Custom loop - 3090 + kompaktnejší build - blok + akt. backplate + skrinka

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20

Custom loop - 3090 + kompaktnejší build - blok + akt. backplate + skrinka

Príspevok od používateľa loleqboleq »

Ahojte,

S 3090tkou pod strechou a smrťou v očiach, keď som zbadal teploty VRAM (čakal som ich tak vysoké, samozrejme) dokonca aj pri foldingu, kde pamäte veľmi nepracujú, tak som sa rozhodol, že by som znovu dipol svoje chodidlá do kvapalného chladenia.

Mojimi hlavnými dvoma problémami, ktoré potrebujem vyriešiť je GPU blok a skrinka:

GPU blok:
- aktívne pozerám na možnosti bloku s aktívnym backplate-om; mám pocit, že na hrajkanie by aj pasívny backplate s dobrými padmi stačil ale pre ostatné, viac VRAM zaťažujúce aplikácie mám pocit, že by to pri 3090 nestačilo
- no a z tých riešení vidím zatiaľ tri voľby:

1. Najlepšie AiO riešenie pre toto by bol samozrejme set od EK za...za...za...370€
https://tichepc.sk/EK-Water-Blocks-EK-Q ... Plexi.html
https://tichepc.sk/EK-Water-Blocks-EK-Q ... cetal.html
kde predpokladám, že tu môžem očakávať najlepšie out of the box riešenie, kde nemusím riešiť veci ako nedokonalý fit a finiš.

2. Opačný koniec spektra, čína z Číny od Byksbi
https://www.aliexpress.com/item/1005002426480161.html cena vychádza na nejakých 180€ (inde sú aj lacnejšie ponuky vrátane dopravy bez ďalších doplatkov v cene)
tu ale reálne počítam s tým, že by s tým boli problémy, napríklad
https://www.reddit.com/r/watercooling/c ... kplate_v2/
a videl som ešte iný post, kde chalan postoval info, že musel ešte brúsiť nie veľmi precízne vyfrézovaný povrch v kontakte s jadrom.

3. Taká (možno) zlatá stredná cesta s Alphacool Eisblock
https://tichepc.sk/Alphacool-Eisblock-A ... plate.html
https://tichepc.sk/Alphacool-Eisblock-A ... ition.html
blok majú vo verzii aj s klasickým terminálom zo strany ale na tomto bloku pre 3090 sa mi páči, že vďaka terminálu vzadu by som teoreticky vedel prepojiť obe cez 90° G1/4 fitingy s krátkym kúskom hadice - bola by paráda, keby som ich takto vedel prepojiť aj paralelne, aby som mohol takto prepojiť backplate a blok s dvoma hadicami a prívod/odvod z oboch nechať v rukách spodných fiting na GPU bloku, akurát neviem, že ako by to potom tieklo, či by sa neznížil flow cez GPU blok kvôli vyššej rezistencii oproti backplate. Názor miestnych vodonukleárnych veteránov by som veru uvítal. :good:

CASE:
- tu začínajú ešte väčšie problémy, keďže ja vám veľmi neľúbim veľké skrine a pre mňa aj hocijaká O11Dick je jeden veľký prerastený nádor a chce sa mi z neho blejt
- niečo na štýl SFF/MFF, ideálne vertikálne a čo najmenší footprint
- som otvorený drahším skrinkám, keďže ako prvé, čo mi napadlo je Sliger Cerberus X

1. Sliger Cerberus X
https://www.density.sk/product/cerberus-x/
- čo je na tejto absolútne geniálne je, že táto skrinka je na šírku a hĺbku ešte menšia ako CM NR200P, akurát kvôli/vďaka podpore ATX je vyššia, čo je fajn
- na túto musím pozrieť ale ešte bližšie, lebo uvádzajú, že radiátor by malo byť možné umiestniť dole a dopredu s tým, že dĺžka karty + hrúbka radu a ventilátorov by mala byť spolu <330mm, čo vyzerá, že by sa malo dať (vďaka tomu, že mám FE) - napríklad Eisblock hore je 264mm hlboký + 30mm rad + 25mm vetroň a mal by som to tam vopchať a mať ešte niečo pod centimeter miesta
- páči sa mi, že podporuje ATX...jedna vec, ktorú neviem oje*ať s mITX je to, že nemám slot pre 10Gbit sieťovku pre prepojenie s NASkom, takže cucám net + NAS cez 2,5Gbit, takto by som toto taktiež konečne doriešil
- existuje z toho aj mATX verzia ale mám pocit, že tam by to už bolo príliš natesno a neviem si predstaviť, kde by som ešte dal expu a pumpu, teda vedel ale nedokázal by som odhadnúť, či by som mal aspoň nejaký priestor pre manévrovanie
- konečná cena cca 255€, prípadne +40€ ak by som chcel aj Demciflex filtre.

2. ???

