Server cca 6000€

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
wOne
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 11. Mar, 2010, 21:55

Server cca 6000€

Príspevok od používateľa wOne »

Ahojte, chcel by som pocut vase nazory na firmeny server do cca 6000€, na ktorom bude bezat proxmox, na nom virtualky, os a ine mini appky.
Pod win server 2022 bude bezat databaza, crm a ine drobnosti co nestoja za rec. Storage tam bude minimalne, dolezita je databaza.

Pouzitie firemne + lab
Prevedenie rack/tower
Jazdenka pripadne refurbished skor nie

Dakujem za kazdy nazor.
RGB
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03

Re: Server cca 6000€

Príspevok od používateľa molnart »

pytas sa na typ, ale na konfiguraciu? lebo napr. taky proliant DL360/365 by mohla byt sympaticka volba, ale nejaka base konfiguracia s jednym 8 jadrovym xeonom a 64 giga ram ta asi z biedy nevytiahne, a pises dost malo k tomu aby sa dal odhadnut workload - kolko virtualok, ake apod. alebo potom mozes ist do nejakeho 32 jadroveho epycu (alebo dvoch) s 512 giga ram, to uz moze byt more like it, ale si na cene mozno 30 tisic a este nemas disky.

kombinacia proxmox a win server mi nedava nejaky velky zmysel, nebolo by lepsie uz potom virtualizovat na tom wine? teda neviem ci tam licencne poplatky nezabiju ekonomiku, ale technicky by mi to davalo vacsi zmysel.
Spoiler: ukázať
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Notebook: HP EliteBook 840 G6 Core i5 8265U, 16 GB RAM, 512 GB SSD
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Phone: Samsung Galaxy A52s
Tablet: iPad Pro 11 (2018)
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

>> a pises dost malo k tomu aby sa dal odhadnut workload - kolko virtualok, ake apod.

tak. Nie je databaza ako databaza, nie je su virtualky ako virtualky. Predtym ako zacnem : jeden server, akykolvek, nikdy nezabezpeci redundanciu. Co ked sa pokazi ? Bude tvoja databaza dole, ako je pre teba dolezita ? Kolko ta stoji hodina vypadku povedane inak ake bude tvoje BCDR [Business continuity and disaster recovery] ? Zastavi sa vyroba v nejakom podniku, zastavi sa logistika ? Osobne som zazil situaciu kedy 60 kamionov stalo na dvore respektive pred nim a nemohlo odist s nalozenym tovarom, neboli sprievodne papiere.

Vidime akurat rozpocet. Je pre teba dolezity procesorovy vykon alebo skor mnozstvo pamate ?

Co su tvoje najvacsie loady, databaza ? Co to znamena ze nie je pre teba dolezity storage, kolko potrebujes, s akym vykonom atd, atd ? Co tam prepana chces pouzit, Kingston NV2 SSDcka za 120,-eur s danou 2TB ?

Win2022 Datacenter, umoznujuci startovat nelimitovane mnozstvo Datacenter virtualok na tom istom zeleze stoji okolo 220,-eur mesacne pri 16 CPU jadrach. Aka databaza to bude, nedajboze MS SQL ? Ake licencie ? Databaza je veda sama o sebe.

Mas nejaku existujucu infrastrukturu kam to treba zapasovat ? Ako to cele planujes zalohovat ? Vobec nezacinam o networkingu, to je este priskoro :)
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
SKiLEX
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 09. Mar, 2015, 16:13

Príspevok od používateľa SKiLEX »

Podla mna nie je uplne dobrý napad riešiť server za 6k€ stylom ze spytam sa na fore nech mi poradia.

