Tester bateriek

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03

Tester bateriek

Príspevok od používateľa molnart »

Ahojte, viete mi doporucit nejaku skusacku ktorou by sa dal overit stav bateriek - klasickych alkalickych aj nabijatelnych napr. do aku-vrtacky alebo ineho zariadenia? Klasicke meranie napatia neoveri voltage-drop pri zatazi, nieco som skusal s odporom a mulimetrom a nie je to ono, potrebujem aby to bolo spolahlive. Dakujem
Spoiler: ukázať
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Notebook: HP EliteBook 840 G6 Core i5 8265U, 16 GB RAM, 512 GB SSD
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Phone: Samsung Galaxy A52s
Tablet: iPad Pro 11 (2018)
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Re: Tester bateriek

Príspevok od používateľa SKiLEX »

Zariadenie ktore hladas neexistuje. Neda sa to. Neexistuje nic co pripojis na baterku na styl voltmetra a povie ti v akom je stave.

Najblizsie k tomu bude ked zmeras vnutornu impedanciu baterky. A to je prave najlepsie robit pomocou rezistora a multimetra. Idealne si pomocou banana plugov spojit kable od rezistora a multimetra dohromady a mas to potom pekne jednoduche. Potom si uz len das: (napatie naprazdno - napatie pod zatazou) * rezistor/napatie pod zatazou

Alternativa je zohnat si nejaky impedance meter, ktory hore spominanu torturu s rezistorom, meranim napatia a vypoctom spaja do jedneho zariadenia... napr. https://www.ebay.com/itm/354036151798?h ... BMvJy65Zpg
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

preco by sa to nedalo? kontinualne meranie napatia s nejakym prepinatkom ktore by do okruhu zapojil nejaky odpor a uz by som len odsledoval ako to napatie padne po zapojeni. idealne by bolo keby odpor sa dal nastavit v mensich krokoch... ale mozno si to kupim na skusku
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Papek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa Papek »

Neviem si to uplne predstavit, aby to existovalo ako univerzalne zariadenie na meranie aku-packov. Vysvetlim, preco. Pack do aku-naradia sa sklada z clankov, ktore maju nejake vlastnosti - napatie (nominal/max/min), kapacitu, dokazu poskytovat urcity prud pri kratkodobej a dlhodobej zatazi + sa tieto vlastnosti menia pri roznej teplote. A ty chces od pristroja, ktory netusi, z coho sa dany akumulator sklada, aby ti povedal nejaky stav len na zaklade toho, ze dany akumulator zatazi a bude sledovat pokles napatia. Na toto sluzia testery vacsinou priamo od vyrobcu, ktore su naprogramovane na meranie konkretnych modelov akumulatorov. Teda vychadza z nejake tabulky/grafu a podla odchyliek vie odhadnut opotrebenie.
Pretoze ak vezmes napriklad akumulator, ktory sa sklada z piatich clankov v serii, tj 5s1p, tak pri zatazi 20A budes tahat z kazdeho clanku takuto hodnotu prudu. Ak rovnakym prudom zatazis akumulator zlozeny z rovnakych clankov, ale v konfiguracii 5s2p, tak pokles napatia bude pri 2p akumulatore mensi.
Samotny pokles napatia ti tiez uplne nepovie, v akom stave su clanky vo vnutri, pretoze aj keby si mal akumulator s uplne novymi clankami stavanymi na kontinualnu zataz 10A a ty ich zatazis vacsim prudom, tak ti to napatie po chvilke padne. V lepsom pripade zasiahne bms a clanky odpoji.

Ono zmerat si to mozes, ale idealne je vediet, ako sa dany akumulator spraval ked bol uplne novy. Staci si vyviest kontakty a sledovat napatie multimetrom pri zatazi.
Pekne je to vidno na e-kolobezkach, kde na neznackovych aku-packoch uz po par stovkach km lieta napatie aj o 3V, pripadne das plny a rovno vypina kolobezku. Pritom naprazdno udava pokojne aj 80% dojazdu.
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
i5-12400F ♦ 32 GB RAM ♦ RTX 4070 SUPER 12 GB
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

tak to sa asi nevyhnes bastleniu... existuju taketo vecicky
https://lygte-info.dk/review/Review%20E ... %20UK.html

ale ked vies impendaciu baterky(ktoru zmeras napr. tym merakom z ebayu) tak cez ohmov zakon(ahoj @Broslowski) si lahko vypocitas aj pokles napatia pri zatazi... I*R = U...

