)
celkovo cca 1000€(mimozemšťan + focus)
Ryzen 5 3600
ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI) (tá Gigabyte je v normálnych shopoch nedostupná a nemá Wi-Fi)
PATRIOT Viper 4 Blackout Series 16 GB KIT DDR4 3600 MHz CL17 (Hynix chip, tie so samsung chipom sa už nepredávajú a boli to RGB verzie)
Kingston SSD A2000 1TB
GAINWARD GeForce RTX 2060 6G Ghost OC(tú 5700 MECH som pozeral a podľa recenzií nič moc)
Seasonic Focus 650 Gold Semi-modular(ten Corsair sa tam už nijak raz nevošiel z pohľadu budgetu aj keď viem, že je to veľmi kvalitný zdroj, sám mám RM750i)
SilentiumPC Signum SG1 TG
SilentiumPC Fera 3(ten Gelid je nedostupný a myslím, že dvojveža už bude riadny overkill na CPU, kt. sa ani taktovať nebude)
celkovo cca 1000€(mimozemšťan + focus)
veľmi od-veci vyberať dosku podla toho či má wifi, usb anteny stoja bagatel, napr. ja núdzovo používam z ali za 3e a nemám jej čo vytknúť. Tie Aorusky máju výborné recenzie. Vačšie chladiče viac VRM, naskladané by mali byt každú chvíľu vo všetkých šopoch.
Hynix chip môže robiť zlobu s ryzenom. Skus pohladat niečo so samsung čipom aj keby tam bolo "len" 3400mhz..
"overkill"ale za rovnake peniaze, pasívu nikdy nie je dosť, o to menej bude hučať ventilator.
- vavrapeter
- Čierna listina bazáru
- Dátum registrácie: Ut 26. Apr, 2011, 22:15
Na to WiFi pripojenie by som sa moc nespoliehal. Vlastná skúsenosť. Teraz som skladal synovi PC, zakladovka MSI MPG X570 GAMING EDGE WIFI. Pripojil som cez WiFi a na druhý deň som k tomu ťahal kábel.
tron44
ako vravím, ta Aorus nebola dostupná(objednávať sa malo do konca víkendu), ten CPU cooler detto
Ramky som hľadal podľa compatibility listu pre danú dosku. Sám som mal veľké problémy s ramkami s mojou Maximus HERO VIII, nakoniec som musel kúpiť z toho compatibility listu, lebo ma už omrzelo na slepo kupovať ramky.
vavrapeter
Je mi jasné, že to wifi nie je žiadna výhra, uvidí sa reálna prevádzka, či im to bude stačiť. Samozrejme, že som odporúčal kábel.
ako vravím, ta Aorus nebola dostupná(objednávať sa malo do konca víkendu), ten CPU cooler detto
Ramky som hľadal podľa compatibility listu pre danú dosku. Sám som mal veľké problémy s ramkami s mojou Maximus HERO VIII, nakoniec som musel kúpiť z toho compatibility listu, lebo ma už omrzelo na slepo kupovať ramky.
vavrapeter
Je mi jasné, že to wifi nie je žiadna výhra, uvidí sa reálna prevádzka, či im to bude stačiť. Samozrejme, že som odporúčal kábel.
Pc štvrtok-piatok poskladané, všetko beží úplne tichúčko aj v záťaži. Wi-Fi ide perfektne. Na 5GHz sieti s linkou do 100Mbps na speedteste 85Mbps. Pingy v CSku a Valorante výborné, žiadne dropy.