Asi by bolo vhodne zohnat na to niekoho kto vie co robi.
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15

Príspevok od používateľa HellAngel »

Tak tak,treba niekoho, kto zhodnoti pouzivanie/vyuzivanie servra. 6000 je malo na to co pises. To nevystaci ani na HW. Ak je to server len na take chrumkanie, tak repas nie je problem, ale ak to ma sluzit na nieco dolezite, tak server bez podpory neber. Este ako zalpzny sekundar mozno hej. Licencovanie je tiez velmi dolezite, pretoze cena licencii sa moze vyskrabat radovo aj na desat tisice eur
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

>> 6000 je malo na to co pises. To nevystaci ani na HW.

hmmmmmm....

>> Asi by bolo vhodne zohnat na to niekoho kto vie co robi.

hmmmmmm....

Podme tu diskutovat, nieco plodne z toho moze vypadnut.
Mozno sa tu predsalen najde nejaky clovek co tomu rozumie. Je to zadarmo, nic to nestoji tak co sa da stratit ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

ja mam servery rad a nasupal som do pivnice 32u rack aby som pre ne mal priestor, ale keby by mi na to mala zalezat praca tak tie softy nasupem niekde do cloudu k nejakemu hosterovi kto mi to bude spravovat, poskytuje SLA, zabezpecuje redundanciu, zalohovanie apod. "malickosti". a kebyze nejake veci nutne chcem mat lokalne, tak len nekriticke typu steklive fotky z vianocneho vecierka, tak na to by som zobral nejaku jazdenku
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
wOne
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 11. Mar, 2010, 21:55

Príspevok od používateľa wOne »

v priebehu tyzdna k tomu dodam info, na vsetky otazky mam odpovede, ale uz malo energie.
SKiLEX napísal: Po 16. Jan, 2023, 17:45 Podla mna nie je uplne dobrý napad riešiť server za 6k€ stylom ze spytam sa na fore nech mi poradia.

Asi by bolo vhodne zohnat na to niekoho kto vie co robi.
pockaj, ja to nechcem stylom neviem o com a chcem poradit od zakladu, skor ma zaujima co pouzivaju ludia na fore a mozno si tym rozsirim obzory.
Na trhu je toho tolko ze urcite nepoznam porfolio kazdeho vendora :)
RGB
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Tak realne mas poweredge a proliant, vsetko ostatne je marginalne. A ked sa bavime o slovenskych dodavateloch, resp. o konkretnej firme s ktorou mate zmluvu na dodavku a servis hw tak s najvacsou pravdepodobnostou to bude lem proliant. Ked vyberas notebooky do firmy, tak tiez mas na vyber len hp, lenovo a dell, pricom dell to bude realne len v pripadoch hodne velkeho korporatu kde procurement mas niekde v nemecku alebo v us
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

>> ja to nechcem stylom neviem o com a chcem poradit od zakladu, skor ma zaujima co pouzivaju ludia na fore a mozno si tym rozsirim obzory.

nespravne poňatá problematika. Ked ta zaujima to co si napisal, netreba sa pytat "co si mam kupit za 6000 na databazu".
Ak potrebujes poradit s "co si mam kupit" tak napis detaily o ktore sme zavadili. Daj nam info. Nemame tusenie ci ti staci 128GB RAM dohromady alebo ci ti 2TB bude malo (jasne, na to rozpocet nestaci ani z vedlajsej galaxie), kolko mas virtualok, ake zatazenie CPU, ci tie workloady poznas cize ci uz teraz existuju a vies aky performance (a dalsie veci) vyzaduju alebo ci je to uplne novy projekt a nemas najmensie tusenie do coho ides, este sme nepoculi ani aku databazu tam pobezis (Oracle ? MSSQL ? MySQL ? Postgres ?), proste toto je cele zle. Nevieme ani to ci uz mas nejaku infrastrukturu a ci budes doplnat - na keru rit ti budem radit rackovy Dell r730 ked ty mas od HPcka C7000 blejdy a 8 volnych pozicii v chassis [okej, na zaciatku pises "prevedenie rack/tower" len ilustrujem - ked mate XY serverov HP, nebudem ti radit Dell ; ked mate same Fujitsu, nebudem ti radit HP].

