Overkill zostava posúdenie

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
lopo1
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Pi 09. Jún, 2006, 02:00

Overkill zostava posúdenie

Príspevok od používateľa lopo1 »

Pozdravujem poprosil by som o posúdenie prípadne návrhy na úpravu pracovného PC: Využitie práca s pointcloudom (PC) súbory o veľkosti niekoľko GB.
Pri porcesingu z nameraných dát na PC je väčšie využitie procesora následná práca s PC zas zaťažuje viac grafiku. Pre ukladaníe dát používam NASko.
Diskový priestor bude využívaný na aktuálny projekt.
AIO chladenie som si dal z dôvodu tichosti a v domácom kompe (EVGA hybrid grafika) mi to funguje zatiaľ spoľahlivo niekoľko rokov
Zostava sa navrhuje na dlhšie obdobie s tým, že upgrady sa nebudú robiť.
Otázka je ak by som do zostavy pridal ďalšiu 64GB na celkovo 128GB (doska podporuje) či to nebude na škodu veci čo sa týka rýchlosti.

Predstava o zostave je nasledovná:
AMD Ryzen 9 5950x
Fractal Design Lumen S28
ASUS PRO WS X570-ACE
G.SKILL Trident Z Neo for AMD DDR4 64GB 2x32GB 3600MHz CL16
EVGA GeForce RTX 3090 Ti FTW3 ULTRA Hybrid
Samsung 980 PRO 1TB
Samsung 870 EVO 4 TB
SilverStone Strider Platinum ST1000-PTS 1000 W
Fractal Design Pop XL Silent Black Solid
32" Philips 329M10RV
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: Overkill zostava posúdenie

Príspevok od používateľa mp3turbo »

sieťka pre presun multiGB suborov na NAS ? jedine 10Gbit, pozor aby si to mal aj na doske (ano) aj na NASe (nevieme) aj kable v sieti.

5950x... neviem... nebude 12900k lepsie ? Co robis, ake aplikacie, vypocty ?

Fractal Design Lumen S28 je hovadina, namiesto toho Arctic Likvid Kúúler 360mm alebo este lepsie 420mm, pozor na bednu aby voslo.
280mm vec bude mat mensi chladiaci vykon ako 360mm chladice, absolutne nehovoriac o 420mm mamutoch. To je parada.
Navyse za 150,-eur sa neoplati ani nahodou, 420mm Arktiky stoja okolo 110,- [jasne, peniaze ta zjavne netrapia ale nekupim si nieco horsie+drahsie]

doska : v pohode, nieco mi na tejto vadilo ked som ju pre seba rok dozadu pozeral, kukni manual. Rozdelenie pci slotov a ich rychlosti ?

upgrade RAM rozhodne sprav, tych dalsich 64GB ta stoji radovo 250 eur podla toho co vyberas a to je v celkovej cene zostavy total zanedbatelne.
RAM : nedobry vyber podla mna. Pri STYROCH kusoch pamati nepouzijes CL16 takze mozes veselo usetrit napriklad takto :
"vies ze spomenuty obchod tu nelinkujeme" - gammaray
rozhodne radsej 128GB 3600/CL18 za 420,-eur spolu styri moduly ; nez 64GB dva moduly 3600/CL16 za 350,-eur. Pri styroch moduloch VOBEC neriesis CL pretoze paralelizmus, memory kontroler v procesore vie druhy kanal adresovat v pozadi pokial prvy kanal pracuje. Jedine co ta zaujima je frekvencia. Hentie co som ti linkoval sa daju pretocit na 3800 pri styroch kusoch. Na 4000 pri styroch kusoch rovno zabudni aby si si nesposobil vrasky.

grafika : tu ti neviem okomentovat, price/performance tam rozhodne nie je. 3080/3080ti su len o malicko menej vykonne a stoja polovicu.

980Pro 1TB : pekne SSD, kludne by som pozrel aj Kingston KC3000

870evo 4tb :

1000w zdroj : neviem komentovat, v zdrojoch som slaby. Urcite sa hodi na vykonnu zostavu. 800-850W by stacilo.

