Chladič na 5800x
Chladič na 5800x
Dobrý deň
Chcel by som vás poprosiť či mi viete poradiť nejaký dobrý chladič na 5800x. Rozmýšľam nad dark rock 4, noctua nh u12s alebo mugen 5. Ďakujem
Chcel by som vás poprosiť či mi viete poradiť nejaký dobrý chladič na 5800x. Rozmýšľam nad dark rock 4, noctua nh u12s alebo mugen 5. Ďakujem
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2015, 00:29
Re: Chladič na 5800x
Myslíš že od čias Ryzenu 3700x sa niečo zmenilo? Odpoved poznáš a aj tak sa spýtaš?
Akých čias ryzenu 3700x? Ja som mal doteraz intel. Amd mám po 10 rokoch, situáciu aká bola za čias 3700x som nesledoval.
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Arctic Freezer 34 je asi najvyhodnejsia budget kombinacia z pohladu cena/vykon/hluk/kvalita. Ak ti ide aj o farbu, tak jeho eSport verzie su v roznych farbach. Stredna trieda potom nieco od Scythe, idealne Fuma 2 a high-end Noctua D15 alebo U12A /nemylit si s U12S, ten by som nebral/. Pripadne dvojveza Dark Rock 4 PRO.
Spoiler: ukázať
Ten esport som pozeral aj ja ale zas inde som čítal že trebalo by na takýto procesor poriadny chladič. Preto som rozmýšľal nad dark rock. Hlavne nechcem aby bol hlučný.
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
a aky je problem s tym CPU a jeho chladenim? ved 125W verzie sli uchladit aj so SilentiumPC Fera 3, za tie peniaze vyborny vykon, ale dlho som nemal vzduchac, neviem ako sa setri teraz na ventilatoroch, volakedy SilentiumPC / Gelid v cene do 25e sa vyrovnali chladicom za 40-50e. Arctic sa uz polepsili? Lebo nie tak davno si znamy vyskladal celu bednu s Arctic fanmi a chladicmi a plakal ake to vydava zvuky..
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 27. Jan, 2014, 21:38
Ten arctic a gelid Phantom majú výkon ako 50+ € chladiče.
včera som inštaloval ten arctic 1fan verziu na 3600, v skrinke +2 fany všetko stiahnuté na silent-mod
kombuster - cpu burner nad 76-77st sa nedostane
kombuster - cpu burner nad 76-77st sa nedostane
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Ide o to, že posledné dve generácie ryzenov proste pečú, bez ohľadu na nízku spotrebu - nižší výrobný proces znamená menšie a hustejšie čipy a menšiu kontaktnú plochu cez ktorú sa teplo dostáva z čipu von a následne do chladiča. Tým pádom sú aj teploty horšie než na čo sme boli zvyknutí u starších procesorov podobnej spotreby.
Výsledok je, že aj keď sa chladenie predimenzuje, často pasívy aj v záťaži zostávajú len mierne zahriate, keďže prechod tepla z čipu do chladiča je pomalší. Chladič teda nevie naplno využiť svoj potenciál To neznamená, že by výkonnejší chladič nerzarzil teploty, len tie teploty sú naprieč celým prierezom chladičov vyššie než by človek čakal. Treba sa s tým zmieriť a kúpť podľa toho aký mám na to rozpočet a prípade nároky na ticho. Určite s výkonnejším chladičom si vieš dovoliť tichšiu prevádzku.
Ja som len spípas zoznam asi naj chladičov v daných cenových rovinách.
Osobne by som Dark Rock 4 asi nebral, keď už, tak ten dvojvežový PRO, ak už chceš high-end. Ten singletower nie je výkonom ďaleko od Arcticu 34.
Arctic teraz updatol ponuku a 34-ka je skvelý chladič za tú cenu. Fera 3 má o čosi lepší pasív, ale neporovnateľne horší ventilátor /hlučnejší a menej kvalitný/. Arctic fan P-série sú aktuálne budgetová topka, výborná akustika a tiež výkon, hlavne na pasívoch.
Stredná trieda ako som vravel... Scythe Fuma 2, prípadne Mugen 5, ale Fuma 2 je o čosi lepšia a efektívnejšia.
ak nepotrebujes cierny pasiv a chces budget riesenie tak sa da na alze kupit fera 3 za 21,90 a k nej vymenit fan za arctic P12-ka https://www.alza.sk/arctic-p12-pwm-120-mm-d5524594.htm a dostanes lepsiu kambinaciu ako samotna e34 alebo samotna fera.
Okej ďakujem za dobre vysvetlenie. Zoberiem ten esport 34 duo. Ešte mám otázku jednu aký zdroj k tomu ? Mám 5800x a rtx 3070 od gainwardu. Plánujem zobrať určite corsair, otázka znie, mám zobrať 750w alebo alebo s prehľadom stačí 650w?
- 1adad1
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 06. Okt, 2009, 20:19
Rm x je veľmi dobra voľba, v prípade ze by si však videl seasonic focus gold vo vyrazne lepšej cene tak by som šiel doňho.
Nemajú Seasonicy problémy s ochranami pri moderných GPU? Či to už poriešili v nových revíziách?