U5 je skvelá skriňa na vzduch ak vieš čo od nej chceš, resp. ideš po jej silných stránkach a akceptuješ slabšie, rozpíšem, vezmi si k tomu čipsy.
Na začiatok negatíva:
- obmedzená podpora pre veľké CPU chladiče, oficiálne len do výšky 160 mm. Dá sa tam dostať aj Noctua D15 so 165mm, ale väčšinou ľudia menia predný 140 mm fan nad RAM za 120, aby zavreli bočnicu
https://www.computerbase.de/forum/attac ... pg.738413/ Ideál je ale niečo do 160 mm, z výkonných teda napr. Noctua U12A alebo Scythe Fuma 2, Ninja 5 tam je to pohoda. Haluz je, že skriňa by v pohode pobrala aj vyššiu vežu pri aktuálnej šírke, ale miesto pre chladič uberá nadštandardný priestor za MB tray, keďže Jonsbo tam počíta aj s montážou 3,5" platňových diskov. Keby sa na to vykašľali a nechali tam menej miesta na káble, na druhej strane by sa vošli aj najvyššie vzduchové chladiče. Ale to je keby...
- chýbajú jej user friendly featury moderných mainstreamových skriniek, teda napr. ľahko vyberateľné filtre alebo full PSU shroud za ktorým by sa schoval bordel z káblov. Hlavne keď berieme do úvahy, že obe bočnice sú sklo a ak chceš aby to vyzeralo tip-top, fakt sa s tým treba pohrať.
- posledný mínus za mňa spodný magnetický intake filter, ktorý je v podstate rovnaký materiál ako vrchná mriežka na outtake, teda jemne perforovaný plech, nie klasická jemná mriežka. Ja som to na spodku poriešil výmenou za 3 ks 120mm Demciflex filtrov, ktoré som musel po stranách ich okrajov jemne pristrihnúť aby presne sadli na pozície, ale to nie je problém.
- v podstate nulová modularita čo sa týka chladenia, žiadne alternatívne veľkosti fanov alebo podpoda rôznych AiO. maximálne sa dá dať slim 240 mm AiO na vrch a inak len klasika 120 mm fany všade. Podľa toho čo som sa dočítal na spodok 360 AiO nevojde, lebo diery na fany sú v rámci skrine vystredené a teda chýba dostatočný priestor na tú časť radiátora z ktorej ibú hadice s blokom. Za toto ruku do ohňa nedám, možno je nejaký 360 AiO čo by tam o chlp vliezol. Pointa skôr je, že Jonsbo tieto moderné modulárne trendy v rámci U5 kompletne ignoruje. Čo bol paradoxne hlavný dôvod prečo som do nej šiel, vysvetlím v plusoch
- bez podpory 140 mm fanov... z hľadiska výkonu chladenia zrejme nevýhoda, ale ide to ruku v ruke s kompaktnými rozmermi, takže u mňa to mínus nie je. Navyše keď moje dva suverénne najobľúbenejšie vrtule sú iba 120-ky /Noctua A12x25 a Noiseblocker Multiframe/.
Pozitíva:
- skvelá vnútorná koncepcia, ktorá naplno využíva objem skrine a pritom vôbec priestorovo neobmedzuje komponenty /ak vynecháme mierne obmedzenia CPU chladiča/. Teda vojdú sa veľké grafiky, relatívne až high-end CPU chladiče a dlhé zdroje a skriňa je pritom v rámci ATX formátu kompaktná.
- fantastický koncept chladenia hlavne pre VGA. Mať fakticky celú podlahu ako jednu veľkú intake plochu rovno pod grafikou je luxus. Oproti Fractal R4 kde som mal 1 intake na podlahe a 2x vpredu som šiel s teplotami VGA dole o cca 5°C a to pri o cca 200 rpm menej na grafike, CPU teploty zostali zhruba rovnaké, takže CPU koncepciou chladenia netrpí, aj napriek tomu, že nemá z prednej strany priamy prísun vzduchu. Bonus je ešte o cca 10°C chladnejší čipset /pasívne chladený X570 to vcelku privítal/ a tiež asi o toľko nižšie idle teploty NVMe diskov, ten celoplošný ofuk zdola ozaj pomáha. Na rozdiel od klasík kde treba na prednom paneli robiť kompromisy ak chce človek skriňu s plným čelom, tak tu intake netrpí vôbec, lebo podlahu netreba nijak kapotovať kvôli dizajnu a spodné fany môžu nasávať prakticky bez obmedzenia. Čo jednak pridáva na efektivite a aj odbúrava prípadné parazitné zvuky ktoré často vznikajú na škárach u bední s kapotážou pred intake.
