Nové SSD
Nové SSD
Ahojte, ktorý z týchto SSD kúpiť ?
https://www.alza.sk/porovnani.htm?c=SAS ... 2;SAS011o5;
Ak sa to tu už riešilo, tak sorry.
Ide mi hlavne o to či tie technológie využijem aj v realite (úprava fotiek, strih nahraného videa z viac kamier súčasne).
PCIe 3.0 vs. PCIe 4.0
PCIe 3.0 MLC vs. PCIe 4.0 TLC
https://www.alza.sk/porovnani.htm?c=SAS ... 2;SAS011o5;
Ak sa to tu už riešilo, tak sorry.
Ide mi hlavne o to či tie technológie využijem aj v realite (úprava fotiek, strih nahraného videa z viac kamier súčasne).
PCIe 3.0 vs. PCIe 4.0
PCIe 3.0 MLC vs. PCIe 4.0 TLC
Re: Nové SSD
Kolko zapisov? Mas PCIE4 slot? Staci 500GB? Aky budget?
evo je evo, 980 je kvazi evo tiez s cache, ale rychlejsie a teplejsie a 970P je MLC.
evo je evo, 980 je kvazi evo tiez s cache, ale rychlejsie a teplejsie a 970P je MLC.
.
Doska bude s B550, takže áno.
Ak by som to reálne využil (zrýchlenie práce) na tie úkony čo som písal + rendering, tak by som tie peniaze za to dal, ale ak tam nebude nejaký časový rozdiel - pol hodina, hodina rýchlejšie, tak za 125 môžem kúpiť 1TB a ešte mi aj 30€ zostane
Pri tých TLC som sa dočítal, že oproti MLC sa po čase rýchlosť spomalí pod úroveň platňového HDD, ale všetko len také všeobecné tvrdenia, nič konkrétne testy-vlastné skúsenosti.
Ak by som to reálne využil (zrýchlenie práce) na tie úkony čo som písal + rendering, tak by som tie peniaze za to dal, ale ak tam nebude nejaký časový rozdiel - pol hodina, hodina rýchlejšie, tak za 125 môžem kúpiť 1TB a ešte mi aj 30€ zostane
Pri tých TLC som sa dočítal, že oproti MLC sa po čase rýchlosť spomalí pod úroveň platňového HDD, ale všetko len také všeobecné tvrdenia, nič konkrétne testy-vlastné skúsenosti.
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
jednoznačne spomalí ale nie na úroveň HDD, to sa týka starších, alebo hodne zlých ssd
rozdiel medzi PCIE4 vs 3 , mno neviem či postrehneš
už samotné PCIE vs SATA je hodne na hrane
samozzrejme čísla vyzerajú dobre, ale vezmi si pcie vs sata je 3GB/s vs 0,5GB/s ale v reále je to hodne kozmetické
a pcie4 vs 3 je povedzme 6GB/s vs 3GB/s
takže očakávať nejaké prudké zlešenie asik nie
aj tak, pri veľkom zápise by som bral MLC, kedže nepotrebuje žiadnu barličku
rozdiel medzi PCIE4 vs 3 , mno neviem či postrehneš
už samotné PCIE vs SATA je hodne na hrane
samozzrejme čísla vyzerajú dobre, ale vezmi si pcie vs sata je 3GB/s vs 0,5GB/s ale v reále je to hodne kozmetické
a pcie4 vs 3 je povedzme 6GB/s vs 3GB/s
takže očakávať nejaké prudké zlešenie asik nie
aj tak, pri veľkom zápise by som bral MLC, kedže nepotrebuje žiadnu barličku
Naposledy upravil/-a dexterav v Ut 15. Dec, 2020, 16:09, upravené celkom 2 krát.
Spoiler: ukázať
To spomalenie na hodnoty HDD plati pri QVO a intel 660p ktore su .
Zrychlenie pri nekopirovani je pomerne male za 2x cenu. Ved pozri testy. Mozes kupit miesto toho 970 Evo plus 1tb.
Zrychlenie pri nekopirovani je pomerne male za 2x cenu. Ved pozri testy. Mozes kupit miesto toho 970 Evo plus 1tb.
.
- 1adad1
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 06. Okt, 2009, 20:19
Kludne zober ten 1tb evo 970, podla mna super pomer cena/vykon pre teba.
Tiež si myslím, že je lepšia voľba 1tb evo 970 vzhľadom na použitie. Ten cenový rozdiel za to moc nestojí.
- Thunderbolt
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 02. Apr, 2009, 18:55
Tiež akurát uvažujem medzi 1TB 980 Pro - 970 Evo Plus alebo niečo iné čo sa týka úpravy fotiek, videa, hry. Zatiaľ mi to vychádza na 970 Evo Plus. Momentálne mám 500GB Samsung 960 Evo.
