volakde som to tu uz pisal - 5800x je najhorsi cip z hladiska hustoty tepla a jednoducho VYZADUJE high-level chladenie ci uz vzduch alebo proste vodu. Arctic Liquid 360/420mm (pozor na bednu pri 420tke) za 100,-eur a vyriesene navzdy.
Preco je 5800x najhorsia ? Lebo ma jediny chiplet, v nom 8 jadier a su pekne vybombovane. 5600x ma tiez jediny chiplet ale len s 6 jadrami takze obrovsky rozdiel, a 5900/5950tky maju dva chiplety cize teplo sa daleko lepsie rozklada na ploche heat spreadera.
POZOR, OBROVSKY ROZDIEL PRI 5800VKACH ROBI DOSKA SAMOTNA, JEJ BIOS, NASTAVENIA A SPECIALNE VOLTAZ KTORU PUSTA DO PROCESORU. Nezriedka sa stava ze CPU dostava o 0.1 az 0.15V viac nez naozaj potrebuje, a potom samozrejme vysledok je prehrievanie. Je to absolutne znama vec, nezvladnuta na strane vyrobcov dosiek pretoze trpia podnikovou slepotou - henti chlapci su profesionali takze semtam prehliadaju uzivatelske kraviny a'la bedna bez prievanu, zaondana kablami krizomkrazom cize prietok vzduchu este horsi, 29,-eurovy "chladic" na takejto bombe, krutohusto zle nastavenia BIOSu atd, atd.
Pri normalnom nastaveni biosu - ked sa clovek LAHUCKO pohra s voltazou - nema problem 5800vku uchladit akykolvek bezny chladic strednej triedy za 50,-eur. Nieco na sposob Silentium Fortis (41,-eur), Fera5 (terazki som videl 29,-eur) a vyssie.
Ano, ked to clovek bombuje a vytáča do nepricetnosti, tak problemy s chladenim pridu. Jeden chiplet, osem jadier nahromade.
Uprimne - 12ta generacia intelu nema nahodou tento isty problem ? Da sa v pohode chladit hociakym chladicom za dvacku ? Tie procesory dosahuju sto stupnov NA VODE... jedine ze clovek rozumne uberie poslednych 200 MHz, dostane vykon nerozoznatelny od vybombovaneho maxima ale s polovicnou spotrebou a teplotami do 80 stupnov... nedajboze k tomu undervolt a sme na 70 stupnoch s prstom v riti.
https://www.youtube.com/watch?v=lMSRi4Wo4hg
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.