Must-have požiadavky (všetky v jednom = ideálny switch)
- ~24 portov -- 14 zástrčiek je po dome + aspoň 8 zariadení pripojených priamo
- 2.5 - 10 Gbit -- tie rýchle ideálne RJ45 konektory ale môžu byť aj SFP+; minimálne potrebujem 2 také porty, 4 potešia a viac potešia
- Aktívne PoE (802.3af, 802.3at) -- stačí menší power budget (2-3x domový vrátnik, 2-3 IP kamery, 1 AP a tak, možno okolo 40-70W)
- Pasívne chladenie!
- Rackový
- Aspoň nejaká manažovateľnosť (smart managed) -- chcem mať grafický prehľad, možnosť nastaviť nejaké VLAN, možno aj link aggregation a takých pár základných vecí
Možno to bude treba rozdeliť - napr. rýchly switch na sieť a nejaký samostatný na PoE, alebo gigabitový s PoE a na 10 Gbit samostatný. Zatiaľ som našiel:
- Mikrotik toho má nejaké kúsky. 24-portové s dvomi SFP+, ale bez PoE. Tie s PoE už majú vetráky.
- ZyXEL väčšinou bez PoE, ale existuje XGS1930-28, ktorý spĺňa všetko...? 24 Gbit portov, 4 SFP+ pre 10 Gbit, fanless a dokonca 375W PoE? Tie posledné dve veci mi nepasujú dokopy. Ale inak asi kandidát.
- TP-Link má zopár bežných 24-port Gbit a 4x SFP+, bez PoE. PoE sú len s fučaním.
- Last but not least, mnou hejtované Ubiquiti (kvôli ich EOL politike) má USW-24-POE, čo je gigabitový switch s 95W PoE a pasívnym chladením. K tomu by sa dal kúpiť USW-Aggregation ako 8x 10 Gbit doplnok a som úplne vybavený. A navyše... AR pohľad na switch !!!1!1!1! Úplne zbytočná blbosť, ktorú použijem dvakrát? Áno. Som ochotný za to vyvaliť peniaze? Absolútne. Ale páči sa mi aj ich GUI, majú to pekné.