32" Philips 329M10RV : sialene draha blbost mi to pride, sialene.

hlavne tu platformu by som vyčekoval... 5950x versus 12900k. Co ides robit, vyhradne len Point Cloud ? Na mnohe vedecke vypocty, AI, atd atd je furt lepsi Intel. To iste grafika... postudujeme, poradime.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
lopo1
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Co sa týka výpočtov je to skenovanie ciest laserom následne v softe od výrobcu je postprosecing kde z ich formátu si robí výpočet a prevod na všeobecné používané formáty pre pointcloud pri týchto výpočtoch je soft optimalizovaný ze využíva vsetky dostupné jadra procesora preto mi príde amd vhodnejšie oproti intelu keďže multithread išiel vždy kuko lepšie amdku pričom Intel zas exceluje v v single
Cena za zostavu je niekde na úrovni 5000e
Co sa týka komponentov ako som písal zostáva je určená na dlhšie obdobie čiže preto pozerám po vrcholných komponentoch nech to o 5 - 7 rokov ešte ako tak šľape.
Co sa týka GPU priče Performance tak uvedená grafika je v poke za 1500 dolarov na stránke evga co mi príde celkom fajn pomer
Co sa týka RAM dám si poradiť práve toto som mysle ze keď dám 4kusky už je jedno aké časovanie bude.
Co sa týka chladenia 28som dal práve kvôli tomu aby to v liezlo do skrine ak bude 3090ti hybrid ta obsahuje 360tku chladič a potom už ostáva voľná pozícia vhodná pre 28cku dáko si naivne myslim ze by to mohlo cpu uchladit keďže následne viac sa pri ďalšom spracovaní bude trápiť grafika.
Co sa týka zdroja keď tak nejak rátam celková spotreba zostavy by sa mohla pohybovať niekde na úrovni okolo 700-750w tak neviem ci ísť do menej vykoneho zdroja 800W a hnať ho pripadne na hranu
Ešte co sa týka NASka to ide po už existujúcej siete ale to ma defacto netrápi slúži len ako úložisko čiže keď dám nahrávať veci nech kľudne ide aj celú noc živé súbory s ktorými budem robiť chcem mať na disku v kompe
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

>> preto mi príde amd vhodnejšie oproti intelu keďže multithread išiel vždy kuko lepšie amdku pričom Intel zas exceluje v v single

to vobec nie je taketo jednoduche. Mas strasne vela aplikacii a hlavne vedeckych, kde Intelacke jadra aj ked nie su "plnohodnotne" porazia AMD. Aj v takych beznych veciach ako je Premiere Pro alebo ine renderingy kde by AMD rozhodne malo vyhrat - napriek tomu nevyhra.

Navyse, 7 rokov ti ZIADNA dnesna zostava nebude slapat.
Je mimoriadne ZLE rozhodnutie dnes vybombovat veci do nepricetna a potom neupgradovat 7 rokov. Skusim takto :

pred siedmymi rokmi intel uvadzal na trh procesory 6600k, chcel by si ich dnes ?
pred siedmymi rokmi nvidia s obrovskou bombou uviedla graficke karty GTX980.

Neinvestuj nezmyselne tisice a namiesto toho raz za tri roky updatni. Budes na tom lepsie financne (i ked nie o moc) ale hlavne TECHNICKY. Zachvilu Nvidia/AMD uvedu nove karty == utekaj si dnes kupit za 1800,-eur 3090ti aby si v oktobri zistil ze 4080 za 999,-eur ma o polovicu vacsi vykon.

Ano, co sa tyka RAM tak pri 4 doskach sa straca vyznam latencii. Plati pre AMD aj intel. Nie je uplne jedno ake mas casovanie ale ten vplyv je prakticky zanedbatelny - pri dvoch kusoch je rozdiel mat CL16 alebo CL19. Zameraj sa na frekvenciu, najdi co bude vyhovovat, to co som linkoval je fantasticka volba. Nezabudni ze pri Intel non-K procesoroch nemozes zdvihnut napatie SA (System Agent) takze 4 dosky budu chodit na 3200MHz, so stastim na 3600... proste chces K procesor. Pri AMD tento problem odpada, tie vedia tlacit voltaz memory controlleru pri kazdom modeli.