- takmer nulová reštriktivita na fan pozíciách. Tiež jeden z dôvodov prečo som chcel práve U5. Chcel som skriňu kde by som vedel "vyrobiť" kompletne čisté otvory pre fany, jak na intake, tak na outtake. chcelo to trochu rezania aby som to vybavil na 100%, ale aj bez toho je to veľmi fajn. A je to práve preto, že sa skriňa nehrá na čo najširšiu kompatibilitu a teda máš len klasické 120 mm otvory do ktorých nevstupujú plechové drážky pre fany iných rozmerov a pod., Vrch až na kryciu mriežku /ktorá má ale od vrtúľ slušný odstup a nie je teda živnou pôdou pre pazvuky/ je komplet čistý otvor
https://www.jonsbo.com/UploadFiles/202011056508.jpg , spodok v podstate tiež minimálne reštriktívny a hlavne jak som spomínal bez prekrytia panelom, ktorý by obmedzoval prietok
https://www.jonsbo.com/UploadFiles/202011019138.jpg
...a zadný outtake je hliník, takže ten honeycomb profil šiel odrezať veľmi ľahko...
No a k tomu na podlahe tie spomínané Demciflex
https://tichepc.sk/DEMCiflex-Magnetic-F ... White.html
Tým pádom som dosiahol komplet priedušné všetky intake aj outtake pozície. Dokonca pred hraním zvyknem vybrať aj vrchnú mriežku aby to fúkalo von komplet voľne. Nie je to otrava, lebo tá sa vyberie na jeden klik.
Ešte podotknem, že mám nahodený pasívny zdroj, takže ten sa na airflow nepodieľa vôbec. Neviem čo by spravilo s prietokom vzduchu, ak by tam bol klasický aktívny zdroj, v podstate by fungoval ako ďalší outtake v prednej časti stropu, čo neviem či by nejak podstatne zmenilo situáciu. Pre mňa to bol ďalší plusový bod pre U5, keďže zdroj je takto zadnou mriežkou hore a prirodzene z neho odchádza odpadové teplo von cez strop. Ak by som dal pasívny zdroj na podlahu skrine ako u iných bežných konceptov, tak by len pritápal grafike. Takto je v podstate mimo obeh skrine, keďže intake a outtake mám vyvážené a nemal by vznikať podtlak /teda vzduch sa nedostáva cez strop a zdroj do skrine/.
Cable management ako som vravel je výzva, ale nie je to tak zlé ako sa možno zdá. Priestor za MB tray je ozaj luxusný a po celej ploche máš dostatok miest na uchytenie. A keď to naozaj veľmi chceš spraviť čo najčistejšie, tak pri modulárnom zdroji vieš maximum dĺžky káblov schovať priamo pod zdroj a za tray natiahnuť len potrebný zvyšok. Ideálne je mať na to dosť pások suchého zipsu na zviazanie káblov do väčších balíkov a celé toto potom uchytiť o tú perforovanú lištu na spodku PSU krytu. Hlavne teda kábel k VGA, keďže tam sa ani neoplatí to ťahať poza tray, len priamo od zdroja pár cm ku konektorom na grafike, viď foto okolo. Ale aj 24-pin, ktorý má pri takom koncepte nezvyčajne krátku cestu od zdroja k doske.
Mne sa podarilo spraviť suverénne najčistejší cable management aký som kedy mal... Nebyť toho, že som ťahal kopec káblov od fanov a predlžovákov k nim z celej skrine k Aqaueru čo som nahodil za predný panel, tak ani tie posplietané vrkoče po obvode skrine za tray by tam vôbec neboli.
Možno sa zdá, že je nad doskou smerom k stropu zbytočne veľa miesta, ale zrejme je to kvôli hrúbke AIO na strope a kvôli kompatibilite s dlhými zdrojmi, ktoré sa montujú od stropu. Teda ak by bol strop nižšie, dlhý zdroj by mohol potom dole kolidovať s dlhou grafikou. U mňa teda jedno aj druhé úplne bez problémov - zdroj dĺžky 170 mm ešte so zhlukom káblov zbaleným pod ním a 31 cm dlhá grafika.
Každopádne ak by si chcel ešte o čosi menšie, tak v podstate takmer identický koncept je Jonsbo U4 Plus
https://tichepc.sk/Jonsbo-U4-Plus-Midi- ... ilver.html , ktorá práve strop spúšťa nižšie a uberá jeden intake na podlahe. Predpokladám že tam sa potom počíta s montážou HDD, na rozdiel od U5 kde majú miesto za tray.
All in all ja som veľmi spokojný jak s chladením tak s akustikou, presne to čo som od tej skrine chcel som dostal... pekný "prémiový" dizajn v kompaktnom ATX formáte a efektívne chladenie s perfektnou akustikou... aj zásluhou fanov, keďže som vyberal to čo mám overené a viem, že to je akusticky topka. Ale ide to ruku v ruke s nízkou reštriktivitou skrine. A toto bola pre mňa priorita číslo jeden. Hej, neviem tam za 5 sekúnd povyberať zo skrine spodný filter ako z nejakej Fractalky, ani čachrovať s veľkosťou fanov alebo radiátormi, ale ak človek vie čo chce a vie, že chce od U5 práve to čo ponúka, tak je to super bednička.