Niečo, čo ešte pridám je to, že ak by mala skrinka nejaké fičúry, ako napríklad fill port navrchu alebo drain port na spodku, tak by to bola paráda, inakšie, aspoň nech je možné niekde rubnúť nejaké Téčko - raz mi stačilo robiť zostavu bez hocičoho z tohoto a trpieť.

Ostatné:
RAD: išiel by som do tenkých 30mm radov + chcel by som celkovo aspoň 4 120mm pozície, takže napríklad 2x 240mm rad alebo 1x 360mm rad a 1x 120mm rad,...tu veľmi nemám čo riešiť, ideálne by som bral HW labs alebo aj niečo iné, ak by boli o dosť lacnejšie
EXP+PUMP: D5 ale konkrétne kombo už podľa finálnej skrinky a dostupného miesta
FAN: NF-A12x25, nič iné nemá zmysel
LIQ: Nejaký clear premix alebo si namiešam sám s destilkou
TUB: popravde by som šiel asi do nejakých matných čiernych, veľkostne ale určite nechcem 16/11, to sú klobásy a nedá sa na to pozerať, takže budem pozerať skôr smerom na 13/10 a dávať pozor na priveľké ohyby, takže to bude asi Alphacool TPV alebo EPDM ale musím o tom ešte niečo prečítať, lebo marketing hovorí, že ako sú super ale nemám s nimi skúsenosti; do hardline sa mi nechce ísť, neverím si.
FIT: Dačo lacné, bude to asi six-pack od Alphacoolu, prípadne ak by som šiel do tej TPV hadice, tak majú aj špeci fitingy pre tie hadice.
CPU BLOK: Dávam ako posledný, lebo nerobím to kvôli CPU ale pôjdem aj do toho, teraz to asi hodím normálne na moju 3900X a keby sa neskôr v bazári našla nejaká šťavnatá 5900X alebo 5950X, tak by som už mal blok. Na Intel nasram aj s tými cenami za dosky...čo je veľa, to je veľa.
Ostatné: Premýšľam, že by som niekde rubol aj teplotné čidlo, prípadne flow meter. To je také nie nutné ale nice to have.

Takže aby som to zhrnul. Ktoré z riešení pre GPU by vás zaujalo najviac, prípadne máte iné typy? Čo skrinky, máte svojich favoritov, keby ste šli do niečoho ako ja? Ak s výberom hocičoho ostatného vyzerám, že robím chybu, dajte vedieť. Ja mám zatiaľ na účte len jeden custom.
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: LG 48" C11 OLED Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
j0hny
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 31. Okt, 2007, 08:00

Re: Custom loop - 3090 + kompaktnejší build - blok + akt. backplate + skrinka

Príspevok od používateľa j0hny »

A aku mas konkretne tu 3090 ?
To je klasika pri tych obojstrannych gddr6x. Teploty do 95° su vraj uplne neskodne, dlhodobo.
Tiez som to riesil, vsemoznymi sposobmi, problem je na strane backplate.
Keby Ti prisla o 2 tyzdne skor, uz by som ju mal. Tam je to o dost jednoduchsie, a pri custom loope aj o kilo eur aj medi lahsie :-D

Odpor blokov, priemery hadic, ostre kolena atd, su nepodstatne pri pouziti D5 pumpy. Su tam rozdiely v teplotach blokov +- 1 stupen
Expanzka je v takom malom custom loope cisto imidzova zalezistost. Potrbujes len nejaku vzduchovu bublinu, aby ti tam nerastol tlak.

4x 120mm stvorce radiatora nemaju velmi zmysel pri vodnom chladeni grafiky + cpu. Vezmi si, ze na grafike mas v podstate len o 1 fan menej...
Tak si to prehodnot, aby si nebol sklamany z hlucnosti.
Osobne sa mi tiez pacia malinke bednicky, ale na vodu tam proste nieje miesto. Minimum aby to malo zmysel, podla mna, su 2x360mm radiatory.

Alebo GPU cez riser s nasavanim priamo na boku bedne a vrazit do okruhu llen aktivnu backplate a chladit to jednym 280-360mm radiatorom, ako som to mal donedavna ja
Naposledy upravil/-a j0hny v Ne 01. Máj, 2022, 14:20, upravené celkom 1 krát.
Spoiler: ukázať
i9 12900KS stock+undervolt, ekwb velocity ; MSI PRO Z690-A DDR4 ; Kingston FURY 32 GB KIT DDR4 3600/CL16 1Gx8 ; MSI RTX3090 Suprim X aplhacool blok+bckplate ; NVME Ťamťung 970 EVO 1TB, SSD WDgreen 480 ; SilentiumPC Armis AR6 TG ; Corsair RM850X ; Philips 65OLED856, custom loop mo-ra core360. Samsung HW-A650 + 9100S surroundy
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00

Príspevok od používateľa dexterav »

lolek a nemáš ty náhodou FE? lebo FE neni ref dizajn :)
kurwa odkedy to stojí 400e :rolleyes: :facepalm:
Intel Core Ultra 7 265k 5,4/4,9GHz,Apexx Z890, 2X24GB8,2GHz cl38, Asus TUF5 090 3/34GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s+A50s+T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X

motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
j0hny
Používateľ
Používateľ

