mp3turbo napísal: Ut 10. Máj, 2022, 13:37nemal by si naladu na 43" monitor ? HP Z43, Dell U4320 alebo nieco podobne ?
Určite nechceš obyčajný 43" IPS, 60 Hz, 8bit monitor. Človek tu chce upgradovať a nie downgradovať ... Turbo sa zastavil v dobe 7 rokov dozadu, zacyklil sa, a odvtedy dookola odporúča to isté.
Tak isto zabudni na ten LG 40WP95C-W. Ja som ich tiež pozeral ale má iba 100% sRGB, 60Hz a je to 8bit + FRC

. Dell U4021QW je ešte horší, ten nemá ani HDR. Jediná výhoda je, že je drahý. Sú to prvé monitory s takouto uhlopriečkou a rozlíšením, a dobre vieme ako to vo svete HW funguje, že prvé takéto veci sú síce drahé, ale aspoň neponúkajú nič nové.
Vrátim sa najprv k +-43". Ak by si to predsa len chcel skúsiť (ale upozorňujem, je to dosť veľké), tak máš jedinú voľbu a tou je LG C2 42" Oled.
https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c2-oled
Vynikajúce farby, 120Hz, true 10 bit. Neni o čom rozmýšľať, to hodnotenie v recke hovorí samo za seba. Treba sa odosobniť, žeby si kupoval nejaký - funkčnosťami - televízor. Doby plazmy sú už fakt dávno za nami.
dexterav napísal:neviem prečo by mali mať 43 lepšie využitelnú plochu ked majú reálne menej pixelov
čo je toto za sprostosť ? Ako može mať niečo čo má 4K reálne menej pixelov, nech už je to na 27", 32" alebo 43" ? 3840x2160 je stále rovnako.
dexterav napísal:fyzická veľkost ako taká stým nič nemá
Než ti odporúčim čo by som bral ja, tak si najprv vyvrátime toto Dexterove tvrdenie, a ešte aj to, že sa tak úplne nemusíš báť niečoho menšieho ako 2160p na výšku, lebo to nieje až také podstatné, ako uhlopriečka sama.
Určite chceš aby sa ti na novom monitore čítalo rovnako dobre, ako aj na tom 32" Delle. Tzn nastavil by si si na novom monitore nech je písmo rovnako veľké. Povedzme že jeden riadok je 5 milimetrov (schválne nehovorím pixelov). Ak by si mal 27" 4K tak by si text upscaloval, lebo by bolo defaultne drobné. A ak by si mal 43", tak by si downscaloval, lebo uhlopriečka to roztiahne. Tzn na 27"/32"/43" uhlopriečku sa ti vojde len určitý počet riadkov, lebo výška displeja delené 5 milimetrov (výška jedného riadku).
Potom by si videl toľko textu : (a nezáleží aké rozlíšenie tie monitory majú, lebo down/up scaluješ text aby sa ti dobre čítal.)
(bežové 27", svetlo modré 38"UW, zelené 32")
To svetlo modré je 38" ultrawide. A tu sa dostávame k mojemu odporúčaniu.
Zobral by som :
https://www.alza.sk/375-dell-alienware- ... 296975.htm
Je to true 10bit, sRGB 130%, GSync modul, 144 Hz, 1ms odozva.
recka :
https://www.rtings.com/monitor/reviews/ ... e-aw3821dw
Prečo odporúčam ten 38" Dell. Uvidíš skoro rovnako textu ako na tvojom 32" 4K, aj keď je ten 38" na výšku 1600p. Bude ti chýbať možno jeden riadok textu. - ten rozdiel výšky zelenej a svetlo modrej. Do šírky získaš viac miesta. Ale dosť si polepšíš ohľadom specs. Ani ten 5K LG by ti nijak výrazne nepomohol, lebo by bol text dosť drobnučký a tiež by si musel upscalovať. V podstate by si sa po upscale dostal na rovnakú veľkosť, ako ten 38" Dell, lebo je to len o palec väčšie. A to 5K rozliško by ostalo nevyužité.
Toto všetko ohľadom rozlíšenia ale píšem iba ohľadom toho čo sa týka textu, keďže píšeš že: na hry minimálne. Keby bol ten Dell napr FullHD tak to by bola iná pesnička. Ale to rozliško má stále dosť jemné.
.