HDD Seek v IDLE
- eFatal2ty
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 03. Máj, 2008, 14:00
HDD Seek v IDLE
Zdravím páni, mám takýto problém:
Vždy keď je PC v IDLE presne po 5minútach mi začne vrčať HDD - Zvuk ako ked dám niečo vyhľadávať na ňom, alebo test Random Access v HDTach. Akonáhle hybnem myšou tak to prestane.
Doska je ASUS X570-E, HDD je v RAID a nie AHCI, pretože mám na rovnakom radiči v doske 2xSSD v RAID0, v procesoch nič nebeží nič čo by tam malo prístup k disku, Page file je na auto a na C:/ M.2, Win10 PRO original, plne updatnuty, je nanovo nainštalovaný už po 2.x - teda žiadne vírusy. LAN aj Wifi som odpojil. HDD WDC Gold 4TB je takmer nový, málo používaný kúpený v polke minulého roka a je v 100% poriadku.
Buď to robí driver, Win samotný alebo som niečo zabudol nastaviť v BIOS. Ako mám vypnúť ten seek?
Už si neviem rady.
Vždy keď je PC v IDLE presne po 5minútach mi začne vrčať HDD - Zvuk ako ked dám niečo vyhľadávať na ňom, alebo test Random Access v HDTach. Akonáhle hybnem myšou tak to prestane.
Doska je ASUS X570-E, HDD je v RAID a nie AHCI, pretože mám na rovnakom radiči v doske 2xSSD v RAID0, v procesoch nič nebeží nič čo by tam malo prístup k disku, Page file je na auto a na C:/ M.2, Win10 PRO original, plne updatnuty, je nanovo nainštalovaný už po 2.x - teda žiadne vírusy. LAN aj Wifi som odpojil. HDD WDC Gold 4TB je takmer nový, málo používaný kúpený v polke minulého roka a je v 100% poriadku.
Buď to robí driver, Win samotný alebo som niečo zabudol nastaviť v BIOS. Ako mám vypnúť ten seek?
Už si neviem rady.
Spoiler: ukázať
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
Re: HDD Seek v IDLE
podla mna to len windows indexuje data, ale vsak postni ktory proces to robi, nie nahlad na zapis
- Hexaris
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35
A robi to presne nejaky proces? Ci nahodou nerobi remap pri zmene teploty ...
Your value does not decrease because of someone's inability to see your worth.
BOOK: MB Air M1 2020 AMP: Topping DX3Pro+ HEADPHONES: HiFiMAN HE400SE
BOOK: MB Air M1 2020 AMP: Topping DX3Pro+ HEADPHONES: HiFiMAN HE400SE
- eFatal2ty
- Používateľ
To som sledoval tiež v procesoch, ale nič tam neni.
Jasne indexacia, na to som zabudol, idem teda skusit ci to pomoze.
Vdaka za tip.
Jasne indexacia, na to som zabudol, idem teda skusit ci to pomoze.
Vdaka za tip.
- michalesku
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56
Ziadna indexacia obsahu na pozadi nebezi? Kedze pises, ze je preinstalovany Windows, moze si to robit system a vtedy nevidis samostatny proces.. Kedysi davno pod XP som na HDD este vypinal Search Indexer, to je ale dobrych 10 rokov..
Dalsia vec je, ze podobne sa spravaju disky, ked ich firmver zachyti nejaky problem (tu si ale myslim, ze by to nebolo po presnych 5 minutach).. Pozri pre istotu S.M.A.R.T. health napr. v HD Tune.
BTW. posledny reklamovany HDD u mna bol tiez WD Gold, akurat 2TB..
Dalsia vec je, ze podobne sa spravaju disky, ked ich firmver zachyti nejaky problem (tu si ale myslim, ze by to nebolo po presnych 5 minutach).. Pozri pre istotu S.M.A.R.T. health napr. v HD Tune.
BTW. posledny reklamovany HDD u mna bol tiez WD Gold, akurat 2TB..
- eFatal2ty
- Používateľ
Nepomohlo ani vypnúť indexáciu na HDD cez vlastnosti disku v TentoPC.
Zase začal vrčať, ale po 15minútach až..
SMART je dobrý, HDSentinel aj HDTune
Zase začal vrčať, ale po 15minútach až..
SMART je dobrý, HDSentinel aj HDTune
- molnart
- Pokročilý používateľ
hod sem nahlad na procesy zoradene podla diskovej aktivity z resource monitor
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
indexacia, defrag, upratovanie dat....alebo hocico ine co robi OS na pozadi. Pozorujem to snad od 2009-teho, ked vysiel win 7.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
ak ti to vadi, tak si nastav, ze PC prejde do rezimu spanku a nie do IDLE. v rezime spanku vypina aj HDD. Len start PC z tohoto rezimu je o nieco dlhsi ako z IDLE. Riesenim je aj vymena HDD za tichsi model. Gold zrovna nepatri k najtichsim HDD
Po prechode do IDLE rezimu sa ti zrejme spusta proces defragmentacie. Tieto veci sa daju zmenit, pohladaj po nete disable automatic defragmentation windows 7
napriklad podobna vec sa riesila tu:
https://www.sevenforums.com/performance ... -work.html
Po prechode do IDLE rezimu sa ti zrejme spusta proces defragmentacie. Tieto veci sa daju zmenit, pohladaj po nete disable automatic defragmentation windows 7
napriklad podobna vec sa riesila tu:
https://www.sevenforums.com/performance ... -work.html
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
mne tiez po odchode od pc sa roztacaju fany.... bil gejc spionuje
- molnart
- Pokročilý používateľ
cela tato debata je uplne zbytocna kym to fatality nepostne ktore procesy zapisuju na disk