Hej, teraz citam, ze ma FE
EDIT: Pokukaj na videa od chalana:
https://www.youtube.com/channel/UCRYOj4 ... rdvbsUwmAA
i9 12900KS stock+undervolt, ekwb velocity ; MSI PRO Z690-A DDR4 ; Kingston FURY 32 GB KIT DDR4 3600/CL16 1Gx8 ; MSI RTX3090 Suprim X aplhacool blok+bckplate ; NVME Ťamťung 970 EVO 1TB, SSD WDgreen 480 ; SilentiumPC Armis AR6 TG ; Corsair RM850X ; Philips 65OLED856, custom loop mo-ra core360. Samsung HW-A650 + 9100S surroundy
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

dexterav napísal: Ne 01. Máj, 2022, 14:08 lolek a nemáš ty náhodou FE? lebo FE neni ref dizajn :)
kurwa odkedy to stojí 400e :rolleyes: :facepalm:
Sakra, dobrý postreh a máš pravdu, my bad, zlá asociácia. Dobré na tom ale je, že takto to mám aspoň z krku a popravde takto pozerám teraz smerom na Alphacool. S Bykski by som ušetril ale musím sa sám seba pýtať, či mi to stojí za risk.
j0hny napísal: Ne 01. Máj, 2022, 13:57 Odpor blokov, priemery hadic, ostre kolena atd, su nepodstatne pri pouziti D5 pumpy. Su tam rozdiely v teplotach blokov +- 1 stupen
Expanzka je v takom malom custom loope cisto imidzova zalezistost. Potrbujes len nejaku vzduchovu bublinu, aby ti tam nerastol tlak.

4x 120mm stvorce radiatora nemaju velmi zmysel pri vodnom chladeni grafiky + cpu. Vezmi si, ze na grafike mas v podstate len o 1 fan menej...
Tak si to prehodnot, aby si nebol sklamany z hlucnosti.
Osobne sa mi tiez pacia malinke bednicky, ale na vodu tam proste nieje miesto. Minimum aby to malo zmysel, podla mna, su 2x360mm radiatory.
Diki za info. Je veru škoda, že vtedy asi nebolo rentabilné použiť čipy s vyššou kapacitou, aby z toho nerobili sendvič ale nevadí, prežijem.
Taktiež diki za info ohľadom odporu, možno nakoniec to tak nespravím ale celkom sa mi páči tá myšlienka obe (Alphacooly) prepojiť paralelne z vizuálneho hľadiska, i keď zase tam je nevýhoda vo väčšej spotrebe fitiniek (2 ak dobre počítam).
No a s tým radom to bude o kompromise. Záleží určite na skrinke, lebo Cerberus X vyzerá super ale neviem nejako o ničom inom, čo by malo aspoň mATX podporu (chcem tam to miesto pre 10gbit sieťovku) a zároveň to nebola štandardná prerastená skrinka. Skrinka, kde by sa zmestili 2x 360tky zase nie je skrinka pre mňa. Chcem všetko škálovať smerom dole, aj za cenu čiastočných kompromisov. Teda ale možno sa nájde niekde aj skrinka, kde by sa zmestil 1x360 a 1x240 alebo niečo také.
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: LG 48" C11 OLED Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
j0hny
Používateľ
Používateľ

A NR200 uz sa ti zda velka ? Po tej som slintal. Zial po skusenostiach s 280mm radiatorom v AiO od Arcticu som to zavrhol. Pritom som nemusel, zrejme som mal vadny kus s polovicnou naplnu vody :facepalm: :rolleyes:

Inspiraciou mi bolo jedno z tych videi kanalu ktory som postoval. Nemal som v tej dobe este kupenu 3090.
Jedno z videi ktore mi padlo do oka:
https://www.youtube.com/watch?v=lQ3-yT_ZX20
Cosi som videl aj od LinusTechTips
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Až sa mi nechce veriť, že čo by sa malo dať vopchať do NR200 ale tam nevidím spôsob, akým by sa to dalo vyriešiť.

Každopádne, Cerberus X objednaná, fakt som nenašiel nič podobné. Benchmarkom bude tento build
https://www.reddit.com/r/sffpc/comments ... cerberusx/
1x280mm
1x240mm
1x120mm
čo je omnoho lepšie ako pôvodný plán s 2x240mm. Očividne podľa info chalan tam nerobil žiadne modifikácie, takže predpokladám, že by som to tam všetko mohol nejako natrieskať. Ostatné veci ale ešte asi kupovať nebudem, kým nepríde skrinka. V medzičase zoberiem 10Gbit sieťovku (je teraz za necelých 70€) a začnem kukať po nejakej ATX doske a potom môžem doriešiť zvyšok.

Návrat na "Nákupná poradňa"