Cize ak mas napr. 4.2V baterku s impedanciou 0,1 Ohm, a chces vediet o kolko jej klesne napatie pri 5A tak ides:

5*0,1= 0,5V ->pokles napatia bude 0,5V
4,2-0,5 = Dana baterka bude mat pri 5A zatazi 3,7V
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

tak skusim konkretnejsie: v praci mame desiatky takychto snimacov https://sps.honeywell.com/us/en/product ... al-scanner kde mame reklamace, ze baterka po par mesiacoch umiera a z udavanej 8 hodinovej vydrze je zrazu len 1-2 hodiny, takze potreboval by som nejakym sposobom odhalit stav baterky bez toho ze by som hodiny snimal ciarovy kod z flasky od mineralky. nove baterky su k dispozicii, takze v tom nie je nejaky problem. blbe je, ze tie snimace nemaju ziadny indikator baterky, ukazuju az vybitu, takze neviem zistit ani ci baterka je nejakym sposobom nabita alebo nie.
Papek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

V prvom rade by som zameral na aké napätie ten daný skener vybija baterku, ak má problém zvládnuť par mesiacov, resp iba niekoľko sto cyklov.
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

nemyslim si ze by Mr.T mal skumat ako funguju zariadenia Honeywellu - uzivatel tu nie je od toho.
Keby ste to mali v zaruke asi by si im to otrepal o hlavu co ?

ked nic ine, ja by som to hackol tak ze lepiacou paskou nalepit akukolvek vonkajsiu bateriu s rovnakou voltazou.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Papek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Súdim že on asi nebude end user ale dodávateľ, ktorému to end user otrepal o hlavu. A že je to Honeywell neznamená nič. Kľudne sa k tomu výrobca mohol postaviť štýlom baterka = spotrebak = neriešime a cele to zostalo na Molnartovi.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

akoze ano, to co pises moze byt realny scenar - avsak ked to ma end-user v zaruke u Molnartovej firme, tak zaroven to podla mna Molnartova firma ma v zaruke u Hanívelu. Jedine zeby M.firma dala end-userovi zaruku cojaviem 5 rokov pricom oni maju len standartne 2 roky od H. ; to by uz bolo na ich triko.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

zaruka od honeywellu na baterku je 3 mesiace, takze akakolvek reklamacia je z fleku neuznana....
Papek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Radost obchodovat s americanmi na eu trhu. Toto presne poznam. V EU musis dodrzat xy nariadeni a povinnosti, ale zakaznici by chceli ceny ako z bestbuy, NBD servis a zaruku pomaly ze nie 5 rokov.
Kedze ta honeywell poslal do p-cka, tak asi nemas prilis moznosti ako zakaznikovi v ramci zakonnej/dohodnutej zaruky "opravit" alebo "ozivit" baterku a modlit sa, aby si to nemusel znova opakovat kym skonci zaruka.

Stale by som si na tvojom mieste vyskusal, ake napatie ma baterka vo vybitom pristroji. Ak ide prilis nizko, teda hocico pod 3V, tak vies kde je pes zakopany a to potom riesit. Teda ak to chces/musis riesit.
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Takto, zmeraj tu impedanciu. To je na tvoje pouzitie uplne rychle a idealne. A ma to o dost vacsiu vypovednu hodnotu ako sledovanie toho o kolko ti klesne napatie pri zatazi XY...

Dokladnejsia vec od toho existuje uz len nabit baterku na 100%, nechat ju vybit do 0, a zmerat pri tom kapacitu...
Pietro sk
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 28. Dec, 2010, 13:25

Príspevok od používateľa Pietro sk »

https://sk.farnell.com/w/c/test-measure ... =P_PRICE|1
https://www.hioki.com/global/products/r ... rd=battery
https://sk.farnell.com/b-k-precision/ba ... dp/2892844
trochu extrem, skor vhodne pre vyrobcu akupakov :D
(lepsie modelarske nabijacky maju dodatkove funkcie, mozno by stacilo)
Papek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Asi sa zhodneme na tom, ze je baterka v tahu aj bez zloziteho a mozno aj zbytocne draheho testovania, ak vieme ze skener vydrzi za normalnych okolnosti 8 hodin a teraz iba hodinu. Co som nasiel na nete, tak do toho skenera ide 3,7V 2500 mAh baterka 0000495 BAT-SCN01 - tj. clanok v plastovom puzdre s kontaktami a riadne predrazeny. Ak zdravu baterku skener cucka 8 hodin, tak sa ta baterka musi mat ako v bavlnke. Tu sa nebavime o narocnom nasadeni v aku naradi, kde clanok dostava kazdych par sekund bomby a je vyprazdneny za par minut.

Mozno by bolo zaujimave zistit, co je vo vnutri za clanok - oznacenie, vyrobcu. Ak je to nejaky smejd bez datasheetu, tak vymenit clanok alebo nechat niekde repasnut s niecim znackovym, co aj po 500 full cykloch nestrati viac ako 15% kapacity.
Ak je vo vnutri nieco znackove a kvalitne a napriek tomu to kape daleko pred zivotnostou, tak riesit pricinu preco sa tak deje. Ci dochadza k prebijaniu, prilisnemu vybijaniu... prilis velka zataz je v tomto pripade mimo hru.

Návrat na "Nákupná poradňa"