T-Com DSL - info, novinky,...
Re: T-Com DSL - info, novinky,...
počkaj už na starlink https://www.svethardware.cz/starlink-mi ... jare/53505
Vrátil mi to technik na VDSL50 a zafixoval. Z toho čo vravel, vyzerá, že budú internet zrýchľovať, preto mi to navýšilo profil....
Spoiler: ukázať
Pred mesiacom som si všimol že sa mi zvýšila rýchlostť linky . Možno Telekom konečne nasadil vektoring , pretože niekedy počas augusta niečo menili na ústredni (neviem presne o čo išlo ale nešla mi linka celé doobedie, volal som do orangeu že čo sa deje, takže vraj Telekom vykonáva nejakú údržbu siete). Aktuálne mám internet od Orangeu, profil 50/5 Mbit/s. A rozmýšľam že si dám možno 100/10 profil ak by sa dalo. Inak ešte pomimo trochu, všimol som si že Orange už pri zriadení objednávky na DSL neponúka ZyXEL VMG1312-B30B (ktorý má bohužiaľ podporu len VDSL 17a) ale ZyXEL VMG3927-T50K, ktorý má aj podporu VDSL rýchlostného profilu 35b. Takže si myslím že toto celé je nejaká príprava na rýchlejšie VDSL podobne ako v Česku na 250Mbit/s. No každopádne zatiaľ nič nie je oficiálne. Nžšie si môžete porovnať rýchlosť linky niekedy v júni a teraz
Ako je to teraz s VDSL, aká je kvalita? Orange vs Telekom? Čo som pozeral Orange na mojej adrese núka až 100mbit, Telekom len 60mbit, otázka aké sú reálne rýchlosti a stabilita? A čo FUP?
Tak z mojej strany som s VDSL od Orangeu spokojný výpadky takmer žiadne. Router ktorý poskytujú k službe takisto nevypadáva... Cez 2,4GHz wifi na notebooku namerám 50/5 Mbit/s a ping okolo 30ms. Pri záťaži niekedy stúpne aj na 40ms. Nestalo sa mi nikdy aby som mal vyšší ping ako 50ms. V routeri mám nastavené QoS aby mi to uprednostňovalo pakety primárne na hry a prenos zvuku/videa.
Myslím že pred 2 mesiacmi mali nejaký problém s DNS servrami ale ja používam pevne nastavené cloudflare DNS, takže tento výpadok ma obišiel. S Telekomom nemám skúsenosti.
No a čo sa týka rýchlosti tak to si musíš overiť len fyzicky pretože tam to dosť závisí od kvality káblov, vzdialenosti od ústredni...
FUP už rok Orange aj Telekom na VDSL neuplatňujú. Mesačne mám spotrebu okolo 500-600GB.
Myslím že pred 2 mesiacmi mali nejaký problém s DNS servrami ale ja používam pevne nastavené cloudflare DNS, takže tento výpadok ma obišiel. S Telekomom nemám skúsenosti.
No a čo sa týka rýchlosti tak to si musíš overiť len fyzicky pretože tam to dosť závisí od kvality káblov, vzdialenosti od ústredni...
FUP už rok Orange aj Telekom na VDSL neuplatňujú. Mesačne mám spotrebu okolo 500-600GB.
SuperVectoring 35b sa údajne u nás už neplánuje pustiť, Telekom rovno buduje FTTH. Maximálne ešte môžu nasadiť G.INP, teda 993.4.
Mne tiež ukazujú routre maximum 70-84Mbps, fyzicky zmeral technik teraz po úpravach 70Mbps a už mávam problém sa pripojiť aj pritom s 63Mbps. Stačí, že zaprší a brutálne padne maximum.. Tých 50 Mbps mi príde ako rozumný kompromis.. VDSL60 mi síce nepadalo ale väčšia chybovosť na linke a minule mi nešiel internet vôbec - bol som pripojený a online; a router sa nevedel 5-7min vôbec po reštarte pripojiť.
Mne tiež ukazujú routre maximum 70-84Mbps, fyzicky zmeral technik teraz po úpravach 70Mbps a už mávam problém sa pripojiť aj pritom s 63Mbps. Stačí, že zaprší a brutálne padne maximum.. Tých 50 Mbps mi príde ako rozumný kompromis.. VDSL60 mi síce nepadalo ale väčšia chybovosť na linke a minule mi nešiel internet vôbec - bol som pripojený a online; a router sa nevedel 5-7min vôbec po reštarte pripojiť.
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 11. Aug, 2009, 22:29
Presne tak. Do VDSL sa už neoplatí investovať. Je to veľmi citlivé na vzdialenosť od DSLAMU. Síce som vďaka krátkej vzdialenosti od ústredne s VDSL spokojný ale už mi došiel papier, že sa v našej obci vybuduje optika.
No super
SNR (Down/Up)
10.4 / 11.9
dB
Attenuation (Down/Up)
29.0 / 28.5
dB
Dnes a vcera medzi 10-14 same vypadky... kopali tam dpc nejaku pripojku rovno pri DSLAMe a odvtedy zhorsena linka.
SNR (Down/Up)
10.4 / 11.9
dB
Attenuation (Down/Up)
29.0 / 28.5
dB
Dnes a vcera medzi 10-14 same vypadky... kopali tam dpc nejaku pripojku rovno pri DSLAMe a odvtedy zhorsena linka.
oj tam dačo pokazili....
Da sa z toho nejak vycitat ako daleko je ustredna? Roky tam bolo dostupne tusim max. 4Mbit ADSL, ale robil sa upgrade siete a optika si myslim, ze nehrozi, takze toto bude asi uz dlhodobe maximum.
Fun fact: Ked technici odisli, bola max rychlost okolo 30Mbit, ale nejak sa mi to nezdalo tak som rozobral tu dsl zasuvku a lepsie dotiahol kable, potom uz nabehla ta rychlost zo screenu. Asi chalani nemali za sebou vela montazi
▌PC » Ryzen 5 7600 | Noctua NH-D15 G2 | Gigabyte B650 Gaming X AX V2 | 32GB Kingston Fury 6000MHz CL36 | Gigabyte RTX 3060Ti Gaming Pro | Samsung 970 EVO Plus 1TB & Crucial P3 1TB | EVGA G3 650W | Endorfy Arx 700 ▌27" Dell U2719D | Gamdias Hermes P3 | Logitech G300s
▌NTB » MBP 13" | Mid 2014
▌NTB » MBP 13" | Mid 2014
max 300 metrov.. skôr by som povedal, že dačo menej... 200 - 250... bodaj by každý mal takéto parametre linky... pri tom ti ani optiku netreba...
Mne robia čosi na linke.. najprv to chytilo dobrú rýchlosť a útlm a teraz zase blud
SNR (Down/Up)
9.5 / 11.5
dB
Attenuation (Down/Up)
28.5 / 28.5
dB
Cez víkend mi spadla rýchlosť k 37Mbps, takže OMFG.
SNR (Down/Up)
9.5 / 11.5
dB
Attenuation (Down/Up)
28.5 / 28.5
dB
Cez víkend mi spadla rýchlosť k 37Mbps, takže OMFG.
- d3Xter
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 07. Apr, 2008, 14:00
menej, kludne aj do 150, taketo veci nezvyknem vidiet ani na polmetrovom kabli