CPU: AMD Ryzen 9 5900X CPU Cooler: Scythe Fuma 2 MB: MSI MPG B550 Gaming Edge WIFI GPU: SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 6900XT 16GB RAM: Crucial Ballistix 4x32GB 3200 Mhz Cl 16 SDD1: Samsung 980 Pro 1TB SSD2: Samsung 980 Pro 2TB PSU: Corsair RMx 750 CASE: Fractal Design Meshify S2 Dark TG LCD1: LG 34GN850 LCD2: EIZO EV2450-BK OS: Windows 10 Pro 64-bit DAC/Amp: Schiit Hel
Samsungy su dobre...
ak mas PCIE4.0 tak jednoznacne najnovsiu 980 pro... aktualne najrychlejsie nvme na trhu, po num uz len firecuda nvme
ak mas PCIE4.0 tak jednoznacne najnovsiu 980 pro... aktualne najrychlejsie nvme na trhu, po num uz len firecuda nvme
- Thunderbolt
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 02. Apr, 2009, 18:55
Ja mám dosku s PCIE4.0 len podľa testov pri malých súboroch je 970 Evo plus lepší tak neviem
CPU: AMD Ryzen 9 5900X CPU Cooler: Scythe Fuma 2 MB: MSI MPG B550 Gaming Edge WIFI GPU: SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 6900XT 16GB RAM: Crucial Ballistix 4x32GB 3200 Mhz Cl 16 SDD1: Samsung 980 Pro 1TB SSD2: Samsung 980 Pro 2TB PSU: Corsair RMx 750 CASE: Fractal Design Meshify S2 Dark TG LCD1: LG 34GN850 LCD2: EIZO EV2450-BK OS: Windows 10 Pro 64-bit DAC/Amp: Schiit Hel
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
PCIe 4.0 SSDcka maju vyhodu v sekvencnych rychlostiach, co si vsimnes pri praci s velkymi subormi (video). Napr 40GB subor mozes oproti PCIe 3.0 SSD kopirovat aj 2x rychlejsie. Mozu mat aj vyhodu pri praci s malymi subormi (4k), pretoze maju novsie radice s vyssim vykonom....ale toto treba overit v recenziach danych SSD, pretoze nie vzdy to tak byt moze.
Pri ostatnych cinnostiach si moc rozdiel nevsimnes a 99.9% uzivatelov budu este velmi dlho postacovat rychlosti PCIe 3.0
Pri ostatnych cinnostiach si moc rozdiel nevsimnes a 99.9% uzivatelov budu este velmi dlho postacovat rychlosti PCIe 3.0
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Ďakujem, všetkým za rady. Hlavne dexterav to vysvetlil zrozumitelne.
Takže nakoniec bude bohate stačiť aj Samsung 970 EVO.
Kopírovať sa bude, tak bežne čiže nic moc.
Bude to upgrade z praprapra starého AMD 8-jadro FX-8320, takže až kým nepríde k nejakému zázračnému masovému rozšíreniu 4K a 8K vysielaných kanálov a televízorov, tak toto bude pár rokov stačiť na Full HD 1080p.
A pri editácii a renderovaní videa je to jedno ako som sa dočítal, že aký SSD.
Na strih videa má najväčší vplyv Procesor. Ale pri niektorých strihacích programoch je lepšia vyššia frekvencia na jedno jadro a pri iných zase čo najvyšší počet jadier. Niektorým programom pri určitých typoch úkonov pomáha aj grafická karta, ale nie pri všetkom.
Tu je perfektný článok pre tých, ktorý si idú stavať PC na úpravu videa, síce v angličtine, ale cez translator celkom dobre a zrozumitelne preložené.
https://www.build-gaming-computers.com/ ... build.html
Dokonca po prečítaní tohto článku som začal rozmýšľať, či bude ten B550 vôbec využitý a či by nestačil B450
https://www.build-gaming-computers.com/ ... -b450.html
Takže nakoniec bude bohate stačiť aj Samsung 970 EVO.
Kopírovať sa bude, tak bežne čiže nic moc.
Bude to upgrade z praprapra starého AMD 8-jadro FX-8320, takže až kým nepríde k nejakému zázračnému masovému rozšíreniu 4K a 8K vysielaných kanálov a televízorov, tak toto bude pár rokov stačiť na Full HD 1080p.
A pri editácii a renderovaní videa je to jedno ako som sa dočítal, že aký SSD.
Na strih videa má najväčší vplyv Procesor. Ale pri niektorých strihacích programoch je lepšia vyššia frekvencia na jedno jadro a pri iných zase čo najvyšší počet jadier. Niektorým programom pri určitých typoch úkonov pomáha aj grafická karta, ale nie pri všetkom.
Tu je perfektný článok pre tých, ktorý si idú stavať PC na úpravu videa, síce v angličtine, ale cez translator celkom dobre a zrozumitelne preložené.
https://www.build-gaming-computers.com/ ... build.html
Dokonca po prečítaní tohto článku som začal rozmýšľať, či bude ten B550 vôbec využitý a či by nestačil B450
https://www.build-gaming-computers.com/ ... -b450.html
- 1adad1
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 06. Okt, 2009, 20:19
Vo všeobecnosti maju b550 dosky lepšiu vybavu, napájanie a podobne. Keď kupuješ drahšie cpu, co vlastne všetky 5xxx spĺňajú, tak by som skôr isiel do b550 ako do b450. Za 130-150 sa da kupit dobra b550 doska.