Taketo aplikacie typicky potrebuju a vedia vyuzit kvanta RAM.
Co sa tyka vykonu CPU, neviem ti povedat ci na Point Cloud bude lepsie to alebo hento. Musis nastudovat. 16 jadier ma aj intel, ano vieme akych.

Mensi zdroj by som neriesil, kludne si daj tieto 900-1000W potvory. Nie su o moc drahsie nez 800-850W a o to ide, proste nema zmysel usetrit 49,- pri takejto bombe. Podla toho co pises ASI nebudu naraz 100% zatazene CPU aj GPU takze ten load moze byt daleko mensi nez cisla ktore tu hazdeme.

Zive subory v kompe : isiel by som po 2TB kapacite. Su len o stovku drahsie nez 1TB verzie a zase je mat rozdiel 1TB alebo 2TB, pricom pri tej sume ta uz stovka vobec nezaujima. Neviem ako sa bude pouzivat ten 4TB disk, je vsak pomaly a STRASNE NEVHODNY PRE VELKE KVANTA ZAPISOV NARAZ. Aby si tam neukladal nejake scratch subory, temp, project cache, a pod.

Velmi silno doporucujem pockat s kupou AK MOZES, valia sa na nas nove procesory aj nove grafiky. Tento rok. Pri novych CPU pozor na to, ze zrejme budu podporovat len DDR5 a tam je cenovka za 128GB trosicku vysoka plus castokrat sa stava ze dosky NEVEDIA vyuzit 4 sloty aj ked su tam... proste to nechodi alebo nechodi stabilne.

neviem ci toto nieco napovie : https://www.laserscanningforum.com/foru ... hp?t=16782
pozri tam tie fora...
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

https://www.laserscanningforum.com/foru ... 767f81b3e6

https://www.laserscanningforum.com/foru ... hp?t=18335
https://www.laserscanningforum.com/foru ... hp?t=18381

este som zabudol : 32" 4K je prakticky nemozne bez škálovania, a potom uz nemusis mat 4k. Kup si 43" pretoze farebna vernost pre tvoju aplikaciu asi nebude to najdolezitejsie - toto nie je DTP ze farba musi byt 100.000% verna. Ked namiesto bledej zelenej uvidis trosku inaksiu bledu zelenu, svet sa nezruti.

HP z43.
Dell Ultrashap U43nepamatam si cislo.
LG 43UN700
cenovky okolo 700,- eur

V neposlednej rade, strasne vela takychto softov miluje Intel platformy a nenavidi AMD. Proste na AMD padaju daleko viac a robia viac problemov. NEtvrdim ze je to kvoli platforme samotnej - su to proste šlendriansky spravene softy, vratane Autocadu samotneho.

Uz len z toho dovodu by som ja osobne bral Intel aj keby bol hned o 15% pomalsi.

edit : za linkovanie spomenuteho obchodu co je porusenie pravidiel sa ospravedlnujem. Vinu opulentne zvalim na cervene Martini ktoreho koluje nejaksi viac v žile nez je bezne. Sedim v Bibióne a plieskame sa do bazenu...
Používateľov profilový obrázok
Miso122
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 27. Nov, 2019, 21:36

Príspevok od používateľa Miso122 »

32 4K je nepoužiteľné bez skalovania? Kúp si okuliare keď nevidíš. Je to úplne ok.
ITX >>> ATX
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

32" je bez skalovania prilis male pre vsetkych 10 kolegov co sedime v kancelarii, takze odovzdam od teba pozdrav s doporucenim na okuliare.
na dlhodobe pouzitie BUSINESS aplikacii (nie na dvojminutovy test A !! HLAVNE NIE NA HRANIE !!) skus 40-43" a potom pokvakame znovu.
Miso122
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 27. Nov, 2019, 21:36

Príspevok od používateľa Miso122 »

