Disk na zalohu dat
-
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Pi 29. Dec, 2017, 20:31
Disk na zalohu dat
Caute,
potrebujem nejaky externy disk ako zalohu na najdolezitejsie data (osobne foto, video, dokumenty a pod.) a zvazujem, co bude najlepsie - ci klasicky externy ssd disk resp. teraz vidim ze ludia dost kupuju nvme + box -> co je lepsie v pomere cena/vykon? a ako je to so zivotnostou pri kazdom z variantov? dik za kazdy tip. Budget v podstate nemam, ale aby to bolo adekvatne tomu co je na trhu a staci mi 1tb.
potrebujem nejaky externy disk ako zalohu na najdolezitejsie data (osobne foto, video, dokumenty a pod.) a zvazujem, co bude najlepsie - ci klasicky externy ssd disk resp. teraz vidim ze ludia dost kupuju nvme + box -> co je lepsie v pomere cena/vykon? a ako je to so zivotnostou pri kazdom z variantov? dik za kazdy tip. Budget v podstate nemam, ale aby to bolo adekvatne tomu co je na trhu a staci mi 1tb.
Re: Disk na zalohu dat
Kúp si 2TB HDD aj 2TB SSD a budeš mať istotu a aj rezervu do budúcna.
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
na zalohu potrebnych dat, by som urcite neriesil kopirovanim na externy disk. Minimalne by si mal uvazovat o 2 diskovom NAS a raid 1
Ak trvas na kupe jedneho disku, tak radsej veci zalohuj na Cloud (google disk, One drive, DropBox...) a este si rob zalohu na fyzicky HDD. Tu nevidim zmysel ist do SSD.
Vzhladom na ceny klasickych HDD, 1TB verzia nema zmysel. 2TB ideal. A ktory? No ak chces usetrit tak Seagate Barracuda/skyhawk, WD Blue. Ak ches nieco odolnejsie a za rozumne peniaze tak seagate ironwolf.
Ak trvas na kupe jedneho disku, tak radsej veci zalohuj na Cloud (google disk, One drive, DropBox...) a este si rob zalohu na fyzicky HDD. Tu nevidim zmysel ist do SSD.
Vzhladom na ceny klasickych HDD, 1TB verzia nema zmysel. 2TB ideal. A ktory? No ak chces usetrit tak Seagate Barracuda/skyhawk, WD Blue. Ak ches nieco odolnejsie a za rozumne peniaze tak seagate ironwolf.
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
Barracudu by som nebral.
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
k tým ssd, no to je tak že ja som pri mojej pidi zálohe postúpil z cca 20min (HDD) aj overením na 3min aj z overením po prechode na SSD
nahodenie OS späť trvá tiež cca 3min
zaloha má okolo 40GB
NVME, sata SSD je prekvapivo okolo "až" 8min
nahodenie OS späť trvá tiež cca 3min
zaloha má okolo 40GB
NVME, sata SSD je prekvapivo okolo "až" 8min
Spoiler: ukázať
- Danix64
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 12. Máj, 2008, 14:00
aky SW pouzivate na tvorbu a obnovu zaloh? @dexterav predpokladam, ze pises o zalohe/obnove celej diskovej particie?
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Veeam agent for Windows : https://www.veeam.com/downloads.html?hv ... u-products
Aomei Backupper : https://www.aomeitech.com/aomei-backupper.html
obidva free
Aomei Backupper : https://www.aomeitech.com/aomei-backupper.html
obidva free
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Externy HDD nie preboha. Kup si normalny (ci uz platnovy, SSD SATA, SSD VNMe) disk a k tomu dock/adapter na USB 3.x. Budes potrebovat dalsi priestor na zalohy, kupis iba dalsi disk.
Otazka potom znie, ci je lepsie mat 1 zariadenie s 2ma diskami alebo 2 zariadenia s 1 diskom. NAS byva problem pri ransomware.HellAngel napísal: ↑St 18. Jan, 2023, 21:19 na zalohu potrebnych dat, by som urcite neriesil kopirovanim na externy disk. Minimalne by si mal uvazovat o 2 diskovom NAS a raid 1
Inak 2TB 2,5" HDD su na 90% SMR tak to by som neriesil tiez.
Ja by som bral 2x1TB 2,5" externy disk.
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
aky problem ma NAS s ransomware?
Ja by som kupil 2 diskove NAS. 2x*2*TB disk, osadil do NAS disky, nastavil Raid1, hodil NAS niekde do miestnosti kde je siet a podla potreby nastavil automaticke zalohovanie, alebo by som robil zalohy manualne. Samozrejmostou na NAS, je vytvorenie uctu s dobrym heslom a deaktivovat admin ucet
Ja by som kupil 2 diskove NAS. 2x*2*TB disk, osadil do NAS disky, nastavil Raid1, hodil NAS niekde do miestnosti kde je siet a podla potreby nastavil automaticke zalohovanie, alebo by som robil zalohy manualne. Samozrejmostou na NAS, je vytvorenie uctu s dobrym heslom a deaktivovat admin ucet
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Spytaj sa hlavne majitelov QNAPov, ktori skoncili zasifrovani, kvoli dieram v OS. Dost problemov mali za posledne 2-3r
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
ano, zalohujem v podstete OS z nainštalovanými aplikácimi + data k nim
Acronis, treba priznať že ma viackrát zachránil
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
Mam qnap. Mal som iz napadnutie ransomakom, ale do qnapu sa nedostal. Ono ide o to, ci je to lokalne ulozisko v sieti, alebo je vystrcene von zo siete a tam uz treba davat naozaj bacha na zabezpecenie.
Innac ja som neradil ziadnu konkretne NAS