klon vacsieho disku na mensi
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
klon vacsieho disku na mensi
Chlapi, mate nejaky overeny tool na klonovanie diskov? Potrebujem skopcit vacsi disk na mensi - particiu som zmensil, takze zmestit by sa mal v pohode. Problem je ze, ide o disk s LVM volumami, takze program to musi podporovat. Clonezilla mi zlyhava, tak hladam nejaku alternativu
Spoiler: ukázať
Re: klon vacsieho disku na mensi
Neviem, či to podporuje ale skús Aomei Partition.Máš aj možnosť pripraviť si v programe boot USB kľúč.
Macrium Reflect
Mozno aj niektory novsi EaseUS partition master.
Pre linux GParted
Mozno aj niektory novsi EaseUS partition master.
Pre linux GParted
- molnart
- Pokročilý používateľ
https://blog.macrium.com/cloning-and-im ... bffeaf6307
pri EseaUS partition master som tiez nikde nenasiel naznak ze by podporoval lvm volumes
a ze gparted by podporoval klonovanie diskov je pre mna novinka, ze za 10+ rokov co ho pouzivam som toto nezistil.
travil som den googlovanim ako shrinknut ten lvm physical volume a potom editoval particiu cez parted, kedze gparted sa s lvm tiez nemusi. clonezilla ma parameter na ignorovanie velkosti cieloveho disku, ale moc nezabral, stale hlasi maly disk
Aomei tu tiez pise ze lvm nie je podporovane https://www.diskpart.com/articles/aomei ... -4348.htmlLVM is not support by Macrium Reflect, meaning that the Linux disk will either have to be GPT or MBR to be cloned.
pri EseaUS partition master som tiez nikde nenasiel naznak ze by podporoval lvm volumes
a ze gparted by podporoval klonovanie diskov je pre mna novinka, ze za 10+ rokov co ho pouzivam som toto nezistil.
travil som den googlovanim ako shrinknut ten lvm physical volume a potom editoval particiu cez parted, kedze gparted sa s lvm tiez nemusi. clonezilla ma parameter na ignorovanie velkosti cieloveho disku, ale moc nezabral, stale hlasi maly disk
- michalesku
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 02. Jún, 2012, 11:56
Ja pouzivam Acronis Backup for PC 11.7, ten by to mal vediet..
Tak som prekvapeny. GParted by mal vediet klonovat. Ja nic ine do linuxu nepoznam. Ale je pravda ze tieto veci cez gugel nehladam, vacsinou mi tie debaty pripadaju bud ako z modreho konika, alebo nerozumiem polke obsahu. Som teda zvedavy, ci sa to vobec da
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
... spravit si logicky mirror z toho LVM ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- molnart
- Pokročilý používateľ
tak ostalo mi dd, vychadza mi tam klon 500 GB ssd na 18 hodin, tak dufam ze vysledok bude OK....
- molnart
- Pokročilý používateľ
tak dd sa mi podarilo urychlit, ale bez vysledku. vysledny disk neukazuje ziadne particie. cez fdisk som spravil backup povodneho partitition tabulky, ale neviem ju nahrat na novy disk, ani manualne vytvorit. na povodnom disku prva particia zazina na sektore 34, na novom ma ako prve ponuka len od 2048. tym padom mam celkovo posunute data...
-
- Pokročilý používateľ
nejake googlenie na sposob "linux clone LVM to smaller disk" nepomohlo ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- molnart
- Pokročilý používateľ
ale ano, v podstate uz som v cielovej rovinke. poradili ma stackoveflow. problem bol v tom, ze gpt tabulka je ulozena na konci disku a tu dd neskopirovalo, lebo logicky na povodnom disku bol za hranicou kapacity noveho. neviem preco prenos cez fdisk toto neriesi, musel som to preniest cez sgdisk prikaz, ktory ho dokaze evidentne umiestnit na koniec disku, aj ked sektorovo tomu nezodpoveda.
takze preneseny disk uz je nabootovany, niektore virtualky tam sice hapruju, ale mam spravene backupy z vcerajsej noci, tak ich postupne obnovujem, dufam ze to pojde.
komplikaciu ale je, ze povodny disk mal 512 bytov v sektore a novy ma 4096, tak este cakam ze toto moze sposobit nejaky problem
takze preneseny disk uz je nabootovany, niektore virtualky tam sice hapruju, ale mam spravene backupy z vcerajsej noci, tak ich postupne obnovujem, dufam ze to pojde.
komplikaciu ale je, ze povodny disk mal 512 bytov v sektore a novy ma 4096, tak este cakam ze toto moze sposobit nejaky problem
-
- Pokročilý používateľ
to je len logicke adresovanie, fyzicky ma furt 512 bajtove sektory... nemalo by to sposobit nic. Filesystemy su s tym postavane uz dekadu, vedia o tom.
Drzim palec !
Drzim palec !
-
- Pokročilý používateľ
no a ja vyhrabem tuto polomrtvolu : zrejme sa dostavam pred ulohu kedy budem riesit dvojciferny pocet migracii HDD -> SSD s windowsami 7, 8 a podobne kajnšmetke. Problemom je zase iba velkost : povodne disky su vacsie nez nove SSD.
Mr.Molnar riesil Linux migraciu. Ja budem mat ciste Windowsy.
Nepotrebujem online z beziaceho kludne si nabootujem nejaky USB klucik image. Okrem priameho klonovania som v pohode nakloneny aj myslienke zozalohovat povodny HDD a "restornut" na mensie SSD.
Nechcel by som nieco niekde ukradnut keby bola ta moznost. Poznate volakto totok ?
https://www.diskgenius.com/editions.php
Mr.Molnar riesil Linux migraciu. Ja budem mat ciste Windowsy.
Nepotrebujem online z beziaceho kludne si nabootujem nejaky USB klucik image. Okrem priameho klonovania som v pohode nakloneny aj myslienke zozalohovat povodny HDD a "restornut" na mensie SSD.
Nechcel by som nieco niekde ukradnut keby bola ta moznost. Poznate volakto totok ?
https://www.diskgenius.com/editions.php
- kllr007
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 21. Aug, 2010, 18:52
Macrium Reflect Free, vytvoris buď kľúčik a bootujes z neho alebo priamo v aktívnom Windows.
MB: ASUS TUF B550M-PLUS; CPU: AMD Ryzen 5800X3D; RAM: 32GB DDR4 3200Mhz; GPU: Nvidia RTX 3080Ti 12GB; SSD: WD SN750 1TB + SN570 1TB; PSU: Corsair RM650x; CASE: LianLi Lancool 2 Mesh; LCD: LG OLED 42C2; MOUSE: Logitech G305; KEYBOARD: Logitech MX Keys; Repro: Panasonic PMX-90; OS: Windows 10