Kde píšem o hraní alebo 2 min teste? :D 43 je nepoužiteľná veľká krava
ITX >>> ATX
lopo1
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

no 43" mi fakt pride akosi veľa potom uz skor daky ultrawide alebo 2x 27" a to potom bude stacit aj QHD aj tadial ide cesta
Co sa týka procesora uprimne netusim na aky je dany soft optimalizovaný a ci sa nahodou nebude robit problemy
mp3turbo dik za linky na diskusne fora prebehnem si to
wingo
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: St 01. Sep, 2010, 20:36

Príspevok od používateľa wingo »

Porovnanie Lumen S28 a Freezer II 420 (pozri overclocked s 200W záťažou):
https://www.hexus.net/tech/reviews/cool ... gb/?page=3
Okrem toho arctic dáva 6 rokov záruku.
Rozdiel medzi 360 a 420mm Arcticom je zanedbateľný, takže nie je nutné obmedziť sa iba na skrinky ktoré podporujú zároveň 420+360:
https://www.youtube.com/watch?v=xCxqITPtXXA
Na druhú stranu 3*140mm fany spravia väčší prievan v skrinke ako 3*120mm takže to bude aj tak trochu lepšie.
ARGB verzie Arctic fanov vraj majú mať príjemnejší zvukový prejav ako klasické, ak je to niečo na čom si dáš záležať tak si priplať aj keď ťa svetielka nezaujímajú.

Problém s veľkosťou AIO v skrinke je daný iba výberom skrinky. Vezmi väčšiu a nemáš problém dať aj 420mm + 360mm alebo 360+360 rady. Radšej viac ak to chceš mať tiché s výkonnými komponentmi ako menej a potom banovať.
Nejaké odhlučnené alternatívy:
Fractal Define 7
Fractal Define 7 XL
BeQuiet Silent Base 802
BeQuiet Dark Base Pro 902

A ako hovorí Turbo nová generácia je za dverami, takže ak chceš to naj na dlho a môžeš počkať dva mesiace tak počkaj. 5 augusta by mohli byť info ohľadom vydania Ryzen 7000, launch pravdepodobne september:
https://videocardz.com/newz/amd-teases- ... -in-august
Raptor Lake september-október:
https://videocardz.com/newz/intel-core- ... onsumption

Už dlhšie sa špekuluje že launch RTX4090 by mal byť okolo septembra podobne ako bol Ampere. Síce sú aj drby že nVidia launch odloží kvôli prebytku Ampere kariet po spľasnutí kryptobubliny, ale väčšina spoľahlivých leakerov stále tvrdí že RTX4090 vyjde čoskoro. Teoreticky môžu mať všetci pravdu a odklad sa môže týkať slabších modelov.

Ešte k veľkosti monitora, je to o zvyku. Mimochodom väčší monitor ti tiež napr. umožňuje pozerať naň z väčšej diaľky, čo menej zaťažuje oči. 20ročný nepochopí, 40ročný ocení.
Spoiler: ukázať
STEAM: http://steamcommunity.com/id/X-w1n9/

PC1:
Ryzen 5 7600X, Noctua NH-D14+Arctic P14 PWM PST, Gigabyte B650M Gaming X AX, 32GB DDR5 Kingston Fury Renegade RGB @ 6000/28/37/37/30, Gigabyte AORUS RX 6800XT Master 16GB, SSD Kingston Fury Renegade 1TB, Adata XPG Core Reactor 650W, BeQuiet Pure Base 500DX + 3x Arctic P14 PWM PST, LG 42OLEDC21, Gamdias Hermes P3 Brown, Logitech G400, Hifiman HE-4XX + Topping NX4DSD

PC2:
Ryzen 5 5600X, ASUS TUF Gaming B550M-PLUS WiFi, 32GB DDR4 Kingston Predator@3600/16/19/21/36, Sapphire Pulse RX6600 8GB, Toshiba XG3 1TB M.2 NVMe, Seasonic Platinum SS-660XP2, Riotoro Morpheus, ASUS VG279Q, Marvo K605, Rapture ASPIS, Superlux HD-330 + Brainwavz Sheepskin earpads, Edifier WN820NB Plus
Pepeb007xx
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: St 16. Mar, 2011, 18:22

Príspevok od používateľa Pepeb007xx »