A spravne zaznelo, ze sikovnym pouzitim cloudu by si sa nemusel dostat na uroven samodomo nakladov, plus by si poberal mnohe vyhody co cloud ma.

Dobry den, asi sa mi pokazi auto a rad by som vedel ako to ini ludia riesili.
Houbelec ti su platne skusenosti LeMans Mazda teamu ked mas Audi.
j0hny
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 31. Okt, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa j0hny »

mozno by to zjednodusilo uviest na com to momentalne bezi, a kde vidis obmedzenie...
Pamatam si ako sme sa skladali na herny server, ktory na teoretickej urovni oproti povodnemu mal stat do 100tisic korun, a nakoniec sa to koli narastu uzivatelov na 1k vysplhalo na 280. A to bolo pred 15 rokmi este pred eurom.
i9 12900KS stock+undervolt, ekwb velocity ; MSI PRO Z690-A DDR4 ; Kingston FURY 32 GB KIT DDR4 3600/CL16 1Gx8 ; MSI RTX3090 Suprim X aplhacool blok+bckplate ; NVME Ťamťung 970 EVO 1TB, SSD WDgreen 480 ; SilentiumPC Armis AR6 TG ; Corsair RM850X ; Philips 65OLED856, custom loop mo-ra core360. Samsung HW-A650 + 9100S surroundy
Hexaris
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Št 11. Júl, 2019, 19:35

Príspevok od používateľa Hexaris »

Preco refurbished nie? Mozeme riesit spotrebu vykon v aktualnej situacii, ale inak nevidim dovod. Bez toho, ze nieco vobec viem, ci uz in mem DB, sql type, tak proste budes chciet hodne ram a single core vykon. Storage, ZFS ked tam das, tak klasicke hdd a l2arc/slog hodis na nejake normalne SSD, nie consumer. Co viac vlastne chceme riesit? APC, snmp pripojenie, nedajboze SAN?

Nech sa napise co presne tam bude, ako je to velke a zaklad bude jasny, zbytok sa moze postupne doladit. (:
BTW: ak ide cisto o kvm (win) nemusis sa drzat proxmoxu, mas tu vmware, xen ...
Your value does not decrease because of someone's inability to see your worth.
BOOK: MB Air M1 2020 AMP: Topping DX3Pro+ HEADPHONES: HiFiMAN HE400SE
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

6000€ je taky nic moc rozpocet na seriozny server na to co spomina. Repas nie je zly, ale na dolezitu databazu by som ho nepouzil. Maximalne ako zalozny server ku hlavnemu.
Cloud je fajn, ale nie je to vzdy vhodne a efektivne riesenie. Uz som sa stretol napriklad s tym, ze zakaznikovi navrhli Cloud riesenie a cele to zlyhalo na rychlosti internetovej linky
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

napriklad na take SQL databazy netreba rychlost linky, navyse dnes 250Mbit upload v podani optiky Orange stoji firmu tusim 40,- mesacne bez dph.

Repas by som kludne pouzil, okolo 2100 eur vidim na Ebayi v Europe 2x 14jadro 25xx v4 cize Gen9 v podani HP, 768GB RAM, dual PSU, niekolko 10Gbit portov. Dva take a mas perfektnu redundanciu a vykon, ktory ti ziadny novy server v cenovke 6000 neponukne (1.5TB RAM combined).

Takze tak. Navyse, bezna stredna trieda refurbished par rokov stara je kvalitnejsie postavena nez low-cost / below-average tier dnes.
Ano, aj cloud nie je pre kazdeho.
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

Netvrdim ze repas je zla volba, teraz som aj ja kupoval jede repas aj s win server lincenciou z druhej ruky, doslova za par supov.
Len ak mi to ma sluzit na dolezitu vec a peknych par rokov, tak mam radsej nove kusky

Návrat na "Nákupná poradňa"