Ten monitor poriadne zvaz, ja by som už do 32” nešiel.. som dosť blízko od monitoru a fakt musím otáčať aj celou hlavou nie len očami, dosť to unavuje
MB Asus B550-F CPU AMD Ryzen 7 5800X3D @4,4GHz CPU AIO Fracal Desing Lumen S36 GPU Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24G RAM Patriot 64GB DDR4 SSD Samsung 990 PRO 2 TB PSU Corsair RM850x Case Fractal Design North Chalk White TG Clear Monitor Samsung 32''U32H850 OS Win 11PRO64SK Repro Edifier S880DB
NAS Synology DS218play Noctua 20TB WD Red Surveillance Reolink RLN16-410 8TB UPS EATON Ellipse ECO800
Router Mikrotik hAP ac³ MESH 2×Asus RT-AX55 TV Philips 65OLED806 SoundBar Samsung HW-Q950A 11.1.4
Retro handheld Anbernic RG556 + Samsung PRO Ultimate 512GB GamePad Xbox wireless controller

#grammarnazi #parfumslover Steam Pepeb007xx #DotA2 pretaktovanie klan: PC.SK Battle.net pepeb007xx#2925 #diablo4
Jednoduska
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: Po 19. Nov, 2012, 15:45

Príspevok od používateľa Jednoduska »

Ja osobne som Ultrawide FAN, mam 35 palcov a nemenil by som, ani hore ani dole. ale to je naozaj pre každého iné, podľa chuti.
lopo1
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver

Takto ten intel zvážím čo sa týka upgradu zial slovenský výskum a veda takto nefunguje treba riesit teraz ked sa da celkovo mozem byt vdacny ze mam priestor vobec kedcat do zostavy aj to som zvedavy ako sa to celkom učeše a co mi prejde.
Taktiež asi nie je priestor čakať na ohlasovane nové vercie čo sa týka cien povodne zámery a cenove relacie boli aj pri RTX 30XX rade a vsetci vieme ako to s cenou dopadlo takže pre 40XX rade neočakávam že pojdu s cenou dolu ked sa trojkova rada predáva aj za taketo ceny.
Otázka je ako to bude s dostupnostou po uvedení kariet a procesorov .... kom by mal byt dodaný niekedy do oktobra ale uz teraz musim davat predstavy co by som chcel skor ako mi nejaka mudra hlava doda koncelarsky PC s integrovanou grafikou :/
Monitor asi prehodnotim tiez na 2x 27 ako som písal aktualne mam 2x24 ale obcas je to malá plocha
Pepeb007xx
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: St 16. Mar, 2011, 18:22

Príspevok od používateľa Pepeb007xx »

2x27 bude určite lepšia voľba, no je to na tebe..
MB Asus B550-F CPU AMD Ryzen 7 5800X3D @4,4GHz CPU AIO Fracal Desing Lumen S36 GPU Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24G RAM Patriot 64GB DDR4 SSD Samsung 990 PRO 2 TB PSU Corsair RM850x Case Fractal Design North Chalk White TG Clear Monitor Samsung 32''U32H850 OS Win 11PRO64SK Repro Edifier S880DB
NAS Synology DS218play Noctua 20TB WD Red Surveillance Reolink RLN16-410 8TB UPS EATON Ellipse ECO800
Router Mikrotik hAP ac³ MESH 2×Asus RT-AX55 TV Philips 65OLED806 SoundBar Samsung HW-Q950A 11.1.4
Retro handheld Anbernic RG556 + Samsung PRO Ultimate 512GB GamePad Xbox wireless controller

#grammarnazi #parfumslover Steam Pepeb007xx #DotA2 pretaktovanie klan: PC.SK Battle.net pepeb007xx#2925 #diablo4
stiv
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Pi 16. Nov, 2012, 21:30

Príspevok od používateľa stiv »

Ja by som 32 4K nevymenil za nic. 34 wide mam tiez a je to meh, mozno pre sekretarku. 27 je male, 43 velka rastrova obluda od ktorej treba sediet daleko. :)

A tym ze to chces na pracu tak sa tie riadky na vysku hodia.
.

Návrat na "Nákupná poradňa"